Σχολείο στην Αυστρία απορρίπτει τρανς κορίτσι, λέγοντας ότι έχει «μια ιδιαιτερότητα». 

Αυστρία: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 | 20:40

 

Ο διευθυντής του σχολείου είπε ότι η ταυτότητα του τρανς κοριτσιού ήταν «μια ιδιαιτερότητα» και κάτι «σαν αλλεργία».
της Σάννον Πάουερ

Μετάφραση για το T-zine.grΔημήτρης Κυριακού

Σχολείο στην Αυστρία απορρίπτει τρανς κορίτσι, λέγοντας ότι έχει «μια ιδιαιτερότητα». 

Μια δεκάχρονη κοπέλα στην Αυστρία, που είχε ενθουσιαστεί ότι θα παρακολουθούσε το «σχολείο των ονείρων της», ενημερώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει τα μαθήματα, γιατί είναι τρανς.

Η Χάννα* ήταν ευτυχισμένη που θα εγγραφόταν στο Μοντεσσοριανό Σχολείο του Μπρούν. Ήταν τόσο κοντά στο σπίτι της και της άρεσε το χαλαρό περιβάλλον εκπαίδευσης.

«Βρήκαμε την ιδέα πολύ καλή για την Χάννα» είπε η μητέρα της Χάννα, Αντρέα, στο περιοδικό Μπίμπερ. «Επιπλέον, ελπίζαμε ότι ένα Μοντεσσοριανό Σχολείο θα μπορούσε να είναι πιο ανοικτό προς τον κόσμο».

Θα εγγραφόταν στο σχολείο τον Γενάρη, οι γονείς της υπέγραψαν το σχολικό συμβόλαιο και κατέβαλλαν το ποσό εγγραφής των 500€. Τον Μάρτιο παρακολούθησαν μια ενημερωτική συνάντηση γονέων, όπου ανέφεραν πως η Χάννα είναι τρανς πρόσωπο. Η επίσημη ταυτότητα της Χάννα και το προσωπικό προφίλ της έχουν ενημερωθεί εδώ και χρόνια και αντικατοπτρίζουν το πραγματικό της φύλο. Όσο αφορά των αυστριακή κυβέρνηση, η Χάννα είναι γυναίκα.

«Ο δάσκαλος μας ευχαρίστησε για το άνοιγμα αυτό και τόνισε ότι αυτό δεν άλλαξε και ότι ήταν χαρούμενος για την πολύχρωμη αυτή ομάδα» ανέφερε η Αντρέα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ζητήθηκε από την Αντρέα και τον σύντροφο της να επισκεφθούν το σχολείο για περαιτέρω συζήτηση αναφορικά με την εγγραφή της Χάννα. Το σχολείο ρώτησε για την τρανς ταυτότητα της Χάννα.

«Η διευθύντρια μας είπε ότι σκέφτηκε την Χάννα και αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιο από την πλευρά της» είπε η Αντρέα. «Η κατάσταση ήταν εμφανώς δυσάρεστη για εκείνη». Η εγγραφή της Χάννα ακυρώθηκε τον Μάιο και στις 22 Ιουνίου η διευθύντρια είπε ότι οι γονείς της Χάννα ήταν ανέντιμοι προς το σχολείο. Η διευθύντρια ισχυρίστηκε ότι οι γονείς της μικρής απέκρυψαν την τρανς ταυτότητα της Χάννα και είπε στο περιοδικό Μπίμπερ ότι δεν ανέχτηκε την «ανεντιμότητα των γονιών». Η διευθύντρια ανέφερε ότι οι γονείς της Χάννα έκρυψαν την «ιδιαιτερότητα» της και επέμενε ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί γιατί «είναι κάτι σαν αλλεργία».

Μην πεις, μη ρωτάς

Στην Αυστρία, ο νόμος λέει ότι οι σπουδάζοντες δεν είναι απαραίτητο να αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους στο σχολείο. Αλλά το Μοντεσσοριανό Σχολείο είναι ιδιωτικό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα ιδιωτικά σχολεία δεν απαγορεύεται να κάνουν διακρίσεις προς τους σπουδαστές τους, βασιζόμενοι στην ταυτότητα του φύλου ή την θρησκεία τους. Αλλά, όταν η Χάννα ανακάλυψε τους λόγους που το σχολείο ακύρωσε την εγγραφή της, εκείνη έδειξε εξαιρετική ωριμότητα για την ηλικία της.

«Είναι αστείοι. Μα κι εγώ δεν θέλω πλέον να πάω σε ένα τέτοιο σχολείο».

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Gay Star News