Now Reading
ΣΥΔ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Δημοκρατική Συμπαράταξη: Παιχνίδια μικροπολιτικής σε βάρος των τρανς ανθρώπων».

ΣΥΔ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Δημοκρατική Συμπαράταξη: Παιχνίδια μικροπολιτικής σε βάρος των τρανς ανθρώπων».

Ελλάδα: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 | 11:08

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Δημοκρατική Συμπαράταξη: Παιχνίδια μικροπολιτικής σε βάρος των τρανς ανθρώπων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται να διατυπώνουν τη θέση ότι στο εξής δεν θα ψηφίζουν σχέδια νόμου τα οποία δεν θα ψηφίζονται από τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, οι θέσεις αυτές επιβεβαιώνονται μόνον όσο αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, από τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, κύριο Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι αυτονόητο για εμάς να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – μια κυβέρνηση που ενώ επέλεξε τους ΑΝΕΛ για τα μνημόνια, απευθύνεται στην αντιπολίτευση για να περνάει το σύμφωνο συμβίωσης, το τέμενος, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Αυτό τέλος. Γι’ αυτό σας δηλώνουμε ότι δεν δίνουμε άλλοθι στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας και στην έλλειψη δεδηλωμένης για την υπερψήφιση νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων, ανεξαρτήτως περιεχομένου»[εδώ], ενώ σε άλλο σχόλιό του δήλωσε ότι σκοπός είναι η «αλλαγή πολιτικών συσχετισμών».

Η θέση αυτή δεν έρχεται σε νεκρό χρόνο, αλλά σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή: λίγο μετά την εισαγωγή στην Κοινοβουλευτική διαδικασία του σχεδίου νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, και εν όψει της συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Επικαλείται «αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών», με την ευκαιρία κατάθεσης σχεδίου νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πλάτη μειονοτήτων που επί δεκαετίες στερούντο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και υπέφεραν από τη μισαλλοδοξία, τις ακραίες διακρίσεις και βία, με βασική αιτία την έλλειψη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους.

Δεν παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση τον ακραίο ρατσιστικό, ξενοφοβικό, σεξιστικό, ομοφοβικό και τρανσφοβικό λόγο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να καταδικάζει. Ούτε βεβαίως τη συμμετοχή ενός κόμματος που έχει ρατσιστικές θέσεις στην Κυβέρνηση. Όμως όταν γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος μίας μειονότητας που υποφέρει στο μέγιστο από τις διακρίσεις, ενώ δημιουργούνται εύλογες σκέψεις εάν πράγματι υποστηρίζουν ή εάν πρόκειται για ατολμία λόγω φόβου του πολιτικού κόστους, ή δεν το υποστηρίζουν καν και η θέση αυτή είναι προσχηματική.

Σε κάθε περίπτωση, στην Αντιπροσωπευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η όποια υποστήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα ή αποδεικνύεται έμπρακτα λόγω ,και, κυρίως έργω, μέσω της ψηφοφορίας, ή δεν πρόκειται για υποστήριξη.

Καλούμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να επανεξετάσει τη θέση της καθώς κάθε δημοκρατικό κόμμα οφείλει να αποδεικνύει έμπρακτα και όχι με λόγια την στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, και ελπίζουμε οι αναφορές στον Τύπο να μην αφορούν την Νέα Δημοκρατία –που έως στιγμής τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο–, καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της είχε διαβεβαιώσει σε συνάντηση με εκπροσώπους των LGBTQI οργανώσεων ότι θα ψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου[εδώ], ούτε βεβαίως τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Καλούμε τέλος την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το σχέδιο νόμου ως προς τις περιοριστικές προϋποθέσεις για τα ανήλικα πρόσωπα κάτω των 17 ετών και τα έγγαμα πρόσωπα, τη δυνατότητα μεταβολής των πιστοποιητικών γέννησης τυχόν υπαρχόντων τέκνων ως προς το φύλο και το κύριο όνομα των γονέων, τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων για πρόσφυγες ή μετανάστες, καθώς και την διαδικασία ώστε να τηρεί τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για απλή, γρήγορή, διάφανη διαδικασία αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας και χωρίς να παραβιάζεται η οικογενειακή ζωή των προσώπων[εδώ].

Δείτε Επίσης

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743
Τηλ. 210.9210697

Ώρες λειτουργίας γραφείου:
Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-20.00.

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί