Rotterdam, του Τζον Μπρίταιν στο Beton7

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 | 12:42

T-zine.gr

Θέατρο  Πολιτισμός

 

“Δεν θέλω να γίνω άντρας, απλά θέλω να σταματήσω να είμαι γυναίκα”

Rotterdam, του Τζον Μπρίταιν στο Beton7

Αυτή η αφοπλιστική δήλωση διαταράσσει την ισορροπία και τα δεδομένα μίας σχέσης δύο ομοφυλόφιλων γυναικών. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς σε ένα τυπικό διαμέρισμα της στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας δύο σύντροφοι επαναπροσδιορίζουν το πλαίσιο της σχέσης τους με ένα νέο ορισμό που απορρέει από την πρόθεση της Φιόνα να αλλάξει φύλο και όνομα. Η βαθιά αμοιβαία αγάπη θα θέσει και από τις δύο πλευρές καίρια ερωτήματα και θα εισπράξει ειλικρινείς απαντήσεις. Κι εντέλει η βαθύτερη αξία του έρωτα, η κατανόηση, θα απορροφήσει την πίεση και δεν θα επιτρέψει να διαρραγεί η σχέση.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο θεατρικό έργο «Rotterdam», στη γλυκόπικρη κωμωδία του καινοτόμου Βρετανού συγγραφέα Τζον Μπρίταιν (Jon Brittain), που τιμήθηκε με βραβείο Ολιβιέ τον περασμένο Απρίλιο.

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού ηπειρωτικού εδάφους, και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7, κέρδισε και το θεατρόφιλο λοδρέζικο κοινό.

Οι σκηνές της βρετανικής πρωτεύουσας το φιλοξένησαν για 18 μήνες αρχής γενομένης από τη σκηνή του Θεάτρου «503» τον Νοέμβριο του 2015. Διθυραμβική η κριτική στον Guardian κάνει λόγο για «λαμπρή μελέτη της αγάπης και της σεξουαλικότητας».

Η παράσταση επίκαιρη κοινωνικά αλλά και πολιτικά για τα ελληνικά πράγματα έρχεται μετά τη πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τις διεμφυλικές ταυτότητες και παρουσιάζει με τρόπο σαφή και κατανοητό ένα φαινομενικά περίπλοκο ζήτημα εστιάζοντας στο φύλο, την ταυτότητα και την αγάπη.

Ο Τζον Μπρίταιν δημιούργησε ένα πρωτοποριακό παιχνίδι, με εις βάθος αναγνώσεις χαρακτήρων. Μια κωμωδία με “καυτές” ερωτήσεις σχετικά με την αγάπη και την ταυτότητα σε έναν κόσμο όπου όλοι θέλουν να αγαπούν και να γίνονται αποδεκτοί. «Όλα όσα έχω γράψει τα επεξεργάζομαι από ένα είδος <κωμικής> γωνίας. Είναι πιστεύω ένας εξαιρετικός τρόπος να ανοίξουμε σε νέες σκέψεις», λέει ο Μπρίταιν.

Η παράσταση που μεταφέρθηκε αργότερα στο Trafalgar Studios 2, στο off Brodway της Νέα Υόρκη ως μέρος του αφιερώματος «Brits Off Broadway» και αυτές τις μέρες παίζεται στο Λος Αντζελες, παρουσιάζεται σε μετάφραση της Ισαβέλλας Μαργάρα και σκηνοθεσία του Μάριου Παναγιώτου.

Τον ρόλο της Φιόνα/Έντριαν ερμηνεύει η Ραφίκα Σαουίς που πρόσφατα τιμήθηκε η πρόταση της με το βραβείο Ίψεν στη Νορβηγία. Το έτερο ήμισύ της, την Αλίς, η Κλεοπάτρα Μάρκου. Τους ρόλους του Τζό και της Λέλανι ο Γιώργος Σύρμας και η Μαρία Δαμασιώτη αντίστοιχα.

Την παράσταση υποστηρίζει το «Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών» (Σ.Υ.Δ.) και η πρόεδρος του Μαρίνα Γαλανού.

Στο πλαίσιο της παράστασης θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και δράσεις που έχουν ως στόχο τη ενημέρωση του κοινό για ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας με τη συμμετοχή μελών του Σ.Υ.Δ.

Στην πρεμιέρα έχει δηλώσει ενδιαφέρον να παρευρεθεί ο συγγραφέας του έργου, Τζον Μπρίταιν.

INFO:
Beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός)
Πότε: Από τις 28 Δεκεμβρίου και για 25 Παραστάσεις (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).
Ώρα έναρξης: 21.00

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ισαβέλλα Μαργάρα
Σκηνοθεσία: Μάριος Παναγιώτου
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Μπαλτά

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Φιόνα/ Eιντριαν: Ραφίκα Σαουίς
Αλις: Κλεοπάτρα Μάρκου
Τζό: Γιώργος Σύρμας
Λέλανι: Μαρία Δαμασιώτη

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

© T-zine.gr με πληροφορίες από culturenow