Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) υποχρεώνει 20.000 νεοδιόριστο εκπαιδευτικό προσωπικό παρακολουθήσει «εισαγωγική επιμόρφωση» με περιεχόμενο που αναφέρεται σε “καταυλισμούς στιγματισμένων” και “προβληματικούς μαθητές”.
Σεμινάρια προς εκπαιδευτικό προσωπικό που αναφέρεται σε “καταυλισμούς στιγματισμένων” και “προβληματικούς μαθητές”.
Tην οργή των εκπαιδευτικών ξεσήκωσε η εισαγωγική επιμόρφωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας που καλείται να παρακολουθήσει σχεδόν 20.000 νεοδιόριστο εκπαιδευτικό προσωπικό με περιεχόμενο κακοποιητικό.
Στο πεδίο «Παιδαγωγική Αλληλεπίδραση – Πρωτοβάθμια ειδική», η 4η υποενότητα φέρει αυτολεξεί τον τίτλο «Προβληματικοί μαθητές: Το στίγμα στην τάξη ή η κοινωνική γένεση των περιθωριοποιημένων μαθητών»
«Είστε Διευθυντής/-ντρια σε ένα σχολείο όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ντόπιων μαθητών προς γειτονικές σχολικές μονάδες. Σταδιακά, το σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και καταυλισμό στιγματισμένων. Πώς θα ανατρέπατε αυτήν την κατάσταση έχοντας έναν χρόνο διορία για να επαναφέρετε την κανονικότητα στο σχολείο και την προηγούμενη καλή φήμη του;». Το παραπάνω αποτελεί το τελευταίο μακροσενάριο, στο πεδίο «Α1 Παιδαγωγική αλληλεπίδραση-εργασίες και αυτοαξιολόγηση» της υποενότητας 3 «Προβληματικές περιοχές της επικοινωνίας στο σχολείο» στην ιστοσελίδα της ασύγχρονης επιμόρφωσης του ΙΕΠ.
Σε άλλη εργασία, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναπτύξουν πλάνο δράσης για να «αντιμετωπίσουν» έναν μαθητή που «δε συμμορφώνεται στους κανόνες» και που «είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη στάση του, πνεύμα αντιλογίας έως και αναρχικός».
Ακόμη, σε κάποια άσκηση οι εκπαιδευτικοί πρέπει να χαρακτηρίσουν μαθητές με μόνο κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση.
Αντιδράσεις των εκπαιδευτικών
«Είναι λες και κανένας δεν έχει ελέγξει το υλικό», αναφέρει μία εκπαιδευτικός. «Η ορολογία αντλήθηκε από βιβλιογραφία του 1985», επισημαίνει κάποιος άλλος, ενώ τα «Ντροπή!» περίσσευαν στα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, οι νεοδιόριστοι αναγκάζονται να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση, βάσει της οποίας θα αξιολογηθούν, αφού η συμμετοχή τους σε αυτήν θα αποτελέσει στοιχείο του ατομικού τους φακέλου και επομένως της μονιμοποίησής τους αλλά και της δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης.
Για τη «σκοταδιστική», όπως την χαρακτηρίζει, εισαγωγική επιμόρφωση εξέδωσε ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), θίγοντας παράλληλα και το ζήτημα της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. «Οι χιλιάδες νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί […] γίνονται ξανά “μπαλάκι” στα χέρια του ΙΕΠ και του υπουργείου. Υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν, αν και εκπαιδευτικοί της τάξης και της καθημερινής προσπάθειας για χρόνια στα σχολεία, τηλε-ενημερώσεις και τηλε-διαλέξεις αμφιβόλου χρησιμότητας και ποιότητας, πολλές από τις οποίες δεν έχουν να συμβάλουν σε τίποτα στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις τάξεις. Ακόμα και το υλικό της επιμόρφωσης είναι παρωχημένο, αντιπαιδαγωγικό και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο! […] Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η σκοταδιστική κατεύθυνση που προωθεί το ΙΕΠ στην εκπαίδευση. Η “αριστεία” και η “καινοτομία” του υπουργείου Παιδείας είναι η επιστροφή στον Μεσαίωνα!» τονίζει η ΟΛΜΕ.
Σε επικοινωνία της Εφημερίδας των Συντακτών με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννη Αντωνίου, επεσήμανε ότι «πρόκειται για έργο για το οποίο δούλεψαν εκατοντάδες άνθρωποι και το οποίο δοκιμάστηκε και διορθώθηκε» και τόνισε ότι «αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα το δούμε και θα το διορθώσουμε».
© T-zine.gr – με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών και το alfavita
– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.