Now Reading
Στέλλα Μπελιά: Οι διακρίσεις που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι στις υπηρεσίες υγείας

Στέλλα Μπελιά: Οι διακρίσεις που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι στις υπηρεσίες υγείας

Ελλάδα: Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019 | 16:20


Γράφει η Στέλλα Μπελιά ΆρθροT-zine.gr

«Πρωταθλητές» στις διακρίσεις είναι οι τρανς άνθρωποι επιβεβαιωμένα.

Στέλλα Μπελιά: Οι διακρίσεις που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι στις υπηρεσίες υγείας

Στέλλα Μπελιά: Οι διακρίσεις που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι στις υπηρεσίες υγείας

Οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι βιώνουμε καθημερινά διακρίσεις και αποκλεισμούς καθώς σε χώρες όπως η Ελλάδα η κοινωνική αποδοχή για εμάς είναι περιορισμένη. Οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής μας, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στην δικαιοσύνη, στην επαφή μας με δημόσιες υπηρεσίες κλπ

«Πρωταθλητές» στις διακρίσεις είναι οι τρανς άνθρωποι επιβεβαιωμένα. Βιώνουν τους μεγαλύτερους αποκλεισμούς και υφίστανται διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Μια και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ένα μεγάλο διακύβευμα είναι η αποχή σκεφτείτε μόνο πόσο δύσκολο είναι για έναν τρανς άνθρωπο που δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία της αλλαγής εγγράφων να κάνει το πιο απλό πράγμα για εμάς τους cis ανθρώπους: να πάει σε ένα εκλογικό τμήμα και να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του για το μέλλον του και για το μέλλον της χώρας. Πρέπει να έχει προετοιμαστεί για κάθε είδους αντίδραση, να έχει θωρακιστεί ώστε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά λεκτική και όχι μόνο να μην τον τσακίσει. Πρέπει να έχει αποφασίσει να διεκδικήσει κάθε δικαίωμα και να μην απεμπολήσει κανένα από τα κεκτημένα δικαιώματα για κανέναν λόγο.

Είχα ήδη αναγνωρίσει το προνόμιο μου ως cis ανθρώπου –δηλάδή όχι τρανς- εδώ και αρκετά χρόνια αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλο είναι αυτό το προνόμιο μόνο όταν μπήκε σε διαδικασία φυλομετάβασης ο σύντροφός μου.

Ειδικά στο κομμάτι της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας βρεθήκαμε πολλές φορές μπροστά σε απίστευτες καταστάσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν πηγή έμπνευσης για έναν σύγχρονο Ιονέσκο. Τόσο θέατρο του παραλόγου.

Θα σας περιγράψω μια σκηνή προεγχειρητικού ελέγχου σε ιδιωτικό νοσοκομείο καθώς πιστέψαμε ότι εκεί θα είναι λιγότερο κακοποιητικό το περιβάλλον αφού θα ήμασταν πελάτες και ως γνωστόν «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Ο χειρούργος μας είχε διαβεβαιώσει ότι το προσωπικό ήταν ενημερωμένο και δεν θα αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα. Αφού κανονίστηκαν τα διαδικαστικά μπήκαμε μέσα στον θάλαμο, ήρθε μια νοσηλεύτρια και του πήρε αίμα και στη συνέχεια του ζήτησε να μείνει στο κρεβάτι. Λίγα λεπτά αργότερα μπήκε ο αναισθησιολόγος να πάρει ιστορικό. Εδώ αρχίζουν «τα όργανα». Μας μάλωσε με αυστηρό ύφος: «Γιατί είναι ξαπλωμένος ο κύριος στο κρεβάτι; Τα κρεβάτια είναι για τους ασθενείς! Κι εσείς κυρία μου γιατί περιφέρεστε δεν σας είπε η νοσηλεύτρια;». Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι ο κύριος ήταν ο ασθενής και κάναμε ότι ακριβώς μας είπε η νοσηλεύτρια. Όλα αυτά μέσα σε ένα θάλαμο μιας κλινικής που ορίζονταν ως «γυναικολογική». Μετά τις εξηγήσεις μας νομίζαμε ότι είχε λυθεί το ζήτημα, όμως όχι. Ο αναισθησιολόγος άρχισε να αποκαλεί τον σύντροφό μου «κυρία μου» σε κάθε πρόταση που ξεστόμιζε. Έβαλε τα δυνατά του να ανεβάσει την πίεση στον ασθενή που σε λίγο θα έμπαινε στο χειρουργείο και θα έπρεπε να ναρκωθεί με ολική νάρκωση με ότι αυτό συνεπάγεται. Προσπάθησα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου καθώς σε λίγο η ζωή του συντρόφου μου θα κρέμονταν από τα χέρια του. Μετά την επέμβαση όμως αρνήθηκα να καταβάλω την αμοιβή του για την «κυρία» και τον διαβεβαίωσα ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε ακόμα και δικαστικά την διαφορά μας εκτός αν ήθελε να του καταβάλω την αμοιβή για τον κύριο. Σε αυτή την περίπτωση θα τον πλήρωνα ευχαρίστως. Μετά από αρκετή ώρα και αφού έβλεπε ότι ήμουν ανένδοτη αναγκάστηκε να δεχτεί ότι η αμοιβή του αφορούσε υπηρεσίες που παρείχε σε κύριο και όχι σε «κυρία» προκειμένου να πάρει τα χρήματα. Είμαι σίγουρη ότι δεν κατάλαβε λέξη από όσα του είπα κι ότι απλώς αποφάσισε ότι δεν ήθελε να «μπλέξει» περισσότερο. Καταγράψαμε όλο το περιστατικό στο φύλλο αξιολόγησης του νοσοκομείου και γυρίσαμε σπίτι με μια πικρή γεύση στο στόμα και το ερώτημα «Ως πότε;» να μην βρίσκει ικανοποιητική απάντηση.

Τέτοια περιστατικά βιώνουν οι τρανς άνθρωποι καθημερινά. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τα στατιστικά στοιχεία παγκόσμιων οργανισμών, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, παρά την πρόοδο που παρατηρείται σε θεσμικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ, εξακολουθούν να υφίστανται προκαταλήψεις και διακρίσεις κατά την επαφή τους με δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) (https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-eu-lgbt-survey-main-results_tk3113640enc_1.pdf), 1 στα 10 άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που επισκέφτηκαν υπηρεσίες υγείας, βίωσαν διακρίσεις από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ποσοστό στην χώρα μας είναι σίγουρα μεγαλύτερο.

Όταν το ΣΥΔ με το Υπουργείο Υγείας δημιούργησαν την επιτροπή που θα έβαζε στο «τραπέζι» όλα αυτά τα ζητήματα η ανακούφισή μου ήταν τεράστια. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια μπήκαν οι βάσεις ώστε να σταματήσουν να βιώνουν οι τρανς άνθρωποι διακρίσεις και αποκλεισμούς όταν έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας. Να μην αντιμετωπίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Χάρηκα ακόμα περισσότερο όταν είδα ότι η Επιτροπή Προαγωγής Υγείας του ΠΓΝΠ ανέπτυξε, στο πλαίσιο της συμμετοχής του νοσοκομείου στο Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, καμπάνια που αφορά την πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις υπηρεσίες υγείας. Η πρώτη καμπάνια λοιπόν ενός νοσοκομείου της ελληνικής επαρχίας, στην Πάτρα, αφορά την πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις υπηρεσίες υγείας με στόχο τη δημιουργία ενός νοσοκομείου “φιλικού” στη ετερότητα και η εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε όλους/όλες τους/τις ασθενείς.

Μένει το παράδειγμα του ΠΓΝΠ να το ακολουθήσουν όλα τα νοσοκομεία και βέβαια όχι μόνο αυτά αλλά και όλες οι δομές υγείας δημόσιες και ιδιωτικές. Η προσωπική μου πρόταση ήταν και είναι να υπάρχουν κυρώσεις σε όσες/όσους τελικά παρά τις επιμορφώσεις δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου για ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλες όλους όλα. Όποιες /όποιοι επιμένουν να είναι τρανσφοβικοί και ομοφοβικοί να γνωρίζουν ότι θα τους κοστίσει αυτή η συμπεριφορά και δεν θα περάσει ατιμώρητη.

Η Στέλλα Μπελιά είναι υποψήφια βουλεύτρια Β’ Πειραά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε Επίσης

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που είχε δώσει στο T-zine ως υποψήφια ευρωβουλεύτρια

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί