Σουηδία: Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να αποζημιώσει τα τρανς άτομα που υπέστησαν στείρωση.

Μετάφραση για το transs.gr
* Αφροδίτη Παπαγεωργίου


Την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο Υπουργός Υγείας της Σουηδίας, Gabriel Wikström, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να ενεργοποιήσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα είναι δυνατό να αποζημιωθούν όσες και όσοι το θελήσουν λόγω της υποχρεωτικής στείρωσης που υπέστησαν μέσω της νομοθεσίας που απαιτούσε την αλλαγή των εγγράφων μόνο για τα πρόσωπα που είχαν κάνει στείρωση.

«Αισθανόμαστε ευτυχείς με αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να γίνει πράξη κατά το δυνατόν συντομότερα και να μη βρει αντιστάσεις», δηλώνει η Ulrika Westerlund, Πρόεδρος της RFSL, της Σουηδικής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για τα LGBTQ δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι μετά τον Ιανουάριο του 2013, δεν επιτρέπεται η διαδικασία των υποχρεωτικών στειρώσεων στη Σουηδία. Όπως κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Στοκχόλμης τον Δεκέμβριο του 2012, το προαπαιτούμενο το πρόσωπο να έχει υποστεί στείρωση ώστε να μπορεί να αλλάξει τα έγγραφά του, κρίθηκε αντισυνταγματικό σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σουηδίας, αλλά και πως παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μέχρι τότε, υπήρχε το προαπαιτούμενο αυτό για τους ανθρώπους που ήθελαν να αλλάξουν τα έγγραφά τους και ήταν αυτή η πρακτική από το 1972.

Μέχρι τότε, τα μέσα του 2013, υπήρχε η νομική υποχρέωση για να αλλάξουν τα έγγραφα «να χάσουν την ικανότητα τεκνοποίησης», και αυτή αφαιρέθηκε. Σύμφωνα με διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα της Σουηδίας, έως τότε, περίπου 160 τρανς άνθρωποι ακολούθησαν την διαδικασία της υποχρεωτικής στείρωσης. Η RFSL, μαζί με την RFSL Ungdom και τις Swedish Trans Association – FPES, KIM, καθώς και την Anti-Discrimination Bureau in Uppsala, υποστήριξαν αυτόν τον ισχυρισμό που ανέδειξε η δικηγόρος Kerstin Burman, εκ μέρους της RFSL. Τότε ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα αυτό, και ισχυρίστηκε πως παρά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, οι στειρώσεις αυτές δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Μετά απ’ αυτήν την απόρριψη, οι οργανώσεις αποφάσισαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία να μηνύσουν την Πολιτεία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναλάβει να νομοθετήσει να αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν παράλληλα οι πολιτικές διεργασίες, όπου η RFSL συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Gabriel Wikström ώστε να πιέσει για το αίτημα των αποζημιώσεων, και η επικοινωνία συνεχίστηκε. Καθώς οι πολιτικές διεργασίες αναπτύσσονταν δεν δόθηκε η εγγύηση για θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο η Kerstin Burman συνέχισε να εργάζεται για τη προετοιμασία προσφυγής κατά της Πολιτείας.

«Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την αποκατάσταση αυτή είναι πάρα πολύ θετικό. Τώρα αναμένουμε το επίπεδο της αποζημίωσης να είναι το πρέπον και να είναι δίκαιο. Στην προσφυγή μας ζητάμε αποζημίωση 300 000 SEK (32.000 ευρώ) ανά πρόσωπο, ποσόν που βασίζεται στα Σουηδικά στάνταρντς οικονομικών αποζημιώσεων, και στο γεγονός πως η Πολιτεία παραβίασε το δικαίωμά τους στη σωματική ακεραιότητα κατά παραβίαση του Σουηδικού Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εάν η Κυβέρνηση προτείνει πολύ μικρότερη αποζημίωση, τότε θα επιστρέψουμε στις δικαστικές αίθουσες», δηλώνει η Kerstin Burman.

«Είναι σημαντική αυτή η απόφαση, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για αναγνώριση από την Πολιτεία πως αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. Όταν θα πάρω τα χρήματα στα χέρια μου θα το γιορτάσω δεόντως», δήλωσε η Maria Sundin, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της RFSL.

Πηγή: My New Desk