Now Reading
Σχολείο ακύρωσε επίσκεψη τρανς καθηγήτριας διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανεπίτρεπτο»

Σχολείο ακύρωσε επίσκεψη τρανς καθηγήτριας διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανεπίτρεπτο»

Ηνωμένο Βασίλειο: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 | 10:42

«Ένιωσα ότι δέχομαι προσωπική επίθεση και αρκετά ταπεινωμένη», είπε η Juno Dawson στην BuzzFeed News. «Μετά όμως θύμωσα – δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση το φύλο τους».

Patrick Strudwick
BuzzFeed UK LGBT Editor

Σχολείο ακύρωσε επίσκεψη τρανς καθηγήτριας διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανεπίτρεπτο»

Μία πολυβραβευμένη συγγραφέας, της οποίας τα βιβλία έχουν γίνει bestseller, είπε στην BuzzFeed News ότι ένα Καθολικό, κρατικό σχολείο στο Lancashire, όπου θα μιλούσε στους μαθητές για το νέο της βιβλίο, ακύρωσε την επίσκεψή της επειδή είναι τρανς.

H Juno Dawson, η οποία αποκάλυψε ότι είναι τρανς το 2015, λίγο πριν ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης, έπρεπε να παρευρεθεί την Τετάρτη για το εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Brownedge St. Mary’s Καθολικό Λύκειο στο Preston – ένα σχολείο που είχε τύχει ευρείας επιδοκιμασίας στο παρελθόν για το έργο του σε ΛΟΑΤ θέματα. Η ημερομηνία της εκδήλωσης επιβεβαιώθηκε τον προηγούμενο Γενάρη.

Αλλά η Dawson ενημερώθηκε για την ακύρωση μόλις 48 ώρες πριν. Είπε ότι ένας υπάλληλος του σχολείου είπε σε έναν εκπρόσωπο της εταιρίας που διοργάνωσε την εκδήλωση ότι το σεμινάριο είχε χαρακτηριστεί «ανεπίτρεπτο» και ότι το «υπό συζήτηση θέμα θεωρήθηκε ακατάλληλο».

Η τελευταία της νουβέλα, «η Margot κι εγώ», απευθύνεται σε έφηβους αναγνώστες και αφορά τη σχέση μίας γιαγιάς με την εγγονή της στη Νότια Ουαλία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το βιβλίο είναι απόλυτα κατάλληλο για το συγκεκριμένο κοινό», είπε η Dawson στην BuzzFeed News. «Όλη την εβδομάδα μιλούσα σε εφτάχρονα και οχτάχρονα και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα – μίλησα σε πολλά και διαφορετικά είδη σχολείων, όπως ιδιωτικά σχολεία, γυμνάσια ή θρησκευτικά σχολεία».

Η προγραμματισμένη επίσκεψη αφορούσε μία συζήτηση για το βιβλίο και την ιστορική περίοδο με την οποία καταπιάνεται, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των γυναικών στον 20ο αιώνα, και αποτελούσε μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων σε σχολεία της Βόρειας Αγγλίας, καθώς και μία ευκαιρία για τους νέους αναγνώστες να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα. Διοργανώθηκε από την εταιρία Silverwood Events, ένας σύμβουλος της οποίας έλαβε τη Δευτέρα ένα email από το σχολείο για την ακύρωση της επίσκεψης. Ο ίδιος μετέφερε τα νέα στην Dawson.

Brownedge St. Mary’s school

Αλλά μόνο όταν ο σύμβουλος της εταιρίας, Jake Hope, τηλεφώνησε στο σχολείο για να δει αν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Ο Hope πρότεινε διάφορες εναλλακτικές, όπως να μιλήσει η Dawson σε άλλης ηλικίας παιδιά ή σε λιγότερους μαθητές. Ωστόσο πληροφορήθηκε από έναν αμήχανο καθηγητή, που είχε προγραμματίσει την επίσκεψη, ότι τα παλαιότερα μέλη του προσωπικού αποφάσισαν να την απαγορεύσουν. Η Dawson είπε στην BuzzFeed News ότι αυτό που της μετέφερε ο Hope ήταν ότι το σχολείο την θεωρούσε «ακατάλληλη».

O Hope είπε στην BuzzFeed News ότι ο καθηγητής του είπε πως ακυρώθηκε «εξαιτίας του θέματος» και επειδή «η διοίκηση του σχολείου είπε πως θα ήταν αδύνατον». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε δημοσιοποιηθεί, με γράμματα στους γονείς, αφίσες στη βιβλιοθήκη και ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό του σχολείου προς την Dawson στις 23 Γενάρη που έλεγε: «Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο σχολείο μας και να ακούσουμε για το νέο σας βιβλίο, #MargotandMe». Από τη στιγμή που η BuzzFeed News επικοινώνησε με το σχολείο, το tweet διεγράφη.

Twitter

Η Dawson είπε στην BuzzFeed News ότι, εφ’ όσον το βιβλίο εκδόθηκε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, θεωρεί πως είναι απίθανο η διοίκηση του σχολείου, όχι μόνο να έχει σχηματίσει άποψη για το περιεχόμενο, αλλά και να το έχει διαβάσει. Η συγγραφέας είπε πως η απόφαση την είχε σοκάρει: «Πέρασα από διάφορα στάδια – σε πρώτο επίπεδο ένιωσα ότι δέχομαι προσωπική επίθεση και αρκετά ταπεινωμένη. Μετά όμως θύμωσα – δε μπορείς να κάνεις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση το φύλο τους».

Η τελική της αντίδραση, λέει, ήταν «μία βαθιά λύπη για τα νέα παιδιά του σχολείου, γιατί σε κάθε σχολείο που παρευρέθηκα υπήρχαν νέα, ΛΟΑΤΚΙ παιδιά που με πλησίαζαν και μου έλεγαν «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα όσα κάνεις».

«Σίγουρα υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ παιδιά και στο Brownedge. Αυτά τα παιδιά γνώριζαν ότι θα πάω και τώρα ξέρουν πως δεν θα τα επισκεφτώ. Είναι απίστευτο. Αναρωτιέμαι τι είδους υποστήριξη υπάρχει γι’ αυτά».

Ωστόσο ο διευθυντής του Brownedge St. Mary’s, Martin Reynolds, είπε στην BuzzFeed News πως δεν ακυρώθηκε η εκδήλωση και αρνήθηκε τις κατηγορίες περί διάκρισης. «Πρότεινα να αναβληθεί και όχι να ακυρωθεί η επίσκεψη», είπε. «Η αναβολή δεν είχε να κάνει με το γεγονός ότι η Juno είναι τρανς. Ποτέ δεν θα κάναμε διακρίσεις εναντίον κάποιου με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, εφ’ όσον διδάσκουμε στα παιδιά πως κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος και μοναδικός».

Πρόσθεσε: «Το πρόβλημα ήταν πως η εκδήλωση θα ήταν ακατάλληλη τη δεδομένη χρονική στιγμή, επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι νεότεροι μαθητές μας. Χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο, ώστε να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για το θέμα της εκδήλωσης».

Ο Reynolds δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το «θέμα» στο οποίο αναφέρθηκε, αλλά είπε: «Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε την Juno στο σχολείο αργότερα μέσα στο χρόνο, όταν θα μπορούν όλα τα παιδιά να επωφεληθούν από την επίσκεψη».

Αντιδρώντας σε αυτή τη δήλωση η Dawson είπε στην BuzzFeed News ότι, από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία προσφορά για μία μελλοντική εκδήλωση και όλες οι προσπάθειες του Hope για κάτι τέτοιο απορρίφθηκαν, ο ισχυρισμός περί αναβολής ήταν αναληθής.

Επιπλέον, είπε, ο λόγος που δόθηκε – το «θέμα» – δεν συνάδει με το επιχείρημα ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος ώστε να δημιουργηθούν οι «κατάλληλες συνθήκες» για την επίσκεψη, δεδομένου ότι το σχολείο είχε στη διάθεσή του εβδομάδες για να προετοιμάσει την εκδήλωση . Περιέγραψε τη στάση του καθηγητή ως «αμυντική».

To Brownedge St. Mary’s έχει επιδοκιμαστεί στο παρελθόν για τον τρόπο που διαχειρίζεται ΛΟΑΤ ζητήματα, αλλά και για το γεγονός ότι εφαρμόζει αυστηρά μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές διατάξεις κατά των διακρίσεων στα κείμενα της επίσημης πολιτικής του σχολείου, οι οποίες αφορούν τόσο τον σεξουαλικό προσανατολισμό όσο και την ταυτότητα φύλου.

Βραβεύτηκε για τις προσπάθειες αποδοχής της διαφορετικότητας από τον ηθοποιό και εκπρόσωπο της Stonewall – οργάνωση υπέρ της ισότητας της ΛΟΑΤ κοινότητας – Sir lan McKellen. Τον Δεκέμβρη του 2016, ένας μαθητής του σχολείου ανέφερε σε ένα tweet «πόσο όμορφη είναι τώρα η ζωή» και πως «το σχολείο με ενέπνευσε μετά την επίσκεψη του Sir lan».

Δείτε Επίσης

Σε μία δήλωση στην BuzzFeed News ο διευθυντής τόνισε: «Εδώ και τρία χρόνια στηρίζουμε την Stonewall, μέσα από τον τρόπο που αντιμαχόμαστε την ομοφοβία στα σχολεία , αλλά και στην κοινωνία».

Αυτό δεν έπεισε την Dawson, η οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ήθελε να μιλήσει ανοιχτά: «Δεν θα είμαι το μόνο άτομο, στο οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ιστορικά οι τρανς άνθρωποι έχουν αγωνιστεί σκληρά για το δικαίωμα στην εργασία. Νιώθουν πως δεν μπορούν να επιβιώσουν στο εργασιακό περιβάλλον».

Juno Dawson giving a talk at another school. Juno Dawson

Προσθέτει: «Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα προνομιούχο, εφ’ όσον δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της τέχνης, αλλά αυτό με προσγείωσε στην σκληρή πραγματικότητα: είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους τρανς ανθρώπους το ζήτημα της εργασίας και γι’ αυτόν τον λόγο δε μπορούσα να το ξεχάσω».

Εκτός από καταξιωμένη συγγραφέας, η Dawson είναι αρθρογράφος και ακτιβίστρια, ενώ έλαβε πολλά σχόλια θαυμασμού για τη δουλειά της «Το βιβλίο είναι gay» (The Book is Gay), το οποίο πραγματεύεται τις εμπειρίες νέων, ΛΟΑΤ ανθρώπων.

Όσον αφορά τον διευθυντή του σχολείου, σκέφτεται να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Εκπρόσωπος της Stonewall είπε στην BuzzFeed News: «Είναι ουσιώδες για τους νέους ανθρώπους να μαθαίνουν για τις εμπειρίες ΛΟΑΤ ανθρώπων. Τους βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε, και να σέβονται τη διαφορετικότητα. Το σχολείο είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν τον Ian McKellen – ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του να μεγαλώνει κανείς σαν gay – ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

«Δεν ξέρουμε γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη της Juno Dawson, αλλά θα συμβούλευα το σχολείο να την καλέσει ακόμα μία φορά, ώστε να μιλήσει για την εμπειρία της ως πετυχημένη, Βρετανίδα τρανς συγγραφέας».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Λιάνα Σκλια.

© T-zine.gr με πληροφορίες από BuzzFeed News.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί