Now Reading
Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το αυξανόμενο μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη

Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το αυξανόμενο μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ενέκρινε στις 25 Ιανουαρίου 2022 το Ψήφισμα 2417/2022, με το οποίο καλεί τα Κράτη Μέλη να αντιμετωπίσουν το μίσος και τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Γράφει η Άννα Απέργη |Διεθνείς Οργανισμοί | LGBTQI News |T-zine.gr | 02.02.2022

Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το αυξανόμενο μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη

Το Ψήφισμα 2417/2022

Καταπολέμηση του αυξανόμενου μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ευρώπη

1. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ίσων δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΙ άτομα σε όλη την Ευρώπη. Ενώ η εικόνα είναι ελεγχόμενη και ποικίλλει ευρέως από πολιτεία σε πολιτεία, συνολικά, οι νόμοι για τα εγκλήματα μίσους και κατά των διακρίσεων έχουν ενισχυθεί, οι νομικές διαδικασίες αναγνώρισης φύλου έχουν απλοποιηθεί, η σωματική ακεραιότητα των ιντερσεξ ατόμων έχει αρχίσει να προστατεύεται καλύτερα και τα δικαιώματα των οικογενειών του ουράνιου τόξου αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο. Αυτή η ουσιαστική πρόοδος είναι ευπρόσδεκτη, αν και ανεπαρκής.

2. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρήθηκε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση της ρητορικής μίσους, της βίας και των εγκλημάτων μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων, των κοινοτήτων και των ΛΟΑΤΙ οργανώσεων σε πολλά Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση σημειώνει με βαθιά ανησυχία ότι ένα σημαντικό ποσοστό της ρητορικής μίσους, της συκοφαντίας και του αποδιοπομπαίου τράγου των ΛΟΑΤΙ ατόμων, καθώς και των ευρειών επιθέσεων στην άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα και ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών εκπροσώπων, καθώς και από θρησκευτικούς ηγέτες.

3. Η Συνέλευση εκφράζει τη λύπη της για αυτά τα φαινόμενα, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την έκταση της προστασίας που παρέχεται ήδη στα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε οποιαδήποτε δεδομένη χώρα. Επιπλέον, καταδικάζει τις εκτεταμένες και συχνά βίαιες επιθέσεις στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων που συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ άλλων χωρών, στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Το αυξανόμενο μίσος που βλέπουμε σήμερα δεν είναι απλώς μια έκφραση ατομικής προκατάληψης, αλλά το αποτέλεσμα συνεχών και συχνά καλά οργανωμένων επιθέσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι μεμονωμένες εκφράσεις ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερσεξοφοβίας εμφανίζονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο άκρως συντηρητικά κινήματα επιδιώκουν να καταπνίξουν τις ταυτότητες και τις πραγματικότητες όλων εκείνων που αμφισβητούν τις cis και ετεροκανονικές κοινωνικές κατασκευές που διαιωνίζουν τις ανισότητες των φύλων και τη βία με βάση το φύλο. κοινωνίες, και που επηρεάζουν τις γυναίκες καθώς και τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

5. Η Συνέλευση καταδικάζει τις άκρως προκατειλημμένες αφηγήσεις κατά του φύλου, φυλετικής κριτικής και ταυτότητας φύλου που ανάγουν τον αγώνα για την ισότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε αυτό που αυτά τα κινήματα εσκεμμένα λανθασμένα χαρακτηρίζουν ως «ιδεολογία φύλου» ή «ΛΟΑΤΙ Ιδεολογία». Τέτοιες αφηγήσεις αρνούνται την ίδια την ύπαρξη των ΛΟΑΤΙ ατόμων, τους απανθρωποποιούν και συχνά παρουσιάζουν ψευδώς τα δικαιώματά τους ως σύγκρουση με τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών ή με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες γενικότερα. Όλα αυτά είναι βαθιά επιζήμια για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, ενώ βλάπτουν επίσης τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και την κοινωνική συνοχή.

6. Η Συνέλευση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι μια τέτοια συζήτηση οδηγεί σε στασιμότητα και ακόμη και σε οπισθοδρόμηση στην πρόοδο προς την ισότητα των ΛΟΑΤΙ, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών – και με τον τρόπο αυτό, αποτελεί άμεση πρόκληση για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Σε πολλές χώρες, οι νομοθετικές διαδικασίες που στοχεύουν στη βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων έχουν σταματήσει, και σε ορισμένες, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν έχει αναιρεθεί.

7. Οι σημαντικές προόδους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια απειλούνται σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιδράσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε περαιτέρω οπισθοδρόμηση και να εργαστούμε ενεργά για την προώθηση του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

8. Ενόψει όλων των ανωτέρω, και με αναφορά ειδικότερα στις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ETS No. 5) και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στο ψήφισμα 2239 (2018 ) της Συνέλευσης  «Ιδιωτική και οικογενειακή ζωή: επίτευξη ισότητας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», Ψήφισμα 2191 (2017) και Σύσταση 2116 (2017) «Προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξάλειψη των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ατόμων», Ψήφισμα 2048 (2015) «Διακρίσεις κατά των ανθρώπων στην Ευρώπη», Ψήφισμα 1948 (2013) και Σύσταση 2021 (2013)«Αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου», και Ψήφισμα 1728 (2010) και Σύσταση 1915 (2010) «Διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου», η Συνέλευση προτρέπει τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια στο Συμβούλιο της Ευρώπης Τα κράτη να αντιμετωπίσουν το μίσος και τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων με ανανεωμένη ενέργεια και επείγουσα ανάγκη.

9. Χαιρετίζει σε αυτό το πλαίσιο τις συνεχιζόμενες εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) για την κατάρτιση μιας γενικής πολιτικής σύστασης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας κατά των ΛΟΑΤΙ, ως μέρος του οδικού της χάρτη για την αποτελεσματική ισότητα του 2019, και την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 της στρατηγικής της για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025.

10. Η Συνέλευση χαιρετίζει επίσης τη γνωμοδότηση που έγινε από την Επιτροπή Ισότητας και Μη Διακρίσεων.

11. Εφιστά ειδικότερα την προσοχή στην προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας του Ιουλίου 2021 σχετικά με τις ουγγρικές συνταγματικές τροποποιήσεις, όπου η επιτροπή είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «περαιτέρω ενίσχυσης μιας στάσης σύμφωνα με την οποία οι μη ετεροφυλόφιλοι τρόποι ζωής θεωρούνται κατώτερο και τροφοδοτεί μια εχθρική και στιγματιστική ατμόσφαιρα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», και στη δήλωση στη νέα γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία «οι τροπολογίες στιγματίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κάνουν διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου».

12. Η Συνέλευση καλεί τα κράτη μέλη να απόσχουν από τη θέσπιση νομοθεσίας ή την έγκριση συνταγματικών τροποποιήσεων που αντίκεινται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων και να καταργήσουν οποιεσδήποτε τέτοιες διατάξεις που ήδη ισχύουν.

Προτρέπει ειδικότερα:

12.1 οι ουγγρικές αρχές να καταργήσουν με άμεση ισχύ όλα τα μέτρα που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2020, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021 που εμποδίζουν τα άτομα που το χρειάζονται από τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους, εμποδίζουν τα παιδιά να λάβουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους όταν είναι διαφορετικό από το φύλο που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση, απαγορεύουν την παιδοθεσία από οποιονδήποτε άλλο εκτός από έγγαμα, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, εμποδίζουν την πρόσβαση σε ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση και απαγορεύουν την απεικόνιση τρανς ταυτοτήτων και ομοφυλίας. Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση,

12.2 οι πολωνικές αρχές να υποστηρίξουν ισχυρότερη νομοθεσία κατά του μίσους και κατά των διακρίσεων στην Πολωνία, να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της και να εργαστούν για να ανατρέψουν όλες τις δηλώσεις και τους καταστατικούς χάρτες που αντίκεινται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων που έχουν εγκριθεί σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο,

12.3 όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν τους λεγόμενους νόμους «αντι-ΛΟΑΤΙ-προπαγάνδας», δηλαδή κάθε νομοθεσία που εμποδίζει τα άτομα και ιδιαίτερα τους ανηλίκους να έχουν πρόσβαση σε πλήρεις και αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές μορφές σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης ή χαρακτηριστικών φύλου που υπάρχουν στην κοινωνία, να καταργηθεί άμεσα αυτή η νομοθεσία,

12.4 όλα τα κράτη μέλη που εμπλέκονται σε μια διαδικασία εκτέλεσης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία διαπιστώθηκαν μία ή περισσότερες παραβιάσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων ή οργανώσεων, για να διασφαλιστεί η ταχεία και πλήρης εφαρμογή της απόφασης,

13. Η Συνέλευση καλεί τα Κράτη Μέλη να μιλήσουν σθεναρά κατά των περιστατικών ομοφοβίας, τρανσφοβίας, αμφιφοβίας και ιντερσεξοφοβίας στον λόγο, την πρακτική και την πολιτική όπου κι αν συμβαίνουν, και να χρησιμοποιήσουν την πολυάριθμη Συνέλευση και άλλα διεθνή πρότυπα και μέσα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

14. Η Συνέλευση τονίζει ότι ακριβώς όταν η εχθρότητα είναι υψηλή ή αυξανόμενη, οι αποτελεσματικές ποινικές διατάξεις και η νομοθεσία κατά των διακρίσεων είναι πιο κρίσιμες. Καλεί τα Κράτη Μέλη να ενισχύσουν το νομοθετικό τους πλαίσιο όπου χρειάζεται για να διασφαλίσουν ότι προστατεύει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων να είναι απαλλαγμένα από μίσος και διακρίσεις και να το εφαρμόζουν αποτελεσματικά στην πράξη.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα πρότυπα, και με την επιφύλαξη των πιο ειδικών ή εκτεταμένων υποχρεώσεων που ενδέχεται να συνεπάγονται ήδη, καλεί ιδιαίτερα τα κράτη μέλη:

14.1 Τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας όπως είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι οι διατάξεις της σχετικά με τα εγκλήματα μίσους καλύπτουν με σαφήνεια όλα τα αδικήματα που διαπράττονται κατά ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, περιλαμβάνουν αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις , να προστατεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων και να προβλέπουν ότι θα λαμβάνουν αποζημίωση,

14.2 να κάνουν τα κίνητρα που βασίζονται στο φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου ως επιβαρυντική περίσταση για όλα τα συνηθισμένα αδικήματα,

14.3 να διασφαλίζουν ότι τα θύματα εγκληματικών πράξεων υποστηρίζονται και προστατεύονται από τον επανατραυματισμό λόγω του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου ή των χαρακτηριστικών φύλου από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δομές υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων,

14.4 τροποποίηση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων όπως απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι καλύπτει όλες τις μορφές διακρίσεων, σε όλους τους τομείς της ζωής, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου,

14.5 πλήρης εκπαίδευση της αστυνομίας, των δικαστών και των εισαγγελέων σχετικά με αυτές τις διατάξεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή τους στην πράξη και να αποφευχθεί η ατιμωρησία,

14.6 να ξεκινήσει, εάν αυτό δεν έχει ήδη γίνει, και να φέρει καρπούς σε όλες τις περιπτώσεις, τις νομοθετικές διαδικασίες και διαδικασίες χάραξης πολιτικής που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση άλλων στοιχείων του νομικού πλαισίου που είναι ζωτικής σημασίας για την ισότητα ΛΟΑΤΙ, ιδίως όσον αφορά τη νομική αναγνώριση φύλου, τη σωματική ακεραιότητα των ιντερσεξ ατόμων, την προστασία των οικογενειών του ουράνιου τόξου, την πρόσβαση των τρανς προσώπων στην ειδική υγειονομική περίθαλψη και την άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι.

15. Έχοντας υπόψη τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων στη Δημοκρατία της Τσετσενίας (Ρωσική Ομοσπονδία), τις οποίες η Συνέλευση καταδίκασε στο ψήφισμά της 2230 (2018) και στη Σύσταση 2138 (2018) «Δίωξη των ΛΟΑΤΙ ατόμων στη Δημοκρατία της Τσετσενίας ( Ρωσική Ομοσπονδία)», αλλά που συνεχίζουν να συμβαίνουν και να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο σήμερα, η Συνέλευση προτρέπει:

15.1 οι αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εφαρμόσουν πλήρως και άμεσα το ψήφισμα 2230 (2018) της Συνέλευσης και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για δίωξη και τιμωρία των δραστών και παροχή αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης αποζημίωσης, στα θύματα, προκειμένου να τερματιστεί η δίωξη των ΛΟΑΤΙ στη Δημοκρατία της Τσετσενίας και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για τους δράστες τέτοιων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

15.2 όλα τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ανανεώσουν την πίεσή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία να διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παρέχουν καταφύγιο σε όσους εξακολουθούν να επιδιώκουν να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος και να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους για το άσυλο παρέχει αποτελεσματική προστασία σε όλους. ΛΟΑΤΙ άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω δίωξης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου τους.

16. Η Συνέλευση καλεί περαιτέρω όλα τα κράτη μέλη να:

16.1 να θέσει σε εφαρμογή μια σαφή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία και την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΙ, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής και σχεδίου δράσης με σαφείς και μετρήσιμους στόχους και χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή τυχόν αλλαγών στη νομοθεσία, την πολιτική ή την πρακτική που απαιτούνται για την επίτευξη της ισότητας και αποτελεσματικούς μηχανισμούς λογοδοσίας,

16.2 ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε όλα τα βασικά νομοθετικά, πολιτικά και άλλα μέτρα,

Δείτε Επίσης

16.3 να εργάζονται προληπτικά για να ευθυγραμμίσουν την εσωτερική τους νομοθεσία και πρακτική με την αναπτυσσόμενη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

16.4 να διασφαλίσει ότι παρέχονται στα παιδιά αντικειμενικές, μη στιγματιστικές πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου,

16.5 αρνούνται να παράσχουν χρηματοδότηση σε τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές αρχές ή άλλους κρατικούς ή μη φορείς που αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων και να αποσύρουν τέτοια χρηματοδότηση εάν έχει ήδη χορηγηθεί,

16.6 να συμμετέχουν εποικοδομητικά στη διαδικασία περιοδικής επανεξέτασης που διεξάγει η Επιτροπή Υπουργών σχετικά με την εφαρμογή της Σύστασης CM/Rec(2010)5 προς τα κράτη μέλη σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου,

16.7 να συνεισφέρουν και προωθούν άλλες εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, ιδίως μέσω της ενεργού υποστήριξης:

16.7.1 το σχετικό έργο παρακολούθησης και καθορισμού προτύπων της ECRI.

16.7.2 το διακυβερνητικό έργο που πραγματοποιήθηκε στον τομέα αυτό από τη Διευθύνουσα Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων, τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη (CDADI).

16.7.3 την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα κράτη που το ζητούν με στόχο την προώθηση της ισότητας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ,

16.8 να διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή και διαβούλευση με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ στην ανάπτυξη, εφαρμογή και αναθεώρηση όλων των πολιτικών και μέτρων που τους αφορούν, και γενικότερα, επιτρέπουν και υποστηρίζουν την έργο της κοινωνίας των πολιτών σε αυτόν τον τομέα.

17. Η Συνέλευση ενθαρρύνει σθεναρά τους βουλευτές να βελτιώσουν την κατανόησή τους για τις προκλήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα στη χώρα τους και στο εξωτερικό, εμπλακώντας σε διμερή βάση και προσκαλώντας στα κοινοβούλιά τους τοπικές, εθνικές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ με άμεση γνώση της πραγματικότητας και των θεμάτων που διακυβεύονται.

18. Τέλος, η Συνέλευση τονίζει ότι το μίσος κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά εάν αντιμετωπίζεται καθαρά ως ατομικό φαινόμενο. Αλλαγές παραδειγμάτων στις κοινωνικές και πολιτιστικές αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων, τις επιβλαβείς αρρενωπότητες και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ΛΟΑΤΙ εξακολουθούν να χρειάζονται σε πολλές κοινωνίες προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική ισότητα για τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Ως εκ τούτου, η Συνέλευση προτρέπει τα Κράτη Μέλη να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, ώστε να αντιμετωπιστούν παραπλανητικές ή ψευδείς αφηγήσεις, να αυξηθεί η κατανόηση της κατάστασης και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και να προωθηθεί ενεργά η ισότητά τους.

19. Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, η Συνέλευση θεωρεί ότι ένα δίκτυο των ενδιαφερομένων μελών της θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί επισήμως, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων με στόχο την προώθηση της πλήρους και αποτελεσματικής ισότητας για τα ΛΟΑΤΙ άτομα σε όλη την ήπειρο.

 

Μετάφραση/Επιμέλεια: Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί