Now Reading
Σε έναν κόσμο τρανσφοβικό, η οικογένεια που έχουμε επιλέξει σημαίνει τα πάντα.

Σε έναν κόσμο τρανσφοβικό, η οικογένεια που έχουμε επιλέξει σημαίνει τα πάντα.

Κάθε Δεκέμβριο, με την οικογένεια που έχω επιλέξει, γιορτάζουμε το «Queer Family Christmas», μια εβδομάδα πριν από τις 25 Δεκεμβρίου. Είναι ένας τρόπος για εμάς να γιορτάσουμε την επιλεγμένη οικογένειά μας πριν επιστρέψουμε, μερικές φορές διστακτικά, στις βιολογικές οικογένειές μας, για την εορταστική περίοδο. Κάθε χρόνο γνωρίζουμε έντονα ότι στην γιορτή είναι η τελευταία φορά για αρκετές εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, που μερικοί από τους τρανς φίλους μας, θα ακούσουν το επιθυμητό όνομα τους και τις σωστές αντωνυμίες.
 
Μια επιλεγμένη οικογένεια είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, μια οικογένεια που επιλέγει κάποιος για τον εαυτό του. Θολώνει τις γραμμές μεταξύ φίλων, αδελφών και γονέων. Για τους τρανς ανθρώπους, οι σχέσεις με τις βιολογικές οικογένειες τους μπορεί συχνά να φτάσουν στα άκρα ή να σημαδευτούν από τρανσφοβία. Οι επιλεγμένες οικογένειες μπορούν να μπουν ως δίκτυα αντικατάστασης φροντίδας που παρέχουν συναισθηματική και κοινοτική υποστήριξη όταν διαλύονται οι βιολογικοί οικογενειακοί δεσμοί.

Η δική μου επιλεγμένη οικογένεια ήταν πολύτιμη σε δύσκολες περιόδους. Όταν εγώ έκανα μαστεκτομή, οι φίλοι έρχονταν στο σπίτι μου κάθε μέρα για να μου μαγειρέψουν, να με βοηθήσουν με το πλυντήριο και να αλλάξουν τους επιδέσμους. Ένας από τους κοντινούς φίλους μου ερχόταν τακτικά για να πλύνει τα μαλλιά μου, αποφεύγοντας απαλά το νερό στο στήθος μου, ενώ με ξέπλενε από το σαμπουάν. Η φωτογραφία που με τράβηξε να χαμογελάω στην μπανιέρα είναι, μέχρι σήμερα, μία απ’ τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις μου.

Τόσο πολλοί νέοι τρανς άνθρωποι έχουν παρόμοια δίκτυα φροντίδας για να βασίζονται σε περιόδους κρίσης. Ο Tom * (Το όνομα άλλαξε κατόπιν αιτήματος του ερωτώμενου), ένας 22χρονος τρανς άνδρας από το Μπράιτον, μου είπε ότι όταν γνωστοποίησε την ταυτότητα φύλου του στους γονείς του, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. «Είπαν ότι θα ήμουν πάντα η κόρη τους», μου λέει. «Ήταν μια πολύ φρικτή στιγμή, ένιωσα απόλυτα μη αποδεκτός». Ο Tom κατέληξε να κοιμάται στον καναπέ ενός φίλου του για αρκετούς μήνες, ενώ απομακρύνθηκε από τους γονείς του. «Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς τους φίλους μου, ήταν πραγματικά εκεί για μένα όταν η οικογένειά μου δεν ήταν».

Για τους νέους τρανς ανθρώπους, όπως ο Tom, μπορεί να αισθάνονται ότι η παραδοσιακή οικογενειακή μονάδα δεν είναι σε θέση να τους υποστηρίξει. Ο Tom μου λέει: «Οι γονείς μου ένιωθαν σαν να τους χρωστάω μια ενήλικη γυναίκα και απλώς δεν μπορούσα να συνεχίσω να ζω έτσι. Ξέρω ότι αν προσπαθούσα να ζήσω ως γυναίκα γι ‘αυτούς, δεν θα είχα επιβιώσει».

Η παραδοσιακή οικογενειακή μονάδα, όπου οι γονείς είναι οι μοναδικοί αρωγοί των παιδιών τους, δεν μπορεί πάντα να υποστηρίζει τους νέους τρανς ανθρώπους. Εάν ένα νεαρό άτομο γνωστοποιεί ότι είναι τρανς στους γονείς του και απορρίπτεται, τότε κινδυνεύει επίσης η συναισθηματική, οικονομική και σωματική ασφάλειά του.

«Οι γονείς μου ένιωθαν σαν να τους χρωστάω μια ενήλικη γυναίκα και απλώς δεν μπορούσα να συνεχίσω να ζω έτσι. Ξέρω ότι αν προσπαθούσα να ζήσω ως γυναίκα γι ‘αυτούς, δεν θα είχα επιβιώσει». ΤΟΜ *, 22 ετών.

Ένα 24χρονο μη δυαδικό άτομο από το Λονδίνο, που αναγνωρίζεται με το όνομα Freddie, μου λέει ότι «οι παραδοσιακές οικογένειες δεν επιτρέπουν χώρο για την τρανς κατάσταση. Όταν κάποιο άτομο σε μια οικογενειακή μονάδα γνωστοποιεί ότι είναι τρανς, δημιουργεί μια ρωγμή». Συνεχίζει: «Εάν αυτό το μοντέλο δεν υπήρχε ή υπήρχε διαφορετικά, ή ο τρόπος που σκεφτόμασταν για την οικογένεια ήταν διαφορετικός, θα υπήρχε πολύ λιγότερος πόνος για τους τρανς ανθρώπους».

Όταν συμβαίνει η απόρριψη, οι επιλεγμένες οικογένειες μπορούν να είναι μια ισχυρή εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο και τα τρανς ηλικιωμένα άτομα, μπορούν να αναλάβουν ρόλο γονέων. «Συχνά», συνεχίζει, «τα μεγαλύτερα μέλη της κοινότητας θα συσπειρώσουν άλλα μέλη της κοινότητας γύρω τους, για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι αυτό το άτομο είναι ασφαλές. Η απόρριψη από τη βιολογική σας οικογένεια μπορεί να είναι καταστρεπτική».

Το να βεβαιωθούμε ότι ένα νεαρό τρανς άτομο είναι ασφαλές μπορεί να σημαίνει την εξασφάλιση του ύπνου του, το μαγείρεμα ενός ζεστού γεύματος ή απλά τη σταθερή παρουσία στη ζωή τους. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την ένταξή του σε επαγγελματικής υπηρεσίες υπεράσπισης που μπορεί να υποστηρίξει τους τρανς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια στέγαση.

Ο Δρ Jack Doyle, υπεύθυνος υπεράσπισης των Mind Out Brighton και Hove, εξηγεί πόσο σημαντικές είναι οι επιλεγμένες οικογένειες για τους νέους τρανς ανθρώπους. «Είναι ζήτημα επιβίωσης και το βλέπω με σχεδόν όλους τους νέους τρανς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι», μου λέει. «Συχνά είμαστε αναγκασμένοι σε καταστάσεις όπου χρειαζόμαστε μερικούς από τους ΛΟΑΤΚΙ ηλικιωμένους να μας φροντίζουν και το κάνουν με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας».

Ρωτώ τον Δρ Doyle αν έχει συμβουλές για τους νέους τρανς ανθρώπους που έχουν απορριφθεί από τη βιολογική τους οικογένεια. «Προσεγγίστε τις τοπικές τρανς ομάδες και, κυρίως, τους τρανς ανθρώπους με τους οποίους έχετε παρόμοια ενδιαφέροντα και χόμπι», απάντησε. «Συχνά όταν γνωστοποιείτε την ταυτότητα φύλου σας και αντιμετωπίζετε απόρριψη, μπορείτε να είστε πραγματικά ανοιχτοί σε ανθρώπους που έχετε κοινά βιώματα. Η μάθηση για τη τρανς κατάσταση περιλαμβάνει τη μάθηση για μια ποικιλία εμπειριών».

Ενώ οι επιλεγμένες οικογένειες είναι σημαντικές για την οικοδόμηση μιας κοινότητας και την αίσθηση του «ανήκειν» μεταξύ γενεών, ιδανικά οι νέοι τρανς άνθρωποι πρέπει να μπορούν να το κάνουν αυτό με την υποστήριξη των βιολογικών γονέων τους και όχι ως ένα τρόπο επιβίωσης.

Δείτε Επίσης

Ο Δρ Doyle μου λέει ότι, για τους υποστηρικτικούς γονείς, το πιο σημαντικό είναι να «αναγνωρίσετε ότι η οικογένειά σας έχει τώρα τη δυνατότητα να συμπεριλάβει μια κοινότητα στην οποία ενδέχεται να μην είστε μέλος». Συνεχίζει: «Εάν είστε υποστηρικτικοί καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μερικές από τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους δεν θα σας συμπεριλαμβάνουν απαραίτητα. Και αυτό είναι εντάξει. Αυτό δεν είναι απώλεια, αυτό είναι μια προσθήκη».

Το να έχετε μια επιλεγμένη οικογένεια εκτός μιας βιολογικής οικογένειας, ακόμη και αν αυτή η βιολογική οικογένεια είναι υποστηρικτική, μπορεί να είναι απαραίτητη για την ευημερία των νέων τρανς ανθρώπων. «Υπάρχει τόσο έντονη αγάπη όταν αποφασίσετε αμοιβαία να είστε η οικογένεια του άλλου», σημειώνει.

Ρωτώ αν έχουν συμβουλές για τους νέους τρανς ανθρώπους που απορρίφθηκαν από την οικογένειά τους. Σταματούν για ένα δευτερόλεπτο και μετά μου λένε: «Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχετε γνωρίσει ακόμη, που σας αγαπούν τόσο βαθιά. Ίσως δεν έχετε βρει τους ανθρώπους σας ακόμα, αλλά θα είναι εκεί. Περιμένουν εσάς, πρέπει να το προσπαθήσετε μέχρι να τους βρείτε».
 

Σε έναν κόσμο τρανσφοβικό, η οικογένεια που έχουμε επιλέξει σημαίνει τα πάντα.
 
Μετάφραση από το Άρθρο του Robin Craig

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης | Άρθρο | T-zine.gr
 


 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Refinery29

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί