Now Reading
Ψυχική Αρχιτεκτονική από την Πάρβη Πάλμου

Ψυχική Αρχιτεκτονική από την Πάρβη Πάλμου

Ελλάδα: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 | 20:51

Ψυχολογία | T-zine.gr

Εκεί που ο Carl Jung συναντά την Gestalt!

Ψυχική Αρχιτεκτονική από την Πάρβη Πάλμου

Η Ψυχική Αρχιτεκτονική είναι μια συνθετική μέθοδος αυτογνωσίας που δημιουργήθηκε από την Πάρβη Πάλμου το 2013.

Είναι μια υποκειμενική σχηματική απεικόνιση της φαινομενολογίας του θεραπευόμενου. Επιχειρεί να απεικονίσει τους μηχανισμούς διακοπής της επαφής, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τους φαύλους κύκλους, τα δίπολα της ψυχοσύνθεσης καθώς και τον αυθεντικό εαυτό σε σχέση με την persona.

Είναι μια μέθοδος εμπνευσμένη από την θεραπεία Gestalt και την αντίληψη του Jung για την δομή της ψυχοσύνθεσης και της συνειδητότητας (διαγράμματα της ψυχοσύνθεσης του Jung). Είναι ένα διάγραμμα το οποίο συν-δημιουργείται από το θεραπευτή και το θεραπευόμενο μέσω της διαλεκτικής και της σχεσιακής θεραπείας με σκοπό να κάνει πιο απτή την πολυπλοκότητα των μηχανισμών και των αντιδράσεων με τελικό στόχο την επαφή με τον αυθεντικό εαυτό και την αύξηση της επίγνωσης..

Αποτελεί για το θεραπευόμενο ένα μικρό χάρτη των ιδιαιτεροτήτων της ψυχοσύνθεσης του και του προσφέρει ένα σημείο αναφοράς για την κατανόηση των βιωμάτων του.

«Η εμπειρία μου έχει δείξει πως πολύ συχνά όσο και να επισημαίνω στη θεραπεία ένα μηχανισμό διακοπής της επαφής, ή ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς, πολύ συχνά ο θεραπευόμενος δυσκολεύεται να το συγκρατήσει στη μνήμη του ώστε την επομένη φορά που αυτό το μοτίβο θα αναδυθεί να έχει την ικανότητα να το φέρει στην επίγνωση του. Για αυτό το λόγο Η Ψυχική Αρχιτεκτονική είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει το θεραπευόμενο να κατανοήσει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι ένα σχέδιο που μπορεί να το πάρει μαζί του και ανά πάσα στιγμή να βλέπει σε ποιο σημείο του επαναλαμβανόμενου μοτίβου βρίσκεται».

Την εμπειρία της συμμετοχής στο πιλοτικό εργαστήριο αποτύπωσε ως εξής η συμμετέχουσα Άννα Παπαδοπούλου: «Το σεμινάριο ήταν κυρίως αυτογνωσιακό. Πιστεύω πως η αυτογνωσία είναι προσωπική υπόθεση, και παρόλο που υπήρχε καθοδήγηση , η κατεύθυνση της ήταν στο να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι τι μας συμβαίνει και πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι εάν θελήσουμε. Το θεωρητικό κομμάτι ήταν βοηθητικό στη συνειδητοποίηση του πως δημιουργούμε ασυνείδητα ή συνειδητά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα έλξης , και το πρακτικό κομμάτι ήταν μια μέθοδος θεραπείας, η οποία αυξάνει την επίγνωση με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας με τους άλλους και κυρίως με τους εαυτούς μας.

Θα ήθελα να τονίσω πως η ομαδική συνεργασία μέσω αυτών των σεμιναρίων ήταν πολύ βοηθητική, διότι υπήρξαν παραδείγματα κι οπτικές γωνίες που εμπλούτισαν κι επέκτειναν αυτές τις γνώσεις . Επίσης ταυτίστηκα με κάποιους ανθρώπους, και παρακολουθώντας τη θεραπεία σε πράξη ως τρίτο πρόσωπο την κατανόησα σε μεγαλύτερο βάθος. Προσωπικά οι γνώσεις που εισέπραξα είναι πολύτιμες, η θεραπεία μου φάνηκε πετυχημένη, και η ομαδικότητα ανεκτίμητη!»

Ομιλία της Πάρβη Πάλμου στο TedX University of Aegean

Τι περιλαμβάνει – Workshop

Ψυχική Αρχιτεκτονική Ι:

Persona, Εγώ και Αυθεντικός Εαυτός
Γνωριμία με την Persona
Το Εγώ ως Διαπραγματευτής
Φτάνοντας στον Αυθεντικό Εαυτό

Εντόπιση Διπόλων με τη Χρήση της Άδειας Καρέκλας
(η άλλων Τεχνικών Gestalt)
Πως, Πότε και Που Εμφανίζονται τα Δίπολα;
Ποια η Χρησιμότητα τους για την Ψυχοσύνθεση;

Δίπολα και Οργανισμική Αυτορρύθμιση
Τι Είναι η Οργανισμική Αυτορρύθμιση;
Yin-YangEquilibrium
Πως Επηρεάζουν τα Δίπολα την Οργανισμική Αυτορρύθμιση;
Σχέση Διπόλων-Ενδοβολών

Μηχανισμοί Διακοπής της Επαφής
Μέθοδοι Υποστήριξης του Θεραπευόμενου για τον Εντοπισμό Μηχανισμών Διακοπής της Επαφής.
Πως Συμβάλουν οι Μηχανισμοί Διακοπής της Επαφής στην Συντήρηση των Διπόλων και Κατ’ Επέκταση στην Συντήρηση Επαναλαμβανόμενων Μοτίβων

Ψυχική Αρχιτεκτονική
Τεχνικές Σχηματοποίησης
Κατανόηση και Χρήση των Σχημάτων ως Homework
Το Σχήμα ως Ζωντανός Οργανισμός Αέναης Αλλαγής

Απευθύνεται σε:
• Εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας
• Όσους ενδιαφέρονται για αυτογνωσία και εξέλιξη

Θα δοθούν αναλυτικές σημειώσεις και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η ημερομηνία των 2 επόμενων συναντήσεων θα οριστεί κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα.

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 στις 11 π.μ. – 3:30 μ.μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δείτε Επίσης

Εισφορά εγγραφής: 50 Ευρώ

Επικοινωνία-Εγγραφές:
Πάρβη Πάλμου
τηλ. 6976307815
palmoup@hotmail.com

*H Πάρβη Πάλμου B.Sc. M.A. ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο University of Indianapolis όπου πήρε το πτυχίο Master in Clinical Psychology η ενασχόληση της με τη Φιλοσοφία και τον Υπαρξισμό την ώθησε να κάνει μετεκπαίδευση στη Θεραπεία Gestalt (Gestalt Institute of San Fransisco). Παρουσιάζει εργαστήρια και καθοδηγεί ομάδες αυτογνωσίας σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ασχολείται ιδιαίτερα με το Youth Work σε συνεργασία με την Hellenic Youth Participation. To 2013 δημιούργησε την Συνθετική Μέθοδο Αυτογνωσίας “Ψυχική Αρχιτεκτονική”. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες όπου έχει αρκετές δημοσιεύσεις. Είναι μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και της European Association of Gestalt Therapy.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: COVID-19: Together We Can Talk | Ομάδα Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΣΥΔ

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί