Now Reading
Συνέντευξη με τον υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Συ.Ριζ.Α., κύριο Νίκο Γραικό

Συνέντευξη με τον υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Συ.Ριζ.Α., κύριο Νίκο Γραικό

Ελλάδα: Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 | 12:58


Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού Συνέντευξη | T-zine.gr

 

Συνέντευξη με τον υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Συ.Ριζ.Α., κύριο Νίκο Γραικό

Συνέντευξη με τον υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Συ.Ριζ.Α., κύριο Νίκο Γραικό. | Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού

Η υποψηφιότητα του κυρίου Νίκου Γραικού στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε στη δημοσιότητα με έναν κάπως παράδοξο τρόπο, που αφορά την οικογενειακή του ζωή και που μολαταύτα, ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε αφού το αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του.

Όπως διαβάζουμε σ’ αυτό, οι σπουδές του ήταν στο Τμήμα Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με γαλλική υποτροφία. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου. Εκλογή στο ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας. Υπεύθυνος της πολιτιστικής επιτροπής για δέκα χρόνια. Συμμετέχει ενεργά στην πάλη κατά της ακροδεξιάς που θέλησε να την διαλύσει κάνοντας 13 δίκες. Κατά την περίοδο 1989-1994 διδάσκει ελληνικά στο Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τη συνδικαλιστική δράση, ενώ υπήρξε ενεργό μέλος σε πολλές συλλογικότητες για την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φωνή-Γραφή για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία. Συντονιστής και βασικός καθηγητής από το 1994. Οργάνωσε μεγάλο αριθμό συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως για τη μετάφραση και έκδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία. Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια διατήρησης των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια και ως μέλος του Δ.Σ. της επιστημονικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου φιλελληνικών και ελληνογαλλικών συλλόγων και για δύο θητείες μέλος του Δ.Σ.Υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές στο Παρίσι με ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο.

Παντρεμένος με τον Φιλίπ Ρενιέ, που είναι δραστήριο μέλος σε πολλές κοινωνικές οργανώσεις. O Nίκος Γραικός παλεύει για την αναγνώριση της διαφορετικότητας στην κατά κανόνα συντηρητική παροικία. Συμμετέχει σε οργανώσεις ασθενών. Η πολιτιστική του δράση επεκτείνεται με εκθέσεις των σχεδίων του σε εναλλακτικούς χώρους στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Διοργανώνει ως ηθοποιός θεατρικά αναλόγια με ελληνική λογοτεχνία σε θέατρα στο Παρίσι. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές εντάσσεται στη δράση του για την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον αντιφασιστικό αγώνα.

 

Ο αγώνας για την ισονομία είναι σημαντικός. Αλλά επιδιώκω την ψήφο των συμπολιτών μου για ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα και όχι για την «ερωτική μου ζωή». Ίσως φανεί λεπτομέρεια, θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι στο γάμο μας με τον Φιλίπ παρευρέθηκαν πάνω από τριακόσιοι φίλοι και γνωστοί. Οικογένειες, συγγενείς, παιδιά. Δεν ήταν μια κλειστή γιορτή μιας συγκεκριμένης κοινότητας, αλλά μια γιορτή αγάπης για όλους.

 

Το T-zine με ιδιαίτερη ικανοποίηση δημοσιεύει τη συνέντευξή του, που ο ίδιος αποδέχτηκε όπως μου ανέφερε όταν του το ζήτησα «με πολύ μεγάλη χαρά», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα ήθελα να γίνω η φωνή σας».

Μ.Γ.    Κύριε Γραικέ, αφού σας ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία και «γερό στομάχι» που είμαι σίγουρη ότι διαθέτετε, θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, από αυτό που ανέφερα στον πρόλογό μου: η υποψηφιότητά σας ήρθε στη δημοσιότητα με κάπως παράδοξο τρόπο. Για ένα ζήτημα που αφορά την οικογενειακή σας ζωή, που ο ίδιος δεν κρύψατε ποτέ, για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είναι μη-θέμα. Από ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό κάποιοι επέλεξαν να αναφερθούν στην υποψηφιότητά σας επειδή είστε «παντρεμένος με άντρα», όπως έγραψαν. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα έγραφαν εάν κάποιος ή κάποια ήταν παντρεμένη, πχ, με τρανς άτομο. Αν και έχετε απαντήσει δημοσίως, θα ήθελα να μου πείτε τις σκέψεις σας.

Ν.Γ.    Θεώρησα ότι το ζήτημα αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αλλά μετά από συζητήσεις με φίλους στην Ελλάδα κατάλαβα ότι επειδή εγώ έχω το δικαίωμα να παντρευτώ δεν πρέπει να φανεί ότι παραιτήθηκα από τον αγώνα για να θεσπιστεί ο γάμος για όλους και στην Ελλάδα. Εννοείται ότι όταν μίλησα για το δικαίωμα όχι μόνο στη διαφορετικότητα αλλά στην αδιαφορία το εννοούσα ως απώτερο στόχο. Ο αγώνας για την ισονομία είναι σημαντικός. Αλλά επιδιώκω την ψήφο των συμπολιτών μου για ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα και όχι για την «ερωτική μου ζωή».

Ίσως φανεί λεπτομέρεια, θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι στο γάμο μας με τον Φιλίπ παρευρέθηκαν πάνω από τριακόσιοι φίλοι και γνωστοί. Οικογένειες, συγγενείς, παιδιά. Δεν ήταν μια κλειστή γιορτή μιας συγκεκριμένης κοινότητας, αλλά μια γιορτή αγάπης για όλους.

 

Πιστεύω ότι η αναγνώριση του φύλου δεν πρέπει να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια της δικαστικής διαδικασίας. Τα ζητήματα ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης ατόμων σε μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο δεν πρέπει να βρίσκουν προσκόμματα σε νομικά θέματα

 

Μ.Γ.    Μου είπατε ότι θα θέλατε να γίνετε η φωνή μας, και αυτό σας τιμά. Ας πιάσουμε, λοιπόν, ένα-ένα τα ζητήματα που αφορούν τις διεκδικήσεις της τρανς και γενικότερα της LGBTI κοινότητας. Το πρώτο ζήτημα που «καίει» την τρανς κοινότητα, είναι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (#νατφ από εδώ και πέρα). Τον Οκτώβριο του 2017 ψηφίστηκε στην Ελλάδα, η σχετική νομοθεσία. Λίγους μήνες πιο πριν είχε ψηφιστεί και στη Γαλλία, όπου εσείς ζείτε. Οι νομοθεσίες των δύο χωρών, ομοιάζουν. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν προαπαιτούνται οποιεσδήποτε επεμβάσεις ή ιατρικές διαγνώσεις, ωστόσο και στις δύο χώρες η διαδικασία είναι δικαστική. Τούτο, δημιουργεί πολλά προβλήματα, ενώ παραβιάζει τις αρχές που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης που λέει ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι: γρήγορες, διαφανείς, με μόνο κριτήριο τον αυτοπροσδιορισμό, και χωρίς διακρίσεις, ανάμεσα στα υπόλοιπα και για λόγους οικονομικής κατάστασης. Η δικαστική διαδικασία όμως είναι χρονοβόρα, δεν είναι με βάση τον αυτοπροσδιορισμό (το τρανς πρόσωπο ετεροπροσδιορίζεται αφού ο δικαστής αποφασίζει) και δημιουργεί διακρίσεις με βάση την οικονομική κατάσταση. Για την ακρίβεια, δημιουργεί εντός της τρανς κοινότητας ταξικές διακρίσεις: των τρανς που μπορούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος, και των τρανς που δεν μπορούν. Από την αρχή, πριν καν ψηφιστεί η νομοθεσία για τη #νατφ, όλες οι οργανώσεις φωνάζαμε: κάντε τις διαδικασίες γρήγορες, εξωδικαστικές, με ένα απλό αίτημα στο Ληξιαρχείο, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς κόστος, απλά και γρήγορα. Δεν μας άκουσαν. Θέλω το σχόλιό σας, γιατί για εμάς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πλειοψηφία υπάρχει στη Βουλή για να γίνει αυτή η τροποποίηση, και απορώ γιατί το αρμόδιο Υπουργείο δεν την κάνει. Μετά τις εθνικές εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Τώρα είναι η ευκαιρία. Όχι, βέβαια ότι αυτό είναι το μόνο πρόβλημα αυτού του νόμου, αλλά σε αυτό δίνουμε προτεραιότητα.

Ν.Γ.    Θα συμφωνήσω με όσα λέτε. Αλλά ας μην προτρέχετε λέγοντας ότι θα είναι αργά μετά τις εκλογές θεωρώντας σίγουρο το σχηματισμό μιας συντηρητικής ή και αντιδραστικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η αναγνώριση του φύλου δεν πρέπει να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια της δικαστικής διαδικασίας. Τα ζητήματα ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης ατόμων σε μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο δεν πρέπει να βρίσκουν προσκόμματα σε νομικά θέματα. Πιστεύω ότι πολλοί βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμεροι για αυτά τα θέματα και πιέζουν για την θεσμοθέτηση νομοθετικών λύσεων.

 

Ας μου επιτρέψετε να μιλήσω πάλι με ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή. Δυο μαθήτριες και φίλες ζούσαν μαζί και μεγάλωναν τα παιδιά της μιας από τις δύο που δυστυχώς αρρώστησε και πέθανε. Αν δεν είχαν τη δυνατότητα γάμου και υιοθεσίας τα παιδιά της θα πήγαιναν σε ανάδοχη οικογένια ή σε ορφανοτροφείο. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δραματική εξέλιξη για τα παιδιά. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η νομοθεσία αφορά σε συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν είναι ένα θέμα γενικό και αόριστο.

 

Μ.Γ.    Ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά την LGBTI κοινότητα είναι αυτό της παιδοθεσίας, με πιο επείγον τα ομόφυλα ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά και βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αν και ο προτιμότερος τρόπος για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα θα ήταν με τη ψήφιση νόμου για την επέκταση του γάμου (που και αυτό έχει υποσχεθεί η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο δεν προχωρά), θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και με το νόμο για το σύμφωνο –τουλάχιστον για τα ομόφυλα ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά, όπως είχε προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε ούτε αυτό. Θα ήθελα και εδώ τις σκέψεις σας, γιατί τα ομόφυλα ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά, βρίσκονται στον αέρα.

Ν.Γ.    Ας μου επιτρέψετε να μιλήσω πάλι με ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή. Δυο μαθήτριες και φίλες ζούσαν μαζί και μεγάλωναν τα παιδιά της μιας από τις δύο που δυστυχώς αρρώστησε και πέθανε. Αν δεν είχαν τη δυνατότητα γάμου και υιοθεσίας τα παιδιά της θα πήγαιναν σε ανάδοχη οικογένια ή σε ορφανοτροφείο. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δραματική εξέλιξη για τα παιδιά. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η νομοθεσία αφορά σε συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν είναι ένα θέμα γενικό και αόριστο. Είμαι λοιπόν υπέρ των απόψεων του Συνήγορου του Πολίτη. Αν εκλεγώ θα χρησιμοποιήσω τις όποιες δυνατότητες μου δοθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν ενημερώθηκα σωστά λήφθησαν τελευταία μέτρα για την αναδοχή και την αποϊδρυματοποίηση παιδιών. Ας ισχύσουν ισότιμα τα κριτήρια επιλογής ανόδοχων οικογενειών και για ομόφυλα ζευγάρια.

Μ.Γ.    Είναι γεγονός ότι τα θέματα οικογενειακού δικαίου είναι εκτός της εννιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. Κάθε κράτος έχει την αυτονομία να έχει τις δικές του ρυθμίσεις, τηρώντας βέβαια κάποια στάνταρντς. Ωστόσο, η κοινοτική νομοθεσία μέσω της σχετικής οδηγίας του 2004 επιτρέπει (για την ακρίβεια υποχρεώνει) την αναγνώριση οικογενειών και παιδιών τους όταν ο σύζυγος ή σύντροφος είναι Ευρωπαίος πολίτης. Πχ αν εάν ένα ζευγάρι του ιδίου φύλου, αποκτήσει παιδί σε χώρα της Ε.Ε. που επιτρέπεται ο γάμος τους και η παιδοθεσία, είναι εκτός ενωσιακού δικαίου η Ελλάδα να αρνείται να εγγράψει το παιδί στο ληξιαρχείο. Κι όμως, στην Ελλάδα, σε περιστατικό που προέκυψε το αρμόδιο ληξιαρχείο αρνήθηκε κατ’ αρχήν να το κάνει. Και εδώ θα ήθελα τη θέση σας.

Ν.Γ.    Η απάντησή μου δεν μπορεί παρά να είναι η μη κατανόηση αυτής της απόφασης. Πιστεύω ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα δικαιοσύνης ή δημόσιας διοίκησης. Αλλά πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση για προώθηση νομοθετικών προτάσεων προς την κατεύθυνση επίλυσης παρόμοιων προβλημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προτείνει μια πιο τολμηρή πολιτική. Αλλά κι όλοι εμείς να πιέσουμε. Για αυτό επιμένω συνέχεια στη διαλεκτική σχέση κινημάτων, κόμματος και κυβέρνησης. Μόνος του ένας πόλος δεν θα καταφέρει τίποτα. Ας μην επιτρέψουμε επίσης την τρομερή οπισθοδρόμηση και να δούμε τον Αδωνι Γρεωργιάδη και ομοϊδεάτες του σε υπουργικές θέσεις τον Οκτώβριο. Όσοι θέλουν να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ για τις ολιγωρίες του ας σκεφτούν διπλά πριν ψηφίσουν.

 

Η ποινικοποίηση όμως των πελατών φέρνει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα. Αφήνει τους εργαζόμενους στο σεξ έρμαιους στη βία των πελατών και κυρίως όσων τους εκμεταλεύονται. Φοβάμαι ότι το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο κρύβει μια νέα μορφή υποκρισίας.

 

Μ.Γ.    Στην Γαλλία είναι νόμος του κράτους εδώ και περίπου 2 χρόνια νομίζω, νομοθεσία για την εργασία στο σεξ, που τηρεί το ονομαζόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο». Δεν ποινικοποιείται η εργασία στο σεξ αυτή καθαυτή, ωστόσο ποινικοποιείται ο πελάτης. Όλες οι οργανώσεις των ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ, αλλά και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις πχ η NSWP, η TransgenderEurope, αλλά και οι εθνικές οργανώσεις των εργαζομένων στο σεξ, διαμαρτύρονται διότι με αυτόν τον τρόπο ο στιγματισμός των προσώπων που ασκούν εργασία στο σεξ παραμένει, οι ζωές τους βρίσκονται σε ακόμη περισσότερη επισφάλεια γιατί αναγκάζονται να εργάζονται σε περισσότερο απόμακρες τοποθεσίες ώστε να μη συλλαμβάνονται οι πελάτες τους και έτσι υπάρχει περισσότερη επισφάλεια βίας που δέχονται, γενικότερα είναι μία νομοθεσία που δεν είναι αποδεκτή από το σύνολο των κοινοτήτων των ιδίων των προσώπων που ασκούν εργασία στο σεξ. Παράλληλα, μελέτες, δείχνουν ότι η νομοθεσία αυτή έχει αποτύχει, και προκρίνεται η πλήρης αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ. Σας θίγω το θέμα, διότι στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Ισότητας, με τρόπο που εξαίρεσε όλες τις οργανώσεις που ασκούν εργασία στο σεξ, χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις τους, προχώρησε σε ένα προαποφασισμένο πόρισμα που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση της νομοθεσίας της Γαλλίας. Και εμείς, το ΣΥΔ, και όλες οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, διαμαρτυρήθηκαν. Θα ήθελα τις απόψεις σας γι’ αυτό το ζήτημα, διότι αφορά τα τρανς άτομα, αφού όντας αποκλεισμένα από τον χώρο της εργασίας, σε μεγάλο βαθμό βρίσκουν διέξοδο για να επιζήσουν την εργασία στο σεξ.

Ν.Γ.    Η ερώτησή μας περιλαμβάνει την απάντησή μου. Εφόσον δε ζούμε σε μιαν αγγελική κι ελεύθερη κοινωνία θα υπάρχουν πάντα άτομα που θα προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Η καταπολέμηση του τράφικινγκ και της εκμετάλευσης κυρίως γυναικών αλλά και ανηλίκων όλων των φύλων είναι απαραίτητη. Η ποινικοποίηση όμως των πελατών φέρνει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα. Αφήνει τους εργαζόμενους στο σεξ έρμαιους στη βία των πελατών και κυρίως όσων τους εκμεταλλεύονται. Φοβάμαι ότι το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο κρύβει μια νέα μορφή υποκρισίας.

Μ.Γ.    Ας ανοίξουμε λίγο περισσότερο την βεντάλια. Ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες, και κυρίως την δεκαετία του 2000, προχώρησαν σε κάποιο βαθμό οι νομοθεσίες για τα LGBTI και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα τελευταία χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνει να έχει κολλήσει. Πολύ λίγα πράγματα προχωράνε, κυρίως μόνο ψηφίσματα, που πολλά κράτη-μέλη τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Υπάρχει ανάγκη, να προχωρήσει η Ε.Ε. με πιο σθεναρό τρόπο στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί παραδείγματι στην επικαιροποίηση του ενωσιακού δικαίου κατά των διακρίσεων, για να μη μιλήσω για το προσφυγικό που εκεί η Ε.Ε. τα έχει κάνει ρόιδο. Παράλληλα, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς δείχνουν να ανεβαίνουν. Πώς, πιστεύετε, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε;

Δείτε Επίσης

Ν.Γ.    Η μόνη απάντηση είναι η αποφυγή, με την ψήφο μας, δημιουργίας μιας επικίνδυνης συντηρητικής, και μάλιστα με ακροδεξιά ατζέντα, πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Να παλέψουμε για την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και την υποβαθμιση του ρόλου των μη εκλεγμένων οργάνων όπως η Κομισιόν. Να υπάρξει θετική διάκριση προς τις χώρες όπου εφαρμόζονται ευνοϊκές προς τα ανθρώπινα διακιώματα νομοθεσίες. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.

Η πολιτική δράση με συνθήματα που δεν προχωρά με πολιτική σκέψη και φιλοσοφική αναζήτηση δημιουργεί μια σύγχιση στον κόσμο. Τα λαϊκιστικά συνθήματα κι οι αποχρώσεις φαιοκόκκινης ιδεολογίας βρίσκουν απήχηση. Δεν πρέπει να γίνονται υποχωρήσεις. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μείνει μόνο στο συμβολικό επίπεδο.

 

Θα είναι μεγάλη επιτυχία να εκλεγεί ευρωβουλευτής κάποιος που δεν ντράπηκε να πει ότι ζει με το σύντροφό του. Πιστεύω ότι θα ενοχληθούν εξαιρετικά όλοι οι αντιδραστικοί κύκλοι.
Αλλά θα χαρούν επίσης όλοι όσοι ξέρουν ότι λειτουργώ συλλογικά και ότι δεν έχω σκοπό να προωθήσω δικές μου προτάσεις. Θα παλέψω για τις διεκδικήσεις των κινημάτων. Το έμαθα με τη συλλογική παιδαγωγική δουλειά τριάντα επτά χρόνων, με τη δουλειά μου στο θέατρο όπου μια παραφωνία αρκεί για να διαλύσει όλη την παράσταση. Υπέφερα πολύ στη ζωή μου απότην έλλειψη ανοχής και σεβασμού. Θα προσπαθήσω να είμαι η φωνή του αντιφασιστικού, φεμινιστικού και αντιομοφοβικού κινήματος.

 

Μ.Γ.    Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, και αφού σας ευχηθώ ξανά καλή επιτυχία, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς πιστεύετε ότι η προηγούμενη ενασχόλησή σας με τα κοινά θα σας βοηθήσει εάν εκλεγείτε Ευρωβουλευτής και ποια θα ήταν τα ζητήματα που εσείς θα θέσετε σε προτεραιότητα;

Ν.Γ.    Θα είναι μεγάλη επιτυχία να εκλεγεί ευρωβουλευτής κάποιος που δεν ντράπηκε να πει ότι ζει με το σύντροφό του. Πιστεύω ότι θα ενοχληθούν εξαιρετικά όλοι οι αντιδραστικοί κύκλοι.

Αλλά θα χαρούν επίσης όλοι όσοι ξέρουν ότι λειτουργώ συλλογικά και ότι δεν έχω σκοπό να προωθήσω δικές μου προτάσεις. Θα παλέψω για τις διεκδικήσεις των κινημάτων. Το έμαθα με τη συλλογική παιδαγωγική δουλειά τριάντα επτά χρόνων, με τη δουλειά μου στο θέατρο όπου μια παραφωνία αρκεί για να διαλύσει όλη την παράσταση. Υπέφερα πολύ στη ζωή μου από την έλλειψη ανοχής και σεβασμού. Θα προσπαθήσω να είμαι η φωνή του αντιφασιστικού, φεμινιστικού και αντιομοφοβικού κινήματος. Θα ζητήσω να συμμετέχω στις επιτροπές που ασχολούνται με αυτά τα θέματα αλλά και με θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών και της δια βίου μάθησης.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί