Now Reading
Σταύρος Μπουφίδης: «Δεν θα κτίσουμε φυλακές με τοίχους βεβαιώσεων για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή του κορονοϊου»

Σταύρος Μπουφίδης: «Δεν θα κτίσουμε φυλακές με τοίχους βεβαιώσεων για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή του κορονοϊου»

https://www.facebook.com/BOUFIDISST/posts/10218689292212632

Ελλάδα: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020 | 23:18

Trans News | T-zine.gr

Σταύρος Μπουφίδης: «Δεν θα κτίσουμε φυλακές με τοίχους βεβαιώσεων για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή του κορονοϊου»

«Δεν θα κτίσουμε φυλακές με τοίχους βεβαιώσεων για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή του κορονοϊου», έγραψε ο Σταύρος Μπουφίδης, ψυχίατρος και υπεύθυνος θεμάτων υγείας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναφερόμενος στο κείμενο που φέρετε να υπογράφει η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+.

«Δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση το δικαίωμα στο αυτοπροσδιορισμό. Η αποπαθολογικοποίηση – αποψυχιατριακοποίηση της τρανς κατάστασης δεν ήταν κάτι εύκολο . Ως ψυχίατρος που εισηγήθηκα και αγωνίστηκα για την αποψυχιατρικοποίηση της τρανς κατάστασης και την αναπλαισίωση του ρόλου του Ψυχίατρου στη διαδικασία της φυλομετάβασης μου φαίνεται τουλάχιστον παράδοξο στο όνομα της ασφάλειας να χορηγούνται βεβαιώσεις από ιατρό ή ψυχολόγο για τους τρανς ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε κάποιο στάδιο φυλομετάβασης.», έγραψε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπουφίδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τονίζοντας ότι «η χορήγηση βεβαίωσης σε τρανς εκτός ιατρικών λόγων οδηγεί στην παθολογικοποίηση τους , δεν θα κτίσουμε φυλακές με τοίχους βεβαιώσεων για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή του κορονοιου όπου παρατηρείται μία τάση γενικά στην Ευρώπη και Η.Π.Α συντηρητικοποίησης και απαρχής νέων διακρίσεων. »

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σταύρου Μπουφίδη:

«Η χορήγηση βεβαίωσης για μετακίνηση στο λοκνταουν για άλλους λόγους εκτός των επισκέψεων σε ιατρό ή ψυχολόγο μου φαίνεται ότι είναι απλά ένα δώρο στον ναρκισσισμό και στην εξουσία των θεραπευτών. Δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση το δικαίωμα στο αυτοπροσδιορισμό.
Η αποπαθολογικοποίηση – αποψυχιατριακοποίηση της τρανς κατάστασης δεν ήταν κάτι εύκολο.
Ως ψυχίατρος που εισηγήθηκα και αγωνίστηκα για την αποψυχιατρικοποίηση της τρανς κατάστασης και την αναπλαισίωση του ρόλου του Ψυχίατρου στη διαδικασία της φυλομετάβασης μου φαίνεται τουλάχιστον παράδοξο στο όνομα της ασφάλειας να χορηγούνται βεβαιώσεις από ιατρό ή ψυχολόγο για τους τρανς ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε κάποιο στάδιο φυλομετάβασης.
Οι μόνες ιατρικές βεβαιώσεις που χορηγούνται αυτήν τη στιγμή επίσημα είναι αυτές που αφορούν την ιατρική διαδικασία φυλομετάβασης για την ορμονοληψία και τις χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμου.
Ο όρος ορμονοληψία είναι μία προσπάθεια αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης.
Θα σας θυμίσω μια αναφορά που υπάρχει στο βιβλίο των Deleuze – Guattari , Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια .ΑντιΟιδιους. Σε ένα σημείο αναφέρει ότι ο Σπινόζα όπως και ο Ραιχ στη μαζική ψυχολογία του φασισμού έθεσαν το βασικό πρόβλημα της πολιτικής φιλοσοφίας. ” Γιατί οι άνθρωποι αγωνίζονται για τη σκλαβιά τους, σαν να επρόκειτο για τη σωτηρία τους; Πως φθάνει κανείς στο σημείο να φωνάζει: ακόμη περισσότερους φόρους !λιγότερο ψωμί! “
Θεωρώ ότι η χορήγηση βεβαίωσης σε τρανς εκτός ιατρικών λόγων οδηγεί στην παθολογικοποίηση τους, δεν θα κτίσουμε φυλακές με τοίχους βεβαιώσεων για οποιοδήποτε λόγο στην εποχή του κορονοϊου όπου παρατηρείται μία τάση γενικά στην Ευρώπη και Η.Π.Α συντηρητικοποίησης και απαρχής νέων διακρίσεων . Οποιαδήποτε φόρμα, βεβαίωση είναι απλά μια μορφή εξουσίας που δεν βοηθά στον δρόμο για την εκπλήρωση της βαθύτερης επιθυμία τους στην αναζήτηση ταυτότητας ή μη ταυτότητας ή αποδόμησης και ανακατασκευής μιας ταυτότητας, μπερδεύει, διαχωρίζει, εγκλωβίζει.».

Το “άρθρο” που έχει την υπογραφή της κυρίας Χρηστίδη ανέφερε μέσα σε όλα «… φωτογραφίστε στο κινητό σας ένα ιατρικό έγγραφο για την ορμονοθεραπεία σας ή ζητήστε από έναν/μία επαγγελματία υγείας που σας γνωρίζει (π.χ τον/την ψυχολόγο σας ή έναν γενικό ιατρό) να γράψει και να σας στείλει μία σύντομη βεβαίωση με την ηλεκτρονική υπογραφή του…».

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Για να τελειώνουμε μια και καλή, η διεμφυλικότητα και η ταυτότητα φύλου είναι μόνο ένα πράγμα, αυτοπροσδιορισμός».

Δείτε Επίσης

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί