Now Reading
Συχνά τα προφίλ των τρανς γυναικών διαγράφονται κι οι ίδιες αποκλείονται από εφαρμογές τύπου Badoo και Tinder

Συχνά τα προφίλ των τρανς γυναικών διαγράφονται κι οι ίδιες αποκλείονται από εφαρμογές τύπου Badoo και Tinder

Ελλάδα: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 21:14

T-zine.gr | Trans News | Απόψεις

Του Γιώργου Τσιτιρίδη

Τι παίζει με την τρανσφοβία στις εφαρμογές γνωριμιών;

Συχνά τα προφίλ των τρανς γυναικών διαγράφονται κι οι ίδιες αποκλείονται από εφαρμογές τύπου Badoo και Tinder

Συχνά τα προφίλ των τρανς γυναικών διαγράφονται κι οι ίδιες αποκλείονται από εφαρμογές τύπου Badoo και Tinder

Στις μέρες μας οι κλασικοί τρόποι επικοινωνίας για φλερτ και γνωριμίες έχουν αντικατασταθεί από τις εφαρμογές (application) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τα πιο δημοφιλή να παραμένουν το facebook και το Instagram, στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά εφαρμογές που υπόσχονται, ερωτικές γνωριμίες, φλερτ, αγάπες και φυσικά σεξ.

Application όπως το tinder, το two, το badoo, το jaumo αλλά και το planetromeo και grindr (εφαρμογές που πλειοψηφικά χρησιμοποιούν gay αγόρια αλλά και τρανς κορίτσια και cross dresser) γνωρίζουν μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουν έκδοση για το κινητό, είναι μεταφρασμένα σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, εύκολα στην χρήση και κυρίως δωρεάν.

Κατεβάζεις την εφαρμογή, δημιουργείς ένα προφίλ, βάζεις τις πληροφορίες που θέλεις να γνωρίζουν οι άλλοι για εσένα, φωτογραφίες ακόμα και βίντεο ανοίγεις το gps και βλέπεις σε τι ακτίνα είναι οι άλλοι χρήστες σε σχέση με το δικό σου προφίλ. Κάπως έτσι, ειδικά οι νέοι ξεκινούν μια κουβέντα που μπορεί να καταλήξει σε ένα ραντεβού, σε σεξ και γιατί όχι σε μια σχέση.

Πολλοί διαδικτυακοί έρωτες οδήγησαν κάποια ζευγάρια στην συμβίωση, στα σκαλιά της εκκλησίας, με οικογένεια και παιδιά. Ακούγεται ιδανικό. Σαφώς και δεν είναι. Ένα ψηφιακό προφίλ μπορεί να κρύβει πολλούς κίνδυνους. Έχουν προβληθεί πολλές φορές οι παγίδες του διαδικτύου ειδικά για τους έφηβους, οι τρόποι προφύλαξης και μπορεί κάποιος να βρει πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο για τον κίνδυνο από το ίδιο το διαδίκτυο! Μάλιστα γίνεται προσπάθεια να συσταθούν αυστηρότεροι νόμοι που θα κάνουν τον χαώδη κόσμο του απέραντου ιστού λιγάκι πιο ελεγχόμενο.

via GIPHY

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα στις εφαρμογές γνωριμιών για το οποίο κανείς δεν μιλάει παρά ελάχιστες είναι οι φωνές διαμαρτυρίας κυρίως στην Αμερική: o ρόλος της γυναίκας και η τρανσφοβία. Εφαρμογές όπως το badoo και το tinder δίνουν στους χρήστες κάποιες δωρεάν παροχές. Για τις επιπλέον ο χρήστης πρέπει να πληρώσει. Οι εφαρμογές παροτρύνουν τις γυναίκες να κάνουν λογαριασμό δίνοντάς τους το προνόμιο να έχουν σχεδόν όλες τις παροχές δωρεάν. Οι άντρες για παράδειγμα μετά από έναν αριθμό μηνυμάτων, φωτογραφιών και προφίλ που μπορούν να δουν μέσα σε ένα 24ώρο πρέπει να πληρώσουν συνδρομή.

Γιατί αυτή η θετική διάκριση; Οι εφαρμογές είναι έτσι φτιαγμένες ώστε η γυναίκα να είναι το δόλωμα και ο άντρας το πορτοφόλι. Ο άντρας θεωρείται ίσως έπειτα από έρευνες αγοράς πως είναι αυτός που δεν διστάζει να πληρώσει για το αντικείμενο του πόθου του.

Για να μπορεί όμως να υπάρχει ζήτηση πρέπει να υπάρχει και προσφορά. Για να δημιουργηθεί πρέπει να υπάρχουν ελκυστικά κίνητρα. Γι’ αυτό το λόγο οι γυναίκες έχουν το προνόμιο του δωρεάν ώστε να δελεαστούν και να κάνουν εύκολα ένα προφίλ που δίνει πολλά και τα δίνει κυρίως δωρεάν.

Λέγεται πως παλαιότερα στην Αμερική σελίδες δημιουργούσαν ψεύτικα γυναικεία προφίλ που διαχειρίζονταν οι ίδιοι για να φαίνονται ελκυστικές και να κερδίζουν συνδρομές. Και φυσικά το μοντέλο γυναίκας που έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τα περισσότερα μηνύματα είναι της νέας γυναίκας με το ωραίο σώμα τα ζουμερά οπίσθια και το μεγάλο στήθος με προκλητικές φωτογραφίες που την κάνουν ένα ποθητό αντικείμενο.

Επιπρόσθετα, οι εφαρμογές γνωριμιών είναι ανδροκρατούμενο προνόμιο. Οι λεσβίες γυναίκες είναι αόρατες στα chat rooms μιας και καμία εφαρμογή δεν υπάρχει γι’ αυτές παρά μόνο για τους γκέι άντρες.

Η ομάδα που υφίσταται για άλλη μια φορά τον διωγμό την περιφρόνηση και τον αποκλεισμό είναι οι τρανς άνθρωποι. Δεν υπάρχει εφαρμογή για τρανς άντρες ούτε για τρανς γυναίκες και έτσι οι τρανς αναγκαστικά χρησιμοποιούν τα application που ήδη υπάρχουν ελλείψει άλλων.

Εκτός από το planet romeo και το grindr που έχουν τροποποιήσει τις επιλογές και σου δίνουν ένα μεγαλύτερο φάσμα επιλογής για το φύλο και την σεξουαλικότητα σε όλα τα άλλα application οι επιλογές που δίνονται είναι άντρας, γυναίκα – ομοφυλόφιλος – ετεροφυλόφιλος , χωρίς καμία άλλη επιλογή.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι διαχειριστές που αναρτούν τους κανόνες λειτουργίας τους οποίους δηλώνεις ότι αποδέχεσαι πριν κάνεις προφίλ χρησιμοποιούν κατά κόρον τον κανονισμό που έχουν σχεδόν όλες αυτές οι σελίδες ο οποίος λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς πραγματικά στοιχεία, πραγματικές φωτογραφίες και να λες την αλήθεια στις ερωτήσεις επιλογής, γιατί διαφορετικά το προφίλ θα θεωρηθεί ψεύτικο και το πρόσωπο που διαπράττει απάτη θα διαγραφεί ως ανεπιθύμητο.

Έχω ακούσει αρκετές φορές πως τρανς γυναίκες ταλαιπωρούνται γιατί τα προφίλ τους διαγράφονται από πολλές τέτοιες εφαρμογές και αναγκάζονται να κάνουν καινούργια η να μένουν αποκλεισμένες από τις σελίδες γνωριμιών. Μια μαζική εκκαθάριση σε δεκάδες προφίλ τρανς γυναικών που έκανε η σελίδα badoo σε μια προσπάθεια να κρατήσει «πραγματικά» όπως ισχυρίζεται προφίλ οδήγησε κάποιες από τις τρανς γυναίκες στο να στείλουν e mail ακόμα επιστολές διαμαρτυρίας και ο διαχειριστής απάντησε με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα πως το προφίλ διαγράφηκε γιατί δεν πληροί τους όρους και τους κανόνες της σελίδας.

Απουσία επιλογής φύλου και σεξουαλικότητας που δεν θα περιορίζεται στην επιλογή της ετεροκανονικότητας ο διαχειριστής θεωρεί πως όταν μια τρανς γυναίκα στην επιλογή φύλου πατάει γυναίκα λέει ψέματα μιας και βιολογικά δεν είχε γεννηθεί γυναίκα.

via GIPHY

Προσπάθησα να ερευνήσω το θέμα κυρίως για να βοηθήσω κάποια από τα κορίτσια γράφοντας μια επιστολή σε κάποια application, αναλύοντας το θέμα και ρωτώντας τι επιλήψιμο κάνουν αυτές οι γυναίκες, γιατί θεωρούνται ψεύτρες και ποια άλλη επιλογή τους δίνεται. Κανείς από τους διαχειριστές δεν απάντησε στο αίτημα μου.

Κάποιες εφαρμογές έχουν εισάγει και διαδικασία γνησιότητας προφίλ με τόσο αυστηρά κριτήρια που μια τρανς γυναίκα είτε δεν μπορεί να ακολουθήσει η μπλοκάρετε αμέσως.

Δείτε Επίσης

Πέρα από τον αναχρονιστικό, τρανσφοβικό τρόπο σκέψης είναι θλιβερό να υπάρχουν εφαρμογές γνωριμιών και να αναγνωρίζετε το δικαίωμα χρήσης μόνο σε μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων θαρρείς και οι άλλοι δεν έχουν ανάγκη για γνωριμίες σχέσεις φλερτ και σεξ.

Γιατί αλήθεια ενοχλεί τόσο η παρουσία των τρανς και γιατί αφού έρχονται οι διαχειριστές αντιμέτωποι με το θέμα του φύλου δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν τις επιλογές στις σελίδες τους;

Οι περισσότερες επιλογές, η ελευθερία και το άνοιγμά προς την LGBTI και κυρίως την τρανς κοινότητα θα βοηθήσει να μην μένουν εγκλωβισμένοι οι τρανς άνθρωποι σε δύο σελίδες που τους αποδέχονται και θα χαίρουν τα ίδια δικαιώματα στην φιλία και στον έρωτα όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι.

Ευτυχώς στην Αμερική το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις που κάνουν την lgbti κοινότητα σκεπτική και σκληρή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία πιέζουν για αλλαγές κάτι που πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα και στην Ελλάδα.

Η πίεση και οι αντιδράσεις είχαν αποτελέσματα τουλάχιστον στο Facebook το οποίο προσπαθεί να είναι προσβάσιμο σε όλους και έχει εισάγει αλλαγές όπως για παράδειγμα την αναγνώριση προφίλ από drag queen που χρησιμοποιούν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, και την χρήση άλλου ονόματος από αυτό που δόθηκε κατά την γέννηση του ατόμου σύμφωνα με τα βιολογικά κριτήρια.

Οι τρανς συνήθως στις εφαρμογές κάνουν πολύ ξεκάθαρη στο κείμενο του προφίλ την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους. Επειδή στο μυαλό του μέσου ετερόφυλου αποτελούν αντικείμενο του σεξ λαμβάνουν συνέχεια σχόλια ερωτικού περιεχομένου, αλλά και χλεύη εξύβριση και πολλές απειλές. Οι σελίδες αντί να κλειδώσουν αυτά τα προφίλ και να τα διαγράψουν για προσβλητική και ρατσιστική συμπεριφορά θεωρούν ότι η τρανς γυναίκα φταίει που παρουσιάζει κάτι άλλο από αυτό που είναι, προκαλεί και θα πρέπει αυτή να διαγράφεται.

Επειδή σ’ αυτόν τον κόσμο και ειδικά σ’ αυτήν την χώρα όλα αλλάζουν μόνο κάτω από πιέσεις και μέσα από νόμους μήπως είναι καιρός να κοιτάξουμε πως θα τελειώσουμε με την τρανσφοβία και τον σεξισμό στις κατά τα άλλα ωραίες και εύχρηστες εφαρμογές γνωριμιών;

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 
Αναδημοσίευση από  Mikropragmata

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί