Ρωσικά ΜΜΕ: Οι αρχές της Τσετσενίας κρατούν αιχμάλωτους πάνω από 100 ομοφυλόφιλους άνδρες

Ρωσία – Τσετσενία: Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 | 23:43

ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ

 

Ρωσικά ΜΜΕ: Οι αρχές της Τσετσενίας κρατούν αιχμάλωτους πάνω από 100 ομοφυλόφιλους άνδρες


Οι αρχές της Τσετσενίας μάζεψαν και κρατούν αιχμάλωτους πάνω από 100 άνδρες που είναι ύποπτοι για ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες με σκοπό να τους βασανίσουν και να τους σκοτώσουν, αναφέρει μια Ρώσικη εφημερίδα και άνθρωποι που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta αντιλήφθηκε ότι δεκάδες άνδρες ηλικίας 16 με 50 ετών εξαφανίστηκαν με μυστήριο τρόπο από τους δρόμους της Τσετσενίας, ενώ θεωρεί ότι 3 από αυτούς έχουν ήδη σκοτωθεί.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που απήχθησαν είναι και κάποιες γνωστές φυσιογνωμίες που εμφανίζονται στην τοπική τηλεόραση και θρησκευτικοί ηγέτες.

«Στην Τσετσενία, δόθηκε εντολή για «προφυλακτικό σκούπισμα» και οι αρχές το πήγαν τόσο μακριά έως την δολοφονία» ανέφερε η εν λόγω εφημερίδα.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και Άλβι Καρίμοφ δήλωσαν πως η είδηση «ήταν απολύτως ψευδής και στοχεύει στην παραπληροφόρηση» ενώ παράλληλα υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι άνθρωποι εντός του κράτους τους.

«Δεν μπορείς να κρατήσεις και να καταδιώξεις ανθρώπους που απλά δεν υπάρχουν μέσα στο κράτος» είπε στην Ιnterfax ο αρχηγός της Τσετσενίας.

Και συνέχισε προσθέτοντας: «Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στην Τσετσενία, οι αρχές επιβολής του νόμου δεν θα είχαν τίποτε να κάνουν καθώς θα είχαν φροντίσει οι συγγενείς τους να τους στείλουν σε ένα μέρος όπου δεν θα υπήρχε γυρισμός».

Είναι η πρώτη φορά που ομοφυλόφιλοι άνθρωποι της Τσετσενίας αποτελούν στόχαστρο σε τέτοια κλίμακας, λέει η Tatyana Lokshina, μέλος της Φρουράς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μόσχας.

«Είναι μια μοχθηρή επίθεση απέναντι στους ομοφυλόφιλους ανθρώπους. Συμβαίνει εδώ και κάποιες εβδομάδες κάτω από τις διαταγές της ηγεσίας» είπε η ίδια, τονίζοντας ότι έχει μάθει τις πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή.

«Τους χτυπάνε ανελέητα, τους βασανίζουν, τους ταπεινώνουν και υπάρχουν αναφορές ότι 3 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει» δηλώνει η Lokshina.

Οι συλλήψεις ξεκίνησαν όταν μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στην Ρωσία, έκανε αίτηση να τους επιτραπεί το δικαίωμα για παρελάσεις υπερηφάνειας, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Η ομάδα κατέθεσε τις άδειες ελπίζοντας πως η αίτηση τους θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αρχηγός της Τσετσενίας έχει δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι αναγκάζει τις γυναίκες να φοράνε μαντίλες στους δημόσιους χώρους, ότι ενθαρρύνει την πολυγαμία και ότι έχει δημιουργήσει στο ημιαυτόνομο κρατίδιο δύο ολέθριους πολέμους.

Η Τσετσενία γενικότερα είναι ένα συντηρητικό μέρος, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι και οι ομοφυλόφιλοι που αποκαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα πολύ συχνά υφίστανται ρατσιστικές επιθέσεις ακόμη και από τις οικογένειες τους.

Πολλοί από τους ανθρώπους που πιάστηκαν από το κράτος, δόθηκαν πίσω στις οικογένειες τους, σύμφωνα με την Novaya Gazeta, με την προσδοκία ότι αυτές θα τιμωρούσαν τους συγγενείς τους.

Οι άνδρες που πιάστηκαν έχουν αρχίσει να διαγράφουν τους λογαριασμούς που έχουν στο διαδίκτυο και η Ρώσικη εφημερίδα ανήρτησε πληροφορίες για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να δραπετεύσουν.

Το 2013 η Ρωσία είχε απαγορέψει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», κάτι που είχε προκαλέσει διεθνής κατακραυγή. Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη είναι δύο πόλεις που έχουν ενεργές ομοφυλοφιλικές σκηνές, και μάλιστα μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους στην Αγία Πετρούπολη εξέδωσε μια ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή για τους ομοφυλόφιλους της Τσετσενίας όπου μπορούν να καλέσουν για βοήθεια σε περίπτωση που θέλουν να δραπετεύσουν από την χώρα τους.

Πηγή: iefimerida.gr