Now Reading
Πολωνία: Ο συντηρητικός, ομοφοβικός Ντούντα κέρδισε τις εκλογές και υπόσχεται «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες»

Πολωνία: Ο συντηρητικός, ομοφοβικός Ντούντα κέρδισε τις εκλογές και υπόσχεται «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες»

Πολωνία: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 | 15:23

LGBTQI News | T-zine.gr

Ο φιλελεύθερος φιλοευρωπαίος Ραφάλ Τρσασκόφσκι, δήμαρχος της Βαρσοβίας, έχασε με μικρή διαφορά
 

Πολωνία: Ο συντηρητικός, ομοφοβικός Ντούντα κέρδισε τις εκλογές και υπόσχεται «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες»

Πολωνία: Ο συντηρητικός, ομοφοβικός Ντούντα κέρδισε τις εκλογές και υπόσχεται «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες»

Ο συντηρητικός αρχηγός της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων, ο Ντούντα προηγείτο του φιλελεύθερου φιλοευρωπαίου Ραφάλ Τρσασκόφσκι με διαφορά εξασφαλισμένης νίκης: ο Ντούντα έχει ήδη συγκεντρώσει το 51,2% των ψήφων με το 99,7% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή (NEC).

Ο αντίπαλός του, Ραφάλ Τρσασκόφσκι, δήμαρχος της Βαρσοβίας που υποσχόταν μια διαφορετική Πολωνία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει το 48,8% και ήρθε δεύτερος. Ο επικεφαλής της NEC ανακοίνωσε πως τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ο Ντούντα προηγείται με σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους και η διαφορά δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί.

Και οι δύο υποψήφιοι υποστήριζαν προεκλογικά πως οι εκλογές αυτές ήταν μία «μάχη για το μέλλον της χώρας», με τον Ντούντα να υπόσχεται για την επόμενη θητεία του «επιστροφή στις οικογενειακές αξίες» – σε βάρος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εναντίον της οποίας καταφέρεται συχνά με ομοφοβική ρητορική κάνοντας λόγο για «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία».

Η νίκη του, έστω και με απειροελάχιστη διαφορά, θα δώσει στο κυβερνών κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» (PiS) τον απαραίτητο έλεγχο για να προωθήσει την αμφιλεγόμενη ατζέντα του, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στη χώρα. Οι πρακτικές του άλλωστε τον έχουν ήδη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η δημόσια τηλεόραση που διοικείται από άτομα φίλα προσκείμενα στο PiS, προώθησε την καμπάνια του Ντούντα. Τα ΜΜΕ που είναι πιστά στην κυβέρνηση επιτέθηκαν στον Τρσασκόφσκι παρουσιάζοντάς τον σαν «εξτρεμιστή» που υποστηρίζει ξένα συμφέροντα. Παράλληλα του άσκησαν κριτική για την υποστήριξή του στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, κατά την θητεία του στο δημαρχείο της Βαρσοβίας.

Στον πρώτο γύρο, ο Ντούντα και Τρσασκόφσκι είχαν αναμετρηθεί με εννέα ακόμα υποψηφίους. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο, όταν ο Ντούντα ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις και αναμενόταν να κερδίσει εύκολα. Ωστόσο λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία κορωνοϊού, ο πρώτος γύρος διεξήχθη πριν δύο εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Πολωνός πρόεδρος: Η LGBTQ «ιδεολογία» χειρότερη από τον κομμουνισμό

Διαβάστε: Ζώντας στις ομοφοβικές LGBT-free ζώνες της Πολωνίας: Μια 19χρονη αφηγείται

Διαβάστε: Τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενωθούν, καθώς το πολιτικό κίνημα κατά της LGBTI κοινότητας αυξάνεται στην Πολωνία.

Δείτε Επίσης

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter


© T-zine.gr με πληροφορίες από LiFO

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί