Ελλάδα: Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 | 22:08
Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr
Ραφαέλα Μουζακίτη: «Οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ είμαστε αόρατες»

Για το εφιαλτικό διάστημα της καραντίνας και του lockdown λόγω του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και όπως το βίωσαν και ακόμα το βιώνουν οι εργαζόμενες στο σεξ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 η Ραφαέλα Μουζακίτη, τρανς γυναίκα, εργαζόμενη στο σεξ.
Από τις αρχές του Μάρτη ο ερχομός του κορονοϊού στη χώρα μας «έβαλε λουκέτο» σε δεκάδες επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν και οι οίκοι ανοχής-στούντιο, με αποτέλεσμα η κρίση του Covid-19 να πλήξει τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ.
Οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ ήταν από τις πρώτες εργαζόμενες που πλήγηκαν με την πρώτη κιόλας στιγμή που έκανε την εμφάνιση του ο κορονοϊός. Από την πρώτη στιγμή έβλεπαν την δουλειά τους ολοένα και να μειώνεται με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα καθήκοντά τους.
«Βλέπαμε την δουλειά μας ολοένα και να μειώνεται, δεν υπήρχαν πελάτες», ανέφερε η Ραφαέλα, τονίζοντας ότι «ο φόβος για την υγεία μας, μας ανάγκασε να σταματήσουμε την εργασία μας, πριν ακόμα ανακοινωθούν τα μέτρα του lockdown».
Η Κυβέρνηση έδωσε κάποια μέτρα στήριξης προς εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες «απλώνοντας» ένα «δίχτυ ασφάλειας», που όμως δυστυχώς δεν κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους.
«Η δουλειά μας είναι μεροδούλι-μεροφάι. Δεν υπάρχει η δυνατότητα το να κάτσουμε 5-6 μήνες χωρίς να δουλέψουμε», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Ραφαέλα.
Λόγω του περιοριστικού πλαισίου του ν. 2374/1999, για πολλά απ’ τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη η εργασία τους. Σε σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι τρανς γυναίκες που λόγω των αποκλεισμών που βιώνουν στον χώρο της εργασίας, εργάζονται στο σεξ προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτά τα πρόσωπα δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν κάποιο επίδομα στήριξης και δυστυχώς αποτελούν την πλειοψηφία.
«Είμαστε αόρατες», είπε η Ραφαέλα στη δημοσιογράφο Κέλλυ Χεινοπώρου, αναφέροντας ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις τρανς εργαζόμενων στο σεξ, που τις έκαναν έξωση από τα σπίτια τους λόγω του ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν καν το ενοίκιο τους.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) με σχετικό δελτίο τύπου που είχε εκδώσει στις αρχές Μαρτίου, κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει την αναγκαία πρόνοια για την οικονομική στήριξη των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, που όπως όλοι οι συνάνθρωποι μας, εν μέσω της εξάπλωσης του COVID-19 βρίσκονται σε αδυναμία να υποστηρίξουν την καθημερινή διαβίωσή τους.
Στην ανακοίνωση του το ΣΥΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να συνυπολογίζεται το στίγμα και οι αποκλεισμοί που βιώνουν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, ούτως ή άλλως, λόγω μίας νομοθεσίας (ν. 2734/1999) με παράλογες διατάξεις που επιτείνουν στο στίγμα και τους αποκλεισμούς που βιώνουν, και αποκλείει σε μεγάλο μέρος αυτών τη δυνατότητα αναγνώρισης νόμιμης εργασίας και συνεπώς τα θέτει εκτός εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνάνθρωποι μας», τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση, είναι απαραίτητο, να αναλάβει τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης και αλληλεγγύης, ώστε τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, ανεξάρτητα του χώρου ή τόπου εργασίας τους ή του μέσου που χρησιμοποιούν, ανεξαρτήτως του φύλου ή της ταυτότητας φύλου τους, ανεξάρτητα της καταγωγής, και ανεξάρτητα εάν εργάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2734/1999 που ευθύνεται για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών δεν απολαμβάνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε κανείς συνάνθρωπος μας (ανάμεσά τους και τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ) ενώπιον αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης να μη μείνει στο περιθώριο και να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά, ή λόγω της έντονης ανάγκης επιβίωσης να θέσει τόσο τον εαυτό του, όσο και τους οικείους και εν τέλει το σύνολο σε κίνδυνο».
Παράλληλα το ΣΥΔ ξεκίνησε και μία καμπάνια ευαισθητοποίησης και στήριξης των εργαζόμενων στο σεξ το “Support Sex Workers“, προκειμένου να υποστηρίξει η ευρύτερη κοινωνία το αίτημα των προσώπων που εργάζονται στο σεξ να λάβουν και εκείνοι την οικονομική στήριξη.
Επίσης το ΣΥΔ στην προσπάθεια του στο να στηρίξει τρανς αλλά και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα που βρίσκονταν σε ανάγκη λόγω του κορονοϊού, έκανε δημόσια έκλυση για βοήθεια. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά ο Δήμος Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου, όπου παρείχε στο ΣΥΔ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε εβδομαδιαία βάση για όλο το χρονικό διάστημα του lockdown.
Ο Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 ανέφερε ότι εκπρόσωπος του ΣΥΔ για όλο το χρονικό διάστημα του lockdown παραλάμβανε τα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλη η διαδικασία πραγματοποιούνταν με έναν εμπιστευτικό τρόπο.
Από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, «ρολά ανεβάζουν», επιχειρήσεις που παρέμειναν για τρεις μήνες κλειστές λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ανάμεσα σε αυτές, τα ξενοδοχεία, αλλά και οι οίκοι ανοχής-στούντιο.
«Η εργασία μας είναι τέτοια που επιβάλει την σωματική επαφή, δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ραφαέλα Μουζακίτη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντ1, το προσχέδιο οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι η παροχή υπηρεσιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά και συνιστάτε όχι η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, καθώς και η χρήση υγειονομικού υλικού όπως γάντια, αντισηπτικά κλπ.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Αντ1 εδώ!
Δείτε επίσης
♦ Διαβάστε: Μαρίνα Γαλανού: Πριν μιλήσουμε για αλληλεγγύη, πρέπει να μιλήσουμε για ασφαλείς χώρους
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Δωρεάν Μοριακό Τεστ Ανίχνευσης COVID-19 για τρανς και ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα»
© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η 'Aννα Απέργη γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης. Στο t-zine.gr, αρθρογραφεί.