Now Reading
Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Μπουφίδη

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Μπουφίδη

Ελλάδα: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 | 08:55


Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού Συνέντευξη | T-zine.gr

 

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Μπουφίδη.

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Μπουφίδη.

Ο Σταύρος Μπουφίδης εκτός από καλός φίλος και συνεργάτης, που προσφέρει σε εθελοντικό επίπεδο ψυχική στήριξη σε τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη ως μέλος του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), έχει ένα πλουσιότατο βιογραφικό.

Πρόχειρα παραθέτω:

  Συνιδρυτής και επιστημονικός συνεργάτης του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Ύπνου – Α΄ Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ, 2000-2013

  Mέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας – Γραμματέας του Διαπολιτισμικού κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (κλάδου, που έχει ως αντικείμενο μεταξύ άλλων και θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου)

  Μέλος της επταμελούς διεπιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, που ορίζεται στο Άρθρο 3, παρ. 2 του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για πρόσωπα ηλικίας 15-17 ετών

  Ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε διάφορες ΜΚΟ, συλλογικότητες και κινήματα αλληλεγγύης με συνεχή ποικιλόμορφη ενεργή συμμετοχή από το 1993

  Διευθυντής του πρώτου ξενώνα φιλοξενίας / προστασίας θυμάτων εμπορίας ανθρώπων/θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη- Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης- Θεσ/νίκης (ΚΑΘΒ) 2004-2010

  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – Ελλάδος 2002-2005.

 

Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίξει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους άστεγους και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, που δέχονται τη ρητορική του μίσους και τον ρατσισμό.

 

Με την ευκαιρία της υποψηφιότητάς του ως δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί» με την κα Κατερίνα Νοτοπούλου, συζητήσαμε αφ’ ενός για την πλούσια εμπειρία,που απέκτησε με την ενασχόλησή του σε αρκετές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας και αφ’ ετέρου για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητά στις δημοτικές εκλογές.

Μ.Γ.    Σταύρο, σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κουβέντα που θα κάνουμε με αφορμή τη συμμετοχή σου στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Θα ήθελα κατ’ αρχήν να μας μιλήσεις για την απόφασή σου αυτήν, τι προσδοκάς, τι θα ήθελες να κομίσεις με αυτήν την υποψηφιότητα και τι πιστεύεις ότι μπορεί να συνεισφέρει η εκλογή σου, εφόσον εκλεγείς.

Σ.Μ.    «Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Η απάντησή μου θα ήταν αρνητική, αν δεν υπήρχε ο υπαρκτός κίνδυνος να επιστρέψει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε παλιά σχήματα, όπως ήταν πριν από την διοίκηση Μπουτάρη, σχήματα φθαρμένα, με φοβικές αντιλήψεις και αναχρονιστικές απόψεις. Η διοίκηση Μπουτάρη στήριξε θέματα διαφορετικότητας (και δεν εννοώ μόνο λοατ θέματα αλλά πχ θέματα αντισημιτισμού, αντιεθνικισμού), ενώ υπήρξε και ο ίδιος θύμα ρατσιστικών επιθέσεων, ακριβώς λόγω της δράσης του. Η ρητορική μίσους και οι επιθέσεις, που καταγράφηκαν στην πόλη μας, ήταν ένας άλλος σοβαρός λόγος, που αφορά όλες/όλα/όλους μας και η αντιμετώπιση τους είναι πρωταρχικός σκοπός του συνδυασμού μας και της κ. Νοτοπούλου. Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίξει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους άστεγους και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, που δέχονται τη ρητορική του μίσους και τον ρατσισμό.
Είμαι ακτιβιστής, άλλα έχω και το δικαίωμα του « εκλέγεσθαι». Για πρώτη φορά κάνω χρήση του δικαιώματός μου αυτού με τον συνδυασμό ‘Θεσσαλονίκη Μαζί’, έχοντας ένα κοινό όραμα και στόχο, να παραμείνει η πόλη ανοιχτή σε νέες ιδέες μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, να παραμείνει μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική και προοδευτική».

Μ.Γ.    Σε ποια θέματα θα ήθελες να επικεντρωθείς τους επόμενους δύο περίπου μήνες που απομένουν;

Σ.Μ.    «Τους επόμενους δύο περίπου μήνες δε θα επικεντρωθώ τόσο στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν το Δήμο Θεσσαλονίκης, επειδή για αυτά τα θέματα έχω πολύχρονη εμπειρία, καθώς κρατώ συνεχή επαφή και επικοινωνία με εκπροσώπους ευπαθών ομάδων.

 

Αν εκλεγώ, θα επιθυμούσα να προσφέρω στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, να στηρίξω τις ευπαθείς ομάδες, επειδή είναι ο χώρος με τον οποίο ταυτίζομαι και νιώθω πολύ δημιουργικός

 

Μελετώ και συζητώ περισσότερο άλλα θέματα του Δήμου, όπως είναι η καθαριότητα, η ασφάλεια, το κυκλοφοριακό/συγκοινωνιακό κ.λ.π. Ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος οφείλει να γνωρίζει όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος, να βρίσκει λύσεις και σε μερικά θέματα, αν είναι ειδικός, μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του. Αν εκλεγώ, θα επιθυμούσα να προσφέρω στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, να στηρίξω τις ευπαθείς ομάδες, επειδή είναι ο χώρος με τον οποίο ταυτίζομαι και νιώθω πολύ δημιουργικός».

Μ.Γ.    Γιατί με την κα Νοτοπούλου και όχι σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο;

Σ.Μ.    «Με την κα Νοτοπούλου με συνδέουν οι κοινοί τόποι της αλληλεγγύης των ευπαθών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, η στήριξη των προαναφερθέντων ομάδων στην πράξη, όπως η ίδια απέδειξε από τη θέση της στο γραφείο πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ως υφυπουργός Μακεδονίας –Θράκης».

Μ.Γ.    Οι υποψήφιοι, οι οποίοι είτε είναι οι ίδιοι λοατ, είτε είναι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των λοατ, κάποιες φορές κατηγορούνται για pink-washing, όταν το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν υποστηρίζεται από ένα κόμμα, που δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες της λοατ κοινότητας. Τι έχεις να πεις για αυτό;

Σ.Μ.    «Νομίζω ότι είναι γενίκευση. Στη χώρα μας κανένα κόμμα στην πράξη δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες της λοατ κοινότητας. Αν και τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει κάποια θετικά νομοθετικά βήματα στο τομέα των δικαιωμάτων,όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης με επέκταση σε ομόφυλα ζευγάρια, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η κύρωση της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης κ.α. Αυτά, όμως, δε νομίζω ότι είναι αρκετά.

Ως μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας, δεν πιστεύω ότι η συμμετοχή μου σε ένα συνδυασμό, που στηρίζεται από ένα κόμμα φιλικό στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, συνιστά pinkwashing. Ίσως θα είχε σημασία περισσότερο στις βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές από ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση.Εξάλλου δε θα μπορούσα να συνυπάρξω σε ένα συνδυασμό με ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς ανθρώπους».

 

Στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα απέκτησα εμπειρία και τεχνογνωσία, έμαθα να οργανώνω, να σχεδιάζω στρατηγικές και να διαχειρίζομαι κρίσεις. Η συνεργασία μου με το ΣΥΔ είναι πιο πρόσφατη, άλλα εξίσου σημαντική. Το ΣΥΔ μου πρόσφερε βήμα, να ακουστεί η φωνή μου ως Ψυχίατρος και με στήριξε στο θέμα της αποψυχιατρικοποίησης – αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης

 

Μ.Γ.    Στο παρελθόν υπήρξες μέλος σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, επί παραδείγματι αντιπρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ενεργό μέλος στο ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), καθώς και μέλος οργανισμών για την προστασία ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι συστηματικά υφίστανται βάρβαρες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Από την εμπειρία σου υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να ξεχωρίσεις;

Σ.Μ.    «Δύσκολη ερώτηση, η κάθε εμπειρία είναι ξεχωριστή. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ήταν η πρώτη οργάνωση με την οποία είχα επαφή από τα φοιτητικά χρόνια μου. Με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα έμαθα να είμαι ουδέτερος, να καταγγέλλω και να καταθέτω τη μαρτυρία μου, όπου υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι στιγμές, που έχω κρατήσει στη μνήμη μου από τη συμμετοχή μου στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, είναι η αποστολή στη Ρωσία, τα πολυιατρεία της Θεσσαλονίκης και η παρέμβαση στις φυλακές Διαβατών. Στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα απέκτησα εμπειρία και τεχνογνωσία, έμαθα να οργανώνω, να σχεδιάζω στρατηγικές και να διαχειρίζομαι κρίσεις.
Η συνεργασία μου με το ΣΥΔ είναι πιο πρόσφατη, άλλα εξίσου σημαντική. Το ΣΥΔ μου πρόσφερε βήμα, να ακουστεί η φωνή μου ως Ψυχίατρος και με στήριξε στο θέμα της αποψυχιατρικοποίησης –αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης. Το ΣΥΔ με ελάχιστους οικονομικούς πόρους προσφέρει ένα τεράστιο έργο στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μεγάλη τιμή για εμένα, να είμαι ενεργό μέλος του ΣΥΔ».

Μ.Γ.    Συμμετέχεις στην 7μελή διεπιστημονική επιτροπή, που ορίζει η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για ανήλικα τρανς πρόσωπα, ηλικίας 15-17 ετών. Κατ’ αρχήν πιστεύεις ότι χρειάζεται αυτή η επιτροπή; Εξ όσων γνωρίζω, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα προς την επιτροπή αυτή. Το επιβεβαιώνεις; Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό.

Σ.Μ.    «Ναι, το επιβεβαιώνω, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα στην επιτροπή για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για ανήλικα τρανς πρόσωπα, ηλικίας 15-17 ετών. Ήταν αναμενόμενο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια, που θα αντιληφθεί την τρανς κατάσταση του παιδιού της στην ηλικία π.χ των 4-5 ετών, για να ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης πριν την έναρξη της εφηβείας, ώστε στα 15 έτη του να αιτηθεί μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενημέρωση για τις έμφυλες ταυτότητες στα σχολεία και στις οικογένειες. Τα τρανς έφηβα άτομα συνήθως περιμένουν την ενηλικίωση τους, για να αιτηθούν τη μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας και δεν γνωρίζω ως τώρα περιπτώσεις, που να ξεκινούν την διαδικασία της φυλομετάβασης στην αρχή ή κατά την διάρκεια της εφηβείας στη χώρα μας . Δεν είναι όμως το μόνο αδύνατο σημείο του νόμου. Η δικαστική διαδικασία έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, είναι χρονοβόρα και άρα αποτρεπτική.Η λύση είναι να γίνεται η διαδικασία κατ’ ευθείαν στο Ληξιαρχείο και εντός 45 ημερών το πολύ,το άτομο να λαμβάνει τη νέα ταυτότητα του. Επίσης πρέπει να καταργηθεί η προϋπόθεση της αγαμίας, που τίθεται στην Παράγραφο 3, Άρθρο 3 της ελληνικής νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η οποία με όμοιο τρόπο οδηγεί σε αθέμιτες άμεσες διακρίσεις λόγω φύλου».

Δείτε Επίσης

 

Χρειάζεται αναθεώρηση όλων των ιατρικών καταλόγων στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό, καθώς επίσης και ενημέρωση των ιατρών για τη σύγχρονη ορολογία και για τον τρόπο με τον οποίο στον χώρο της περίθαλψης προσεγγίζουν ένα τρανς άτομο.

 

Μ.Γ.    Επίσης, είσαι μέλος της ΕΨΕ (Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία) και μάλιστα Γραμματέας του Διαπολιτισμικού κλάδου (κλάδου, που έχει ως αντικείμενο μεταξύ άλλων και θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου). Γνωρίζουμε ότι ήδη έχει αφαιρεθεί η ονομαζόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου» από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο των ψυχικών διαταραχών. Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτριστεί στα κράτη μέλη των Η.Ε., επομένως και στη χώρα μας. Ποια είναι τα βήματα που θεωρείς ότι πρέπει να γίνουν κατ’ αρχήν από την ΕΨΕ, της οποίας είσαι μέλος, και φυσικά από την Πολιτεία. Πριν μήνες, ας πούμε, είδαμε να ανακοινώνεται διαγωνισμός υποψηφίων για αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό, που εξακολουθεί να αποκλείει υποψήφιους, οι οποίοι ταξινομούνται με αυτόν τον τρόπο. Ποια είναι η άποψή σου;

Σ.Μ.    «Στο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο στη Λάρισα το 2015 είχα ανακοινώσει τις απόψεις μου και αιτήθηκα την αποψυχιατρικοποίηση – αποπαθολογικοποίηση της τρανς κατάστασης. Η ΕΨΕ ποτέ δενμας κάλεσε να συζητήσουμε το θέμα, ούτε εμένα, ως υπεύθυνο θεμάτων υγείας του ΣΥΔ και γραμματέα του διαπολιτισμικού κλαδου της ΕΨΕ, ούτετον πρόεδρο του κλάδου διαπολιτισμικής ψυχιατρικής.Γνωρίζω ότι λίγες μέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου,η ΕΨΕ ανακοίνωσε τη θέση της, αφού συζήτησε το θέμα επιλεκτικά με κάποιους συνάδελφους. Δυστυχώς ο όρος διαταραχή ταυτότητας φύλου, παρόλο που έχει αφαιρεθεί από τον διεθνη ταξινομητικό κατάλογο των ψυχικών διαταραχών, χρησιμοποιείται στον στρατό, το λιμενικό, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Χρειάζεται αναθεώρηση όλων των ιατρικών καταλόγων στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό, καθώς επίσης και ενημέρωση των ιατρών για τη σύγχρονη ορολογία και για τον τρόπο με τον οποίο στον χώρο της περίθαλψης προσεγγίζουν ένα τρανς άτομο».

 

Η ποινικοποίηση του πελάτη και η ταυτοποίηση/ εξίσωση της εργασίας στο σεξ με το τράφικινγκ προάγει τον στιγματισμό, τις διακρίσεις και τη βία κατά των προσώπων αυτών και δεν βοηθά στον εντοπισμό των θυμάτων τράφικινγκ.

 

Μ.Γ.    Επίσης ένας τομέας στον οποίο είχες δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν ήταν η προστασία θυμάτων εμπορίας και τράφικινγκ. Συχνά στη χώρα μας ταυτοποιούνται η εργασία στο σεξ με το τράφικινγκ. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας μεταξύ άλλων επιμένει σε ιδέες όπως αυτή. Θα ήθελα την άποψή σου πάνω σε αυτό το ζήτημα και στο πώς θα πρέπει η πολιτεία να κινηθεί νομικά.

Σ.Μ.    «Η προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων ήταν ένας τομέας στον οποίο είχα δραστηριοποιηθεί έντονα την περίοδο 2000-2010. Πριν 20 έτη ήμουν υπέρ της ποινικοποίησης του πελάτη, αλλά τότε ήταν τελείως διαφορετικό το κοινωνικό/οικονομικό, πολιτικό πλαίσιο στη χώρα μας σε σχέση με σήμερα. Έχει φανεί ότι το σκανδιναβικό μοντέλο (ποινικοποίηση του πελάτη) ωθεί τους εργαζόμενους του σεξ να λειτουργούν κάτω από ριψοκίνδυνες συνθήκες με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους. Η ποινικοποίηση του πελάτη και η ταυτοποίηση/ εξίσωση της εργασίας στο σεξ με το τράφικινγκπροάγει τον στιγματισμό, τις διακρίσεις και τη βία κατά των προσώπων αυτών και δεν βοηθά στον εντοπισμό των θυμάτων τράφικινγκ. Η εξίσωση αγνοεί το θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου για αυτοδιάθεση, όταν δεν συντρέχουν συνθήκες βίας, επίσης δεν λαμβάνει υπόψη την επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση διεθνών οργανισμών, που υποδεικνύουν την πλήρη νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Μ.Γ.    Σταύρο, σ’ ευχαριστώ για τη συζήτηση, και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία, τόσο σε εσένα, όσο και σε κάθε άλλο υποψήφιο πρόσωπο, που είτε είναι ανοικτά λοατ, είτε είναι υποστηρικτής των δικαιωμάτων της κοινότητάς μας.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί