Now Reading
Πολωνία: Το Συμβούλιο πρέπει «επιτέλους να ενεργήσει» για την προστασία των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου

Πολωνία: Το Συμβούλιο πρέπει «επιτέλους να ενεργήσει» για την προστασία των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου


Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
| 19:32

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News |T-zine.gr

 

Πολωνία: Το Συμβούλιο πρέπει «επιτέλους να ενεργήσει» για την προστασία των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου

  • Συνεχής επιδείνωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου
  • Το Συμβούλιο πρέπει να τροποποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 7 κατά της Πολωνίας
  • Κάλεσμα για ευρύτερη ερμηνεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βασικές αρχές της ΕΕ

Ο μη σεβασμός της δικαστικής ανεξαρτησίας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων υποδηλώνει «συντριπτικά στοιχεία» παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ, λέει το Κοινοβούλιο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 148 και 33 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το νομοθετικό και εκλογικό σύστημα, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πολωνία.

Διακρίσεις κατά ΛΟΑΤΙ ατόμων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας, οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την περίπτωση ορισμένων τοπικών αρχών που κήρυξαν την επικράτειά τους «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΙ» και ζήτησαν από την Επιτροπή εάν αυτό μπορεί να συνιστά παράνομη διάκριση στην απασχόληση, αναφερόμενη στην υπόθεση Rete Lenford.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει έντονα τόσο τη μαζική σύλληψη στο «Πολωνικό Stonewall» όσο και τη μεταχείριση που ακολούθησε σε 48 ΛΟΑΤΙ ακτιβιστές, στις 7 Αυγούστου 2020, καθώς και την επίσημη θέση του Επισκοπάτου της Πολωνίας υπέρ της «θεραπείας μετατροπής».

Σταματήστε την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν βαθιά για την επιδείνωση της κατάστασης από την έναρξη της διαδικασίας του Άρθρου 7 από την Επιτροπή το 2017. Καλούν από το «Συμβούλιο και την Επιτροπή να μην ερμηνεύσουν στενά την αρχή του κράτους δικαίου και να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία σύμφωνα με το Άρθρο 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο έπακρο του δυναμικού […] για όλες τις αρχές που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ ». Σημειώνοντας ότι η τελευταία ακρόαση «πραγματοποιήθηκε πριν από τον Δεκέμβριο του 2018», καλούν το Συμβούλιο «να ενεργήσει επιτέλους […] υπό το φως των συντριπτικών αποδείξεων».

Αναφορά

«Η ευρεία υποστήριξη αυτής της έκθεσης είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σχετικά με μια« αριστερή συνωμοσία ». Αυτό που έχει ξεχάσει η Πολωνική κυβέρνηση είναι ότι η δημοκρατία δεν αφορά τον κανόνα της πλειοψηφίας, αλλά το σεβασμό του δικαίου της ΕΕ, τον πλουραλισμό, το δικαίωμα διαφωνίας και την προστασία των μειονοτήτων. Το Κοινοβούλιο έχει εκδώσει αρκετά ψηφίσματα σχετικά με αυτό το θέμα και η Επιτροπή έχει κινήσει τέσσερις διαδικασίες παραβιάσεων, ωστόσο οι Πολωνικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να σέβονται τις Ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζουν να λειτουργούν σε περιφρόνηση της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Είναι καιρός να ολοκληρώσει το Συμβούλιο τις διαδικασίες του Άρθρου 7 με ουσιαστικό τρόπο », δήλωσε ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES). Παρακολουθήστε την ηχογράφηση της συνέντευξης τύπου (15.09).

Βασικά θέματα

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν βαθιά για:

  • τις συνταγματικές αναθεωρητικές εξουσίες που ανέλαβε το κοινοβούλιο από το 2015, που επιτάχυναν τις νομοθετικές διαδικασίες, καθώς και τις πρόσφατες αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τις εκλογές που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας έκτακτης ανάγκης ·
  • τις ευρείες αλλαγές στη δικαιοσύνη της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια, από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται διορισμοί σε πειθαρχικές διαδικασίες ·
  • την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του πλουραλισμού (και τον αντίκτυπό της στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές), την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι και τον πρόσφατο στιγματισμό των ΜΚΟ ως χειριστές ξένων φορέων
  • την de facto ποινικοποίηση της σεξουαλικής εκπαίδευσης και ο δραστικός περιορισμός, πλησιάζοντας σε de facto απαγόρευση, την άμβλωση και την επείγουσα αντισύλληψη, καθώς και τη ρητορική μίσους, τη δημόσια διάκριση, τη βία κατά των γυναικών (και την εξαγγελθείσα απόσυρση της Πολωνίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) , την ενδοοικογενειακή βία και την προκατειλημμένη συμπεριφορά σε ευάλωτες ομάδες.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ: «Θα προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε νομοθεσίες που θα σέβονται τα δικαιώματα των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων;»

Διαβάστε: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν χωράνε στην ΕΕ «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ»- Σχέδιο κατά του ρατσισμού

Διαβάστε: Αναγνώριση μη δυαδικής ταυτότητας φύλου -non binary- από το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από European Parliament

 

 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί