Now Reading
Σχολείο δεν επέτρεπε σε τρανς μαθητή να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών

Σχολείο δεν επέτρεπε σε τρανς μαθητή να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών

Σχολείο στη Βιρτζίνια, που δεν επέτρεπε στον τρανς μαθητή Γκάβιν Γκριμ να χρησιμοποιεί την τουαλέτα αγοριών- υπόθεση που παραλίγο να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ- συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Σχολείο δεν επέτρεπε σε τρανς μαθητή να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών

Το ποσό αφορά την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, ενώ ο 22χρονος σήμερα Γκάβιν Γκριμ τόνισε σε ανάρτησή του στα social media ότι ο ίδιος δεν θα λάβει μέρος των χρημάτων που θα καταβάλει το σχολικό συμβούλιο.

Ο νεαρός επεσήμανε πως ο ίδιος θα λάβει 1 δολάριο ως συμβολική αποζημίωση και συμπλήρωσε: «Το να γίνω εκατομμυριούχος θα έλυνε το 99,9% των προβλημάτων μου, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν έτσι αυτά τα πράγματα».

Σε δήλωσή του, ο Γκριμ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το αποτέλεσμα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλα σχολικά συστήματα ότι οι διακρίσεις είναι μια ακριβή μάχη, που καταλήγει σε ήττα τους». «Αντί να επιτρέψουν σε ένα παιδί την ίση πρόσβαση σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, αποφάσισαν να δώσουν μια ακριβή δικαστική μάχη ενάντια σε αυτό το παιδί, την οποία έχασαν», συμπλήρωσε.

Ο διακανονισμός έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση, κάτι που ουσιαστικά αποτέλεσε νίκη για τον Γκριμ. Ο δικηγόρος του 22χρονου, Τζος Μπλοκ, δήλωσε ότι τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια, σε συνδυασμό με την απόρριψη της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνουν ότι ο Γκριμ «έχει δικαιωθεί πλήρως».

Όμως, συμπλήρωσε ότι δεν θα έπρεπε να χρειαστούν έξι χρόνια «δαπανηρού δικαστικού αγώνα», προκειμένου «να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Γκάβιν Γκριμ ξεκίνησε τον επαναπροσδιορισμό φύλου όταν ήταν μαθητής λυκείου. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στο στήθος και σε ορμονοληψία και η μητέρα του ενημέρωσε το σχολείο ότι το παιδί της είχε κάνει επαναπροσδιορισμό φύλου.

Στην αρχή, του επέτρεπαν να χρησιμοποιεί την τουαλέτα των αγοριών, αλλά όταν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι γονείς, οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι η χρήση της τουαλέτας και των αποδυτηρίων «πρέπει να περιορίζεται στα αντίστοιχα βιολογικά φύλα» ή να γίνεται χρήση ιδιωτικού μπάνιου.

«Το να αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ το δωμάτιο της νοσοκόμας, ένα ιδιωτικό μπάνιο και την τουαλέτα των κοριτσιών ήταν κάτι ταπεινωτικό για μένα. Το ότι έπρεπε να πηγαίνω σε τουαλέτες που ήταν μακριά επηρέαζε σοβαρά την εκπαίδευσή μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Γκριμ.

Ο νεαρός κατέθεσε τελικά μήνυση σε βάρος του σχολικού συμβουλίου το 2015, αναφέροντας ότι υπέφερε από ουρολοιμώξεις επειδή απέφευγε την τουαλέτα στο σχολείο, όπως και ότι έκανε αυτοκτονικές σκέψεις που οδήγησαν στη νοσηλεία του.

Η προσφυγή του στη δικαιοσύνη είχε την υποστήριξη της τότε διοίκησης Ομπάμα. Ο Γκριμ αναδείχθηκε νικητής στο περιφερειακό δικαστήριο και το Εφετείο και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την υπόθεση.

Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην εξουσία και άλλαξε τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάνοντας στροφή προς τον περιορισμό των τρανς δικαιωμάτων. Έτσι οι δικαστές επέλεξαν να στείλουν ξανά την υπόθεση του Γκριμ σε κατώτερα δικαστήρια.

Τον περσινό Αύγουστο, το Εφετείο έβγαλε απόφαση υπέρ του Γκριμ, καταλήγοντας ότι το σχολείο είχε κάνει διακρίσεις σε βάρος του με βάση το φύλο. Το σχολικό συμβούλιο έκανε έφεση, κάτι που σήμαινε ότι η υπόθεση ήταν ξανά υποψήφια να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να μην εξετάσει την υπόθεση.

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνηθίζει, δεν ανακοίνωσε τον λόγο απόρριψης, η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ευρέως ως νίκη για τον Γκριμ και τα δικαιώματα των τρανς προσώπων, καθώς σήμαινε ότι παρέμενε σε ισχύ η απόφαση του Εφετείου ότι έγιναν διακρίσεις σε βάρος του.

Με πληροφορίες από Associated Press, Washington Post

Δείτε Επίσης

Η ίδια δήλωσε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για την ίδια, καθώς η τελετή πραγματοποιήθηκε μέσα σε εκκλησία.

«Είμαι μέλος της λουθηρανικής εκκλησίας και χριστιανή, οπότε αυτή η τελετή είχε ξεχωριστή σημασία για εμένα» πρόσθεσε.

Την τελετή διοργάνωσε ο πάστορας Στάιν Όβεσεν, με τη βοήθεια του Ιδρύματος Στένσβεν, μιας νορβηγικής ΜΚΟ που στηρίζει τα τρανς και γενικότερα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

«Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι ευχαριστημένοι με το συγκεκριμένο γεγονός, γιατί επηρεάζει βαθύτατα τις ζωές των ανθρώπων» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι δεν συμφωνούν όλοι στη Νορβηγία με τη συμμετοχή της εκκλησίας σε τέτοιες τελετές.

«Στη συντηρητική πτέρυγα θα βρείτε ιερείς που ανησυχούν βαθύτατα με αυτό που κάνουμε σήμερα, όμως για εμένα είναι μια σημαντική πράξη που εκφράσει την χάρη και την ανεκτικότητα που μου δείχνει ο Θεός» σημείωσε.

 

Trans News | T-zine.gr | 28.08.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί