Προτάσεις στον Γ. Μουζάλα για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων

Ελλάδα: Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016 | 21:43

Κατατέθηκε προ ημερών αναφορά – ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με ζητήματα που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες. Οι βουλευτές σε συνεννόηση με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το οποίο είχε ήδη καταθέσει μία σειρά προτάσεων ως υπόμνημα στον Γ. Μουζάλα, ζητούν από τον υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά και προχωρήσει στις αντίστοιχες ενέργειες.

 

Προτάσεις στον Γ. Μουζάλα για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων.

Συγκεκριμένα οι δέκα προτάσεις είναι:

1. Αποφυγή των μέτρων κράτησης, κατ’ εφαρμογήν της ενωσιακής νομοθεσίας, όπως τονίζει στην πρόσφατη έκθεσή της η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εάν παρόλα αυτά υπάρξουν, θα πρέπει όταν γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για τρανς πρόσωπο, να μην κρατείται σε χώρο που δε συνάδει με την ταυτότητα φύλου του, διότι μπορεί να γίνει αιτία να υποστεί παρενοχλήσεις ή βία.

2. Πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τις αρχές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να δοθεί οδηγία σε όλους τους χώρους φιλοξενίας, hot spots, υπηρεσίες ασύλου και καταγραφής να γίνονται απολύτως σεβαστά και, σε περιπτώσεις που υπάρχει η υπόνοια παραβίασης των δικαιωμάτων τους ή οποιαδήποτε παρενόχληση, να προστατεύονται.

3. Κατά την έναρξη της συνέντευξης στην Υπηρεσία Ασύλου να γίνονται γνωστοί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι λόγοι που ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει αιτών ή αιτούσα διεθνούς προστασίας όπως λόγω συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα που συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Να αναφέρονται στην αρχή της συνέντευξης. Γνώση δηλαδή, και πλήρως προσβάσιμες και διαθέσιμες διαδικασίες.

4. Να επιδιωχθούν προγράμματα κατάρτισης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των LGBTQI ανθρώπων. Καλά ενημερωμένο προσωπικό στους χώρους υποδοχής και στις Υπηρεσίες Ασύλου που θα λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του σεξουαλικού προσανατολισμού και ιδιαίτερα της ταυτότητας φύλου, τόσο όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, όσο και στην πρόσβαση με βάση αυτό.

5. Ανάμεσα στις ιδιαίτερες ανάγκες, θα πρέπει να θεωρήσουμε την πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τους τρανς ανθρώπους. Σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης εφόσον ζητηθεί ή ακόμη και σε φαρμοκολογική υποστήριξη σε περιπτώσεις τρανς ανθρώπων που ήδη από τη χώρα καταγωγής τους έχουν ξεκινήσει ορμονοληψία. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως για τους τρανς ανθρώπους, η πρόσβαση στις διαδικασίες αυτές δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά θεμελιώδης ανάγκη τους. Αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

6. Στην πρόβλεψη για δομές φιλοξενίας που γίνεται σε συνεργασία με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από την Υπατη Αρμοστεία, θετικό θα ήταν να υπάρξει πρόβλεψη και για έναν αριθμό για LGBTQI πρόσφυγες. Να υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες.

7. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν να προωθηθούν διαδικασίες φαστ τρακ εντός 15 ημερών καθώς και οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία σύμφωνα με την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας. Οι διαδικασίες θα πρέπει να ελέγχονται, τόσο χρονικά όσο και γενικότερα, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα τηρείται η διεθνής νομοθεσία. Εξατομικευμένα, και όχι με κριτήριο αν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, καθώς ιδιαίτερα οι LGBTI αιτούντες άσυλο προέρχονται συχνά από χώρες που δεν είναι εμπόλεμες, αλλά είναι παράνομη είτε η ομοφυλοφιλία είτε η τρανς κατάσταση ή κινδυνεύουν από τρίτους για τους λόγους αυτούς.

8. Σχετικά με το θέμα της επιβίωσης και απασχόλησής τους. Ένα από τα ζητήματα που μας αναφέρεται συχνά είναι το θέμα της επιβίωσής τους και της απασχόλησης στη χώρα μας. Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, δίδεται κάποιο επίδομα στη κατεύθυνση αυτή και θεωρούμε πως είναι εύλογο να εξεταστεί στα πλαίσια της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, να δίνονται σε όλες τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες με πρόνοια από την Ε.Ε. και ενδεχομένως με την επιπλέον πολιτική απορρόφησης, να επιδοτούνται θέσεις εργασίας.

9. Στο θέμα των οικογενειακών επανενώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις οι LGBTI και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι, ταξιδεύουν και έρχονται στη χώρα μας, μαζί με τους συντρόφους τους. Παρότι στις χώρες καταγωγής τους δεν θεωρούνται οικογένεια, στην πραγματικότητα είναι. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει διάταξη ή τροποποίηση στις άδειες διαμονής συντρόφων ώστε να γίνεται πράξη η οικογενειακή επανένωση και σε αυτές τις περιπτώσεις για τους LGBTI πρόσφυγες.

10. Προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και της ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου στον ορισμό των ευάλωτων ομάδων στο άρθρο 14, παρ. 8, του ν. 4375/2016.

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχουμε την αρωγή πολιτικών προσώπων και δη κυβερνητικών. Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα που έχουμε θέσει θα δρομολογηθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και είναι τρομοκρατημένοι» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού.

Πηγή: efsyn.gr