Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ισπανικής Κυβέρνησης, ενέκρινε το νέο Σχέδιο Νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με το οποίο αφαιρούνται όλες οι ψυχιατρικές γνωματεύσεις και ιατρικές διαγνώσεις, ενώ το όριο ηλικίας κατεβαίνει στα 14 έτη.
Γράφει η Άννα Απέργη | Trans News |T-zine.gr | 07.07.2021

Στην Ισπανία, τα τρανς πρόσωπα μπορούν να μεταβάλουν το φύλο και το όνομα στα νομιμοποιητικά έγγραφά τους από το 2007, σύμφωνα με τον νόμο 3/2007.
Για εκείνη την εποχή ήταν ένας πολύ πρωτοποριακός νόμος, όμως με τα σημερινά δεδομένα, πρόκειται για μία απαρχαιωμένη νομοθεσία, που ψυχιατρικοποιεί και παθολογικοποιεί την τρανς κατάσταση, μιας και ο νόμος ορίζει ότι για την μεταβολή χρειάζονται ψυχιατρικές διαγνώσεις και ιατρικές γνωματεύσεις.
Τον περασμένο Μάρτιο που μας πέρασε το “The Equality Advocacy Project“, διοργάνωσε μία καμπάνια – εκστρατεία, στα πλαίσια της οποίας εκδόθηκε και μία Κοινή Δήλωση την οποία συνυπέγραψαν και 92 οργανώσεις από όλο τον πλανήτη, ανάμεσα σε αυτές και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), η οποία καλούσε την Ισπανική Κυβέρνηση στο να τροποποιήσει τον ήδη υπάρχοντα νόμο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, έτσι ώστε η διαδικασία να είναι γρήγορη, προσιτή και διαφανή, χωρίς να υπάρχουν σε αυτή οι προϋποθέσεις των ιατρικών διαγνώσεων και ψυχιατρικών γνωματεύσεων.
Έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2021, το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, αλλά είχε καταψηφιστεί.
Πριν λίγο διάστημα, στα τέλη του Μαϊου, η Υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, Ιρένε Μοντέρο, σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χουάν Κάρλος Κάμπο, κατέθεσαν στο στο Συμβούλιο Υπουργών της Ισπανικής Κυβέρνησης, νέο Σχέδιο Νόμου “Ley Trans y de Igualdad LGTBI”, στο οποίο καταγράφεται ρητά ότι δεν προαπαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις, ιατρικές παρεμβάσεις ή ψυχιατρικές διαγνώσεις, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την μεταβολή των νομιμοποιητικών στοιχείων σε κάθε τρανς πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.
Η Ισπανική Κυβέρνηση ενέκρινε στο Συμβούλιο Υπουργών το νέο Σχέδιο Νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, που σέβεται πλήρως την προσωπικότητα των τρανς συνανθρώπων μας και εξαλείφει τις de facto καταστάσεις διακρίσεων που υφίστανται.

«Με αυτόν τον νόμο, σε μια εποχή που πολλοί συνάνθρωποι μας φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα λόγω της αύξησης των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων, περνάμε ένα μήνυμα», δήλωσε ικανοποιημένη μετά την απόφαση έγκρισης η Υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, τονίζοντας ότι «είναι μια ιστορική ημέρα που δείχνει τη δύναμη της κυβέρνησης συνασπισμού, να καταλήγει σε συμφωνίες για να έχουν βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις και να κάνει πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή όλων των ανθρώπων».
Εύχομαι, αυτή τη φορά ο νέος νόμος να ψηφιστεί τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στη Γερουσία, έτσι ώστε οι τρανς άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες με όλες και όλους τους πολίτες της χώρας.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η 'Aννα Απέργη γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης. Στο t-zine.gr, αρθρογραφεί.