Στις 7 Δεκεμβρίου θα δικαστεί υπόθεση έγγαμου τρανς προσώπου για αναγνώριση του φύλου και διόρθωση των εγγράφων του τέκνου ως προς όνομα και φύλο γονέα.

Ελλάδα: Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 | 15:20

Trans News 

 

Στις 7 Δεκεμβρίου θα δικαστεί υπόθεση έγγαμου τρανς προσώπου για αναγνώριση του φύλου και διόρθωση των εγγράφων του τέκνου ως προς όνομα και φύλο γονέα.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 προσδιορίστηκε να δικαστεί κατεπειγόντως η αίτηση έγγαμου τρανς ατόμου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου με αίτημα και για σχετική διόρθωση στα έγγραφα του τέκνου του ώστε να αποδίδεται η νέα ονομασία του γονέα. Στο Δικαστήριο υποβλήθηκε αίτημα προτίμησης λόγω του ότι με την αίτηση προβάλλονται δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του Ν.4491/2017 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου: η απαγόρευση του δικαιώματος στα έγγαμα άτομα και η απαγόρευση διόρθωσης στα έγγραφα των τέκνων τους.

Οι δύο αυτές απαγορεύσεις του νέου νόμου είναι αντίθετες στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη και αντίθετα στα συνταγματικά δικαιώματα του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της προστασίας του γάμου, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, καθώς ο αποκλεισμός δυσχαιρένει το τρανς άτομο από την ενάσκηση της γονικής μέριμνας στο τέκνο του και το υποχρεώνει να λύσει τον γάμο του για να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου του. Την αντισυνταγματικότητα είχαν επισημάνει (δείτε εδώ) η Διεθνής Αμνηστία, το ΣΥΔ, η Colouryouth και η All Out με σχετική συλλογή υπογραφών που κατατέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης (δείτε εδώ) αλλά δεν εισακούστηκε από τον νομοθέτη.

Το Δικαστήριο με αυτή την υπόθεση καλείται να κρίνει την αντισυνταγματικότητα σε αυτά τα σημεία του ελληνικού νόμου για την ταυτότητα φύλου. Καλείται επίσης να κρίνει ένα ακόμη ζήτημα αφού ζητήθηκε και η επιλογή επωνύμου άλλου από το οικογενειακό ενώ ο νόμος περιορίζει το δικαίωμα στην προσαρμογή του επωνύμου στο «νέο» φύλο. Χτες εξάλλου δικάστηκε και η αίτηση ατόμου που ζήτησε την κενή καταχώριση φύλου, ένα άλλο σημείο παράλειψης της πρόσφατης ελληνικής νομοθεσίας για το θέμα.

Με αυτές τις προσφυγές, τα ελληνικά δικαστήρια που προηγήθηκαν του νομοθέτη στο θέμα της ταυτότητας φύλου θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν την δυνατότητα βελτιώσεων του νομικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της πληρέστερης διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

© T-zine.gr