Now Reading
Το σχολείο ως ασφαλής χώρος φυλομετάβασης για τους τρανς έφηβους.

Το σχολείο ως ασφαλής χώρος φυλομετάβασης για τους τρανς έφηβους.

Μπορεί να γίνει το σχολείο ασφαλής χώρος για τους τρανς έφηβους; Το ερώτημα τίθεται και διερευνάται διαμέσου του παραδείγματος μιας ιστορίας ενός τρανς εφήβου στη Καλιφόρνια σε άρθρο της Αλεξάνδρας Τάνκα στο in.

H διασφάλιση ότι τα σχολεία παρέχουν επαρκή υποστήριξη στους τρανς μαθητές είναι πιο κρίσιμη από ποτέ

Η Jessica Bradshaw ανακάλυψε ότι το 15χρονο παιδί της αναγνωρίστηκε ως τρανς στο σχολείο αφού είδε σε μια εργασία ένα άγνωστο όνομα γραμμένο στο πάνω μέρος της σελίδας.

Όταν ρώτησε για το όνομα, ο έφηβος αναγνώρισε ότι, κατόπιν αιτήματός του, οι δάσκαλοι και οι διευθυντές στο γυμνάσιό του στη Νότια Καλιφόρνια τον άφηναν για έξι μήνες να χρησιμοποιήσει το μπάνιο των αγοριών και τον αποκαλούσαν με τις αντίστοιχες αντωνυμίες.

Η κυρία Bradshaw μπερδεύτηκε: Δεν χρειαζόταν το σχολείο την άδειά της ή τουλάχιστον έπρεπε να της το πει;

Δεν το έκανε, εξήγησε αργότερα ένας σύμβουλος, επειδή ο μαθητής δεν ήθελε να το μάθουν οι γονείς του. Οι πολιτικές της πολιτείας ανέθεσαν στο σχολείο να σεβαστεί τις επιθυμίες του.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία λέξη από κανέναν για να μας ενημερώσει ότι στα χαρτιά και στην τάξη, η κόρη μας ήταν ο γιος μας», είπε η κυρία Bradshaw.

Η απόφαση ως οικογένεια ή ως ατομικότητα;

Οι Bradshaws αποδέχθηκαν τη νέα ταυτότητα φύλου του εφήβου γιου τους, αλλά όχι χωρίς φόβο, ειδικά αφού ζήτησε να προχωρήσει σε λήψη ορμονών και χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το στήθος του. Οι γιατροί είχαν προηγουμένως διαγνώσει ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, PTSD και άγχος. Είχε παλέψει με τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, στους γονείς του, φαινόταν να μην ήξερε ακριβώς ποιός ήταν ακόμα, επειδή είχε αλλάξει επανειλημμένα το όνομά του  ενώ παρέμεναν οι διερωτήσεις για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πολυπλοκότητες, η κυρία Bradshaw είπε ότι αγανακτούσε το γεγονός ότι το σχολείο την έκανε να νιώθει κακή γονιός επειδή αναρωτιόταν εάν οι εκπαιδευτικοί είχαν βάλει το έφηβο παιδί της, ανήλικο ακόμη, σε μια πορεία που το σχολείο δεν είχε τα προσόντα να επιβλέπει.

«Έμοιαζε σαν ένα μαχαίρι γονέα στην πλάτη από το σχολικό σύστημα», είπε. «Θα έπρεπε να ήταν μια απόφαση που λάβαμε ως οικογένεια».

Ένας ασφαλής χώρος

Ο μαθητής, τώρα 16 ετών, είπε στους New York Times ότι το σχολείο του του παρείχε έναν χώρο για να είναι ο εαυτός του που διαφορετικά του έλειπε. Είχε προσπαθήσει να κάνει coming out στους γονείς του στο παρελθόν, είπε, αλλά δεν το πήραν στα σοβαρά, γι’ αυτό και ζήτησε από το σχολείο του υποστήριξη.

«Μακάρι τα σχολεία να μην έπρεπε να το κρύψουν από τους γονείς ή να το κάνουν χωρίς την άδεια των γονέων, αλλά μπορεί να είναι σημαντικό», είπε. «Τα σχολεία προσπαθούν απλώς να κάνουν ό,τι καλύτερο για να κρατήσουν τους μαθητές ασφαλείς και άνετους. Όταν είσαι τρανς, νιώθεις ότι κινδυνεύεις συνέχεια. Παρόλο που οι γονείς μου το δέχονταν, εξακολουθούσα να φοβόμουν και γι’ αυτό το σχολείο δεν τους το είπε».

Η στήριξη από το σχολείο

Παρόλο που ο αριθμός των νέων που αναγνωρίζονται ως τρανς στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει μικρός, έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (καθώς είναι πιο εύκολο σε σχέση με το παρελθόν το coming out) και τα σχολεία έχουν δεχθεί πιέσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτών των νέων εν μέσω ενός πολωμένου πολιτικού περιβάλλοντος όπου και οι δύο πλευρές προειδοποιούν ότι ένα λάθος βήμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη.

Το δημόσιο σχολείο στο οποίο φοιτά ο γιος της κυρίας Bradshaw είναι ένα από τα πολλά σε όλη τη χώρα που επιτρέπουν στους μαθητές να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση — να αλλάξουν το όνομα, τις αντωνυμίες ή τον τρόπο που εκφράζεται το φύλο — χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Οι περιφέρειες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν οι γονείς, αλλά πρέπει να ακολουθούν την ομοσπονδιακή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την πολιτειακή καθοδήγηση που αποσκοπεί στην προστασία των μαθητών από διακρίσεις και παραβιάσεις του απορρήτου τους.

Πώς είναι να είσαι τρανς στις ΗΠΑ

Αίσθημα ανασφάλειας: Ο εκφοβισμός και η βία κατά των ομοφυλόφιλων και τρανς Αμερικανών αυξήθηκε φέτος όπως και οι πράξεις εξτρεμισμού.

Δείτε Επίσης

Αναστολείς της εφηβείας: Αυτά τα σκευάσματα μπορούν να απαλύνουν την αγωνία μεταξύ των νέων τρανς και να κερδίσουν χρόνο για να σταθμίσουν τις επιλογές. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Η χειρουργική επέμβαση: Μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης στήθους βελτιώνει την ευημερία των διεμφυλικών εφήβων. Ορισμένοι ηγέτες των κρατών αντιτίθενται σε τέτοιες διαδικασίες για ανηλίκους.

Μετατόπιση γενεών: Ο αριθμός των νέων που αναγνωρίζονται ως τρανς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Πολλοί υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαίας αντιτάσσουν ότι οι γονείς θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν αποδιοπομπαίους τράγους τα σχολεία και να αναρωτηθούν γιατί δεν πιστεύουν τα παιδιά τους. Είπαν ότι η διασφάλιση ότι τα σχολεία παρέχουν επαρκή υποστήριξη στους τρανς μαθητές είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, δεδομένης της άνοδος της νομοθεσίας που εμποδίζει την πρόσβασή τους σε μπάνια, αθλήματα και φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.

 

Αρθρογραφία | T-zine.gr | 29.01.2023

 

© T-zine.gr – από το in.gr

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί