Now Reading
Πώς η αναθεώρηση της Obamacare θα μπορούσε να επηρεάσει τους τρανς ανθρώπους

Πώς η αναθεώρηση της Obamacare θα μπορούσε να επηρεάσει τους τρανς ανθρώπους

Πώς η αναθεώρηση της Obamacare θα μπορούσε να επηρεάσει τους τρανς ανθρώπους

 

Ανάμεσα στους επίμονους φόβους ότι η διοίκηση Trump θα απέσυρε την πρόοδο που σημείωσε ο Obama στην προστασία των δικαιωμάτων της LGBTI κοινότητας, οι προστασίες που τίθενται σε κίνδυνο είναι κατοχυρωμένες στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης Obamacare.

pos-i-anatheorisi-tis-obamacare-tha-borouse-na-epireasi-tous-trans-anthropous

Μετάφραση για το T-zine.gr
Λιάνα Σκλια

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρόσφατα εκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Trump, και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο – που θα έχουν ενοποιημένο έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – είναι να «αναθεωρήσουν και να αντικαταστήσουν» τον νόμο περί προσιτής υγειονομικής περίθαλψης (Affordable Care Act). Διάταξη του συγκεκριμένου νόμου κατοχυρώνει το δικαίωμα των τρανς ατόμων να έχουν πρόσβαση στην φροντίδα σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης φύλου, καθώς και το δικαίωμα χαμηλοεισοδηματιών που έχουν HIV/AIDS να λάβουν τη σωτήρια για τη ζωή τους φαρμακευτική αγωγή.

Η διάταξη 1557 της Obamacare απαγορεύει σε επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης και ασφαλιστές την άνιση μεταχείριση λόγω φύλου. Η διοίκηση Obama έχει εκδώσει έναν κανονισμό για την ερμηνεία της εν λόγω διάταξης, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις κατά μη συμμορφούμενων ως προς το φύλο και τρανς ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης φύλου και της χειρουργικής επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου.

Η Mara Keisling, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανς Ατόμων (the National Center for Transgender Equality), είπε πως πιστεύει πως «κανένας δεν ξέρει τίποτα αυτή τη στιγμή» για τις προθέσεις των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αναγνωρίζει το γεγονός ότι θα είναι δύσκολο για αυτούς να αγνοήσουν την Obamacare. «Ξέρουμε πως ο νόμος θα τροποποιηθεί κατά κάποιο τρόπο,» λέει η Keisling. «Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί το ίδιο στη διάταξη 1557, αλλά θα είναι μεγάλο όνειδος αν τελικά αναθεωρηθεί. Ουσιαστικά απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τη φυλή, την ηλικία, το φύλο και την αναπηρία.»

Σε περίπτωση που το Κογκρέσο αποφάσιζε να αναθεωρήσει τη διάταξη 1557, ένα «δίχτυ ασφαλείας», που προστατεύει τα τρανς άτομα, παραμένει και περιλαμβάνει κανονισμούς της κρατικής ασφάλισης, κανόνες επαγγελματικών σωματείων, αλλά και κρατικούς νόμους κατά των διακρίσεων, που ισχύουν τόσο για την υγειονομική περίθαλψη, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όμως η Keisling ισχυρίζεται πως το Κογκρέσο θα μπορούσε να ακυρώσει τη διάταξη 1557, όχι μόνο άμεσα – μέσω της αναθεώρησης – αλλά και έμμεσα, διακόπτοντας δηλαδή τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, καθώς και της Επιτροπής Ατομικών Δικαιωμάτων (Department & Health Human Services and the Office of Civil Rights). «Αν τελικά αφήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να λιμοκτονήσουν, όπως έκανε η διοίκηση Bush, αυτό μας επηρεάζει άμεσα,» λέει η Keisling.

Η Laura Durso, υπεύθυνη της LGBTI έρευνας και επικοινωνίας στο Κέντρο της Αμερικανικής Προόδου (Center for American Progress), είπε πως η αναθεώρηση της διάταξης 1557 θα είχε ‘ολέθριες επιπτώσεις’ για πολλές κοινότητες, αλλά κυρίως για τα τρανς άτομα, τα οποία «θα έχαναν ζωτικά δικαιώματα». «Χωρίς την προστασία αυτών των δικαιωμάτων γυρίζουμε σε καιρούς, όπου η επιστήμη και η ανθρωπιά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ενώ η παραπληροφόρηση και η προκατάληψη παίρνουν τη θέση τους. Πρέπει να διεκδικήσουμε μία καλύτερη ζωή για τα τρανς αδέρφια μας,» λέει η Durso.

Η Durso ανέφερε πως πριν την εφαρμογή του νόμου περί προσιτής υγειονομικής περίθαλψης (Affordable Care Act), η συντριπτική πλειοψηφία των τρανς ατόμων είχαν καταγγείλει αρνητικές εμπειρίες, σε σχέση με την αγορά ασφάλειας υγείας, λόγω της απόρριψης του αιτήματός τους να καλυφθούν τα έξοδα. Μετά την Obamacare – λόγω της διάταξης 1557 εν μέρει – ο ρυθμός της ασφάλισης για τρανς άτομα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μειώθηκε από 59% το 2013, σε 35% το 2014.

Η αναθεώρηση του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης για τους χαμηλοεισοδηματίες επηρεάζει τα άτομα που ζουν με τον HIV/AIDS.

Το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης Obamacare καλύπτει επίσης άτομα με εισοδήματα λιγότερο από το 133% του ορίου φτώχειας. Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ατομική εντολή του νόμου περί προσιτής υγειονομικής περίθαλψης και οι Πολιτείες μπορούσαν να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ή όχι. 31 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον D.C., επέλεξαν τελικά να επικυρώσουν τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με μία αναφορά του Ιδρύματος Kaiser, τον περασμένο Οκτώβρη (October report from the Kaiser Foundation), υπολογίζεται ότι η Medicaid θα καλύψει περισσότερο από το 40% των ατόμων που πάσχουν από HIV, εφόσον αποτελεί το 30% όλων των κυβερνητικών δαπανών για τη φροντίδα των ασθενών. Εάν υπολογιστούν και οι οικονομικές παροχές των διαφορετικών Πολιτειών, η ρύθμιση συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κρατικής χρηματοδότησης στην Αμερική, σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Carl Schmid, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου AIDS (AIDS Institute), είπε πως πολλοί άνθρωποι που ζουν με τον HIV/AIDS εξαρτώνται από την Medicaid – τόσο για την φαρμακευτική, όσο και για την ιατρική τους φροντίδα – εφόσον «πολλοί άνθρωποι με HIV είναι πολλοί φτωχοί», εκφράζοντας τους φόβους του για το ενδεχόμενο της κατάργησης του προγράμματος από την διοίκηση Trump.

«Προφανώς ανησυχούμε πολύ για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα HIV/AIDS, σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο νόμος περί προσιτής υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους ανθρώπους που είναι φορείς ή που είναι αναγκασμένοι να ζουν με την ασθένεια και δε νομίζω ότι κατανοούν τη σημασία του», λέει ο Schmid. «Και ελπίζω ότι η φωνή της λογικής τελικά θα επικρατήσει». Ο Schmid λέει πως η αποτελεσματικότητα του νόμου έγκειται στην πρόληψη, εφ’ όσον καλύπτει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εξετάσεων γα τον ιό.

7316916818318583683

Ένα μέτρο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι να μετατραπεί η Medicaid σε ένα σύστημα επιχορηγήσεων, κατά το οποίο η κρατική χρηματοδότηση αορίστου χρόνου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ετήσιες εφάπαξ πληρωμές, επιτρέποντας στις πολιτείες να χειριστούν το πρόγραμμα όπως οι ίδιες επιθυμούν. Όμως ο Schmid ισχυρίζεται πως αυτό δεν θα ευνοούσε τα άτομα με HIV/AIDS, επειδή μερικές Πολιτείες προσπαθούν να εξαλείψουν το σύστημα «ένα χάπι μία φορά τη μέρα» προς όφελος λιγότερο δαπανηρών συστατικών, που αναγκάζουν τους οροθετικούς να λαμβάνουν περισσότερα από ένα φάρμακα την ημέρα. «Ανησυχούμε για το σύστημα εφάπαξ επιχορηγήσεων, γιατί ουσιαστικά χάνουμε τα δικαιώματα που έχουμε σε ομοσπονδιακό επίπεδο», λέει ο Schmid.

Σε περίπτωση που το Κογκρέσο αποφάσιζε να τροποποιήσει την Medicaid, ο νόμος που θα επανερχόταν θα ήταν η ρύθμιση υγειονομικής περίθαλψης Ryan White (Ryan White Care Act), η οποία – πριν την Obamacare – αποτελούσε την έσχατη λύση για τους χαμηλοεισοδηματίες οροθετικούς. «Υπό την κάλυψη του νόμου περί προσιτής υγειονομικής περίθαλψης και της Medicaid, οι πελάτες του Ryan White κατάφεραν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο Ryan White συνέχισε να τους υποστηρίζει οικονομικά, καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς και φαγητού,» είπε ο Schmid. «Αν τροποποιούνταν η Medicaid, αυτοί οι πελάτες θα έπρεπε και πάλι να βασιστούν στο πρόγραμμα Ryan White», συμπληρώνει.

Τόσο η διάταξη 1557, όσο και η Medicaid θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ευάλωτες στο Κογκρέσο. Μέλος της Γερουσίας των Δημοκρατικών είπε πως και τα δύο σκέλη της Obamacare θα μπορούσαν να ακυρωθούν μέσω της επείγουσας διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού, η οποία σημαίνει ότι μόνο51 ψήφοι – όχι 60 – θα χρειάζονταν ώστε να αναθεωρηθεί ο νόμος. Ωστόσο η Keisling ισχυρίζεται ότι, από την ερμηνεία της διάταξης 1557, συνεπάγεται ότι χρειάζονται 60 ψήφοι για να καταργηθεί, που ενδεχομένως σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα την ξεφορτωθεί, μόνο εάν αναθεωρήσει ολόκληρο το νόμο. «Πιστεύω πως αν ακυρωθεί η συγκεκριμένη διάταξη, τότε θα πρέπει να ακυρωθεί ολόκληρος ο νόμος», είπε η Keisling. «Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα που μας απασχολεί. Είναι το δικαίωμα κατά των κοινωνικών διακρίσεων που πρέπει να υπερασπιστούμε».

Θα ολοκληρώσουν την αναθεώρηση οι Ρεπουμπλικάνοι;

Με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους εγγεγραμμένους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Οbamacare και με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται, επειδή η διαδικασία καταχώρησης βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, δε μένει παρά να δούμε εάν ο Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περί κατάργησης του νόμου. O Paul Ryan, εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων (U.S. House Speaker), απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις, σχετικά με την αναθεώρηση της Obamacare, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Δείτε Επίσης

«Είναι μεγάλο ερώτημα,» είπε ο Ryan. «Είναι κάτι, με το οποίο θα πρέπει να ασχολούμαστε όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς να απαντήσουμε. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αναθεωρηθεί η Obamacare και θα αντικατασταθεί από κάτι άλλο, κάτι που θα αποτελέσει ανακούφιση για τις Αμερικανικές οικογένειες, το συντομότερο δυνατόν».

O David Popp, εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγού πλειοψηφίας της Γερουσίας, Mitch McConnell, είπε πως «δεν υπάρχουν ενημερώσεις ή ανακοινώσεις ή άλλη νομοθετική πράξη για το 115ο Κογκρέσο», όταν ερωτήθηκε από την Washington Blade για τα σχέδια περί αναθεώρησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται διχασμένοι, όσον αφορά την τροποποίηση της Obamacare. Μία δημοσκόπηση (Morning Consult exit poll) έδειξε πως το 58% των ψηφοφόρων πιστεύουν πως ο νόμος θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, σε σύγκριση με το 36% των ψηφοφόρων που πιστεύουν πως είτε θα έπρεπε να παραμείνει ως έχει είτε να επεκταθεί.

Κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης στην εκπομπή «60 minutes», ο Trump είπε πως θέλει να διατηρήσει κάποια από τα πιο δημοφιλή στοιχεία του νόμου, όπως η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση προϋπάρχουσες συνθήκες και την ικανότητα των γονέων να παρέχουν στο παιδί τους οικογενειακή ασφαλιστική κάλυψη μέχρι την ηλικία των 26. «Όλα θα πάνε καλά. Δεν θα υπάρξει περίοδος απραγίας. Θα αναθεωρηθεί και θα αντικατασταθεί. Και θα το ξέρουμε. Και θα είναι ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας και πολύ πιο οικονομικό. Οπότε καλύτερο σύστημα υγείας, πολύ καλύτερο, με πολύ λιγότερα χρήματα. Δεν είναι κακός συνδυασμός».

Ωστόσο ο Schmid πιστεύει πως θα είναι δύσκολο για τον Trump να καταργήσει την υποχρεωτική αγορά ασφάλειας υγείας, εάν δεν καταργήσει την απαγόρευση των διακρίσεων, που βασίζονται σε προϋπάρχουσες συνθήκες. «Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική σύναψη ασφάλειας υγείας», λέει ο Schmid. «Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί, εφόσον οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ενδιαφέρονται μόνο για άρρωστα άτομα, αλλά στοχεύουν σε όλους εκείνους που θα έκαναν τη συναλλαγή».

Ο πρόεδρος Obama, κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου, είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που παρουσιάζουν την αναθεώρηση της Obamacare ως «Άγιο Δισκοπότηρο» της καμπάνιας τους, θα πρέπει να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις, οι οποίες θα τους εμποδίσουν να υλοποιήσουν τον στόχο τους τώρα που έχουν την ευκαιρία. «Όταν μιλάς αφηρημένα για κάτι, είναι εύκολο να ισχυρίζεσαι πως δεν λειτουργεί,» είπε ο Obama. «Τώρα, ξαφνικά γίνεσαι υπεύθυνος και λες ότι θα το καταργήσεις. Λοιπόν, τι θα συμβεί στα 20 εκατομμύρια άτομα που έχουν ήδη ασφάλεια υγείας; Θα τους αγνοήσεις και ξαφνικά θα χάσουν την ασφάλεια; Και με ποιο τρόπο θα βελτιωθεί έτσι η ζωή τους;».

H Katie Keith, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας Out2Enroll – που φροντίζει για την πρόσβαση της LGBTI κοινότητας στην Obamacare – είπε ότι η συγκεκριμένη περίοδος, ανοιχτής και ελεύθερης καταχώρησης στο πρόγραμμα, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τα LGBTI άτομα να υποστηρίξουν με την εγγραφή τους το νόμο.

«Συγκεκριμένα, η διάταξη 1557 απαγορεύει τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από το πρόγραμμα αγοράς ασφάλειας υγείας του 2017, το οποίο συνεπάγεται μία άνευ προηγουμένη ευκαιρία για πρόσβαση στην φροντίδα, σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης φύλου», λέει η Keith. «Γι’ αυτό και η Out2Enroll προτρέπει τους τρανς ανθρώπους να εγγραφούν στο πρόγραμμα πριν από την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου. Αν θεωρούν πως ασφάλειες που συνήψαν στο παρελθόν αρκούν, το καταλαβαίνουμε. Όμως, εμείς ενθαρρύνουμε τους πάντες, ειδικά τους τρανς ανθρώπους να τo ξανασκεφτούν και να επανεγγραφούν αυτόν τον χρόνο.»

Όποια και είναι τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων και της διοίκησης Trump, η Keisling λέει πως όσοι υποστηρίζουν την LGBTI κοινότητα είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να μη χαθούν τα δικαιώματα που κατοχυρώνει η Obamacare.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να υποστηρίξουμε σθεναρά τα δικαιώματά μας στις διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο, αλλά και με τα επαγγελματικά σωματεία υγειονομικής περίθαλψης. Και πιστεύω ότι όλοι μας το γνωρίζουμε αυτό».

© T-zine.gr με πληροφορίες από washingtonblade.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί