Now Reading
Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργο Κουνάνη

Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργο Κουνάνη

Ελλάδα: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 | 21:27


Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού Συνέντευξη | T-zine.gr

 

Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργο Κουνάνη

Συνέντευξη με τον υποψήφιο στις Ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργο Κουνάνη | Συνέντευξη στη Μαρίνα Γαλανού

Είναι γνωστό πρόσωπο για τις δράσεις του σε αρκετές ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες. Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων του t-zine με ανοικτά ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα, υπερασπιστές δικαιωμάτων και γενικότερα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα φιλοξενούμε συνέντευξή του.

Παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό του, όπως το βρίσκουμε στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων.

«Ο Γιώργος/Τζωρτζ Κουνάνης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο Πανεπιστήμιο του Όσλο εκπαιδεύτηκε στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο διεθνές ποινικό δίκαιο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Διαθέτει Μεταπτυχιακό στο διεθνές μάρκετινγκ και την επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2009 έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλές συλλογικότητες. Είναι ιδρυτικό μέλος και συνδιαχειριστής της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης, μέλος της ομάδας του Red Umbrella Athens και της Colour Youth — Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας. Τα τελευταία εννιά χρόνια έχει επίσης συνεργαστεί με τη Διεθνή Αμνηστία, τη Θετική Φωνή, την AIESEC, το ESN, την ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ, το Athens Pride, το ΕΠΣΕ κλπ. Το 2015 δημιούργησε το σεμινάριο «Πως να κάνουμε πιο κουήρ την (ετερο)κανονικότητα», ενώ από το 2016 συνεργάζεται με τη LiFO και το Vice Greece ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει ζήσει, σπουδάσει κι εργαστεί στο Όσλο, στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ και στο Λούμπλιν Πολωνίας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά κι έχει γνώσεις από Γερμανικά και Ιταλικά. Σήμερα διαμένει στην Αθήνα κι επιδιώκει καθημερινά τη θετική αλλαγή της Ελληνικής κοινωνίας».

Για όλους αυτούς τους λόγους χαίρομαι που φιλοξενώ τη συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό μας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

 

Στην καμπάνια μου έβαλα τον τίτλο: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Αυτός ο τίτλος συμπυκνώνει τον βασικό λόγο που αποφάσισα να συμμετέχω στις Ευρωεκλογές. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εμπλοκής σε συλλογικότητες και στην κοινωνία των πολιτών σκέφτηκα πως πολύ περίμενα κάποιος αιρετός να κάνει επιτέλους coming out ενδυναμώνοντας έτσι τον ΛΟΑΤΚΙ+ κόσμο. Επίσης, σκέφτηκα πως έχουμε βασιστεί πολύ στους συμμάχους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά τα πάγια αιτήματα όσων από εμάς δεν είχαμε/έχουμε φωνή ή μας έχει στερηθεί βίαια.

 

Μ.Γ.:    Γιώργο, αφού σου ευχηθώ καλή επιτυχία, και σε ευχαριστήσω γι’ αυτήν τη συνέντευξη, θα ήθελα να μου πεις γιατί με τους Οικολόγους Πράσινους. Τι προσδοκάς με την υποψηφιότητά σου, ποιοι είναι οι στόχοι σου.

Γ.Κ.:    Εγώ σε ευχαριστώ θερμά Μαρίνα για αυτό το βήμα που μου δίνεις στο περιοδικό που εδώ και χρόνια χρειαζόταν η τρανς κοινότητα και σε ευχαριστώ για τις ευχές.

Στην καμπάνια μου έβαλα τον τίτλο: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Αυτός ο τίτλος συμπυκνώνει τον βασικό λόγο που αποφάσισα να συμμετέχω στις Ευρωεκλογές. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εμπλοκής σε συλλογικότητες και στην κοινωνία των πολιτών σκέφτηκα πως πολύ περίμενα κάποιος αιρετός να κάνει επιτέλους coming out ενδυναμώνοντας έτσι τον ΛΟΑΤΚΙ+ κόσμο. Επίσης, σκέφτηκα πως έχουμε βασιστεί πολύ στους συμμάχους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά τα πάγια αιτήματα όσων από εμάς δεν είχαμε/έχουμε φωνή ή μας έχει στερηθεί βίαια. Πολύ έχουμε βασίσει τις ζωές μας μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο στην εξουσία που αν θέλει εν τέλει σου ανοίγει την πόρτα, αν θέλει σε ακούει, κι αν θέλει ικανοποιεί τα αιτήματά σου και στον βαθμό που εκείνη κρίνει.

Επίσης αισθάνομαι ότι χρειαζόμαστε νέο κόσμο να αποκτά ρόλο εκπροσώπου, πρέπει να ξεπεράσουμε στην Ελλάδα την νοοτροπία πως μόνο η γηραιότητα φέρει σοφία κι εμπειρία, έχουμε δει που μας πήγαν όλοι οι καρεκλοκένταυροι δεινόσαυροι που έχουν κυρίαρχο ρόλο μέχρι τώρα στην πολιτική σκηνή.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ένωση αλλά κι εκτός Ένωσης είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ και θέλω να φέρω στο προσκήνιο κατά το μέγιστο δυνατό την θέσπιση έντονων αναχωμάτων απέναντι στην επέλαση αυτών των δυνάμεων που επιδιώκουν εθνοκαθάρσεις και ομοιογένεια των κοινωνιών μας.

Η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να αποφασίσει πάνω σε δύο εξαιρετικά σημαντικές Οδηγίες που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: την Οδηγία για την Κλιματική Αλλαγή και την Οδηγία για την Ίση Μεταχείριση που θα καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής πανευρωπαϊκά. Θέλω λοιπόν να ενισχύσω με κάθε τρόπο την μοναδική πραγματικά πράσινη προοδευτική διαθεματική δύναμη που διαθέτει η Ελλάδα που έθετε στο επίκεντρο της ταυτότητάς της δεκαετίες τώρα ζητήματα προστασίας του πλανήτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ζώων και μιας βιώσιμης ανάπτυξης με κυκλική οικονομία ενώ άλλα κόμματα που βλέπουν τώρα το ενδιαφέρον των πολιτών να κατευθύνεται προς τα εκεί προσπαθούν να παιδοθετήσουν αξίες που στην ουσία ποτέ τους δεν υπηρέτησαν ούτε σε θέσεις ευθύνης μα ούτε και γενικά. Δεν έχουμε πλανήτη Β και αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα το ξέρουν πολύ καλά, με δεκαετίες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κόσμου στο ενεργητικό τους.

Όλα αυτά με έκαναν να πω πως θέλω να γίνω μέρος της λύσης κι έτσι αποδέχτηκα την πρόταση των Οικολόγων Πρασίνων να συμμετέχω στο Ευρωψηφοδέλτιό τους.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο τόσο πριν τη συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση όσο και κατά τη θητεία τους. Πρόκειται για τη μόνη πραγματικά διαθεματική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που εκφράζει αμιγώς την πολιτική οικολογία εδώ και δεκαετίες. Η πολιτική επιρροή στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, εξαρτάται έντονα από το κατά πόσο θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις λαϊκιστικές πρακτικές και λαϊκιστική ρητορική, από το κατά πόσο θα επιλέξεις να παίξεις με τα πιο πηγαία ένστικτα των πολιτών ώστε να σε ψηφίσουν είτε από φόβο είτε από αγανάκτηση προς τους ‘ανταγωνιστές’

 

Μ.Γ.:    Το Ευρωπαϊκό κόμμα των Πράσινων έχει μία σταθερή πορεία, με μία όχι μεγάλη ευρωομάδα, ωστόσο η παρουσία του είναι σημαντική. Στην Ελλάδα όμως, αν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης το κόμμα αυτό έχει σταθερή δυναμική πορεία, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχε ποτέ σημαντική πολιτική επιρροή, ενώ τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του απορροφήθηκαν από άλλα κόμματα. Τι πιστεύεις ότι έχει σταθεί εμπόδιο ώστε το κόμμα αυτό να έχει μία αυτοτελή πορεία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα προτάγματα για την ενίσχυση των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή είναι πλέον απ’ τα κυρίαρχα.

Γ.Κ.:    Είναι γεγονός πως το Πράσινο κίνημα έχει δυναμώσει παγκόσμια. Ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το Πράσινο κίνημα μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και των Οικολόγων Πρασίνων έχει προειδοποιήσει γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο τόσο πριν τη συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση όσο και κατά τη θητεία τους. Πρόκειται για τη μόνη πραγματικά διαθεματική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που εκφράζει αμιγώς την πολιτική οικολογία εδώ και δεκαετίες. Η πολιτική επιρροή στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, εξαρτάται έντονα από το κατά πόσο θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις λαϊκιστικές πρακτικές και λαϊκιστική ρητορική, από το κατά πόσο θα επιλέξεις να παίξεις με τα πιο πηγαία ένστικτα των πολιτών ώστε να σε ψηφίσουν είτε από φόβο είτε από αγανάκτηση προς τους ‘ανταγωνιστές’. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως κόμμα ποτέ δεν επέλεξαν αυτόν τον πολιτικά μη τίμιο και βρώμικο δρόμο με ό,τι κόστος προβολής αυτό συνεπάγεται. Ήταν και είναι μια δύναμη διαλόγου και συνεργασίας και η συμμετοχή στην Κυβερνητική συμμαχία της τελευταίας θητείας ήρθε ακριβώς επειδή σεβάστηκαν τις θεμελιώδεις πράσινες αξίες της συνεργασίας και του διαλόγου. Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δε σημαίνει ότι ταυτίστηκαν πλήρως ή συγχωνεύτηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αγωνιζόμαστε για να δυναμώσει ο πράσινος οικολογικός πολιτικός χώρος και να βρει τη θέση που του αξίζει στο πολιτικό σκηνικό για το καλό της κοινωνίας μας. Κατά την κυβερνητική συνεργασία τα επιτεύγματα των Οικολόγων Πρασίνων είναι πολλά σε σχέση με τις πολύ μικρές δυνάμεις (2 βουλευτές). Έγιναν μετά από πιέσεις και απειλές και ήρθαν να διορθώσουν πολλά χρονίζοντα προβλήματα.

Επιγραμματικά σου αναφέρω μέρος του έργου μέχρι τώρα:


  Νόμος για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (αποτράπηκε η καύση ως βασική μέθοδος και αυξήθηκαν οι στόχοι για ανακύκλωση).

  Νόμος για βοσκήσιμες γαίες και σχέδια βόσκησης (πριν υπήρχε ένα χάος), πλέον ξέρουν οι κτηνοτρόφοι που μπορούν να βόσκουν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πώς να αξιοποιήσει σχολάζουσες γαίες, δημοτικές και ιδιωτικές.

  Νόμος για φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura (δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη).

  Νόμος για ενεργειακούς συνεταιρισμούς (για τοπικές ανάγκες και αντίβαρο σε μονοπωλιακές αγορές ενέργειας ΑΠΕ).

  Τροπολογία για την προστασία των μεγάλων υγροτόπων της Αττικής (μετά από συνεργασία με ΕΚΒΥ, Περιφέρεια, ΥΠΕΝ).

  Προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας για την Περιβαλλοντική εκπαίδευση την επαγγελματική και την Αγροτική Εκπαίδευση (διοργανώσαμε ημερίδα για την Αγροτική Εκπαίδευση στην Αβερώφειο Σχολή της Λάρισας με Γερμανούς εκπαιδευτές, εκκλησία κλπ.).

  Νόμος για την πλαστική σακούλα (μείωση θεαματική σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 1/3).

  Νόμος για Κυκλική οικονομία και ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού ΑΝακύκλωσης που έχει μέλη των ΟΠ, πρόβλεψη και επιβολή για ορισμό πράσινων σημείων από ΟΤΑ. Απαίτηση για ανακύκλωση στο Μέγαρο της Βουλής & σημείο στάθμευσης ποδηλάτων.

  Αναπλάσεις, πράσινες πόλεις, πράσινοι διάδρομοι, απόκτηση ελεύθερων χώρων προβλέπει υπό επεξεργασία Νομοσχέδιο Δημαρά.

  Νόμος για την ΚΑΛΟ σε συνεργασία με Υπουργείο Εργασίας (σημαντική η συμβολή των ΟΠ με την τεχνογνωσία που διαθέτουν).

  Εξαίρεση από το ΤΑΙΠΕΔ του νερού με ειδική νομοθετική ρύθμιση που παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

 

Η Ενωσιακή νομοθεσία αυτή τη στιγμή προστατεύει τον σεξουαλικό προσανατολισμό από διακρίσεις στην εργασία αλλά σε κανέναν άλλο τομέα της κοινωνικής ζωής (εκπαίδευση, υγεία, συναλλαγές κλπ) κι επίσης δεν συμπεριλαμβάνει την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου. Αυτά έχουν αρχίσει ήδη να συζητιούνται και στην επόμενη θητεία πρέπει να πιέσουμε να ψηφιστεί Οδηγία που να προστατεύει στην επικράτεια της Ένωσης.

 

Μ.Γ.:    Επίσης το Ευρωπαϊκό κόμμα των Πράσινων, αναμφίβολα υποστηρίζει σταθερά όλα τα θέματα προαγωγής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα σ’ αυτά και τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Στελέχη του έχουν υπάρξει είτε εισηγητές, είτε έχουν πάρει άλλες πρωτοβουλίες για την προώθηση, είτε ριπόρτς, είτε σχετικών νομοθεσιών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι επόμενες μάχες που πρέπει να δοθούν στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα;

Γ.Κ.:    Όντως το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα είναι από τις ηγετικές φιγούρες διεκδίκησης και προστασίας των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ΛΟΑΤΚΙ ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο και λαμβάνοντας επίσης ηγετικό ρόλο στο LGBTI Intergroup του Ευρωκοινοβουλίου, έχει επιδείξει ιστορικό έργο.

Έχοντας ένα ιστορικό δυναμικό από την προηγούμενη θητεία λοιπόν, η επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να δώσει έντονες μάχες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και ειδικότερα με τα ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα:

Πρέπει να ψηφιστεί η Οδηγία για τα στάνταρ προσβασιμότητας σε Ενωσιακό επίπεδο. Το κοινό σύστημα ασύλου πρέπει να προστατευθεί περισσότερο ώστε να μην κάνει η κάθε χώρα ό,τι θέλει και οι πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες πρέπει να είναι ελεύθεροι να μετακινούνται και να ζουν όπου θέλουν στην Ένωση με πλήρη δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι – θέλουμε ενσωμάτωση, όχι αφομοίωση.

Το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε την Οδηγία για απαγόρευση των διακρίσεων για λόγους φυλής, φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού και εθνικότητας. Ωστόσο έχει μπλοκαριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω μη ομοφωνίας. Η Ενωσιακή νομοθεσία αυτή τη στιγμή προστατεύει τον σεξουαλικό προσανατολισμό από διακρίσεις στην εργασία αλλά σε κανέναν άλλο τομέα της κοινωνικής ζωής (εκπαίδευση, υγεία, συναλλαγές κλπ) κι επίσης δεν συμπεριλαμβάνει την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου. Αυτά έχουν αρχίσει ήδη να συζητιούνται και στην επόμενη θητεία πρέπει να πιέσουμε να ψηφιστεί Οδηγία που να προστατεύει στην επικράτεια της Ένωσης.

Η Οδηγία για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων βίας που ψηφίστηκε το 2012 οφείλει να συμπεριλάβει τα χαρακτηριστικά φύλου ώστε να καλύπτει και τα Ίντερσεξ άτομα. Επίσης πρέπει η εφαρμογή της Οδηγίας να προστατευτεί καλύτερα ώστε όσοι επίσημοι φορείς έχουν αναλάβει την προστασία των θυμάτων να έχουν πλήρη κατάρτιση, εκπαίδευση κι ευαισθησία.

Η Απόφαση του Δικαστηρίου της Ένωσης στην υπόθεση Coman κ.ά. κατά Ρουμανίας πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία στην Ένωση κι έτσι να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα στην Ένωση τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί ή τελέσει Σύμφωνο. Μέχρι τώρα τα κράτη μέλη έχουν αποτύχει να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι, δε, ξεκάθαρο πως με το να μην υπάρχει αναγνώριση της ισότητας στο γάμο και στο σύμφωνο σε επίπεδο Ένωσης, εμποδίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα πολιτών και των οικογενειών τους στην ελεύθερη μετακίνηση κι εγκατάσταση. Με το ψήφισμα “Μέλλον του Καταλόγου Δράσεων για τα ΛΟΑΤΙ άτομα 2019 – 2024” και στον αριθμό 10 του ψηφίσματος αυτού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που έχει την νομοθετική πρωτοβουλία στην Ε.Ε.) και την καλεί “να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία για όλες τις οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ. Μολονότι τυπικά η Ε.Ε. δεν παρεμβαίνει στο οικογενειακό δίκαιο των κρατών, η παρέμβασή της πρέπει να γίνει για την αναγνώριση της ελεύθερης κυκλοφορίας και στην περίπτωση της ύπαρξης παιδιών, της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας των παιδιών όταν αυτά παρεμποδίζονται από την εθνική νομοθεσία. Σε αυτό το πεδίο λοιπόν πρέπει να δοθούν νέες ευρωπαϊκές μάχες, ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και των γονέων τους, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός πως οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες είναι αυτή τη στιγμή στην επικράτεια της Ένωσης σε ένα νομικό περιβάλλον που δημιουργεί αποκλεισμούς. Μέχρι σήμερα 5 κράτη μέλη δεν έχουν καμία νομική προστασία στα ομόφυλα ζευγάρια και 14 κράτη μέλη δεν επιτρέπουν την παιδοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ 15 κράτη μέλη ασκούν κι άλλες διακρίσεις μην επιτρέποντας την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Παρ’ ότι, όπως ξαναείπα, το οικογενειακό δίκαιο δεν είναι δικαιοδοσία της Ένωσης αλλά των κρατών, μπορεί η Ένωση να παρέμβει διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών μέσω π.χ. νομοθεσίας για συμπεριληπτική όλων των ζευγαριών ισορροπία ζωής-εργασίας ή στο ζήτημα της ελευθερίας μετακίνησης των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών στην επικράτεια της Ένωσης όπως είπα πριν.

Στον τομέα της εκπαίδευσης η Ένωση μπορεί να βοηθήσει να γίνει καλύτερη ανταλλαγή καλών πρακτικών για συμπερίληψη στο σχολικό περιβάλλον, ώστε να σταματήσει ο ΛΟΑΤΚΙφοβικός και ρατσιστικός εκφοβισμός. Έχουμε τα άσχημα παραδείγματα της Λετονίας και της Πολωνίας που έχουν θέσει εμπόδια στην συμπερίληψη στην εκπαίδευση και η Ένωση οφείλει να μην αφήσει αυτό να διογκωθεί.

Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που αιτούνται άσυλο, ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες ακόμη δεν απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και προστασία στην επικράτεια της Ένωσης. Το Συμβούλιο της Ένωσης δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και χρειάζεται να γίνει δουλειά γι’ αυτό.

Παρότι το 2018 το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την πρακτική της βίαιης απόπειρας μετατροπής του σεξουαλικού προσανατολισμού που ακολουθείται από κάποιους ομοφοβικούς τσαρλατάνους. Η Μάλτα είναι η μόνη στην Ένωση που απαγορεύει αυτού του είδους τις πρακτικές. Η επόμενη θητεία δεν μπορεί να μείνει άπραγη σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης, ακολουθώντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ίντερσεξ δικαιώματα, το Ευρωκοινοβούλιο έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει ώστε τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν μια καθαρή ατζέντα για την απαγόρευση της υποχρεωτικήςχειρουργικής αφαίρεσης γεννητικών οργάνων τόσο εθνικά όσο κι Ενωσιακά και να εξασφαλίσει μηχανισμούς για ελέγχους, επιβολή του νόμου και προσφυγές. Η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμη από ομάδες που διοικούνται από ίντερσεξ άτομα. Μόνο δύο κράτημέλη (Μάλτα και Πορτογαλία) έχουν απαγορεύσει μέχρι τώρα τις απάνθρωπες αυτές επεμβάσεις ενώ μόνο η Μάλτα και η Ελλάδα προστατεύουν τα ίντερσεξ άτομα από διακρίσεις. Η Ένωση χρειάζεται να πιέσει για την αποπαθολογικοποίηση της ίντερσεξ ταυτότητας που ακόμη παραμένει στο ICD-11.

Με την αποπαθολογικοποίηση της τρανς ταυτότητας από τον ΠΟΥ στο ΙCD-11, το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στο να ενσωματωθούν τα κριτήρια του ICD-11 σε όλα τα κράτη μέλη. Η επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί επίσης να δουλέψει σε ένα ψήφισμα που θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αφαιρέσουν τις ψυχιατρικές προϋποθέσεις για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με τη φυλομετάβαση καθώς και αναφορικά με την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου που πρέπει να γίνεται εξωδικαστικά, βασιζόμενη στον αυτοπροσδιορισμό και συμπεριλαμβάνοντας τρίτη ή/και κενή καταχώριση φύλου. Αυτή τη στιγμή 7 κράτη μέλη ακόμη απαιτούν ψυχιατρικές διαγνώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και στείρωση για να προβείς σε μεταβολή των νομικών σου εγγράφων και μόνο 6 κράτη μέλη βασίζουν το σύστημα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου. Όσο για τα μη δυϊκά ως προς το φύλο άτομα η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι ακόμη περισσότερη καθώς μόνο τρία κράτη μέλη έχουν διαδικασίες αναγνώρισης των μη δυϊκών ταυτοτήτων φύλου.

Ομοίως η Ένωση πρέπει να αναλάβει περισσότερο ηγετικό ρόλο και για την προστασία των (ΛΟΑΤΚΙ) Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εκτός των συνόρων της.

Και η χρηματοδότηση της κοινωνίας των πολιτών μέσω προγραμμάτων όπως το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, το Erasmus+ και το πρόγραμμα για τα δικαιώματα, της ισότητα και τους πολίτες (2014 – 2020) πρέπει να διατηρηθεί στα ίδια ή και πιο ενισχυμένα επίπεδα στην επόμενη θητεία καθώς αυτά τα προγράμματα έχουν βοηθήσει πολλές ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις να καταπολεμήσουν την ΛΟΑΤΚΙφοβία πανευρωπαϊκά.

 

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οφείλει να προβεί σε ψήφισμα για προστασία των μη δυϊκών ταυτοτήτων φύλου. Δεν γίνεται να μιλάμε για προστασία της ταυτότητας, έκφρασης και των χαρακτηριστικών φύλου χωρίς να περιλαμβάνουμε τις μη δυϊκές ταυτότητες φύλου.

 

Μ.Γ.:    Πολλές χώρες του κόσμου και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει τρίτη καταχώριση φύλου για τα μη δυϊκά και ίντερσεξ πρόσωπα που το επιθυμούν. Το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειάς του 2048/2015, προτρέπει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τρίτη καταχώριση φύλου για τα πρόσωπα που το επιθυμούν. Επιπλέον, ακόμη και κράτη που αυτό δεν αναγνωρίζεται από το κράτος, έχουν υιοθετήσει καλές πρακτικές, όπως πχ τουαλέτες ή αποδυτήρια ουδετέρου φύλου (gender neutral) και στην Ελλάδα, παρ’ ότι το δικαστήριο δεν μετέβαλε την καταχώριση φύλου για μη δυϊκό πρόσωπο, μολαταύτα, μετέβαλε το μικρό όνομα και αναγνώρισε το δικαίωμα των μη δυϊκών προσώπων στις μη δυϊκές ταυτότητες. Ωστόσο, δεν έχουμε δει στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου ακόμη κάποια τέτοια πρωτοβουλία. Πιστεύεις ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουν και αυτά τα θέματα; Ή ακόμη και να υιοθετήσει καλές πρακτικές, όπως πχ να υπάρξουν στα κτήρια της Ε.Ε. τουαλέτες ουδετέρου φύλου.

Γ.Κ.:    Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οφείλει να προβεί σε ψήφισμα για προστασία των μη δυϊκών ταυτοτήτων φύλου. Δεν γίνεται να μιλάμε για προστασία της ταυτότητας, έκφρασης και των χαρακτηριστικών φύλου χωρίς να περιλαμβάνουμε τις μη δυϊκές ταυτότητες φύλου. Προσωπικά θα προσπαθήσω τουλάχιστον οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια να γίνουν συμπεριληπτικές/-ά σε όλες τις ταυτότητες φύλου στα κτήρια του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και των λοιπών Ευρωπαϊκών θεσμών καθώς είναι κι ένα ζήτημα προσβασιμότητας που με αφορά πολύ προσωπικά εκτός από πολιτικά και κοινωνικά. Ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (όπως το πρόσφατο ιστορικό ψήφισμα για τα Ίντερσεξ δικαιώματα) θα ήταν πολύ χρήσιμο προς αυτήν την κατεύθυνση που εκτός από τον θεσμικό του ρόλο θα φέρει τη χρήσιμη ορατότητα σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Εννοείται πως αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, μαζί με τον δικαστικό ακτιβισμό που έχει ήδη ξεκινήσει από δύο άτομα, ώστε να πιέσουμε προς την ψήφιση μιας συμπεριληπτικής ΝΑΤΦ στα μη δυϊκά ως προς το φύλο άτομα.

 

Ο φασισμός, ο ναζισμός, η μισαλλοδοξία, ο άκρατος λαϊκισμός και η ακροδεξιά βέβαια έχουν δυστυχώς πολλά πλοκάμια μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να μην πέθανε στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ωστόσο, είναι χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων που δουλεύουν για συμπεριληπτικές και ανοιχτές κοινωνίες να μην αφήσουν αυτό το φάντασμα να επανέλθει στη ζωή.

 

Μ.Γ.:    Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του άκρατου λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει, πρακτικά εννοώ γιατί τα ευχολόγια δεν αρκούν, για να αναστραφεί αυτό;

Γ.Κ.:    Ας ξεκινήσουμε με το να μην παίρνουμε ως δεδομένο ότι σώνει και ντε θα ανέβουν πολύ οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ο φόβος δύσκολα γίνεται ο βέλτιστος οδηγός καλών πρακτικών. Ο φασισμός, ο ναζισμός, η μισαλλοδοξία, ο άκρατος λαϊκισμός και η ακροδεξιά βέβαια έχουν δυστυχώς πολλά πλοκάμια μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να μην πέθανε στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ωστόσο, είναι χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων που δουλεύουν για συμπεριληπτικές και ανοιχτές κοινωνίες να μην αφήσουν αυτό το φάντασμα να επανέλθει στη ζωή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει πιο αλληλέγγυα, δημοκρατική και διαφανής. Πρέπει να εφαρμοστεί το πάγιο αίτημα των Πρασίνων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πανευρωπαϊκά. Ο προϋπολογισμός της Ένωσης πρέπει να αυξηθεί και να στοχεύσει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σέβονται το περιβάλλον, τα εργαζόμενα άτομα και τα ζώα. Η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών είναι επίσης κλειδί για την εμπόδιση των ακροδεξιών όπως και η ενίσχυση του Erasmus+ και μιας εκπαίδευσης ανοιχτής, προσβάσιμης και πολύχρωμης. Όσο πιο ενδυναμωμένη η κοινωνία των πολιτών και η ενθάρρυνση της κινητικότητας και της πολύχρωμης εκπαίδευσης μέσα στην Ένωση, τόσο πιο ισχυρά τα εμπόδια σε αυτές που προσπαθούν/θα προσπαθήσουν να καταστρατηγήσουν δικαιώματα κι ελευθερίες. Πρέπει να ιδρυθεί ένα ταμείο αποπληρωμής χρεών και μια ελάχιστη ενιαία φορολογική κλίμακα για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τις πρωτοβουλίες για μια κυκλική οικονομία μηδενικών ρύπων και μηδενικών απορριμάτων θα γίνουν βήματα για αναχαίτισητης κλιματικής αλλαγής κι έτσι οι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται στο μέλλον να δραπετεύουν από τον τόπο τους λόγω της ερημοποίησης του πλανήτη από την εξορυκτική δραστηριότητα και τους πολέμους για το νερό και τα ορυκτά καύσιμα. Η απώτερη θεραπεία και απομόνωση του φασισμού φυσικά, πιστεύω, θα είναι όταν το πάρουμε απόφαση να γίνει η Ένωση μια πλήρης Ομοσπονδία σε αντίθεση με αυτό το πολιτικό UFO μεταξύ Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας που είναι τώρα που δημιουργεί ανισότητες και αδικίες. Με αυτές τις πρακτικές προτάσεις πιστεύω πως θα έρθει άμεση βελτίωση στο βιωτικό επίπεδο όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ένωση με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται η ενδεχόμενη άγνοια ή ημιμάθειά τους από απόγνωση ή φόβο κι έτσι δεν θα καταφεύγουννα βρίσκουν καταφύγιο στις ακραίες εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν εθνοκαθάρσεις και ομοιογένεια.

Δείτε Επίσης

 

Έχω θέσει τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θέλω να δουλέψω αν με επιλέξει ο κόσμος να τον εκπροσωπήσω: 1) Ανθρώπινα Δικαιώματα, 2) Δικαιώματα των Ζώων, 3) Προστασία του πλανήτη 4) Βιώσιμη ανάπτυξη / κυκλική οικονομία.

 

Μ.Γ.:    Εάν εκλεγείς, ποια είναι τα θέματα που εσύ θα ήθελες να επικεντρώσεις και να δώσεις περισσότερη προσοχή.

Γ.Κ.:    Έχω θέσει τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θέλω να δουλέψω αν με επιλέξει ο κόσμος να τον εκπροσωπήσω: 1) Ανθρώπινα Δικαιώματα, 2) Δικαιώματα των Ζώων, 3) Προστασία του πλανήτη 4) Βιώσιμη ανάπτυξη / κυκλική οικονομία.

Πιο αναλυτικά:

Ανθρώπινα δικαιώματα — προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων — πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, θηλυκότητες, Ρομά, ΑμεΑ, άστεγα/φτωχά άτομα, χρήστ(ρι)ες, ασθενείς, νέα άτομα, παιδιά, ηλικιωμένα άτομα.

Θέλω να ενισχύσω τη φωνή υποστήριξης και προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων πανευρωπαϊκά και να πιέσω μαζί με την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος να διασφαλιστεί η απαγόρευση των διακρίσεων αναφορικά με σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου και χαρακτηριστικών φ΄λυου σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (υγεία, εργασία, εκπαίδευση, συναλλαγές κλπ) και όχι μόνο στην εργασία όπως ισχύει τώρα στην Ένωση.

Θέλω να δουλέψω για μια Ένωση στην οποία δεν θα περισσεύει κανένα, καμιά και κανένας.


o     Αυστηρά κοινά πανευρωπαϊκά στάνταρ προσβασιμότητας.
o     Απαγόρευση της υποχρεωτικής στέρησης της ελευθερίας σε πολίτες που δεν έχουν τελέσει αδικήματα a.k.a. απαγόρευσητης υποχρεωτικήςστράτευσης.
o     Προστασία της εργασίας στο σεξ και των εργασιακών δικαιωμάτων πανευρωπαϊκά.

Δικαιώματα των ζώων (όχι μόνο σκυλάκια και γατάκια).

Θέλω να γίνω η φωνή κάθε όντος που η φωνή του έχει στερηθεί βίαια ή που δεν είχε ποτέ φωνή. Τα δικαιώματα των ζώων είναι στο επίκεντρο των στόχων μου και θέλω να δουλέψω ώστε οι βιομηχανίες του κρέατος να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτες αντιμετωπίζοντας τα ζώα ως μηχανές. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η βιομηχανική εκτροφή ζώων είναι κορυφαίος παράγοντας δημιουργίας της κλιματικής αλλαγής κι εκτός από κινηματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν και θεσμικές ώστε να σταματήσει ο βασανισμός αθώων όντων όπως και η καταστροφή του πλανήτη.

Προστασία του μόνου μας σπιτιού — του πλανήτη μας από καταστροφικές κι ανεξέλεγκτες εταιρείες και βιομηχανίες μεγαθύρια που κερδοφορούν καταστρέφοντας τον πλανήτη.

Δε θα ησυχάσω αν δεν περάσει η Οδηγία (που θα πιέσω να γίνει Κανονισμός με άμεση εφαρμογή σε όλη την Ένωση) για την Κλιματική Αλλαγή βοηθώντας έτσι να πιέσω όλη την Ένωση να φτάσει σταδιακά σε μηδενικά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα και το πλαστικό και να στραφεί πλήρως σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μια κυκλική οικονομία μηδενικών ρύπων και απορριμάτων. Δεν έχουμε άλλον πλανήτη και αυτός μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως θα γίνει αβίωτος μέσα σε 12 χρόνια αν δε δράσουμε αποφασιστικά και ΑΜΕΣΑ. Ο κόσμος το απαιτεί καιρό τώρα. Η πολιτική πρωτοβουλία είναι το μόνο που μας λείπει.

Εκκοσμίκευση της Ελλάδας και των κρατών της Ένωσης.

Ήρθε ο καιρός να γίνουμε μια Ευρώπη που θα απαλλαγεί πλήρως από τις σκοτεινές εποχές του Μεσαίωνα και της πρωτοκαθεδρίας της Εκκλησίας ή της έντονης άσκησης επιρροής της Εκκλησίας στο πολιτικό σύστημα και σκοπεύω να επηρεάσω όσο περισσότερο μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση.


Φορολογική πολιτική που θα ζητάει περισσότερα από αυτές που πραγματικά μπορούν να τα δώσουν πανευρωπαϊκά.
• Ενιαία πολιτική εταιρικής φορολόγησης (ελάχιστο εταιρικό φόρο 18% σε όλη την ΕΕ).
• Επίσης θέλω να δουλέψω να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια πλήρη Ομοσπονδοποίηση της Ένωσης λύνοντας έτσι χρόνια προβλήματα ανισοτήτων λόγω της κατάστασης πολιτικού UFO που είμαστε τώρα με στοιχεία τόσο ομοσπονδίας όσο και συνομοσπονδίας.
• Σκοπεύω, δε, να δουλέψω ώστε να αποκτήσουμε μια Ένωση που θα απαλλαχθεί επιτέλους από την παραβιαστική πρακτική του καπνίσματος στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους .

Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους ήδη δουλεύω κινηματικά και θεσμικά εδώ και χρόνια κι ελπίζω οι πολίτες να με εμπιστευτούν ώστε να αυξήσω/αυξήσουμε την εκπροσώπηση αυτών των διεκδικήσεων και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.

Μ.Γ.:    Γιώργο σε ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και γενικότερα!

 

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί