Now Reading
ΣΥΔ: «Θα προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε νομοθεσίες που θα σέβονται τα δικαιώματα των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων;»

ΣΥΔ: «Θα προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε νομοθεσίες που θα σέβονται τα δικαιώματα των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων;»

Ελλάδα: Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 | 20:43

LGBTQI News | T-zine.gr

Η τοποθέτηση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), στην ημερίδα του φετινού Athens Pride

ΣΥΔ: «Θα προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε νομοθεσίες που θα σέβονται τα δικαιώματα των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων;»

«ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα: Φιλοδοξίες και προκλήσεις στην ΕΕ και την Ελλάδα». Αυτός ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων του φετινού Athens Pride και που προβλήθηκε διαδικτυακά χθες το απόγευμα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων, σε συνδιοργάνωση με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, όπου άνοιξε με χαιρετισμό την ημερίδα. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Κωνσταντίνος Δέδες, η Terry Reintke, στέλεχος των Γερμανών «Πρασίνων» και αντιπρόεδρος του LGBTI Intergroup του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ελευθέριος Ελευθερίου, μέλος του Equality Task Force του Ευρωκοινοβουλίου και ο Μίλτος Παύλου, επικεφαλής του ευρωπαϊκού δικτύου Red για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και εκπρόσωπος του Fundamental Rights Agency (FDA) της ΕΕ.

Στο πάνελ της συζήτησης που ακολούθησε, συμμετείχαν ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Πάνος Αλεξανδρής, Γ. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας και Δικτύων του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ελένη Παλαιολόγου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, Στέλλα Μπελιά Πρόεδρος Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου Πρόεδρος της ColourYouth και η Άννα Απέργη Διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και υπεύθυνη Ενδυνάμωσης Τρανς & ΛΟΑΤΚΙ Προσώπων.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος από το Athens Pride.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα ήταν και ο Ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Η Άννα Απέργη αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της ψήφισης του νόμου, τονίζοντας όμως ότι απέχει μακράν απ’ το να θεωρείται επαρκής ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της τρανς κοινότητάς, ενώ ταυτόχρονα δεν πληροί τα στάνταρντς που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΥΔ, η διαδικασία μεταβολής των εγγράφων των τρανς προσώπων, δεν είναι ούτε γρήγορη, ούτε βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό, ούτε είναι προσβάσιμη σε όλους, καθώς παραμένει δικαστική. Δεν είναι προσβάσιμη σε όλους καθώς εξαιρεί τα έγγαμα τρανς πρόσωπα, δεν μεταβάλλονται τα έγγραφα τυχόν τέκνων ώστε να εναρμονίζονται με αυτά των τρανς γονέων τους, στα ανήλικα πρόσωπα 15 έως 17 ετών η διαδικασία είναι ιατρικοποιημένη, ενώ κάτω των 15 ετών δεν υπάρχει καν διαδικασία.

Επιπλέον, όπως τόνισε η Άννα Απέργη, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τους τρανς πρόσφυγες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και μετανάστες και δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα μη δυαδικά και τα ίντερσεξ πρόσωπα.

Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση του ΣΥΔ:

Εκ μέρους του ΣΥΔ, χαιρετίζουμε την διοργάνωση αυτής της ημερίδας στο πλαίσιο του digital Athens Pride, που όπως όλες οι διοργανώσεις υπηρηφάνειας στον κόσμο, φέτος δεν έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας του covid.

Σύντομη σύσταση: Το ΣΥΔ, από το 2010, που ιδρύθηκε ενεργοποιείται στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των ίσων δικαιωμάτων, ελευθεριών και ευκαιριών για τα τρανς φυλοδιαφορετικά και ίντερσεξ, αλλά και γενικότερα τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα στη χώρα μας, με δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Από την στήριξη της κοινότητας, την διεκδίκηση σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, τη νομική και ψυχολογική υποστήριξη, δράσεις ενημέρωσης και πολλά ακόμη.
Από την αρχή της δραστηριότητάς μας, ένα από τα βασικά ζητήματα, πέραν ασφαλώς την διεκδίκηση της ίσης μεταχείρισης σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής (εργασία, παροχή υπηρεσιών και αγαθών, υγεία και κοινωνική πρόνοια, παιδεία, στέγαση), ένα εκ των κεντρικών ζητημάτων υπήρξε, και εξακολουθεί ακόμη να είναι μία νομοθεσία επαρκής για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Το 2017, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, προχώρησε σε νομοθεσία στο θέμα αυτό, μολαταύτα, αυτή απέχει μακράν απ’ το να θεωρείται επαρκής ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κοινότητάς μας, ενώ δεν πληροί τα στάνταρντς που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω του εγκεκριμένου της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του, εννοώ την Απόφαση 2048/2015.

Και δεν τα πληροί, διότι δεν είναι ούτε γρήγορη, ούτε με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, ούτε προσβάσιμη σε όλους, καθώς παραμένει δικαστική (άρα χρονοβόρα και άρα όχι με βάση τον αυτοπροσδιορισμό αφού ο δικαστής αποφασίζει, ενώ είναι ακριβή), δεν είναι προσβάσιμη σε όλους καθώς εξαιρεί τα έγγαμα τρανς πρόσωπα, δεν μεταβάλλονται τα έγγραφα τυχόν τέκνων ώστε να εναρμονίζονται με αυτά των τρανς γονέων τους -παραμένουν ίδια, στα ανήλικα πρόσωπα 15-17 ετών η διαδικασία είναι έντονα ιατρικοποιημένη, ενώ κάτω των 15 ετών δεν υπάρχει διαδικασία.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τους τρανς πρόσφυγες, αιτούντες και μετανάστες, καμία πρόβλεψη για τα μη δυαδικά άτομα και τα ίντερσεξ (εδώ τονίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να απαγορευτούν οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται σε ίντερσεξ παιδιά ακόμη και βρέφη), δεν υπάρχουν προβλέψεις για τον χώρο της παιδείας, ενώ στον χώρο της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι επιτακτική η ανάγκη να καλύπτονται πλήρως ασφαλιστικά οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου (χειρουργικές και άλλες ιατρικές διαδικασίες), καθώς και άλλες προβλέψεις στον χώρο της υγείας.

Έγινε δηλαδή ένα βήμα το 2017, είναι όμως όχι μόνο ημιτελές, αλλά ατελέσφορο, και επιπλέον δημιουργεί έντονα προβλήματα στην κοινότητά μας.

Δείτε Επίσης

Εδώ λοιπόν μπορούν να τεθούν πολλές ερωτήσεις.

1. Σχετικά με την διαδικασία. Πρέπει να γίνει άμεσα εξωδικαστικά και να πληροί τα στάνταρντς του Συμβουλίου της Ευρώπης: γρήγορη και με βάση τον αυτοπροσδιορισμό.
2. Σχετικά με τις προϋποθέσεις: α. Να αρθεί ο αποκλεισμός των έγγαμων τρανς ατόμων, β. να αλλάζουν τα έγγραφα τυχόν τέκνων (έτσι γίνεται αλαλούμ: τα έγγραφα των γονέων λένε Α φύλο, των παιδιών Β φύλο -είναι αυτό λογικό;), γ. Να αρθούν οι προϋποθέσεις για τα ανήλικα άτομα και να πάψει η ιατρικοποίηση.
3. Να υπάρξουν προβλέψεις για ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα.
4. Χώρος υγείας: πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού, ενώ πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις για τις έμφυλες συνταγογραφήσεις / διαγνώσεις / νοσηλείες ώστε να είναι προσβάσιμα χωρίς διακρίσεις.

Και οι ερωτήσεις είναι προφανείς: θα προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε νομοθεσίες που θα σέβονται τα δικαιώματα των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων;

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Δείτε επίσης

Διαβάστε: «Είμαστε όλοι ένα»: Το μήνυμα της Έλενας Παπαρίζου με αφορμή το Athens Pride

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί