Now Reading
Προωθείται στην Πολιτεία του Τέξας νομοθεσία για την προστασία των «επανορθωτικών θεραπειών».

Προωθείται στην Πολιτεία του Τέξας νομοθεσία για την προστασία των «επανορθωτικών θεραπειών».

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι, μέλη της Γερουσίας του Τέξας, εισήγαγαν στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας ένα νέο σχέδιο νόμου για τη «θρησκευτική ελευθερία», το οποίο, αν περάσει, κινδυνεύει να «ανοίξει την πόρτα» για την επιβλαβή πρακτική της «επανορθωτικής θεραπείας» για την ομοφυλοφιλία (conversion therapy), όπως αναφέρει η εφημερίδα «Texas Observer» σε δημοσίευμα της.

 

Προωθείται στην Πολιτεία του Τέξας νομοθεσία για την προστασία των «επανορθωτικών θεραπειών».

 

by Mathew Rodriguez

Υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η «θεραπεία», «μετατρέπει» γκέι παιδιά σε στρέιτ, ακόμη κι αν η επιστήμη δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αποτελεί βασικά ένα είδος ψυχολογικού βασανιστηρίου. Πέντε πολιτείες, καθώς και η Ουάσιγκτον, έχουν απαγορεύσει την πρακτική αυτή, η οποία είναι πλέον ευρέως απαξιωμένη από την ιατρική κοινότητα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, Charles Perry, Brian Birdwell και Bryan Hughes κατέθεσαν το νομοσχέδιο με την κωδική ονομασία, SB651, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο θα προστατεύει επαγγελματίες – όπως θεραπευτές – από οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους από μια κρατική υπηρεσία για παραβίαση μιας πολιτικής που αντιτίθεται στη θρησκευτική πίστη τους. Ο υποτιθέμενος στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειώσει την κρατική παρέμβαση, αλλά στην πραγματικότητα «ανοίγει την πόρτα» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ώστε να διαμορφώνουν τις εκάστοτε πολιτικές, όπως πχ ενός οργανισμού που εκδίδει άδειες ασκήσεων επαγγέλματος.

Δεδομένου ότι το επάγγελμα του θεραπευτή, είναι ένα εξ αυτών που ασκείται κατόπιν άδειας, η Eunice Hyon Min Rho της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες δήλωσε στον «Observer» ότι το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να αποτελεί στην ουσία μια «προληπτική άμυνα» εναντίον των προσπαθειών για την απαγόρευση της «θεραπείας επανόρθωσης».

Από την άλλη, ο David Pickup, αδειούχος σύμβουλος και θεραπευτής της «επανορθωτικής πρακτικής» από το Ντάλας, υποστήριξε στον «Observer» ότι το SB651 είναι «ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». «Για όσους θεραπευτές είναι θρησκευόμενοι, αυτός ο νόμος σίγουρα θα βρει ισχύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pickup στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον «Observer», ο Pickup έχει επίσης αγωνιστεί για να κρατήσει «ζωντανή» την «θεραπεία μετατροπής ή επανόρθωσης» και σε άλλες πολιτείες. Ο ίδιος ο Pickup ωστόσο δήλωσε ότι θα προτιμούσε αν το νομοσχέδιο αναφερόταν συγκεκριμένα και ρητά στην «θεραπεία».

Η Rho εξήγησε ότι το νομοσχέδιο μοιάζει πολύ με ένα άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Αριζόνα, αλλά είναι ακόμα πιο ακραίο. Στην Αριζόνα προβλέπονται εξαιρέσεις για την επιβολή του νόμου στο ιατρικό προσωπικό, αλλά στην περίπτωση του Τέξας η πρόταση νόμου δεν προνοεί για κάτι τέτοιο. «Είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο παρόν νομοσχέδιο».

Δείτε Επίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, οι νομοθέτες στο Τέξας εξετάζουν την θέσπιση μιας άλλης πρότασης νόμου, η οποία απειλεί τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, παρόμοια με τον διαβόητο νόμο «HB2» της Βόρειας Καρολίνα, ο οποίος και απαιτεί από τα τρανς άτομα να χρησιμοποιούν την δημόσια τουαλέτα που αντιστοιχεί στο φύλο του πιστοποιητικού γεννήσεως τους και όχι στην ταυτότητα φύλου τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της πρότασης νόμου που κατέθεσε, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Briscoe Cain απέρριψε τη βία εναντίον των τρανς ατόμων λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι «τύπους, ντυμένους με φουστάνια, που τρώνε ξύλο».

Η Rho επισημαίνει ότι οι νομοθέτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο για τις τουαλέτες ως αντιπερισπασμό για να περάσει η προτεινόμενη νομοθεσία για την «θεραπεία». Οι γερουσιαστές που συνυπέγραψαν το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας για κάποιο σχόλιο.

«Νομίζω ότι επειδή κάποια νομοσχέδια τραβούν περισσότερο την προσοχή από άλλα, αυτός είναι ένας τρόπος για να «γλιστρήσουν» κάτω από το ραντάρ μας κάποια πράγματα τα οποία είναι λιγότερο προφανή», είπε χαρακτηριστικά η Rho στον «Observer». «Αυτή είναι μια τακτική που την έχουμε δει να υιοθετείται σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλες πολιτείες».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από mic.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί