Now Reading
Πώς μπορεί να μειωθεί ο δείκτης των αυτοκτονιών στην τρανς κοινότητα.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο δείκτης των αυτοκτονιών στην τρανς κοινότητα.

Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017 | 10:12

Μετάφραση για το T-zine.gr Κωνσταντίνος Κ.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο δείκτης των αυτοκτονιών στην τρανς κοινότητα.

Όταν η εξωτερική σου εμφάνιση είναι αυτή μιας γυναίκας, αλλά στην ταυτότητά σου αναφέρεται ότι είσαι άνδρας, τότε αυτό εμπεριέχει κινδύνους κάθε φορά που χρειάζεται να δείξεις την ταυτότητά σου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται η υποχρεωτική στείρωση τρανς ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να αλλάξουν το καταχωρημένο φύλο στα επίσημα έγγραφά τους. Βάσει αυτής της απόφασης θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες. Ισχύει όμως το ίδιο και για το Ισραήλ;

Σε θεωρητικό επίπεδο, οι πολίτες του Ισραήλ μπορούν να αλλάξουν την επίσημη ταυτότητα φύλου τους χωρίς να υποβληθούν σε επέμβαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη καταστήσει σαφές, ότι το δικαίωμα των gender-nonconforming ατόμων [άτομα τα οποία δεν εκφράζουν το φύλο τους με ‘τυπικές’ έμφυλες συμπεριφορές] στην ισότητα δεν εξαρτάται από καμία συγκεκριμένη διαδικασία, και έκρινε ότι ‘η αδυναμία αναγνώρισης της επιθυμητής ταυτότητας φύλου ενός ατόμου παραβιάζει το δικαίωμά του στην ισότητα’.

Παρ’ όλα αυτά, σε πρακτικό επίπεδο η αλλαγή της καταχώρισης του φύλου σε μια ισραηλινή ταυτότητα είναι αδύνατη και τα άτομα που το κατάφεραν, υποβλήθηκαν σε μια ιατρική διαδικασία η οποία περιλάμβανε ή προκάλεσε στείρωση. Στα στενά πλαίσια της διατήρησης της έμφυλης τάξης, είναι εύκολο για το κράτος να ξεχνά, ότι το να επιτρέπεται επισήμως στα άτομα να αλλάξουν το φύλο τους, σώζει ζωές.

Αντίο Γκέηλ

Το κράτος ωστόσο βλέπει την αλλαγή του φύλου στις ταυτότητες ως ένα δώρο, το οποίο δίνει σε gender-nonconforming άτομα και όχι ως ένα απαραίτητο μέσο προστασίας αυτών.

Η αποτροπή ενός ατόμου από την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου στην ταυτότητά του, σημαίνει την έκθεσή του σε διακρίσεις και αποκλεισμό. Όταν η εξωτερική σου εμφάνιση είναι αυτή μιας γυναίκας, αλλά στην ταυτότητά σου αναφέρεται ότι είσαι άνδρας, τότε αυτό εμπεριέχει κινδύνους κάθε φορά που χρειάζεται να δείξεις την ταυτότητά σου – στην τράπεζα, στο νοσοκομείο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, όταν χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα στο σούπερ μάρκετ, όταν αγοράζεις τσιγάρα ή αλκοόλ. Η ταυτότητα σε θέτει σε κίνδυνο σε κάθε έμφυλα διαχωρισμένο περιβάλλον: από την λέσχη της γειτονιάς στην φυλακή.

Έρευνες ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά βρήκαν στατιστικές συσχετίσεις μεταξύ των βαθμών αυτοκτονιών στην τρανς κοινότητα και την πρόσβαση στις κοινωνικές και ιατρικές παροχές καθώς και την ύπαρξη αρμόζουσας ταυτοποίησης: οι ερευνήτριες βρήκαν, ότι η δυνατότητα της επίσημης αλλαγής του φύλου στην ταυτότητά σου μειώνει αισθητά τις πιθανότητες αυτοκτονίας. Με άλλα λόγια υπάρχει δυνατότητα επίλυσης των αναρίθμητων αυτοκτονιών στην τρανς κοινότητα, δυνατότητα η οποία είναι διαθέσιμη – αλλά όχι στο Ισραήλ.

Οι Αρχές Πληθυσμού, Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων [Population,Immigration and Border Authority) του Ισραήλ ερμηνεύουν με στενό τρόπο την διαδικασία αλλαγής φύλου στα έγγραφα ταυτοποίησης, επιτρέποντάς την μόνο μετά από μια επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου στο Ισραήλ ή στο εξωτερικό και μετά από την απαραίτητη επιβεβαίωση αυτής της επέμβασης από την εθνική επιτροπή για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Αυτή η επιτροπή είναι το μόνο σώμα στο Ισραήλ το οποίο επιτρέπεται να πραγματοποιήσει μια τέτοια επέμβαση και η αναμονή για μια τέτοια επέμβαση είναι πολλών χρόνων.

Η αγάπη που δεν τολμάει να πει τ’ όνομά της

Μια άλλη δυνατότητα είναι η επικοινωνία με την εθνική επιτροπή για την αλλαγή της σεξουαλικής ταυτότητας χωρίς επέμβαση, η οποία επιτροπή δημιουργήθηκε πρόσφατα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αλλά η παραχώρηση μιας τέτοιας άδειας μπορεί να εξαρτάται από την υποχρέωση του ατόμου να λάβει ορμόνες, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τις αναπαραγωγικές του ικανότητες. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω επιτροπή πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της.

Δείτε Επίσης

Όλες οι υπάρχουσες επιλογές για την αλλαγή φύλου στις ταυτότητες υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία και σωματική ακεραιότητα των gender-nonconforming ατόμων, εξαναγκάζοντάς τα ουσιαστικά να υποβληθούν σε στείρωση ως απαραίτητη προϋπόθεση. Οι Αρχές Πληθυσμού, Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων υπερηφανεύονται ότι ‘δεν θα κάνουν την διαδικασία αλλαγής φύλου εύκολη’. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, οι εν λόγω αρχές απέρριψαν αναρίθμητα αιτήματα για την επίσημη αλλαγή στοιχείων ταυτοποίησης φύλου, ενώ παράλληλα απαιτούν όλο και περισσότερες αποδείξεις μιας πραγματοποιημένης εγχείρησης επαναπροσδιορισμού φύλου.

Ιατρικά πρότυπα ανά την υφήλιο αναγνωρίζουν ότι το φύλο είναι υποκειμενικό και ότι στον πυρήνα του βρίσκεται η αρχή της συνειδητής συναίνεσης. Ο επαναπροσδιορισμός του φύλου έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως μια πολύπλευρη διαδικασία: στην πραγματικότητα, ούτε που ονομάζεται έτσι πια. Η ιδέα ότι τα γεννητικά όργανα ενός ατόμου ή η αναπαραγωγική του ικανότητα καθορίζουν το φύλο του είναι ξεπερασμένη και βλαβερή.

Ωστόσο το Ισραηλινό κράτος κάνει τα πράγματα για τα τρανς άτομα όσο το δυνατόν πιο δύσκολα, αποτρέποντάς τα από το να παρουσιάζουν μια ταυτότητα –την οποία πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους σύμφωνα με τον νόμο– η οποία δεν θα τα εκθέτει σε ταπείνωση, αποκλεισμό και κίνδυνο. Είναι καιρός να αναγνωριστεί αυτό που καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: ότι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό φύλου είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα.

© T-zine.gr με πληροφορίες από haaretz.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί