Now Reading
Sidney & Friends: Ένα ντοκυμαντέρ που μας γνωρίζει τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των τρανς, μη δυαδικών και ίντερσεξ ανθρώπων στην Κένυα.

Sidney & Friends: Ένα ντοκυμαντέρ που μας γνωρίζει τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των τρανς, μη δυαδικών και ίντερσεξ ανθρώπων στην Κένυα.

Κένυα: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 | 11:25

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης |  Intersex News | Trans News | T-zine.gr
 

Sidney & Friends: Ένα ντοκυμαντέρ που μας γνωρίζει τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των τρανς, μη δυαδικών και ίντερσεξ ανθρώπων στην Κένυα.

Sidney & Friends: Ένα ντοκυμαντέρ που μας γνωρίζει τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των τρανς, μη δυαδικών και ίντερσεξ ανθρώπων στην Κένυα.

Ο ίντερσεξ ακτιβιστής Sidney επέλεξε ως οικογένειά του την τρανς κοινότητα η οποία έχει αντιμετωπίσει απόπειρες δολοφονιών, αποκλεισμού και απομόνωσης στην αγροτική δυτική Κένυα.

Ο Sidney αναγκάστηκε να φύγει από την οικογένειά του αφού προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, επειδή πίστευαν ότι «είχε κυριαρχηθεί από τον διάβολο». Ο ίδιος είναι το επίκεντρο ενός ντοκιμαντέρ, Sidney & Friends, για την ίντερσεξ και τρανς ζωή στην Κένυα και μίλησε στο PinkNews για το ταξίδι του προς την αναζήτηση ασφάλειας.

«Ήξερα ότι ήμουν ίντερσεξ όταν έγινα μέλος των LGBTI οργανώσεων και έμαθα γι ‘αυτό», εξήγησε.

«Ήταν πολύ δύσκολο να βρω πληροφορίες γιατί δεν ήξερα κάποιον σαν εμένα και, ήταν ακόμα πιο δύσκολο, καθώς μεγάλωσα σε αγροτική περιοχή σε ένα χωριό το οποίο βέβαια δεν είχε πληροφορίες γύρω από ίντερσεξ θέματα. Δεν έχω μια καλή σχέση με την οικογένειά μου μέχρι σήμερα, πιστεύω στα ίντερσεξ και τρανς πρόσωπα που σήμερα αποκαλώ οικογένεια μου».


Παρά το τραυματισμό που αντιμετώπισε ο Sidney, αρνείται να είναι οτιδήποτε άλλο παρά περήφανος για το ότι είναι ίντερσεξ.

«Αυτό που μου αρέσει στο ότι είμαστε ίντερσεξ είναι ότι είμαστε ευλογημένοι και δημιουργία του Θεού. Το να είσαι ίντερσεξ άτομο στην Κένυα είναι μια σκληρή ζωή γεμάτη αγώνες, αλλά γίνεται όλο και πιο εύκολη από τη στιγμή που οι LGBTI οργανώσεις έχουν δημιουργηθεί για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά μας».

«Οι σύμμαχοι μπορούν να βοηθήσουν στα ίντερσεξ θέματα μέσω της δημιουργίας ευαισθητοποίησης και αποδοχής. Οι ελπίδες μου τώρα είναι αν μπορώ να πάρω κάποια υποστήριξη για να με βοηθήσει να υποβληθώ στις χειρουργικές επεμβάσεις που επιθυμώ και να ζήσω μια ζωή όπως και τα άλλα ανθρώπινα όντα», συμπληρώνει.

Ο Sidney μέσω του ακτιβισμού του συνάντησε τον Leone, ο οποίος είναι τρανς άνδρας. Ο Leone είπε στην PinkNews: «Πάντα ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός, αλλά δεν είχα έναν ορισμό για αυτό μέχρι να φτάσω στην εφηβεία. Όπως και οι περισσότεροι τρανς άνθρωποι, μεγάλωσα χωρίς πληροφορίες σχετικά με την ποικιλομορφία των φύλων και έμαθα για τον όρο τρανς από έρευνα στο διαδίκτυο».

Ο Leone είναι ακτιβιστής (Sidney & Friends)

«Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να αποδεχτώ την τρανς ταυτότητά μου, αλλά για όσο διάστημα μπορώ να θυμηθώ, ένιωθα διαφορετικός. Τα χρόνια μου στο γυμνάσιο ήταν δύσκολα γιατί ήμουν σε ένα σχολείο κοριτσιών και εκεί πέρασα την εφηβεία μου. Οι προβληματισμοί μου σε σχέση με το φύλο μου κλιμακώθηκαν. Οι γονείς μου δεν το πήραν πολύ καλά. Την πρώτη φορά που είπα στους γονείς μου ότι αισθανόμουν διαφορετικά από άλλα κορίτσια – δεν ήξερα τον όρο «τρανς» εκείνη τη στιγμή – με πήγαν σε θρησκευτικούς ηγέτες για να προσευχηθούν για μένα».

Όντας τρανς άνθρωπος στην Κένυα, εξήγησε ο Leone, είναι δύσκολο, αλλά συχνά πιο εύκολο από ό, τι αλλού στην Ανατολική Αφρική.

«Η Κένυα είναι μια πολύ συντηρητική χώρα που σημαίνει ότι η τρανς ταυτότητα είναι κάτι που θεωρείται ξένο», είπε. «Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η τρανς ταυτότητα είναι μια επιλογή, που σημαίνει ότι το να είμαστε αποδεκτοί από την οικογένεια και την κοινωνία είναι ασύλληπτο για τους περισσότερους από εμάς. Αυτό επηρεάζει την πρόσβασή μας σε επαναπροσδιορισμό φύλου σε υπηρεσίες υγείας και σε άλλες υπηρεσίες. Στους περισσότερους από μας αρνούνται ακόμη και τις βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και την ολοκληρωμένη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη μόνο λόγω της ταυτότητάς μας. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ανατολικής Αφρικής, η Κένυα είναι πολύ πιο ανεκτική στους τρανς ανθρώπους, καθώς γίνονται πιο ορατοί».

Το ντοκιμαντέρ Sidney & Friends ακολουθεί τους τρανς και ίντερσεξ ακτιβιστές στην Κένυα (Sidney & Friends)

Ο Leone, μαζί με τον τρανς σύντροφό του, ίδρυσαν το EATHAN, το Δίκτυο Υγείας και Υποστήριξης των Τρανς Ανθρώπων της Ανατολικής Αφρικής.

Περιγράφει το EATHAN ως δίκτυο ίντερσεξ, τρνας και μη δυαδικών ατόμων που «εργάζονται για την εξάλειψη της τρανσφοβίας και τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης όλων των φυλοδιαφορετικών ανθρώπων της ανατολικής Αφρικής, μέσω της έρευνας, της υπεράσπισης, της ενίσχυσης της δυναμικότητας της ικανότητας και της ενδυνάμωσης της κοινότητας».

Οι σύμμαχοι μπορούν να βοηθήσουν τον σκοπό τους «προσπαθώντας να κατανοήσουν και να μάθουν περισσότερα για τη φυλοδιαφορετικότητα, υποστηρίζοντάς μας, να είναι με ευαισθησία στους αγώνες μας, να σέβονται εμάς και την ταυτότητά μας – η λίστα είναι ατελείωτη», δήλωσε ο Leone.

Δείτε Επίσης

Σε τελευταία ανάλυση, πρόσθεσε ο Leone, είμαστε όλοι «κάτι περισσότερο από το σώμα μας». «Όλοι οι τρανς ή σις άνθρωποι είναι ένα πνεύμα με σώμα, όχι σώμα με πνεύμα».

«Το σώμα μας είναι απλά ένα δοχείο. Είμαστε πνευματικά όντα που έχουν μια ανθρώπινη εμπειρία και όχι ανθρώπινα όντα που έχουν μια πνευματική εμπειρία», εξήγησε. «Αυτή η δήλωση συνήθως με βοηθά να θυμάμαι τη μεγαλύτερη εικόνα και την πολυπλοκότητα του σύμπαντος μας πέρα από τους αγώνες μας για την ταυτότητά μας», συμπληρώνει.

Μια σκηνή από το ντοκιμαντέρ (Sidney & Friends)

Το ντοκιμαντέρ Sidney & Friends ήταν το αποτέλεσμα μιας τυχαίας συνάντησης μεταξύ του τρανς άνδρα και ακτιβιστή Guillit και του σκηνοθέτη Tristan Aitchison, ο οποίος επισκέφθηκε την αδελφή του στην Κένυα. Γνώριζε ότι υπήρχαν ιστορίες που έπρεπε να προβληθούν, αλλά η ταινία ήταν μια πρόκληση σε μια χώρα που απέχει πολύ από την υποστήριξη των LGBTI δικαιωμάτων.

Είπε στην PinkNews: «Γυρνούσα την ταινία παράνομα στην Κένυα. Δεν είχα άδεια, θα είχε απορριφθεί ούτως ή άλλως και ποτέ δεν ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους συμμετέχοντες. Ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τοποθεσίες για να κινηματογραφήσω τις συνεντεύξεις ή την ομάδα με τους φίλους τους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους ή ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Τα πλάνα τα τράβηξα στο σπίτι του Ben και του Sidney σε μια παραγκούπολη, αλλά μπορούσα να πάω μόνο εκεί για να μην προκαλέσω καμιά υποψία. Το δάσος ήταν το μόνο μέρος που ήταν ασφαλές για να τους κινηματογραφήσω όλους μαζί», είπε.

«Δεν μπορώ πλέον να επιστρέψω στην Κένυα χωρίς την απειλή 5 ετών φυλάκισης. Αλλά πραγματικά, αυτό είναι ένα μικρό τίμημα για να πληρώσω για την ελευθερία των φωνών που έχουν τώρα ο Sidney και οι φίλου του», κατέληξε.

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί