Now Reading
Πώς να αποτρέψεις τη στέρηση των δικαιωμάτων των τρανς ψηφοφόρων

Πώς να αποτρέψεις τη στέρηση των δικαιωμάτων των τρανς ψηφοφόρων

Πώς να αποτρέψεις τη στέρηση των δικαιωμάτων των τρανς ψηφοφόρων

Michelle Dennis | Περιοδικό Advocate.

Με τον Μήνα της Τρανς Ευαισθητοποίησης να πλησιάζει, ο Σύνδεσμος Γυναικών Ψηφοφόρων εξασφαλίζει ότι η φωνή των τρανς ατόμων θα ακουστεί στις κάλπες την επόμενη εβδομάδα.
Με τον Μήνα της Τρανς Ευαισθητοποίησης να πλησιάζει, ο Σύνδεσμος Γυναικών Ψηφοφόρων εξασφαλίζει ότι η φωνή των τρανς ατόμων θα ακουστεί στις κάλπες την επόμενη εβδομάδα.

Κάθε Αμερικάνος πολίτης έχει δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένης της τρανς κοινότητας καθώς και των ανθρώπων που δεν ταυτίζονται με το δίπολο των κυρίαρχων φύλων. Ωστόσο, μερικές φορές αντιμετωπίζουμε τη στέρηση των πολιτικών μας δικαιωμάτων λόγω των παράλογων απαιτήσεων για τη συμμετοχή ως ψηφοφόροι στις εκλογές, του εκφοβισμού, ή άλλων κατάφορων διακρίσεων. Η άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος απαιτεί να αγωνιζόμαστε για να ξεπεραστούν τα πολλαπλά νομικά ή/και επιζήμια εμπόδια.

Το Μάρτιο του 2016, το Williams Institute –κέντρο μελετών της Νομικής Σχολής της California, το οποίο παράγει υψηλής ποιότητας έρευνα προς αρωγή δικαστών, νομοθετών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής, μέσων ενημέρωσης και τους ευρέος κοινού- δημοσίευσε την έκθεση: «Νόμοι σχετικοί με την ταυτότητα των ψηφοφόρων και το προστιθέμενο κόστος για τους διεμφυλικούς ψηφοφόρους». Η έκθεση αυτή διαπίστωσε ότι «Δέκα Πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν οι ψηφοφόροι να παρέχουν ταυτότητα με φωτογραφία προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες, και όσοι δεν πράττουν ανάλογα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν πρόσθετα μέτρα για να επιβεβαιώσουν ότι η ψήφος τους έχει συνυπολογιστεί». Επιπλέον, αναφέρει:

Τρανς άτομα τα οποία, μετά τον επαναπροσδιορισμό φύλου τους, ζουν με φύλο διαφορετικό από αυτό που τους ανατέθηκε κατά τη γέννησή τους, υποχρεούνται να ακολουθήσουν πρόσθετα βήματα και να επιβαρυνθούν με πρόσθετα κόστη –σε σχέση με τα cisgender (=μη τρανς) άτομα-, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις για τη φωτογραφία της ταυτότητας. Μπορεί να είναι δύσκολο ή και δαπανηρό για ένα τρανς άτομο να αποκτήσει ταυτότητα με φωτογραφία που απεικονίζει με ακρίβεια το φύλο και την εμφάνισή του μετά τη μετάβαση. Οι δαπάνες αυτές επιβάλλουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις για τα τρανς άτομα που επιθυμούν να ψηφίσουν σε αυτές τις δέκα πολιτείες.

Τα κόστη που συνδέονται με τη νομική ενημέρωση των εγγράφων για την αλλαγή του φύλου, μπορεί να κυμαίνονται από $8 έως $358. Δικαστικές παραγγελίες, απόδειξη ταυτότητας και υπηκοότητας, καθώς και έγγραφα που τεκμηριώνουν παρελθούσα ιατρική περίθαλψη, μεταξύ άλλων, είναι μερικές φορές απαραίτητα προκειμένου να γίνουν αυτές οι αλλαγές, και ορισμένες Πολιτείες επιτρέπουν στους πολίτες τους να επικαιροποιήσουν τις ταυτότητές τους μόνο εάν έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που συνδέεται με τη μετάβασή τους, ανεξάρτητα από το αν χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ως μέρος της μετάβασής τους.

Προηγούμενη έκθεση του Williams institute εκτιμά ότι περίπου 24.000 τρανς άτομα στερήθηκαν των πολιτικών τους δικαιωμάτων στις εκλογές του 2014. Πρόσφατες αναθεωρήσεις υπολογίζουν ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περισσότερα από 34.000 τρανς άτομα.

Ευτυχώς, στην Καλιφόρνια, η νομοθεσία δεν απαιτεί από τους ψηφοφόρους την επίδειξη ταυτότητας με φωτογραφία προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν. Παρ’ όλα αυτά, πολλά τρανς και μη δυαδικά πρόσωπα φοβούνται ότι τα άτομα που επιβλέπουν τις διαδικασίες της ημέρας των εκλογών στα τοπικά κέντρα μπορεί να τους αντιμετωπίσουν με ασέβεια, και επομένως επιλέγουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για να τους υποστηρίξει στην αντιμετώπιση αυτών των φόβων, ο Σύνδεσμος Γυναικών Ψηφοφόρων του Los Angeles, μία μη κομματική πολιτική οργάνωση που ενθαρρύνει την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση, ένωσε τις δυνάμεις του με το Τρανς Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της πόλης του West Hollywood, που παρέχει σε τρανς και μη δυαδικά άτομα βοήθεια με την εγγραφή τους ως ψηφοφόροι στον εκλογικό κατάλογο, και παραθέτει εκδηλώσεις ενδυνάμωσης. Εκπρόσωποι από το γραφείο του περιφερειακού υπευθύνου για τους εκλογικούς καταλόγους του Los Angeles County συμμετείχαν επίσης με την παροχή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα των ψηφοφόρων και το πώς μπορεί κανείς να γίνει μισθωτός υπάλληλος εκλογικού κέντρου.

Περαιτέρω, η Drian Juarez, η υπεύθυνη εργασιών του κέντρου LGBT του Los Angeles για την τρανς οικονομική ενδυνάμωση, προετοίμασε ορισμένες συμβουλές για τους υπαλλήλους εκλογικών κέντρων, ώστε να αντιμετωπίζουν με τον κατάλληλο τρόπο τους τρανς και μη δυαδικούς ψηφοφόρους. Αυτές οι συμβουλές χρησιμοποιούνται και από τον περιφερειακό υπεύθυνο του Los Angeles County για την εκπαίδευση των υπαλλήλων των εκλογικών κέντρων για τις επερχόμενες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Παραλλαγές σε αυτές τις συμβουλές που αφορούν το πώς να συμπεριφέρονται με σεβασμό παρέχονται στους υπαλλήλους των εκλογικών κέντρων σε αρκετές άλλες πολιτείες.

Το φυλλάδιο με τις συστάσεις προς τους υπαλλήλους των εκλογικών κέντρων περιλαμβάνει:

Ορισμοί:

Τρανς: γενικός όρος για άτομα των οποίων η κατανόηση του φύλου τους, η συμπεριφορά, και το πώς παρουσιάζουν τον εαυτό τους, διαφέρει από τις προσδοκίες της κοινωνίας που βασίζονται στο φύλο που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση.

Genderqueer / Gender non-conforming: όρος για τα άτομα, η παρουσίαση των οποίων στον κόσμο διαφέρει από τις κοινωνικές προσδοκίες που αφορούν στο πως θα «έπρεπε» να παρουσιάζουν τον εαυτό τους.

Αλληλεπιδράσεις με σεβασμό, στο εκλογικό κέντρο και στη ζωή:

Μην υποθέτετε αν ένα άτομο είναι άνδρας ή γυναίκα.

Στο εκλογικό κέντρο, αν χαιρετάτε ένα τρανς/ gender non-conforming (GNC) άτομο, μπορεί να προσέξετε ότι η ταυτότητά τους δεν αντιστοιχεί στο πως παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Εάν όλες οι υπόλοιπες νομικές προϋποθέσεις καλύπτονται, τα τρανς ή μη δυαδικά άτομα δικαιούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως “αυτό” ή “οτιδήποτε” όταν αναφέρεστε σε ένα τρανς ή GNC άτομο.

Όταν δεν είστε σίγουροι για την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, ή το όνομα που αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας δεν φαίνεται να ταιριάζει με την παρουσίαση του φύλου ενός ατόμου, μπορείτε να ρωτήσετε αν το άτομο αυτό προτιμά να αναφέρεται στον εαυτό του με μία συγκεκριμένη αντωνυμία.

Όταν δεν είστε σίγουροι για το τι αντωνυμία να χρησιμοποιήσετε, χρησιμοποιήστε τις αντωνυμίες “αυτοί / αυτές / τα δικά τους». (Παράδειγμα: “Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του Γιάννη.” – “Αυτό είναι το δικό τους ψηφοδέλτιο.”).

ΠΟΤΕ μη ρωτάτε ένα τρανς/ GNC άτομο ποιο είναι “το πραγματικό τους όνομα.”

Δείτε Επίσης

Εάν κάνετε λάθος σε κάποια αντωνυμία, αναγνωρίστε το και ζητήστε συγγνώμη. Το να συμπεριφέρεστε με ειλικρίνεια προς ένα τρανς/ GNC άτομο δείχνει σεβασμό. Επίσης, το άτομο αυτό πλέον θα γνωρίζει ότι εσείς το αναγνωρίζετε ως άτομο που ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, και πως χρησιμοποιείτε τις προτιμώμενές του αντωνυμίες.

Μην υποθέσετε ότι κάποιος που είναι τρανς / GNC είναι επίσης λεσβία, γκέι, bisexual, ή straight. Ο προσδιορισμός του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού του κάθε ατόμου είναι διαφορετικοί. Το ένα δεν καθορίζει το άλλο.

Ποτέ μην ρωτάτε ένα τρανς/ GNC άτομο για το πώς κάνουν σεξ ή τι γεννητικά όργανά έχουν. Κάτι τέτοιο θεωρείτε ακατάλληλο σε κάθε περίσταση.

Όταν μάθετε για την ταυτότητα ενός τρανς/ GNC ατόμου, κρατήστε την πληροφορία αυτή για εσάς. Αυτή η πληροφορία είναι εμπιστευτική. Δεν πρέπει να αποκαλύψετε την ταυτότητα του ατόμου αυτού σε άλλους.

Αναγνωρίστε το πώς τα άτομα αυτά παρουσιάζουν τον εαυτό τους, και μεταχειριστείτε τους με σεβασμό, ακριβώς όπως θα κάνατε και για οποιοδήποτε άλλο.

Εάν είστε υπάλληλος ενός εκλογικού κέντρου και δουλεύετε πλάι σε ένα τρανς/ GNC άτομο, χρησιμοποιήστε γλώσσα που δεν αναφέρεται ειδικά σε κάποιο φύλο κατά τις συνομιλίες σας. Για παράδειγμα: “Βλέπετε κάποιον αυτό τον καιρό;”, «Βρίσκεστε αυτό τον καιρό σε σχέση;” , «Έχετε κάποιο σύντροφο», αντί το “Έχετε φίλο / φίλη;».

Από το 1920 ο Σύνδεσμος των Γυναικών Ψηφοφόρων έχει με ζέση εργαστεί προκειμένου να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Σύνδεσμος προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αρωγός στην ενημέρωση των ψηφοφόρων σχετικά με τα θέματα που τους αφορούν άμεσα, χωρίς να συνδέει τη λειτουργία και τις ενέργειές του με κάποια κομματική οργάνωση. Η δημοκρατία μας είναι ισχυρή μόνον όταν όλοι συμμετέχουν, και οι φωνές όλων ακούγονται. Η δημοκρατία είναι για όλους, και ο Σύνδεσμος έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει για πάνω από 96 χρόνια.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Σοφία Γκαβαρδίνα.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί