Now Reading
Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με την Λαϊκή Ενότητα, Αντώνη Σιγάλα

Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με την Λαϊκή Ενότητα, Αντώνη Σιγάλα

Ελλάδα: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 | 11:15


Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού Συνέντευξη | T-zine.gr

 

Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με την Λαϊκή Ενότητα, Αντώνη Σιγάλα.

Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με την Λαϊκή Ενότητα, Αντώνη Σιγάλα | Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού

Ο Αντώνης, είναι γνωστό πρόσωπο για τις δράσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων του T-zine με ανοικτά ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα, υπερασπιστές δικαιωμάτων και γενικότερα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα φιλοξενούμε συνέντευξή του. Παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό του, όπως παλιότερα είχε παραθέσει ο ίδιος.

«Είμαι λυρικός τραγουδιστής στο επάγγελμα και ενταγμένος στην αριστερά από την εφηβική μου ηλικία. Έχω σπουδάσει μαθηματικά και λυρικό τραγούδι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο και Βιέννη) και συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ. Επίσης ασχολούμαι με το ΛΟΑΤΚΙ ακτιβισμό από το 2005, ενταγμένος στην ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας).Πολιτικά μιλώντας, εντάχθηκα στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, όπου παρέμεινα μέχρι την υπογραφή του μνημονίου το καλοκαίρι του 2015. Στο ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιήθηκα στο τμήμα δικαιωμάτων σα συντονιστής της ομάδας σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου που ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2012. Η ομάδα αυτή αριθμούσε 15 περίπου άτομα και παρενέβαινε σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις πολιτικές φύλου και σεξουαλικότητας και την πολιτική του κόμματος σε αυτόν τομέα. Φτιάξαμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΛΟΑΤ θέματα, και κατορθώσαμε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουμε για πρώτη φορά την αναγνώριση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν μέλος της Πλεύσης Ελευθερίας από την ίδρυσή της μέχρι το 2017 και έκτοτε είμαι ανένταχτος στο χώρο της Αριστεράς. Μιλώ Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά».

 

Όσον αφορά τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτές είναι διαμορφωμένες από συντρόφους με πολύ μεγάλη εμπειρία και αγώνες χρόνων στο χώρο και επομένως είναι πολύ προχωρημένες ακόμα και σε ζητήματα δύσκολα, όπως είναι το προσφυγικό. Τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά για εμάς και αυτό αποδεικνύει και η ένταξή μου στο ψηφοδέλτιο.

 

Μ.Γ.:    Αντώνη, αφού σου ευχηθώ καλή επιτυχία και σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη, θα ήθελα να μου πεις γιατί με την Λαϊκή Ενότητα, εάν είσαι ικανοποιημένος με όλες τις θέσεις της ΛΑΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, και ειδικότερα τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, αλλά και γενικότερα απ’ όλες τις θέσεις της.

Α.Σ.:    Η ΛΑΕ είναι ένα μέτωπο κομμάτων που συνεργάζονται και ως εκ τούτου αρκετές φορές οι θέσεις μεταξύ τους δε συμφωνούν σε επιμέρους ζητήματα καθότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Όσον αφορά τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτές είναι διαμορφωμένες από συντρόφους με πολύ μεγάλη εμπειρία και αγώνες χρόνων στο χώρο και επομένως είναι πολύ προχωρημένες ακόμα και σε ζητήματα δύσκολα, όπως είναι το προσφυγικό. Τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά για εμάς και αυτό αποδεικνύει και η ένταξή μου στο ψηφοδέλτιο.

Όσον αφορά τις γενικότερες θέσεις της ΛΑΕ, σε πολλά πράγματα είμαι σύμφωνος, όπως είναι η αποδέσμευση από τις μνημονιακές πολιτικές και τη λιτότητα και γενικά μια πολιτική που θα έχει σκοπό και στόχο τους απλούς ανθρώπους που πλήττονται από όλα αυτά. Υπάρχουν και ζητήματα που έχω διαφωνήσει, όπως είναι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, που εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Ωστόσο σε αυτό το ζήτημα μέσα στη ΛΑΕ δεν υπάρχει ενιαία θέση, πολλές δυνάμεις είναι υπέρ της συμφωνίας, η μεγάλη διαφωνία ωστόσο είναι ότι αυτή η συμφωνία έγινε κατ’ επιταγή του ΝΑΤΟ, που είναι και δική μου μεγάλη διαφωνία. Όλα αυτά τα χρόνια από το 2015 και μετά, παρακολουθούσα τις διεργασίες μέσα στη ΛΑΕ και την πολιτική της πορεία, εξάλλου ήμουν και εγώ υποψήφιος το 2015 στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μια κοινή πορεία χρόνων και η απόφασή μου για την ένταξή μου στο ευρωψηφοδέλτιο αντικατοπτρίζει τη γενικότερη πεποίθησή μου ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία στις εκλογές αυτές ακόμα και αν διαφωνούμε σε αρκετά και σημαντικά πράγματα, γιατί το κυρίαρχο είναι να υπάρξει η πολιτική εκπροσώπηση της Αριστεράς, σε μια εποχή που οι καθόλου αριστερές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται με την Αριστερά από ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, ελλείψει άλλου ισχυρού αριστερού μοντέλου. Εμείς είμαστε εδώ και εκπροσωπούμε μια διαφορετική πολιτική πρόταση.

 

Επίσης είμαστε υπέρ της παιδοθεσίας, γιατί τη θεωρούμε ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δε μπορούν να το στερούνται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Γι’ αυτό το λόγο, παρά το γεγονός ότι για την παρενθεσία δεν υπάρχει θέση, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία που εντάσσεται στο όλο θέμα της δυνατότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων να κάνουν παιδιά.

 

Μ.Γ.:    Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει, θα ήθελα μου πεις τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας, για τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα. Γάμο, παιδοθεσία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και παρενθεσία, βελτίωση της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ώστε να είναι εξωδικαστική η διαδικασία και χωρίς περιορισμούς στα έγγαμα και ανήλικα πρόσωπα, αναγνώριση μη δυαδικών προσώπων, απαγόρευση των στειρωτικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ πρόσωπα χωρίς συναίνεσή τους και παράλληλα αναγνώριση δικαιωμάτων τους, και τέλος για τα θέματα εργασίας του σεξ, γιατί ξέρω ότι στον χώρο της αριστεράς υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις.

Α.Σ.:    Η ΛΑΕ είναι πάντα δίπλα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει, τόσο σε ζητήματα θεσμικά όπως είναι η θέση υπέρ του γάμου ομοφύλων και οι βελτιώσεις που χρειάζεται ο νόμος για την ταυτότητα φύλου (αποδέσμευση από τη δικαστική διαδικασία και απάλειψη του όρου κάποιο τρανς άτομο να είναι άγαμο προκειμένου να προβεί σε μεταβολή εγγράφων), όσο και σε ζητήματα κινηματικά, όπως είναι η παρουσία στις εκδηλώσεις της κοινότητας, ή η συμμετοχή στο κίνημα για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ, όπου από την πρώτη στιγμή υπήρξε στήριξη και απαίτηση για πλήρη έρευνα και τιμωρία των δραστών.

Επίσης είμαστε υπέρ της παιδοθεσίας, γιατί τη θεωρούμε ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δε μπορούν να το στερούνται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Γι’ αυτό το λόγο, παρά το γεγονός ότι για την παρενθεσία δεν υπάρχει θέση, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία που εντάσσεται στο όλο θέμα της δυνατότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων να κάνουν παιδιά.

Για τα υπόλοιπα θέματα που με ρωτάς δεν υπάρχει ακριβής θέση ωστόσο θα σου πω την προσωπική μου άποψη: Η θεσμοθέτηση της παρενθεσίας θα δώσει τη δυνατότητα ένας άνδρας που θέλει να αποκτήσει παιδί να μπορεί να το κάνει, ή ακόμα και μια γυναίκα που για λόγους ιατρικούς στερείται αυτή τη δυνατότητα. Σήμερα όλο αυτό απαιτεί ένα τεράστιο κόστος και βέβαια κάποιος να πάει εκτός της χώρας σε μια χώρα που η διαδικασία είναι νόμιμη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το μη δυαδικό του φύλου επίσης θα δώσει τη δυνατότητα στα ίντερσεξ άτομα να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα για αλλαγή εγγράφων και να απολαμβάνουν τα προνόμια που ισχύουν και για όλη την υπόλοιπη κοινωνία, πράγμα που σήμερα δε γίνεται και τα άτομα αυτά καταλήγουν στο περιθώριο από αυτή την άποψη, καθώς η κοινωνία τα αντιμετωπίζει σα να μην υπάρχουν.

 

Η δική μου υποψηφιότητα ως καλλιτέχνη νομίζω ότι δίνει έμφαση και σε αυτό το κομμάτι, της περικοπής δηλαδή των δαπανών και των αποτελεσμάτων τους. Είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δαπάνες για έρευνα και πολιτισμό και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και σε αυτούς τους δύο τομείς. Φιλοδοξία μου μεγάλη είναι να μπορέσω να συμβάλλω, στο βαθμό που μου αναλογεί, σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Μ.Γ.:    Τι προσδοκάς από την συμμετοχή σου ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές; Τι διαφορετικό κομίζει η δική σου υποψηφιότητα;

Α.Σ.:    Τα τελευταία χρόνια με την έλευση της λιτότητας στην Ευρώπη, παρατηρούμε μια διαρκή μετακίνηση στην Ευρώπη, ανθρώπων από την περιφέρεια (χώρες όπως η Ελλάδα, ο νότος της Ιταλίας, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, οι Βαλτικές Δημοκρατίες) προς τον πυρήνα (Γαλλία, Γερμανία). Και είναι απολύτως λογικό ότι αυτό θα συνέβαινε, μια και η αγορά εργασίας, χτυπημένη από τη διαρκή μείωση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιφέρειας, είναι πολύ κακή. Ένας εξειδικευμένος επιστήμονας σήμερα δε μπορεί να βρει δουλειά στη χώρα του και αναγκάζεται να την εγκαταλείψει. Αυτό το έχουμε βιώσει οι καλλιτέχνες σε πολύ μεγάλο βαθμό, μια και οι δαπάνες για τον Πολιτισμό, ήταν αυτές που κόπηκαν πρώτες, στην ουσία θεωρήθηκαν περιττές.

Η αποστέρηση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού από τις χώρες αυτές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ουσία αποτελεί ένα ακόμα πρόσθετο εμπόδιο, για να ανακάμψουν οικονομικά. Η δική μου υποψηφιότητα ως καλλιτέχνη νομίζω ότι δίνει έμφαση και σε αυτό το κομμάτι, της περικοπής δηλαδή των δαπανών και των αποτελεσμάτων τους. Είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δαπάνες για έρευνα και πολιτισμό και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και σε αυτούς τους δύο τομείς. Φιλοδοξία μου μεγάλη είναι να μπορέσω να συμβάλλω, στο βαθμό που μου αναλογεί, σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Αυτό δε σημαίνει ότι η ταυτοτική πολιτική πρέπει να εγκαταλειφθεί, αντίθετα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά διασυνδέοντάς την με τα διάφορα κινήματα και με το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ίδια τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα υφίστανται διακρίσεις στο χώρο της εργασίας τους, που είτε έχουν να κάνουν με χαμηλότερους μισθούς, είτε τα φέρνει αντιμέτωπα με το φάσμα της απόλυσης και εν γένει τα περιθωριοποιεί κοινωνικά.

 

Μ.Γ.:    Ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων από άποψης βελτίωσης του υπάρχοντος ενωσιακού δικαίου, ή και νέων νομοθεσιών, γιατί κατά γενική ομολογία παρ’ ότι την προηγούμενη δεκαετία είχαμε προχωρήσει σημαντικά, στην τρέχουσα τα πράγματα δείχνουν να βαλτώνουν.

Α.Σ.:    Θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα η Ευρώπη πρέπει να διευρύνει τη δικαιωματική ταυτοτική πολιτική (identity politics) με μια σύνδεση με τις πολιτικές για την ανακούφιση των βαριά πληττόμενων από την οικονομική κρίση ομάδων του πληθυσμού της. Αυτό δε σημαίνει ότι η ταυτοτική πολιτική πρέπει να εγκαταλειφθεί, αντίθετα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά διασυνδέοντάς την με τα διάφορα κινήματα και με το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ίδια τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα υφίστανται διακρίσεις στο χώρο της εργασίας τους, που είτε έχουν να κάνουν με χαμηλότερους μισθούς, είτε τα φέρνει αντιμέτωπα με το φάσμα της απόλυσης και εν γένει τα περιθωριοποιεί κοινωνικά.

Δηλαδή τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντιμετωπίζουν μεγάλες και ταξικές διακρίσεις. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός η ΕΕ να ασχοληθεί και με αυτά διευρύνοντας το ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσα από τη δημιουργία προγραμμάτων που θα στοχεύουν σε αυτούς τους πληθυσμούς. Και με όλα αυτά βέβαια δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την προώθηση νόμων και διατάξεων, όπως είναι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ή η θεσμοθέτηση της ταυτότητας φύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αυτό είναι το βασικό από το οποίο ξεκινάμε και είναι μια κατάκτηση του προηγούμενου διαστήματος που επιβάλλει αν το θέλεις και μία ατζέντα. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σήμερα, είναι μια αναγνώριση μιας πραγματικότητας και φέρνει και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα σε αρμονία με τις συλλογικές διεκδικήσεις άλλων ομάδων.

 

Πιστεύω ότι η πλειονότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δεν δηλώνει το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ούτε αιτούνται άσυλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πράγμα που τους αφήνει εκτεθειμένους σε ομοφοβικές επιθέσεις από τους συμπατριώτες τους, ακόμα και μέσα στα camps. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εκπόνηση μιας στοχευμένης πολιτικής γι αυτόν τον πληθυσμό, με έμφαση στην προστασία από ομοφοβικές επιθέσεις, αλλά και οι πολιτικές ένταξης που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

 

Μ.Γ.:    Όπως ξέρεις, η συλλογικότητα που δραστηριοποιούμαι εγώ, το ΣΥΔ, έχουμε αφιερώσει πολλή δουλειά στα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων. Γενικότερα στο προσφυγικό η Ε.Ε. δείχνει αδυναμία αντιμετώπισης ή και άρνηση. Ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες σ’ αυτά τα θέματα, και αν θέλεις να μιλήσουμε και ειδικότερα για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, που παρ’ ότι υπάρχει διάταξη στο ενωσιακό δίκαιο που προβλέπει για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου παροχή διεθνούς προστασίας, αυτό σαφώς δεν αρκεί, καθώς ούτε συμπεριλαμβάνονται οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες ρητά στις ευάλωτες ομάδες, ούτε υπάρχουν άλλες προβλέψεις, παρά μόνο κάποιες θετικές νομολογίες. Πιστεύω ότι ειδικότερα γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ειδικές προβλέψεις, και όχι μόνο για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, αλλά και γενικότερα για τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πολλαπλό στίγμα, πολλαπλές διακρίσεις. Θα ήθελα την άποψή σου.

Α.Σ.:    Το προσφυγικό από το 2015 που έχει οξυνθεί με τη μαζική έλευση προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που απειλεί ευθέως το πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας, αλλά και αβαντάρει τα ξενόφοβα στοιχεία μέσα στην ΕΕ, δηλαδή στην ουσία απειλεί την ίδια τη δημοκρατία με την αύξηση της ακροδεξιάς. Οι χώρες του Βορρά, παρά τις διακηρύξεις, αρνούνται να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί, ενώ η πολιτική που επιλέγεται είναι το κλείσιμο των συνόρων και η απομόνωση των προσφύγων σε χώρες μακριά από το Βορρά, που είναι και οι χώρες εισόδου τους στην ΕΕ. Εδώ η Ελλάδα πάλι βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του ότι είναι μια χώρα με πολύ μεγάλα θαλάσσια σύνορα, που δεν είναι δυνατόν να φυλαχθούν και έτσι δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων λόγω και της εγγύτητάς της με την Τουρκία.

Για την επίλυση του προσφυγικού δεν αρκεί μια πολιτική καταστολής, στην πραγματικότητα αυτό διαιωνίζει το πρόβλημα και οι πρόσφυγες παραμένουν σε ένα καθεστώς επισφάλειας, χωρίς τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς καμία μέριμνα για το μέλλον τους, καθώς η αντιμετώπιση του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσα από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχει τρομερά ελλείμματα. Οι πρόσφυγες διαμένουν σε καταλύματα ακατάλληλα και υπερπλήρη, ενώ σε όσους δίνεται άσυλο, αυτοί στεγάζονται προσωρινά σε κάποια σπίτια που νοικιάζονται γι αυτό το σκοπό, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ανάπτυξη πολιτικών ένταξης με εκμάθηση της γλώσσας, ή τη βοήθεια για την ανεύρεση εργασίας. Όταν τελειώνει η εκμίσθωση των καταλυμάτων, όπως είδαμε πρόσφατα, τους διώχνουν και τους αφήνουν πολλές φορές αβοήθητους. Η μόνη τους επιλογή είναι να επιστρέψουν στα hotspots από τα οποία έφυγαν.

Όσον αφορά τώρα τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, όσοι δηλώνουν έτσι πρέπει να έχουν την προστασία που θα τους βοηθήσει να αισθανθούν ασφάλεια. Πιστεύω ότι η πλειονότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δεν δηλώνει το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ούτε αιτούνται άσυλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πράγμα που τους αφήνει εκτεθειμένους σε ομοφοβικές επιθέσεις από τους συμπατριώτες τους, ακόμα και μέσα στα camps. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εκπόνηση μιας στοχευμένης πολιτικής γι αυτόν τον πληθυσμό, με έμφαση στην προστασία από ομοφοβικές επιθέσεις, αλλά και οι πολιτικές ένταξης που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

 

Εδώ όμως είμαι λίγο απαισιόδοξος, καθώς η αύξηση της ακροδεξιάς, στο βαθμό που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα, κάνει το πράγμα πολύ δύσκολο όσον αφορά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που εδώ και τώρα θα μειώσουν την επιρροή της. Βραχυπρόθεσμα οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες στην ακροδεξιά ατζέντα και αυτό που περιμένω στις εκλογές να συμβεί, είναι μια δραματική αύξηση της ακροδεξιάς παντού. Η κατάσταση πλέον βρίσκεται στα χέρια και των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη που καλούνται να αναλάβουν δράση.

 

Δείτε Επίσης

Μ.Γ.:   Η ακροδεξιά και γενικότερα οι μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές δείχνουν να ενδυναμώνονται στην Ευρώπη και όχι μόνο εντός Ευρώπης, έχουμε παντού παραδείγματα. Ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες που θα ανασχέσουν αυτό το κύμα;

Α.Σ.:    Η ακροδεξιά έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό μέσα στην ΕΕ, ειδικά από το 2015. Βλέπουμε μια σειρά από χώρες να παραδίδονται στην κυριαρχία της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, με το πολιτικό ακροατήριο να ψηφίζει ακροδεξιά κόμματα και σχηματισμούς και έτσι το φαινόμενο να εξαπλώνεται. Οι μεσαίες και χαμηλές κοινωνικές τάξεις, είτε προσπαθώντας να διατηρήσουν την κοινωνική τους θέση, είτε ακόμα και διαμαρτυρόμενες για τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους, ενισχύουν την ακροδεξιά θεωρώντας ότι η στεγανοποίηση των εθνικών συνόρων και η απομάκρυνση των μεταναστών είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις χώρες τους και άρα στην προστασία του δικού τους κοινωνικού στάτους.

Για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού φαινομένου, απαιτείται κατ’ αρχάς μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει μείωση της λιτότητας και στήριξη του βιοτικού επιπέδου όσων χωρών αντιμετωπίζουν πρόβλημα μέσα στην ΕΕ με μείωση της ανεργίας και αύξηση των μισθών. Αυτό θα δώσει έμφαση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι όπως αυτό θεωρείται με μια Ευρώπη όχι απόρθητο φρούριο από τους εισβολείς, αλλά έναν χώρο πολιτικό και κοινωνικό όπου η ευμάρεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολυπολιτισμικότητα, όπου αυτή η τελευταία είναι μια πραγματικότητα από την αρχή της ίδρυσης της ίδιας της ΕΕ, που περιλαμβάνει διαφορετικούς λαούς και πολιτιστικές οντότητες που συμβιώνουν μέσα από ένα δίκτυο κανόνων και υποχρεώσεων και αμοιβαίο σεβασμό, και όχι με την επιβολή του ισχυροτέρου επάνω στον πιο αδύνατο.

Εδώ όμως είμαι λίγο απαισιόδοξος, καθώς η αύξηση της ακροδεξιάς, στο βαθμό που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα, κάνει το πράγμα πολύ δύσκολο όσον αφορά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που εδώ και τώρα θα μειώσουν την επιρροή της. Βραχυπρόθεσμα οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες στην ακροδεξιά ατζέντα και αυτό που περιμένω στις εκλογές να συμβεί, είναι μια δραματική αύξηση της ακροδεξιάς παντού. Η κατάσταση πλέον βρίσκεται στα χέρια και των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη που καλούνται να αναλάβουν δράση.

Μ.Γ.:   Αντώνη μου, σ’ ευχαριστώ θερμά για αυτήν τη συνέντευξη και σου εύχομαι κάθε επιτυχία!

Α.Σ.:    Κι εγώ ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί