Now Reading
Συνέντευξη με τη Περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου

Συνέντευξη με τη Περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου

Ελλάδα: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 | 19:27


Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού Συνέντευξη | T-zine.gr

 

Συνέντευξη με τη Περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου.

Συνέντευξη με τη Περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου | Συνέντευξη Μαρίνα Γαλανού

Την κυρία Δούρου, τη γνώρισα από κοντά, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του ΣΥΔ, σε πρόσκληση εκπροσώπων των LGBTI οργανώσεων από την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη βουλευτής πολύ πριν γίνει Περιφερειάρχης. Για κάποιον λόγο που δε θυμάμαι, έντονες προσωπικότητες και οι δύο, είχαμε μία έντονη διαφωνία. Αυτό που εκτίμησα σε αυτή τη πρώτη επαφή και ενισχύθηκε στη συνέχεια, ήταν η αμεσότητα, η ευθύτητα και το πάθος που μιλούσε και υπερασπιζόταν τις θέσεις της. Στη συνέχεια, ούσα Περιφερειάρχης Αττικής, ήταν πάντα ανοικτή, τόσο στην επαφή με τη κοινότητά μας, αλλά κυρίως στην ανταπόκρισή της στα αιτήματά μας με πράξεις.

Πρόχειρα θα αναφέρω τη συμμετοχή με βίντεο δύο χρονιές στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, το 2017 και το 2018, την ανάρτηση ενός μεγάλου πανό για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, τη συμμετοχή της σε πολλές εκδηλώσεις της κοινότητάς μας, αλλά κυρίως θα πρέπει να της πιστώσουμε την κατάρτιση της Χάρτας Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, που συμπεριλαμβάνει διάταξη για την ίση μεταχείριση στο πεδίο της Περιφέρειας, ανάμεσα στα υπόλοιπα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής, είναι πλέον, ο μοναδικός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει ρητή διάταξη για την ίση μεταχείριση που συμπεριλαμβάνει τα LGBTI πρόσωπα, κάτι που θα πρέπει να μιμηθούν όλες οι υπόλοιπες αυτοδιοικητικές αρχές.

Παραθέτω πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση, ένα βιογραφικό της, όπως το έχει αναρτήσει η ίδια στην ιστοσελίδα της:

«Γεννήθηκα το 1974 στο Αιγάλεω Αττικής, όπου και μεγάλωσα. Αποφοίτησα με άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, με υποτροφία στην Γαλλία, την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία. Το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ με τίμησε με τον τίτλο της Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών το 2018. Παράλληλα με τις πολιτικές μου δραστηριότητες, έχω εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος εκδόσεων, καθώς και σε εταιρείες επικοινωνίας.

Μια σημαντική στιγμή για εμένα ήταν η συγγραφή του βιβλίου «Μια Κουβέντα με τον Γλέζο» το 2014. Επίσης, έχω γράψει το βιβλίο «Η Απόλαυση του Εθνικισμού» (Αθήνα, 2007), τον πρόλογο στο συλλογικό έργο «Για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική» για τον Τέρι Ήγκλετον (Εκδόσεις Το Πέρασμα, 2009) και έχω συμπράξει σε αρκετά συλλογικά έργα.

Από το 1995 συμμετείχα στη Νεολαία του Συνασπισμού. Κατόπιν, διετέλεσα υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αρχικά εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό και μετέπειτα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, τώρα, είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του. Εκλέχθηκα Βουλευτής Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2012. Στην κοινοβουλευτική μου θητεία συμμετείχα στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δραστηριοποιήθηκα στην Επιτροπή Μετανάστευσης και την Επιτροπή Πολιτισμού, ενώ εκλέχθηκα αναπληρωματική γενική γραμματέας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, μου δώσατε τη χαρά και την τιμή να ηγηθώ της Περιφέρειας Αττικής. Τα τελευταία 4,5 χρόνια, αθόρυβα και δυνατά, η Αττική αλλάζει πρόσωπο. Κατασκευάζουμε, επιτέλους, τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας, την Αττική Ριβιέρα, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα στον Φαληρικό Όρμο, το ΣΕΦ και το Μικρολίμανο. Εκτελούμε 167 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Περιφέρεια, περιλαμβανομένης της πολύπαθης Μάνδρας. Χρηματοδοτούμε 130 δομές αλληλεγγύης για τους συμπολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη, καθώς και διαθέτουμε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο της θητείας μου στην Περιφέρεια, είμαι μέλος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου παρεμβαίνω με συνέπεια για θέματα σχετικά με την Δημοκρατία και την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Δίνω συχνά διαλέξεις σε πανεπιστήμια, όπως το New York University, το Princeton University και το University of Essex ενώ αρθρογραφώ στον ελληνικό και ξένο Τύπο».


 

Ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, μέσα από τη συστηματική στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποια εθνική ή διεθνής συνθήκη αλλά γιατί έτσι εννοούμε τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: ως παράγοντα που βαθαίνει τη δημοκρατία, προωθεί τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Φυσικά δεν έγιναν όλα όπως θα θέλαμε. Είχαμε αδυναμίες, κάποια πράγματα δεν προχώρησαν με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Για παράδειγμα, το σαράκι της γραφειοκρατίας. Παρά τη δουλειά που έγινε, σε πολλά επίπεδα, με την ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών, το ‘νοικοκύρεμα’ των υπηρεσιών, παραμένουν προβλήματα. Προβλήματα που ευελπιστούμε να λύσουμε στην επόμενη θητεία!

 

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που φιλοξενώ στο T-zine αυτήν τη συνέντευξή της.

Μ.Γ.:    Κυρία Δούρου, σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτήν τη συνέντευξη και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Επειδή έχετε ήδη ολοκληρώσει μια θητεία, και δε διεκδικείτε για πρώτη φορά το αξίωμα της Περιφερειάρχου, οι πολίτες έχουν ένα μέτρο για να κρίνουν αν πρέπει ή όχι να σας ψηφίσουν. Θα ήθελα εσείς να κάνετε μία σύντομη αποτίμηση της θητείας σας, αυτών που ξεχωρίζετε ως θετικά και κρίνετε ότι οι πολίτες πρέπει να επιδοκιμάσουν, και αν υπάρχουν κάποια που θεωρείτε ότι αν τα βλέπατε ξανά θα αναθεωρούσατε, θα τα κάνατε διαφορετικά.

Ρ.Δ.:    Πράγματι όλες οι θητείες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Σε ό,τι αφορά τη θητεία μας στην Περιφέρεια Αττικής, εκείνο που δικαιολογεί, κατά τη γνώμη μου, την ύπαρξη της παράταξής μας, της «Δύναμης Ζωής» είναι το γεγονός ότι δημιουργήσαμε νέες σοβαρές υποδομές. Είτε πρόκειται για έργα που εκκρεμούσαν χρόνια, όπως τα αντιπλημμυρικά είτε για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και τα δύο γίνονται για πρώτη φορά στην Αττική. Δείξαμε δηλαδή ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά και μάλιστα μέσα από νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης, στο πλευρό του πολίτη, με κοινωνική λογοδοσία. Ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, μέσα από τη συστηματική στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποια εθνική ή διεθνής συνθήκη αλλά γιατί έτσι εννοούμε τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: ως παράγοντα που βαθαίνει τη δημοκρατία, προωθεί τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Φυσικά δεν έγιναν όλα όπως θα θέλαμε. Είχαμε αδυναμίες, κάποια πράγματα δεν προχώρησαν με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Για παράδειγμα, το σαράκι της γραφειοκρατίας. Παρά τη δουλειά που έγινε, σε πολλά επίπεδα, με την ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών, το ‘νοικοκύρεμα’ των υπηρεσιών, παραμένουν προβλήματα. Προβλήματα που ευελπιστούμε να λύσουμε στην επόμενη θητεία!

 

Όταν λέω πως θέλω και παλεύω να είμαι περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Αττικής, δεν βάζω αστερίσκους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας, δεν ήμουν ποτέ απούσα από τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος άλλωστε όπως είπατε η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική αυτοδιοικητική αρχή στην Ελλάδα που έχει υιοθετήσει διάταξη ίσης μεταχείρισης. Στην Περιφέρεια Αττικής δεν περισσεύει κανείς και δεν κρίνεται κανείς για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του

 

Μ.Γ.:    Η Περιφέρεια Αττικής, όπως ανέφερα προηγουμένως είναι πλέον η μοναδική αυτοδιοικητική αρχή στην Ελλάδα που υιοθέτησε διάταξη ίσης μεταχείρισης, ανάμεσα στα υπόλοιπα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Παρ’ ότι οι υποχρεώσεις σας δεν το επέτρεψαν, ακόμη, συμμετείχατε μέσω βίντεο στην απόδοση τιμής και μνήμης κατά τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης. Στην Ημέρα των Γυναικών, στις 8 Μαρτίου, το σχετικό υλικό που δημοσιεύσατε, συμπεριλάμβανε τα τρανς άτομα. Πριν σας θέσω κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα, εσείς ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια για την εμπέδωση του κλίματος μεταχείρισης για τα LGBTI άτομα, αλλά και γενικότερα την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριληπτικά για όλους;

Ρ.Δ.:    Όταν συζητάω μαζί σας είναι σαφές πως δεν πρόκειται για συνέντευξη αλλά για συζήτηση, διάλογο, συνδιαμόρφωση. Καλώς ή κακώς, η Περιφέρεια δεν σου ενσταλάζει τον σεβασμό και την αποδοχή. Η Περιφέρεια per se λοιπόν, δεν θα ακολουθήσει βήματα για την εμπέδωση του κλίματος ίσης μεταχείρισης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ούτε θα προχωρήσει σε συμπεριληπτικές πολιτικές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι προκάτοχοι μου δεν ήθελαν να διαρρήξουν σχέσεις με το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας και οι συνυποψήφιοι μου δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Άλλωστε και οι πολιτικοί χώροι από τους οποίους προέρχονται δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η ταυτότητα φύλου ή ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Όταν λέω πως θέλω και παλεύω να είμαι περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Αττικής, δεν βάζω αστερίσκους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας, δεν ήμουν ποτέ απούσα από τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος άλλωστε όπως είπατε η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική αυτοδιοικητική αρχή στην Ελλάδα που έχει υιοθετήσει διάταξη ίσης μεταχείρισης. Στην Περιφέρεια Αττικής δεν περισσεύει κανείς και δεν κρίνεται κανείς για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του. Έχουμε πάντως ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας για να συμβάλλουμε στην εμπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων όλων – ένα αίτημα οικουμενικό που χρειάζεται διαρκή εγρήγορση, ειδικά σήμερα, που με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, ορισμένοι επιχειρούν να εμφανίσουν ορισμένα δικαιώματα όπως το δικαίωμα της ταυτότητας φύλου, ως… περιττές πολυτέλειες. Αυτές οι απόψεις μας βρίσκουν και θα μας βρίσκουν, με κάθε τρόπο απέναντι, κτίζοντας πολύχρωμες συμμαχίες για τα αυτόνοητα.

Συνέντευξη με τη Περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου | Συνέντευξη Μαρίνα Γαλανού

 

Ο δικός μας σχεδιασμός λοιπόν και τα έργα επί της θητείας μου είναι έργα απολύτως προσβάσιμα, από την άλλη, επειδή όπως ξέρετε δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, κάποια κτίρια που νοικιάζει η Περιφέρεια και για τα οποία υπάρχουν δεσμευτικές ρήτρες, δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμα στον βαθμό που επιθυμούμε. Και για να απαντήσω με ένα ακόμη κλισέ το οποίο όμως είναι απολύτως αληθές, μια θητεία δεν αρκεί για να τα αλλάξεις όλα.

 

Μ.Γ.:    Στην ίδια διάταξη που ανέφερα, αν δεν κάνω λάθος, συμπεριλαμβάνεται και η αναπηρία. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι επαρκώς προσβάσιμες και γενικότερα παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες σε πρόσωπα με αναπηρία;

Ρ.Δ.:    Συχνά όσοι και όσες ασχολούμαστε με την πολιτική λέμε πως «το κράτος έχει συνέχεια», αυτό το πολιτικό κλισέ είναι ευχή και κατάρα. Συχνά δεν μπορούμε να τα ξηλώσουμε όλα και να τα χτίσουμε από την αρχή ή δεν μπορούμε να κάνουμε τις τομές που φανταζόμαστε. Ο αγώνας για προσβασιμότητα είναι καθημερινός και επίπονος. Από τη μία, η πρωτοβουλία μας για τις ηλεκτροκίνητες ράμπες κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (SEATRAC) ήταν μία κίνηση που μας έκανε περήφανους και υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση. Από την άλλη μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε. Ενδεικτικά, τα κτίρια της Περιφέρειας στον Νότιο Τομέα είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα είναι πλήρως προσβάσιμη. Ο δικός μας σχεδιασμός λοιπόν και τα έργα επί της θητείας μου είναι έργα απολύτως προσβάσιμα, από την άλλη, επειδή όπως ξέρετε δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, κάποια κτίρια που νοικιάζει η Περιφέρεια και για τα οποία υπάρχουν δεσμευτικές ρήτρες, δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμα στον βαθμό που επιθυμούμε. Και για να απαντήσω με ένα ακόμη κλισέ το οποίο όμως είναι απολύτως αληθές, μια θητεία δεν αρκεί για να τα αλλάξεις όλα.

 

Πράγματι η πρότασή σας (σ.σ. τουαλέτες με σήμανση ουδετέρου φύλου) έχει ενδιαφέρον. Ξέρετε η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές ενός ανθρώπου που κατέχει δημόσιο αξίωμα. Ωστόσο, διάκειμαι θετικά στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών κυρίως γιατί αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα. Επί της θητείας μου, η Περιφέρεια Αττικής δεν περιορίστηκε σε «καλές κουβέντες», έκανε πράξεις. Προχώρησε δηλαδή εμπράκτως στην κατεύθυνση της ισότητας.

 

Μ.Γ.:    Σε κάποιες χώρες του κόσμου, σε κτήρια τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και σε σχολεία ή πανεπιστήμια, οι αρχές έχουν φροντίσει να υπάρχουν τουαλέτες, αποδυτήρια ουδετέρου φύλου (gender neutral). Πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα να συμβεί στην Ελλάδα; Υπενθυμίζω, ότι ήδη το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, μπορεί σε αίτημα μη δυαδικού ατόμου να μη μετέβαλε τη καταχώριση φύλου σε κενή όπως ζητήθηκε, ωστόσο μετέβαλε το μικρό όνομα, και παράλληλα αποδέχτηκε ότι οι μη δυαδικές ταυτότητες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Για να φέρω ένα παράδειγμα, πριν έναν μήνα έτυχε να βρεθώ στον Ευαγγελισμό, έξω από τα χειρουργεία, και είδα ταμπέλα που ανέφερε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ που συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής για τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο σε σχέση με την ισότητα των φύλων, τουλάχιστον στα κτήρια της Περιφέρειας. Αυτό θα ήταν μία καλή αρχή.

Ρ.Δ.:    Πράγματι η πρότασή σας έχει ενδιαφέρον. Ξέρετε η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές ενός ανθρώπου που κατέχει δημόσιο αξίωμα. Ωστόσο, διάκειμαι θετικά στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών κυρίως γιατί αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα. Επί της θητείας μου, η Περιφέρεια Αττικής δεν περιορίστηκε σε «καλές κουβέντες», έκανε πράξεις. Προχώρησε δηλαδή εμπράκτως στην κατεύθυνση της ισότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να προχωράμε και στην επόμενη θητεία σε συνεννόηση με τους φορείς για να ιεραρχούμε και να καλύπτουμε ανάγκες στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης.

 

Και να είστε βεβαία ότι από τις πρώτες ανάγκες που θα είχαμε επιχειρήσει να στεγάσουμε θα ήταν αυτές των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η θεσμική θωράκιση μέσω της συνεργασίας με φορείς της ευρύτερης κυβέρνησης προσφέρει όχι απλά ορατότητα αλλά και ασφάλεια.

 

Μ.Γ.:    Όπως γνωρίζετε, το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα, και νομίζω ότι ήσασταν θετική, ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει την LGBTI κοινότητα, είναι η παραχώρηση χώρου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις LGBTI οργανώσεις. Αυτή η κουβέντα κάπου έμεινε χωρίς να συνεχιστεί. Εξακολουθείτε να το βλέπετε θετικά και αν επανεκλεγείτε, μπορεί, πρέπει να προχωρήσει;

Ρ.Δ.:    Αυτό το θέμα θα μπορούσε να είχε απαντηθεί θετικά και ήδη από την πρώτη θητεία μας, αν η Περιφέρεια Αττικής είχε το ανάλογο οικιστικό απόθεμα προς αξιοποίηση. Το ψάχνουμε. Και να είστε βεβαία ότι από τις πρώτες ανάγκες που θα είχαμε επιχειρήσει να στεγάσουμε θα ήταν αυτές των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η θεσμική θωράκιση μέσω της συνεργασίας με φορείς της ευρύτερης κυβέρνησης προσφέρει όχι απλά ορατότητα αλλά και ασφάλεια. Στην ίδια λογική εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό στην κατεύθυνση ενός rainbow house, του πρώτου στη χώρα, που θα λειτουργεί τόσο ως ξενώνας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ανάγκη όσο και ως χώρος ΛΟΑΤΚΙ+ πρωτοβουλιών.

Δείτε Επίσης

Μ.Γ.:    Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε ο νόμος για τον Καλλικράτη 3582/2010, στο Άρθρο 79, προβλέπει δημιουργία γραφείων ισότητας Δήμων με αρμοδιότητα κοινωνικής πολιτικής και ισότητας των φύλων. Επειδή, δεν γνωρίζω, κατ’ αρχήν υπάρχει στην Περιφέρεια Αττικής; Ρωτώ, γιατί ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΔ είναι ότι αποτελεί ενδεικνυόμενο μέτρο η λειτουργία Γραφείων Ισότητας με ουσιαστικές αρμοδιότητες και για λόγους ταυτότητας φύλου, που θα ασχολείται συστηματικά με την απάλειψη των προκαταλήψεων και την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και για λόγους ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στην κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το Άρθρο 76 του «Καλλικρατικού» νόμου όπου στην παρ. 1, εδ. η’ καταρτίζεται η Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία προτείνεται να συμμετέχουν φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, και εν προκειμένω προτείνουμε την συμμετοχή LGBTI οργανώσεων που θα εμπλουτίσουν σε ιδέες για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης για λόγους ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Ρ.Δ.:    Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί πλέον η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων με αρμοδιότητες που αναφέρονται στη μέριμνα και την υποστήριξη της ένταξης της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας, τη διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεων στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τις δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, τη συνεργασία με τις δομές της ΓΓΙΦ και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν είμαστε θετικοί, ως περιφερειακή αρχή, στην επόμενη θητεία να «τα βάλουμε κάτω» με τη συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και να προχωρήσουμε.

 

Και πάλι με βρίσκετε απολύτως θετική αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίες οι πολλαπλές συνέργειες με μια σειρά κρατικών φορέων όπως είναι για παράδειγμα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι οργανισμοί του. Μια συνάντηση μεταξύ των φορέων παρουσία και των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων θα ήταν μια καλή αρχή.

 

Μ.Γ.:    Μία ακόμη απ’ τις προτάσεις μας για τη τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών για την άρση του αποκλεισμού στον χώρο της εργασίας μέσω προγραμμάτων για την απασχόληση, ιδιαίτερα μέσω της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, προγράμματα για την επαγγελματική κατάρτιση, και στήριξη αποκλεισμένων τρανς ανθρώπων μέσω τοπικών δομών αλληλεγγύης, ανάληψη πρωτοβουλιών κατά των διακρίσεων μέσω εθελοντικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Θα ήθελα μια τοποθέτησή σας, και αν ναι, πώς θα το φανταζόσασταν αυτό.

Ρ.Δ.:    Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Και πάλι με βρίσκετε απολύτως θετική αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίες οι πολλαπλές συνέργειες με μια σειρά κρατικών φορέων όπως είναι για παράδειγμα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι οργανισμοί του. Μια συνάντηση μεταξύ των φορέων παρουσία και των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων θα ήταν μια καλή αρχή.

Μ.Γ.:    Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτήν την συνέντευξη και εύχομαι ξανά καλή επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr  
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί