Σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, συζητείται από τις 14.00 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας: «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις».
Σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό | Πού έγιναν αλλαγές συμπεριληπτικές στα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα | Οι ελλείψεις που παραμένουν.
Για το νομοσχέδιο αυτό είχαν κατατεθεί αναλυτικές παρατηρήσεις – προτάσεις του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) (περισσότερα –> εδώ), καθώς και αναλυτικό υπόμνημα (περισσότερα –> εδώ).
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του ΣΥΔ και μέλος της ΕΘνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Άννα Απέργη, έγιναν κάποιες αλλαγές προς το θετικότερο, παρ’ όλα αυτά παραμένουν αρκετά σημεία που θα έπρεπε να εξεταστούν για τη πλήρη και ουσιαστική συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων καθώς και τη διασφάλιση της προστασίας τους από τις διακρίσεις, τις παρενοχλήσεις, τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και βία.
Συγκεκριμένα, ενσωματώθηκαν τέσσερα σημεία:
1. Προστέθηκε στο Άρθρο που ορίζονται οι δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (Άρθρο 3) μία νέα παράγραφος (ε) σύμφωνα με την οποία μία από τις δράσεις του Υπουργείου θα είναι και η αποστολή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατευθυντηρίων οδηγιών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης περιστατικών διακρίσεων και εκφοβισμού που στρέφονται εναντίον μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες λόγω φυλής, αναπηρίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, χαρακτηριστικών φύλου ή οικογενειακής κατάστασης.
2. Τροποποιήθηκε στο Άρθρο 4, η παρ. (η) που αρχικά συμπεριλάμβανε μόνο το σεξουαλικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει πλέον και το φύλο, και την έκφραση και την ταυτότητα αλλά και τα χαρακτηριστικά φύλου.
3. Στο Άρθρο 5, συμπεριλήφθηκε στο πεδίο (β) η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών όπως αυτές αναγράφονται και στην παρ. (ε) του Άρθρου 3 (λόγω φυλής, αναπηρίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, χαρακτηριστικών φύλου ή οικογενειακής κατάστασης).
4. Τροποποιήθηκε το πεδίο (ε) του Άρθρου 5 έτσι ώστε να γίνει η επικαιροποίηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να θίγονται θέματα και να αντιμετωπίζονται ζητήματα σχετικά με ευάλωτες ομάδες μαθητών, όπως αυτές καταγράφονται στην παρ. (ε) του Άρθρου 3 (λόγω φυλής, αναπηρίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, χαρακτηριστικών φύλου ή οικογενειακής κατάστασης).
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνεται από το ΣΥΔ, μένουν ακόμη πολλά σημεία που πρέπει να εξεταστούν για την πραγματική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, ιδίως:
– η διαμόρφωση ενός εξειδικευμένου αναλυτικού υποχρεωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος ανά τάξη για τη σεξουαλική εκπαίδευση, με μορφή συμπεριληπτική και ολιστική, όπως συστήνεται τόσο μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, όσο και στο Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, (αυτό είναι το πιο σημαντικό όλων)
– η ενσωμάτωση θεματικών κύκλων προαγωγής της διαφορετικότητας, και της ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής αγωγής, έμφυλων ταυτοτήτων και αγωγής υγείας, σύμφωνα με τις Αρχές της Yogyakarta και τις Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης,
– η δημιουργία ενός Ειδικού Παρατηρητηρίου κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού,
– η άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση, ώστε να συμπεριλαμβάνονται ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η έκφραση, ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου στον χώρο της παιδείας,
– η λήψη νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της δημόσιας διάδοσης, δημόσιας διανομής ή παραγωγής ή αποθήκευσης ρατσιστικού υλικού στον χώρο της εκπαίδευσης κατά τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης,
– η προσθήκη ειδικών διατάξεων για τα τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα που θα τα επιτρέπει ανεξάρτητα απ’ το εάν έχουν μεταβάλλει νομικά την καταχώρηση στο ληξιαρχείο σύμφωνα με τη ταυτότητα φύλου τους: την χρήση του ονόματος σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, την καταγραφή τους σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, και τη χρήση τουαλέτας ή και αποδυτηρίων σύμφωνα με τη ταυτότητα φύλου τους.
© T-zine.gr – από την ιστοσελίδα στο facebook της Προέδρου του ΣΥΔ, Άννας Απέργη
– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.