Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019 | 20:59

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News | T-zine.gr

 

Οι τρανς άνθρωποι είναι παντού γύρω μας. Είναι γιατροί, νοσηλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, γείτονες , αγαπημένα πρόσωπα.

Ρωτήσαμε 14 τρανς ακτιβιστές πως μπορούν οι σις άνθρωποι να είναι δίπλα τους το νέο έτος.

Μία απόφαση που πολλοί μη τρανς (σις) άνθρωποι έχουν λάβει αυτό το έτος –σις, παρεμπιπτόντως, σημαίνει ότι είστε αρκετά τυχεροί να προσδιορίζεστε στο φύλο που καταγραφήκατε κατά τη γέννηση – είναι να είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοι στην τρανς κοινότητα, να κάνουν περισσότερα, σε θετική κατεύθυνση, να στέκονται δίπλα με τους τρανς συνανθρώπους μας ενάντια στο πρόσωπο της δίωξής τους.

Το indy 100 ζήτησε από 14 γνωστά τρανς και μη δυαδικά πρόσωπα που ενεργοποιούνται στον ακτιβισμό, συμμετέχοντες στην εκστρατεία, να ακουστούν οι φωνές τους σχετικά με την τρανσφοβία που αντιμετωπίζουν καθημερινά και πώς όλοι μπορούμε να είμαστε καλύτεροι σύμμαχοι για την τρανς κοινότητα.

Αλλά μην ακούτε μόνο τη συμβουλή τους. Ακολουθήστε τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίξτε το έργο τους. Βοηθήστε τους να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται και εκτιμούνται στην κοινωνία.

Το βασικότερο να είστε καλοί άνθρωποι.

(Σημείωση: μερικοί από τους τρανς και μη δυαδικούς αρθρογράφους, προτιμούν να χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες ουδέτερων φύλων «αυτοί» σε αντίθεση με άρρεν ή θήλυ αντωνυμίες.)

1. Shon Faye

Μια τρανς γυναίκα-φεμινίστρια συγγραφέας, δημοσιογράφος και κωμικός, η Shon είναι συντάκτρια για το Dazed και μίλησε για την queer παρουσίαση και την πολιτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τη σειρά Shon This Way από το Novara Media.

«Είναι σημαντικό για τους σις ανθρώπους να θυμούνται όταν προσπαθούν να υποστηρίξουν τους τρανς ανθρώπους ότι μπορεί να βιώσουμε την τρανσφοβία με πολλούς τρόπους ανά πάσα στιγμή», είπε στο indy100.

«Για παράδειγμα, στις αρχές της μετάβασής μου είχα παρενοχληθεί και δεχόμουν λεκτική κακοποίηση από άνδρες έξω στο δρόμο και έπειτα την ίδια μέρα δεχόμουν κακοποίηση διαδικτυακά από σχόλια κατά των τρανς ανθρώπων που βλέπετε online και ενώ συνέβαινε αυτό είχα προβλήματα με την ψυχική μου υγεία τα οποία ήταν τόσο άσχημα που δεν μπορούσα να δουλέψω, πράγμα που σημαίνει ότι είχα πολύ λίγα χρήματα. Έτσι αισθάνθηκα απομονωμένη γιατί δεν μπορούσα να κοινωνικοποιηθώ, και όλο αυτό συνέβαινε όταν ζούσα με την οικογένειά μου που δεν με είχε ακόμα αποδεχτεί, εξακολουθούσαν να αναφέρονται σε μένα με ανδρικές αντωνυμίες – έτσι λοιπόν είχα πολλά προβλήματα».

«Ήμουν πολύ φοβισμένη να ζητήσω βοήθεια, οπότε ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε πραγματικά εν δράσει όταν ζητάτε από τους τρανς ανθρώπους αν χρειάζονται υποστήριξη, ποια υποστήριξη χρειάζονται και ίσως συνειδητοποιήσετε ότι δεν μοιράζονται τα πάντα μαζί σας».

«Ένα άλλο θέμα είναι να αντιμετωπίσετε την τρανσφοβία όποτε την βλέπετε. Εάν είστε ομοφυλόφιλος άνδρας, προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε στην queer κοινότητα. Εάν είστε φεμινίστρια, να δείτε αν υπάρχει τρανσφοβία στους φεμινιστικούς χώρους. Να μην αφήσετε το φορτίο να πέσει στους τρανς ανθρώπους όπου κάνουν πάντα την παρέμβαση, επειδή δεχόμαστε συχνά την πιο σκληρή αντίδραση για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Και όταν βιώνουμε την τρανσφοβία, είναι μια προσωπική επίθεση.

«Οι τρανς άνθρωποι έχουν επίσης τον φόβο της απόρριψης λόγω αυτών των θεμάτων όπως η απόρριψη της οικογένειας, ο εκφοβισμός στο σχολείο, ο αποκλεισμός και πολλά άλλα τραύματα που κουβαλά στη ζωή του ένας τρανς άνθρωπος -ιδίως κατά τη στιγμή που γνωστοποιεί ότι είναι τρανς. Χρειάζεται χρόνος για να συμπεριληφθούν ενεργά οι τρανς άνθρωποι και αυτό συμβαίνει όταν μας συμβουλεύεστε, όταν δίνετε χρόνο και χώρο μαζί μας. Εάν οργανώνετε κάτι – LGBT +, φεμινιστικό ή ακόμα και οτιδήποτε βασισμένο στην κοινότητα κίνημα–πρέπει να αναγνωρίζεται ότι οι τρανς άνθρωποι αποκλείονται, έτσι μερικές φορές χρειάζεται ένα προληπτικό βήμα για να βεβαιωθούμε ότι μας συμπεριλαμβάνετε».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι φοβούνται να δράσουν και να πάρουν μια πλευρά επειδή φοβούνται μην κάνουν λάθος, αλλά πιστεύω επίσης το να έχεις την ορατότητα και την προθυμία να αντιμετωπίσεις την τρανσφοβία ανεξάρτητα από το πλαίσιο – στο χώρο εργασίας, στο σχολείο, οπουδήποτε – και όχι απαραιτήτως να αναφέρεται σε ένα τρανς πρόσωπο μπορεί να πάρει αρκετό άγχος από εμάς».

«Τέλος, αν έχετε τρανς ανθρώπους στη ζωή σας ή τρανς φίλους, νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να θυμάστε ότι είναι κουραστικό οι τρανς άνθρωποι να συζητάμε συνέχεια για το φύλο μας και είναι σημαντικό για τους τρανς ανθρώπους να έχουν το χώρο να μιλάνε και για άλλα πράγματα. Μερικές φορές η συζήτηση με κάποιον ή απλώς το να επικεντρωθείς στη σημαντικότητα της ταυτότητας φύλου τους μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη, διότι οι τρανς άνθρωποι γνωρίζουν για την τρανσφοβία και το φύλο αλλά μερικές φορές οι σις άνθρωποι ξεχνούν ότι οι τρανς άνθρωποι έχουν και άλλα ενδιάφεροντα και ασχολίες».

Picture: Eivind Hansen

2. Jake Graf

Ο Jake είναι βραβευμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης των οποίων οι πέντε πρώτες ταινίες – XWHY, Brace, Chance, Dawn και Dusk – ήταν όλες υποψήφιες για το διάσημο Ιρλανδικό Βραβείο. Εμφανίστηκε επίσης στο The Danish Girl και πιο πρόσφατα έπαιξε το ρόλο μιας τρανς γυναίκας στην ταινία Love Without Boundaries. Είναι επίσης υποστηρικτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mermaids που προσφέρει υποστήριξη για τα φυλοδιαφορετικά παιδιά και τις οικογένειές τους.

«Ενώ η σημερινή επίθεση των μέσων ενημέρωσης φαίνεται να φέρνει αντιδράσεις πριν από την τροποποίηση του νόμου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου και μετά από αρκετά χρόνια κάλυψης των τρανς θεμάτων, είναι δύσκολο να μην αισθάνομαι προσωπικά ότι δέχομαι επίθεση όταν ένα μεγάλο μέρος του Τύπου αμφισβητεί το δικαίωμά μας να υπάρχουμε», δήλωσε ο Jakeστο indy100 .

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, η υποστήριξη των συμμάχων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς υπάρχουν πολύ λίγοι από εμάς που μιλάμε και σίγουρα ελάχιστοι στο δημόσιο χώρο».

«Είναι δύσκολο για τους σις ανθρώπους να καταλάβουν πόσο απογοητευτικό και καταστροφικό για την ψυχή είναι να ερωτάται η ταυτότητά σας καθημερινά στον εθνικό Τύπο, με την κάλυψη να αυξάνεται σταθερά σε κριτική».

 

Και όταν αυτές οι επιθέσεις αρχίζουν να επικεντρώνονται στη τρανς νεολαία και στα τρανς παιδιά, κάτι πρέπει να αλλάξει – και γρήγορα.

 

«Ως ένας τρανς άνθρωπος που βρίσκεται στη μετάβαση, συχνά βιώνω την τρανσφοβία από την προοπτική των σις ανθρώπων, η δυσπιστία και η περιφρόνηση που δείχνουν οι σις άνθρωποι για τους τρανς ανθρώπους είναι πραγματικά συγκλονιστική».

«Η εργασία μου στον κινηματογράφο, σε μεγάλο βαθμό ένα σις ανδρικό περιβάλλον, η τρανσφοβία και ομοφοβία είναι αρκετά συνηθισμένες. Σε ένα πρόσφατο έργο, ένα πρόσωπο στον ενδυματολογικό χώρο συνέχισε να χρησιμοποιεί τη λέξη« tranny », αναφερόμενο στο πρωταγωνιστή της ιστορίας. Ως τρανς ασκηνοθέτης στο έργο του ζήτησα αρκετές φορές να μην χρησιμοποιεί αυτό τον όρο, αλλά ο εικονολήπτης τελικά του μίλησε και του είπε ότι η γλώσσα του ήταν εξαιρετικά προσβλητική και δεν θα γινόταν ανεκτή.

«Μερικές φορές χρειάζεστε έναν σις άνθρωπο για να σας υποστηρίξει: οι φωνές τους είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν την γελοιοποίηση και την κακία».

Picture: Paul Grace

3. Dr Meg-John Barker

Ονομάζεται Dr. Barker και αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο – όρος φύλου που δεν είναι αποκλειστικά άρρεν ή θήλυ. Εργάζεται στη θέση ανώτερου καθηγητή ψυχολογίας έχει γράψει πολλά βιβλία για θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, συμπεριλαμβανομένου του How to Understand Your Gender.

«Πώς μπορούν οι σις άνθρωποι να είναι καλύτεροι σύμμαχοι; Να ασκήσουν κριτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε στο indy100. «Το 2017, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν πολλούς μύθους και παραπληροφόρησαν σχετικά με τους τρανς ανθρώπους. Παρακαλώ επικοινωνήστε με τους εμπειρογνώμονες για τους τρανς ανθρώπους για την πραγματική στατιστική και την ιστορία πίσω από τις ιστορίες τους, και καλέστε τα μέσα ενημέρωσης να απαντήσουν όταν δημοσιεύουν ψέματα και προωθούν έναν πανικό περί ηθικής».

«Και θυμηθείτε ότι το φύλο δεν είναι δυαδικό. Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων βιώνουν τον εαυτό τους ως το αντίθετο φύλο, ή χωρίς φύλο ή και τα δύο φύλα. Όσο μπορείτε να απομακρυνθείτε από τη δυαδική γλώσσα όπως αυτός και αυτή ή κύριος και κυρία. – Να συμπεριλάβετε τους μη δυαδικούς τρανς ανθρώπους, φροντίζοντας να ρωτήσετε το φύλο, την αντωνυμία και το όνομα ενός ατόμου πριν το υποθέσετε. Μάθετε για τα μη δυαδικά φύλα, για τις αντωνυμίες και τον τίτλο «Mx» (όρος που δεν υποδηλώνει το φύλο).

«Ως μη-δυαδικό τρανς πρόσωπο, κάνει μεγάλη διαφορά να αισθάνομαι ότι το φύλο μου είναι ορατό από τους ανθρώπους.Οι περισσότερες μέρες περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό αναφορές σε λάθος όνομα και φύλο, καθώς με αποκαλούν κυρία ή κύριε σε καταστήματα και καφετέριες, αλλά και «αυτή» ή «αυτός» άτομα που δεν με ξέρουν – και μερικοί που με ξέρουν. Προσπαθώ να βρω δημόσιους χώρους όπου μπορώ να αλλάξω σε δοκιμαστήρια ρούχων ή να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα.

«Κάνει τεράστια διαφορά που οι αδερφές μου συμπεριέλαβαν από την αρχή την αντωνυμία «αυτό» και διορθώνουν τους ανθρώπους που το κάνουν λάθος. Χαμογελάω κάθε φορά που ένας συνάδελφος διορθώνει τον εαυτό του και συνεχίζει να μιλάει όταν με αποκαλεί στο λάθος φύλο, αντί να ενοχλείται ή να κάνει σκηνή για αυτό.

 

Αναπνέω με ανακούφιση κάθε φορά που ένα κατάστημα διαθέτει unisex δοκιμαστήρια ρούχων. Και αισθάνομαι χαρά που ακούω ότι ο Δήμαρχος του Λονδίνου πρόκειται να χτίσει δημόσιες τουαλέτες ουδέτερου φύλου και να μην χρησιμοποιεί στις ανακοινώσεις στο μετρό το «κυρίες και κύριοι».

 

«Ως τρανς άτομο, με βοηθά όταν οι σις άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι όλα τα άτομα περνάμε από μεταβάσεις σε σχέση με το φύλο μας. Τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν την τάση να σεξουαλικοποιούν τα σώματα των τρανς ανθρώπων με διάφορους κακοποιητικούς τίτλους, κάτι που σημαίνει ότι μας θεωρούν εντελώς περίεργους λόγω των κοινωνικών και σωματικών μας αλλαγών.

«Ήταν υπέροχο όταν πρόσφατα συζήτησα με μιας σις φίλη μου για τη χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού στην οποία υποβλήθηκε. Την έκανε για να ανακουφίσει τις ημικρανίες και επειδή όταν είχε μεγάλα στήθη την έβλεπαν είτε με ένα μητρικό ή σεξουαλικό τρόπο, το οποίο δεν ταίριαζε με το βίωμα του φύλου της».

«Αισθάνθηκα πολύ ωραία που συζητήσαμε γι’ αυτή την επέμβαση που κάναμε και οι δύο, η οποία είχε ωφελήσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία μας. Ομοίως, πολλοί σις άνθρωποι αλλάζουν τα ονόματά τους για κάποιο λόγο ή αρχίζουν να εκφράζουν διαφορετικά το φύλο τους μέσω της εξωτερικής τους εμφάνισης ή λαμβάνουν ορμόνες για διάφορους λόγους ή υποβάλλονται σε χειρουργικές παρεμβάσεις».

«Ας φύγουμε από την ιδέα ότι μόνο οι τρανς άνθρωποι κάνουν αυτά τα πράγματα και να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν τα φύλα τους».

4. Juno Dawson

Μια συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, η Juno έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με LGBT + ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του This Book is Gay, The Gender Games και What is Gender? How Does it Define Us? και Other Big Questions.

«Πολλοί σις άνθρωποι ανησυχούν μην κάνουν «κάποιο λάθος» όσον αφορά στο πως θα σταθούν ως σύμμαχοι στους τρανς ανθρώπους», εξήγησε η Juno στο indy100. «Εφ ‘όσον ενώνετε τη φωνή σας για να υποστηρίξετε τους τρανς ανθρώπους και να επικρίνετε την κακοποιήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνετε «κάποιο λάθος».

 

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του AIDS και κατά τη διάρκεια του Άρθρου 28, η γκέι κοινότητα βασιζόταν πραγματικά σε συμμάχους εκτός της δική της οργάνωσης. Τώρα, οι τρανς άνθρωποι χρειάζονται την υποστήριξή σας».

 

«Μια μειοψηφία μισαλλόδοξων θέλει να πιστεύουμε ότι όλοι έχουν «ανησυχίες» σχετικά με τους τρανς ανθρώπους. Θα αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους να μιλούν για σας;»

«Ο εξευτελισμός των τρανς ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία μου. Είμαι αρκετά ανήσυχη στην αρχή της ημέρας και τα καθημερινά αιτήματα των μέσων ενημέρωσης για αυξημένο έλεγχο σε δημόσιους χώρους σίγουρα δεν βοηθάει».

Picture: Sophia Spring

5 και 6. Ο Fox Fisher και η Owl

Ο Fox και η Owl είναι μαζί τόσο στην εργασία όσο και στην αγάπη.Ως καλλιτέχνες και ακτιβιστές, είναι και οι δύο σύμβουλοι του All About Trans και οι δύο συνιδρυτές και συνδιοργανωτές του κινηματογραφικού έργου My Genderation, το οποίο στοχεύει μέσω της τανίας να δείξει τις ζωές και τα βιώματα των τρανς ανθρώπων.

«Οι σις άνθρωποι συχνά με ρωτούν πώς μπορούν να είναι καλύτεροι σύμμαχοι στους τρανς ανθρώπους και πώς μπορούν να τους υποστηρίξουν», δήλωσε η Owl στο indy100. «Σταθείτε δίπλα τους, πείτε στον συνάδελφο ή σε μέλος της οικογένειας ή φίλο σας ότι αυτό που μόλις είπαν ήταν προσβλητικό, μην επιτρέψετε σε κάποιον να απευθυνθεί σε λάθος όνομα και φύλο στους τρανς ανθρώπους, μην τους αφήνετε να υποβαθμίσουν τους αγώνες μας».

 

«Ας γνωρίσουν ότι είμαστε άνθρωποι και αξίζουμε αξιοπρέπεια και σεβασμό».

 

«Δεν θα αντιδρούσατε εάν οι άνθρωποι έλεγαν προσβλητικά πράγματα για τους μαύρους ανθρώπους; Για τους ομοφυλόφιλους; Αν έλεγαν κάτι προσβλητικό για εσάς;»

Ο Fox συμφωνεί απόλυτα. «Οι τρανς άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται είτε με την κοινωνική τους μετάβαση είτε με τη μετάβαση ορμονοληψίας», πρόσθεσε.

 

«Είμαστε μια τόσο ποικιλόμορφη κοινότητα και πρέπει να ακουστούν και οι φωνές των μη δυαδικών ανθρώπων, των μη λευκών τρανς ανθρώπων, των τρανς ανθρώπων με αναπηρίες, των τρανς εργαζομένων του σεξ και εκείνων που είναι ακόμη πιο περιθωριοποιημένοι. Όχι μόνο αυτών που ταιριάζουν στην κανονιστική περιγραφή».

 

«Αγοράστε ένα βιβλίο από ένα τρανς συγγραφέα και δώστε το ως δώρο στους σις ανθρώπους. Γράψτε για να διαμαρτυρηθείτε για ένα τρανσφοβικό περιεχόμενο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο προωθεί το φόβο, ψευδείς πληροφορίες ή/και μας μειώνει ως ανθρώπους. Γράψτε σε βουλευτές για να ρωτήσετε τι κάνουν για τα δικαιώματα και την ισότητα των τρανς ανθρώπων. Διαδώστε tweets από εμάς.Υπογράψτε καμπάνιες. Ελάτε σε εκδηλώσεις.

«Βοηθείστε με το να ανυψώνετε τις φωνές των τρανς ανθρώπων, όλων των τρανς ανθρώπων, με την δημοσίευση ποστ τους και μιλώντας με τους γύρω σας. Θα μπορούσατε να τους δείξετε προς την κατεύθυνση του My Genderation, ένα εν εξελίξει κινηματογραφικό έργο – το οποίο περιλαμβάνει ένα πρόσφατο δωρεάν οδηγό για τους τρανς ανθρώπους στο χώρο εργασίας – κάντε δωρεές σε εθνικές τρανς οργανώσεις όπως η Gendered Intelligence και Mermaids και επίσης πηγαίνετε στην τοπική ομάδα υποστήριξης τρανς ανθρώπων όπως το Not Alone στο Πλίμουθ. Αυτό που κάνουν είναι να εργάζονται για να σώζουν ζωές».

7. Annie Wallace

Η Annie υπήρξε τρανς ακτιβίστρια για περισσότερα από 27 χρόνια από τότε που έκανε μετάβαση. Εκτός από το γεγονός ότι ενεργεί ως υποστηρίκτρια στο Mermaids, στο Sparkle και στο Manchester Pride, παίζει επίσης στη σαπουνόπερα στο Channel 4, το Hollyoaks, ως Sally St Claire. Στην πραγματικότητα, όταν ανέλαβε το ρόλο της στο Hollyoaks, έγινε το πρώτο τρανς πρόσωπο το οποίο παίζει ένα τρανς χαρακτήρα στην ιστορία της Βρετανικής σαπουνόπερας.

«Ακούστε, ελέγξτε τα δεδομένα», είπε στο indy100 όταν ρωτήθηκε για τον πανικό περί ηθικής που δημιουργήθηκε ενάντια στους τρανς ανθρώπους. «Μην αφήνετε τα άτομα που μας μισούν να σας τραβάνε σε ένα αδιέξοδο. Η αλήθεια είναι τόσο απλούστερη από τη ρητορική μίσους που έχει εξαπλωθεί».

 

«Από την εμπειρία μου, η πλειοψηφία του πληθυσμού κατανοεί, υποστηρίζει και ενθαρρύνει – αλλά η μειοψηφία μας μισεί περισσότερο τώρα από ότι στο παρελθόν».

 

«Είναι τόσο κρίμα που τελικά θα καταλήξουν στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Είναι όμορφο να είσαι καλός».

«Οι άνθρωποι με εκπλήσσουν κάθε μέρα, ήμουν πρόσφατα σε ένα σούπερ μάρκετ και ένας μεσήλικας έμπορος με πλησίασε, ήμουν φοβισμένη για το τι θα πει, αλλά πριν προλάβω να πω οτιδήποτε σταμάτησε και είπε:« Νομίζω η ιστορία σου είναι εκπληκτική. Είσαι μια θαυμάσια ηθοποιός». Στη συνέχεια έγνεψε καταφατικά και απομακρύνθηκε κι εγώ έβαλα τα κλάματα στο διάδρομο.

«Ελπίζω ότι το νέο έτος θα φέρει μεγαλύτερη κατανόηση και σαφήνεια στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τρανς άνθρωποι και ότι τελικά η μικρή θορυβώδης μειονότητα που μας μισεί θα συνειδητοποιήσει ότι έχασε πριν καν ξεκινήσει. Θα συνεχίσω να μάχομαι για την ποικιλομορφία και την ισότητα στο σπίτι και στη δουλειά.Το περασμένο έτος, δεν έγινε καμιά αναφορά στο χαρακτήρα Sally St Claire ως τρανς γυναίκα.

«Μετά που έγινε η πρώτη τρανς ηθοποιός που έπαιζε ένα τρανς χαρακτήρα, το 2017, ο χαρακτήρας της έγινε ο πρώτος ρόλος ως λεσβία τρανς γυναίκα. Είμαι απίστευτα υπερήφανη που συνεχίζω να βγαίνω από τα όρια σε μια mainstream εκπομπή με ένα ευρύ οικογενειακό ακροατήριο, για τον αποστιγματισμό των τρανς ανθρώπων μέσω της προβολής τους στις οθόνες, με τον χαρακτήρα μιας τρανς γυναίκας που ζει απλώς τη ζωή της».

8. CN Lester

Ονομάζεται CN Lester και είναι ένα μη δυαδικό άτομο. Ασχολείται με τη μουσική, τη συγγραφή και τον ακτιβισμό. Αρθρογραφεί στο Trans Like Me: A Journey for All of Us, και κάνει την επιμέλεια της cross τέχνης στοTranspose.

«Το ένα πράγμα που θα ήθελα να θυμάται ο κόσμος είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι« τέλειος », είπε στο indy100. «Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με κάποια εξειδικευμένη γνώση, ανοίγοντας το μυαλό σας στη μάθηση είναι ένα μέρος της βοήθειας».

 

Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται είναι να είστε ένας πραγματικός σύμμαχος των τρανς ανθρώπων και να στέκεστε δίπλαστην αλήθεια μας το ποιοι είμαστε και για τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουμε.

 

«Αν θέλετε να μάθετε το προνόμιο του να είσαι σις άνθρωπος, ξεκινήστε ακούγοντας τις ιστορίες των τρανς ανθρώπων για το μίσος, την άγνοια και τη συνειδητή διαγραφή που αντιμετωπίζουμε. Ακούστε τους τρόπους με τους οποίους πολλά άτομα από εμάς αντιμετωπίζουν πολλούς διαφορετικούς τύπους προκατάληψης, τρόπους τους οποίους σας ζητάμε να διορθώσετε».

«Και αν θέλετε να κάνετε περισσότερα; Πρώτον: Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Ακόμα και μερικές ώρες διαβάζοντας πληροφορίες σχετικά με τους τρανς ανθρώπους από τρανς ανθρώπους θα βοηθήσει. Δεύτερον: Μιλήστε όταν βλέπετε προκαταλήψεις και άγνοια. Μην περιμένετε εμείς να το κάνουμε. Μην αφήσετε κάτι να περάσει έτσι όταν δεν είμαστε εμείς εκεί. Τρίτον: κάντε δωρεές όσο μπορείτε.Η συντριπτική πλειοψηφία των τρανς φιλανθρωπικών οργανώσεων έχει έλλειψη χρηματοδοτήσεων και είναι στελεχωμένη από εθελοντές. Ακόμη και ένα μικρό ποσό βοηθά – δείτε το Gendered Intelligence , Mermaids, UK Trans Info, Beyond the Binary και Stonewall Housing».

9. Travis Alabanza

Ο Travis έγινε γνωστός στις ειδήσεις στις αρχές του 2018, όταν «αντιμετώπισε την τρανσφοβία» σε ένα Topshop στο Μάντσεστερ.

Οι καταγγελίες από τους τρανς όπως ο Travis οδήγησαν το Topshop να αλλάξει τους κανόνες του σχετικά με το φύλο στα δοκιμαστήρια.

«Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε από τους σις ανθρώπους είναι να συνειδητοποιήσουν και να δουν ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια επιδημία βίας εναντίον των τρανς ανθρώπων», δήλωσε ο Travis στο indy100.

«Χρειαζόμαστε πρώτα να συνειδητοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και, ως εκ τούτου, η συμμαχία τους να προέλθει από αυτή την κοινή κατανόηση. Δεν χρειαζόμαστε πλέον σιωπηλούς, παθητικούς παρευρισκομένους – χρειαζόμαστε τους σις ανθρώπους να υποστηρίξουν ενεργά και να ενδυναμώσουν τους τρανς ανθρώπους- ιδιαίτερα αυτούς που περιθωριοποιούνται ή διαγράφονται.

Ως ένα μη λευκό άτομο που δεν εντάσσεται στο δίπολο του φύλου, είναι σπάνιο να μπορώ να περπατήσω έξω [παρουσιάζοντας] όπως θέλω να εκφραστώ και να μην βιώσω παρενόχληση, απειλές βίας, πραγματική βία ή κίνδυνο για την ασφάλειά μου.

«Χρειαζόμαστε συμμάχους που να καταλαβαίνουν ότι αυτή τη στιγμή, για πολλούς τρανς ανθρώπους, το να βγαίνουν έξω είναι ήδη επικίνδυνο».

Picture: Holly Revell

10. India Willoughby

Μια πρωτοπόρος δημοσιογράφος της τηλεόρασης, η India Willoughby ήταν μία από τις πρώτες τρανς παρουσιάστριες δελτίων της βρετανικής τηλεόρασης και συμμετείχε επίσης στο Loose Women.

«Για μένα, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι», είπε στο indy100. «Η λέξη «σις» είναι αυτή που το 99,9% του τρανς κόσμου δεν έχει ακούσει ποτέ και απλά βοηθά στη δημιουργία μιας κατάστασης αποδοχής. Η αποδοχή είναι αμφίδρομη.

«Το να λέτε σε κάποιον ότι είσαι τρανς, ή να συναντήσεις ένα ανοιχτά τρανς πρόσωπο για πρώτη φορά, μπορεί να είναι τρομακτικό και για τις δύο πλευρές», λέει. «Η συμβουλή μου προς τους συμμάχους των τρανς ανθρώπων θα ήταν να συμπεριφέρονται σε εμένα όπως τους άλλους ανθρώπους».

 

«Όλοι γνωρίζουμε τους εαυτούς μας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο – έτσι εάν είστε φίλος με κάποιον που είναι τρανς άτομο, να τον αποδέχεστε».

 

«Προσωπικά, δεν νομίζω ότι εάν ένα τρανς άτομο είναι αυταρχικό ή έχει αυστηρές απαιτήσεις ή έχει άμεσες προσδοκίες από άλλους θα βοηθήσει. Είναι θέμα χρόνου και το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι σύμμαχοι των τρανς ανθρώπων – και οι ίδιοι οι τρανς άνθρωποι – είναι να ακούσουν ο ένας τον άλλον».

11. Kate O’Donnell

Η μετάβασή της ήταν πριν από 14 χρόνια, η Kate O’Donnell είναι συγγραφέας, καλλιτέχνης, θεατρολόγος και ίδρυσε το Trans Creative, μια πρωτοποριακή θεατρική ομάδα για τους νέους τρανς ανθρώπους και με επικεφαλείς τους τρανς ανθρώπους.

«Οι σύμμαχοι είναι πολύ σημαντικοί και τους χρειαζόμαστε και τους θέλουμε και θέλουμε να τους καλωσορίσουμε», δήλωσε στο indy100. «Χρειαζόμαστε συμμάχους επειδή είμαστε μια πολύ μικρή μειονότητα – μια μειοψηφία μέσα σε μια μειονότητα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που πραγματικά είναι προστάτες των δικαιωμάτων και μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, νομίζω, και να διαδώσουν το μήνυμα».

«Ένα πράγμα που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι συχνά μας βλέπουν ως «άλλους»- τους τρανς ανθρώπους – και νομίζω ότι οι σις άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει μερικές φορές αυτό το «σις»και δεν αναφέρουν τους εαυτούς τους ως σις ανθρώπους. Όταν οι σις άνθρωποι αναφέρουν τον εαυτό τους ως σις, νιώθω σαν να το καταλαβαίνουν και να ενώνονται με την αφήγηση και τον διάλογο, οι τρανς άνθρωποι συχνά αισθάνονται ως «άλλοι», όταν πραγματικά είμαστε μόνο σε ένα πολιτικό φάσμα, οπότε αν οι σις άνθρωποι βάλουν τον εαυτό τους σε αυτό το φάσμα …. το βρίσκω πολύ φωτεινό».

«Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει γύρω από το φύλο, και όλοι έχουμε ένα φύλο και νομίζω ότι οι τρανς άνθρωποι προσκαλούν τους ανθρώπους να απελευθερωθούν».

 

«Μας βλέπουν επίσης ως κάτι πολύ τραγικό και όχι θετικό. Νομίζω ότι υπάρχει κάτι πολύ θετικό όταν είσαι τρανς άνθρωπος. Μου παίρνουν συνέντευξη συχνά για το τοπικό ραδιόφωνο και με ρωτάνε, «Λοιπόν, πες μας για τη θλιβερή ζωή σου». Και δεν έχω! Είμαι πραγματικά μια πολύ επιτυχημένη θεατρολόγος – μόλις πήρα χρηματοδότηση για τρία χρόνια για να ανοίξω μια τρανς θεατρική ομάδα – έτσι είμαι καλά. Πώς παίρνεις θέση στο τοπικό ραδιόφωνο; Η αλλαγή αυτής της αφήγησης θα ήταν μεγάλο βήμα, οπότε μην μας πλησιάζετε σαν να έχουμε μια θλιβερή ζωή».

 

«Το να ενδιαφέρεσαι θετικά και να μην ενθουσιάζεσαι με έναν μη υγιή τρόπο – υπάρχει μεγάλη διαφορά και οι άνθρωποι ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Το λέω στο περιβάλλον μου ότι το μόνο που θέλω να κάνουν είναι να με αποκαλούν με το σωστό όνομά μου, να με λένε «αυτή» και να μην με προσβάλουν».

«Πριν από δεκατέσσερα χρόνια κρυβόμασταν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα είμαστε ορατοί, οι σις άνθρωποι δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχουμε και δεν είμαστε ένα κακοποιητικό πρωτοσέλιδο. Οι σις άνθρωποι εργάζονται με τρανς ανθρώπους, οι σις άνθρωποι πηγαίνουν σε σχολείο με τρανς παιδιά , και δεν είμαστε πια κρυμμένοι».

12. Surat-Shaan Knan

Ο Surat-Shaan Knan είναι σύμβουλος και τρανς μέλος της εκστρατείας της LGBT + κοινότητας και εργάζεται στο Liberal Judaism ως διευθυντής σε LGBT+ θέματα και είναι υπεύθυνος για το έργο Rainbow Pilgrims, το οποίο εστιάζει στις κρυφές ιστορίες των LGBT + μεταναστών. Είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Τρανς Ομάδας Stonewall, εργαζόμενος στο δίκτυο για την LGBT Consortium και διαχειριστής στην Gender Identity Research και Education Society.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια διαβούλευση σχετικά με τη τροποποίηση του νόμου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου του 2004 στην Αγγλία και την Ουαλία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ήδη ξεκινήσει μια επαναξέταση του νόμου το Νοέμβριο του 2017. Η τροποποίηση αποσκοπεί να καταστήσει τη διαδικασία αναγνώρισης ταυτότητας φύλου πιο προσβάσιμη, αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας διαδικασίας αυτοδήλωσηςτων στοιχείων και την άρση των ιατρικών αποδείξεων • την αναγνώριση των μη δυαδικών ατόμων και των νέων τρανς ανθρώπων – έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τη νομική αναγνώριση που τους αξίζει».

«Φαίνεται ότι το ζήτημα για τροποποίηση – μέχρι στιγμής – έχει λάβει πολύ θερμότερη υποδοχή στη Σκωτία από ό,τι στην Αγγλία. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε ολοένα και πιο έντονη αντίθεση – από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από ορισμένες ομάδες τρανσφοβικών – στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία εκφράσαμε. Οι φωνές αυτές, παράλογες και μισαλλόδοξες, γεμάτες κακία δεν πρέπει να υπερισχύσουν πάνω από το ήρεμο, λογικό και στο όμορφα σχεδιασμένο όραμά μας για ισότητα προς όλους.

«Πολλές οργανώσεις και φορείς θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στη Βρετανική Κυβέρνηση για τροποποίηση.

 

«Αλλά χρειαζόμαστε τον καθένα από σας να δράσει. Ακριβώς όπως και με το γάμο ανεξαρτήτως φύλου, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, στέκοντας ο ένας δίπλα στον άλλον».

 

«Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε σε αυτές τις διαβουλεύσεις: να συμμετέχετε στις εκστρατείες, να διασφαλίσετε ότι οι φωνές των τρανς και των μη δυαδικών ανθρώπων ακούγονται, να γράφετε στους βουλευτές, να επηρεάζετε την πολιτική του κόμματός σας, να στέκεστε με τους τρανς και τους μη δυαδικούς συναδέλφους σας, φίλους, οικογένεια, με όλους μας. Περισσότερο από ποτέ, ήρθε η ώρα οι LGBT + [κοινότητες] και οι σύμμαχοί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλους τους τομείς, να συνεργαστούν για πλήρη ισότητα των τρανς ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέραν αυτού.

Picture: Ajamu

13. Riley Carter

Το 2015,ο Riley Carter έγινε ο πρώτος τρανς άνδρας που έπαιζε έναν τρανς χαρακτήρα στη βρετανική σαπουνόπερα East Enders ως Kyle Slater. Συνεργάζεται στενά με LGBT + φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς και συνεχίζει να μιλάει για θέματα φύλου και σεξουαλικότητας.

«Είναι φρικτό να βλέπεις τον αρνητισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δέχεται η τρανς κοινότητα και να στοχοποιούν την κοινότητα δίχως λόγο», είπε στο indy100. «Όλοι οι τρανς άνθρωποι αγωνίζονται για ισότητα και για το δικαίωμα να ζουν τις ζωές τους όσο πιο ευτυχισμένα μπορούν».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσετε το δικαίωμα μεταβολής δείκτη φύλου με μια πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, χωρίς να χρειάζετε να εξηγείτε σε υπηρεσίες για το πώς νιώθετε και ποια είναι η ταυτότητα φύλου σας».

 

Έχοντας κάποιον άλλο να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσεις, το πώς θα εξηγήσεις στον κόσμο, είναι μια φρικτή εμπειρία και κάτι που επηρεάζει την ψυχική υγεία των τρανς ανθρώπων, γεγονός που οδηγεί καθημερινά σε αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

 

«Χρειαζόμαστε υποστήριξη και συμμάχους που θα μας βοηθήσουν σε αυτόν τον αγώνα. Μπορώ να ξεχωρίσω όταν συναντώ ανθρώπους και να πω τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που είναι απλώς αφελείς και ανεκπαίδευτοι στο θέμα των τρανς ανθρώπων και εκείνων που απλά δεν ενδιαφέρονται να μάθουν και να κατανοήσουν – και, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν.

«Δεν καταλαβαίνω πως ένας σις άνθρωπος όταν συζητά με ένα τρανς άτομο παραβιάζει τα όρια περί σεβασμού και θεωρεί σωστό να ρωτά προσωπικά στοιχεία για τα γεννητικά όργανα και την σεξουαλική ζωή του τρανς ατόμου. Είμαι βέβαιος πως ένα σις άτομο δεν ρωτά ένα άλλο σις άτομο τέτοιου είδους ερωτήσεις από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας τους, γιατί να θεωρεί σωστό να το πράξει με ένα τρανς άτομο;

«Για εκείνους που είναι πρόθυμοι να μάθουν και να κατανοήσουν τότε ένα σημαντικό πράγμα είναι να ακούσουν. Είμαστε όλοι άνθρωποι στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε. Ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι αναρωτηθείτε αν θα κάνατε τέτοιου είδους ερωτήσεις σε ένα σις άτομο, αν όχι, μην ρωτάτε ένα τρανς άτομο.

Picture: Tom Barker

«Δεν χρειάζεται να καταλάβετε την ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου για να τον σεβαστείτε».

14. Freddy McConnell

Ένας δημοσιογράφος και παραγωγός του The Guardian, ο Freddy είναι επίσης ο συνδιοργανωτής τουToken, το οποίο αναλύει την αλληλεπίδραση της ταυτότητας, του πολιτισμού και της πολιτικής και συζητά τι σημαίνει να είσαι ένα «σύμβολο» στον σημερινό κόσμο.

«Νομίζω ότι είναι κατανοητό ότι οι σις σύμμαχοι – κυρίως αυτοί που είναι ιδιαίτερα γνωστοί- αισθάνονται κάπως νευρικοί στο να μιλήσουν για την τρανς ισότητα», είπε στοindy100. «Αυτή τη στιγμή, τα mainstream και τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό εχθρικά. Οι σύμμαχοι ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν από τους ίδιους τρανσφοβικούς – μερικοί από τους οποίους έχουν υψηλό προφίλ και επιρροή – που μας επιτίθενται.

«Ελπίζω να κάνουν δύο σκέψεις: πρώτον, ότι οποιαδήποτε κριτική που θα δεχτούν δεν έχει το ίδιο βάρος με τις επιθέσεις εναντίον των τρανς ανθρώπων, ιδιαίτερα των τρανς γυναικών και των ατόμων με θηλυκούς τρόπους –οι ίδιοι επωφελούνται περισσότερο με την στήριξή τους προς την τρανς κοινότητα • και δεύτερον, ότι για τους τρανς ανθρώπους αυτός ο αγώνας δεν είναι ποτέ κατ’ επιλογήν».

«Ως σύμμαχοι πρέπει να παρακινηθείτε από το γεγονός ότι η πρόοδος απαιτεί δράση – όχι σιωπηλή σύμφωνη γνώμη» και ότι η δημιουργία αλλαγής δεν είναι ποτέ εύκολη».

«Ένα άλλο εμπόδιο – είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς χώρους –είναι ότι ανησυχείτε ότι θα πείτε κάτι λάθος και θα προσβάλλετε τους τρανς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο σε κάποιους αλλά είναι επίσης μια θεμελιώδης ανθρώπινη εμπειρία. Αν αυτό σταματάει τους συμμάχους να μιλήσουν, θα ήθελα να πω ότι το καταλαβαίνω, είμαι και εγώ ένας άνθρωπος που έχει συχνά, δυσκολευτεί να κατανοήσει θέματα που αφορούν τους μη δυαδικούς ανθρώπους, τις τρανς γυναίκες ή τους τρανς άνδρες που έχουν μεγαλώσει σε διαφορετική γενιά από εμένα ή σε άλλη πόλη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δράσω, αντιθέτως σημαίνει ότι συνεχίζω να μαθαίνω».

 

«Αν δεν είστε σίγουροι για το τι να πείτε τότε απλά ρωτήστε. Ενημερωθείτε από την Google, το YouTube, αναζητήστε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ακούστε τις πολυάριθμες απόψεις. Ενημερωθείτε από τις πηγές των LGBT + μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Και τέλος – αφήνοντας τους χώρο να απαντήσουν αν είναι απασχολημένοι- ρωτήστε τους τρανς φίλους και τις επαφές σας».

 

«Και αν δυσκολευτείτε, βεβαιωθείτε ότι, γενικά, οι τρανς άνθρωποι – όπως όλοι οι άνθρωποι – κρίνουν ένα λάθος με βάση την πρόθεση. Ειδικά όταν πρόκειται για προσωπική αλληλεπίδραση, γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κακοποιητικό σχόλιο και σε ένα αθώο λάθος. Και γνωρίζουμε ότι η διαφορά αυτή έχει μεγάλη σημασία. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με το πλαίσιο, τα λάθη μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα που να δημιουργήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη και την ευαισθητοποίηση».

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Indy100