Now Reading
Ανακοίνωση του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.

Ανακοίνωση του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.

Αντιγράφουμε την ανακοίνωση του “Δικτύου γυναικών συγγραφέων κάτα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών” με αφορμή τη πρόσφατη γυναικοκτονία 54χρονης γυναίκας που στραγγαλίστηκε από τον σύζυγό της στη Νίκαια, αλλά και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Παράλληλα το Δίκτυο, παραθέτει προτάσεις του προς την Πολιτεία.

Η ανακοίνωση.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ
              ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

Λίγο μετά την έναρξη του νέου έτους, και πριν ακόμα παύσουν οι ευχές για μια χρονιά με λιγότερα δεινά, ήρθε η είδηση της πρώτης γυναικοκτονίας για το 2023.

Μια γυναίκα 54 ετών στραγγαλίστηκε από τον σύζυγό της, μέσα στο διαμέρισμα τους στη Νίκαια.

Από το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης αποδεικνύεται ότι ο άντρας άσκησε απάνθρωπη βία στη γυναίκα πριν την θανατώσει δι’ ασφυξίας.

Η ανήλικη κόρη της οικογένειας δεν ήταν αυτόπτης μάρτυς αφού το τελευταίο εξάμηνο ζούσε με τη γιαγιά της.

Από αυτό εξάγεται και το πρώτο συμπέρασμα, πως το παιδί απομακρύνθηκε λόγω της σκληρής ενδοοικογενειακής βίας.
Πολλά ερωτήματα όμως παραμένουν αναπάντητα.

Ποια η μέριμνα της Πολιτείας για την άτυχη γυναίκα, από τη στιγμή που η αστυνομία γνώριζε το πρόβλημα, και-όπως καταγγέλλουν οι γείτονες- είχε προσέλθει στο παρελθόν περιπολικό στο σπίτι μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία;

Οι Υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου γνώριζαν ότι μια πολίτης του Δήμου Νίκαιας ζούσε μέσα σε καθεστώς διαρκούς απειλής; Αν ναι, πώς βοήθησαν την άτυχη γυναίκα; Αν όχι, γιατί δεν υπήρξε συνεργασία της αστυνομίας με τις εν λόγω Υπηρεσίες για να της παρέχουν διαρκή προστασία, να την απομακρύνουν από το σπίτι, να της προσφέρουν καταφύγιο σε μια δομή; Πώς και κάτω από ποιο καθεστώς λειτουργούν οι δομές, όπου υπάρχουν;

Οι Υπηρεσίες Πρόνοιας γνώριζαν ότι ο κακοποιητής σύζυγος είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική και ότι ήταν αλκοολικός; Τον επιτηρούσαν, ώστε να λαμβάνει θεραπευτική αγωγή; Γιατί του είχε επιτραπεί να κατοικεί στο σπίτι του αντί να βρίσκεται σε κατάλληλο Θεραπευτήριο;

Δεν ξέρουμε πότε και αν θα απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα που προβάλουν εξίσου ζοφερά μετά από κάθε γυναικοκτονία.
Ωστόσο, εμείς, τα μέλη των γυναικείων Οργανώσεων που αποτελούμε την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να σπάσει επιτέλους το απόστημα μιας κοινωνίας η οποία στηρίζεται στα ξύλινα πόδια της πατριαρχίας.

Απαιτούμε:

 – να ενταχθεί άμεσα το κακούργημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό κώδικα,

να υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών έτσι ώστε να επιτελούν το έργο τους που είναι η ψυχική ενδυνάμωση και η οικονομική στήριξη των γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους.

να καταργηθεί ο νόμος Τσιάρα.

Δείτε Επίσης

να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση της κοινωνίας, όπως στην περίπτωση του covid πρόσφατα και του AIDS παλιότερα, για τη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας η οποία πλήττει γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων, ανεξαρτήτως μόρφωσης και τάξης,

να γνωστοποιούνται τα ονόματα των θυμάτων, να πάψει η αφαιρετικότητα της «45χρονης» ή «36χρονης». Αλλά και των θυτών, για να υφίστανται και αυτοί την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ
              ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

 

Νέα | T-zine.gr | 24.01.2023

 

© T-zine.gr

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί