Now Reading
Συντηρητικές Πολιτείες μπλοκάρουν τη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας για τα τρανς άτομα. Οι οικογένειες δραπετεύουν.

Συντηρητικές Πολιτείες μπλοκάρουν τη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας για τα τρανς άτομα. Οι οικογένειες δραπετεύουν.

Από το Τέξας έως τη Φλόριδα, οικογένειες με τρανς παιδιά που βρίσκονται σε φυλομετάβαση διαμαρτύρονται διότι οι πολιτικές των Πολιτειών που ζουν περιορίζουν τη φυλο-επιβεβαιωτική (gender affirming) φροντίδα υγείας και τούτο τις εξαναγκάζει να δραπετεύσουν απ’ αυτές.

 * Των Annie Connell-Bryan, Joanne Kenen and Jael Holzman | Politico | 11/27/2022

(μετάφραση: Αφροδίτη Παπαγεωργίου)

H Carrie Jackson και η τριμελής οικογένειά της νοσταλγικά θυμούνται το σπίτι τους στο Denton του Τέξας.

«Κρυβόμουν για πολύ καιρό», αναφέρει το Cass. «Στη συνέχεια όμως αντιλήφθηκα ότι θα πρέπει να παλέψω για τον εαυτό μου ενάντια σε όλους τους ανέμους».

Αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στα προάστια του Ντάλλας από τη μικρή κωμόπολη Malakoff του Τέξας το 2016. Βρήκε εργασία ως επικεφαλής σύμβουλος στο Aubrey Independent School District. Αυτή η τεράστια αλλαγή για την οικογένειά της συνέβη διότι η αγαπημένη 17χρονη τρανς κόρη της, η Cass, ήταν αδύνατον να ζήσει εκεί.

Αποκαλύπτοντας τη ταυτότητά της και προχωρώντας ιατρικά και κοινωνικά στη μετάβασή της από τα 14 όλα ήταν δύσκολα, ενώ από τα 17 της αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό πρόσωπο χρησιμοποιώντας ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες (they/them)[σημείωση μεταφράστριας: από εδώ και στο εξής χρησιμοποιείται ουδέτερη γλώσσα ως προς το φύλο για το μη δυαδικό πρόσωπο]. Είχε υψηλή βαθμολογία στο σχολείο, στη συνέχεια βρήκε εργασία, οδηγούσε, ενώ έκανε σχέδια για να προχωρήσει στο κολλέγιο, όπως αναφέρει η Carrie.

«Κρυβόμουν για πολύ καιρό», αναφέρει το Cass. «Στη συνέχεια όμως αντιλήφθηκα ότι θα πρέπει να παλέψω για τον εαυτό μου ενάντια σε όλους τους ανέμους».

Τη νύκτα της 22ας Φεβρουαρίου, η Carrie, καθόταν στο κρεβάτι της, χαζεύοντας στο timeline του facebook όταν τη προσοχή της τράβηξε ένα άρθρο από μία άλλη μητέρα τρανς παιδιού. Ο Κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbot εξέδωσε διάταγμα απαιτώντας από το Υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής να διερευνήσει πόσοι και ποιοι είναι οι γονείς που είχαν παιδιά σε φυλομετάβαση, συμπεριλαμβανομένης γνωμάτευσης ενός ρεπουμπλικανού γενικού εισαγγελέα, του Ken Paxton, να ανασταλούν. Σύμφωνα με αυτήν, μάλιστα, τη γνωμοδότηση οι γονείς αυτοί θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη πολύ βαριά κατηγορία της παιδικής κακοποίησης. Όχι όμως μόνον οι γονείς: αλλά και οι εργαζόμενοι υγείας που εργάζονταν προσφέροντας υποστήριξη υγείας σε τρανς παιδιά εάν δεν ανέφεραν (κατέδιδαν η ακριβής λέξη) στις αρχές αυτές τις οικογένειες στην Πολιτεία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι Jacksons βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Cumberland, μία μικρή πόλη κοντά στα βουνά Allegheny στο δυτικό Maryland, όπου ζούσε η ετεροθαλής αδελφή του Cass, Bug, που επίσης είναι τρανς και θα προσέφερε καταφύγιο στο Cass, τη μητέρα, και την άλλη τους αδελφή. Χωρίς εργασία και δίχως σχέδια για τη περαιτέρω τους ζωή, η μόνη επιλογή για την οικογένεια ήταν να εγκαταλείψει την Πολιτεία, που βεβαίως δεν είχε κανέναν πρότερο σκοπό να το πράξει. Εγκατέλειπαν το σπίτι τους…

Οι Jacksons δεν είναι η μόνη οικογένεια που έφυγε από το Τέξας μετά το διάταγμα του Abbot. Αποτελούν μόνο μία μονάδα από μία ευρεία έξοδο οικογενειών με τρανς παιδιά από Πολιτείες που επέβαλαν νόμους και πολιτικής που κατέστρεφαν τη δυνατότητα πρόσβαση στη φυλομεταβατική φροντίδα υγείας για τα παιδιά τους, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του Politico με συνεντεύξεις άνω των 100 τρανς εφήβων ή και ενηλίκων αλλά και των οικογενειών τους.

Ο αγώνας για την πρόσβαση στη φυλο-επιβεβαιωτική φροντίδα υγείας για τα τρανς εναρά άτομα, όπως άλλωστε και ο αγώνας για το δικαίωμα στην έκτρωση αλλά και η τομή με άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας, πολιτικής, φύλου, κουλτούρας και φυλής, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους Αμερικανούς που θέλουν απλά να ζήσουν, να εργαστούν και να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους, όπως κάνουν όλες οι οικογένειες. Και αυτό το κύμα ολοένα και αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, όταν περισσότεροι συντηρητικοί Κυβερνήτες Πολιτειών και νομοθέτες περιόρισαν σημαντικά τη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας για τα πρόσωπα που ζουν με ασυμφωνία φύλου (όπως πλέον αναφέρεται στα νέα εγχειρίδια του ICD-11, όμως ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε όλες της χώρες).

Οι επιπτώσεις στα τρανς πρόσωπα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως αναφέρει η βοηθός Γραμματέας Υγείας, Rachel Levine σε συνέντευξή της, αναφερόμενη στην αλλαγή πολιτικής κάποιων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση υγείας σε τρανς άτομα. Αξία έχει να σημειωθεί πως η Levine έχει την ιδιότητα της παιδιάτρου.

Για τους Jacksons, που επέτρεψαν σε μία φωτογράφο και ρεπόρτερ του Politico να περάσουν κάποιες μέρες μαζί τους στο Maryland και να μοιραστούν την ιστορία τους στο Τέξας, η επιλογή αυτή έγινε ταχέως επείγουσα. Μετά το διάταγμα του Abbott, η ψυχική υγεία του Cass επιδεινώθηκε, όπως αναφέρει η Carrie. Γιατί το χειρότερο όλων ήταν πως όλοι οι επαγγελματίες που εργάζονταν με παιδιά, δάσκαλοι, φροντιστές υγείας στα σχολεία, ψυχολόγοι, όλοι, θα έπρεπε να καταγγείλουν τους γονείς των παιδιών όπως το Cass στις αρχές, αλλιώς θα αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Cass, όλοι στη μικρή πόλη που ζούσαν γνώριζαν πως ήταν τρανς, καθώς και ότι η μητέρα του ήταν επικεφαλής σύμβουλος στο τοπικό σχολείο. Έτσι λοιπόν το Cass ανησυχούσε για τη μητέρα της καθώς και ότι η εργασία και η καριέρα της βρισκόταν πλέον σε κίνδυνο καθώς και όλη η οικογένεια. Τούτο οδήγησε το Cass σε σκέψεις που το οδηγούσαν στην αυτοκτονία…

«Ήξερα ότι πλέον είχα βρεθεί στο στόχαστρο και ένοιωσα σα να ήμουν ένα τέρας, σα να ήμουν γυμνό όταν βρισκόμουν κάπου δημόσια, σα να είχαν εστιάσει όλα τα μάτια επάνω μου», λέει το Cass. «Ήταν μία σκοτεινή εποχή». Ενθυμούμενη αυτές τις στιγμές η Carrie αναφέρει: «Με ξύπναγε διότι είχε ιδιαίτερα έντονες αυτοκτονικές σκέψεις»

Περίπου 2% του γενικού πληθυσμού των παιδιών που φοιτούν σε αμερικανικά σχολεία αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς (σύμφωνα με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις) και αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό βαθμό κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων, καθώς και άλλων σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας – ιδιαίτερα εάν τα συγκρίνουμε με τον γενικό πληθυσμό άλλων παιδιών που είναι cisgender, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Εν τω μεταξύ, το 5% των ενηλίκων κάτω των 30 ετών και περίπου το 1,6% των ενηλίκων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Pew αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα.

Κατά τα τελευταία χρόνια, πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις ρεπουμπλικανών, έχουν απογυμνώσει τη πρόσβαση παιδιών και εφήβων σε φυλο-επιβεβαιωτική φροντίδα. Η λογική αυτών των νομοθεσιών είναι (όπως αναφέρεται από αυτούς που τις υποστηρίζουν), να «προστατέψουν» τα παιδιά από τους «groomers» (όσων δηλαδή γίνονται χειριστικοί – μανιπιουλάρουν, υποτίθεται τα παιδιά), τους παιδόφιλους και γιατρούς που κάνουν «κακό» στην υγεία των παιδιών. Με αυτές τις νομοθεσίες εστιάζουν στους τρανς εφήβους και παιδιά, αλλά ο στόχος πέραν αυτού είναι να διασπείρουν τον φόβο ανάμεσα όχι μόνο στα τρανς παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά και στα ενήλικα τρανς άτομα που και αυτών η πρόσβαση στη φυλομετάβαση απειλείται, καθώς με τη λογική αυτή απορρίπτεται κάθε έννοια ταυτότητας φύλου, καθώς γι’ αυτούς τους νομοθέτες και όσους υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές το μόνο που υπάρχει είναι το ονομαζόμενο «βιολογικό» φύλο.

Πέραν του Τέξας, παρόμοιες πολιτικές εφαρμόζονται και στο Άρκανσω, στην Αριζόνα και στην Αλαμπάμα, ενώ ήδη στο Τέξας όπως αναφέρθη καθώς και στη Φλόριδα υπάρχουν εκτελεστικά διατάγματα. Επίσης, στο Τενεσσή έχει ψηφιστεί ένας, μικρότερου εύρους βέβαια αλλά, περιοριστικός νόμος το 2021 που περιορίζει τη δυνατότητα ορμονοληψίας στη προεφηβική ηλικία.

Ακόμη, μερικές Πολιτείες περιορίζουν ή και ακόμη απαγορεύουν την ασφαλιστική κάλυψη μέσω του Medicaid ακόμη και στα τρανς ενήλικα πρόσωπα, όπως αναφέρει έρευνα του  Kaiser Family Foundation.

Οι Κυβερνήτες, νομοθέτες και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που επιχειρηματολογούν για την άρνηση πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα για τα τρανς πρόσωπα, αναφέρουν ότι επεμβαίνουν για να «προστατέψουν» τα νεαρά άτομα από «φυσική και πνευματική κακοποίηση»

«Πιστεύω με ισχυρό τρόπο ότι ο Θεός σε έκανε αγόρι, και είσαι αγόρια, και εάν σε έκανε κορίτσι, είσαι κορίτσι», ανέφερε η Κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Kay Ivey, σε δήλωσή της όταν υπέγραψε την πολιτειακή νομοθεσία που απαγόρευση τη πρόσβαση.

 

Εν συνόλω, είναι 15 οι Πολιτείες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν περάσει νομοθεσίες ή πολιτικές με παρόμοιους περιορισμούς. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Ρεπουμπλικανή Marjorie Taylor Greene, έχει εισάγει νομοθεσία με τίτλο: «Προστατεύοντας τα αθώα παιδιά», η οποία σκοπό έχει να απαγορεύσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο τη χρηματοδότηση για πλάνα υγείας που καλύπτουν τη φυλο-επιβεβαιωτική φροντίδα υγείας. Μάλιστα αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει να απαγορεύσει και στους εκπαιδευόμενους γιατρούς να διδάσκονται πώς να παρέχουν τέτοιου είδους φροντίδα υγείας και παράλληλα να ποινικοποιήσει τη φροντίδα υγείας στα τρανς πρόσωπα. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αυτό έχει 49 υποστηρικτές. Δεν έχει ακόμη εισαχθεί στη Βουλή, αυτό όμως πιθανότατα θα γίνει καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν πλέον το Κοινοβούλιο από τον νέο χρόνο.

Δείτε Επίσης

Ακόμη, στη Φλόριδα, ο ιδιαίτερα δημοφιλής κυβερνήτης της που εικάζεται ότι θα είναι υποψήφιος για το Προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ, Ron DeSantis, μίλησε ανοικτά κατά της φυλο-επιβεβαιωτικής φροντίδας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα την απαγορεύσει, ενώ οι γιατροί εάν παρέχουν τέτοιου είδους φροντίδα θα χάνουν την άδειά τους.

Ο DeSantis, επίσης, ηγήθηκε στην ονομαζόμενη καμπάνια “Don’t Say Gay” (μη μιλάς για γκέι), η οποία έχει στόχο να απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να μιλά σε σχολικές αίθουσες για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Μία τρανς γυναίκα, 30 ετών, αναγκάστηκε εν όψει όλων αυτών των πολιτικών, να εγκαταλείψει τη Φλόριδα και να καταφύγει στη Πολιτεία του Ουάσιγκτον, στα μέσα Οκτωβρίου. Σε μία συνέντευξή της αναφέρει ότι ήδη εξετάζει τις επιλογές να πουλήσει το σπίτι της το οποίο αγόρασε προ τεσσάρων χρόνων αφότου ο DeSantis ψήφισε αυτές τις πολιτικές.

«Ζούσα στη Φλόριδα, εκεί μεγάλωσα, πήγα σχολείο, ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση, αγόρασα σπίτι και θα έκανα τη δική μου οικογένεια», σημειώνει η τρανς γυναίκα που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της φοβούμενη τις παρενοχλήσεις που μπορεί να υποστεί. «Τώρα πλέον όλ’ αυτά μοιάζουν να εξανεμίστηκαν, να πετάχτηκαν απ’ το παράθυρο με όλα αυτά που συμβαίνουν»

Αλλά και άλλα τρανς ενήλικα άτομα εξετάζουν τις δυνατότητες που έχουν ώστε να δραπετεύσουν αυτές τις πολιτικές.

Επιστρέφοντας στο Cass, μας αναφέρει πως προτού εγκαταλείψουν το σπίτι τους, ξύπναγε στη μέση της νύκτας, υπερβολικά αγχωμένη για το τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα η Carrie πήγε το παιδί της στο γιατρό που το παρακολουθούσε και της είπε ότι το παιδί της βρίσκεται σε κίνδυνο αυτοκτονικού επεισοδίου και αισθάνεται απολύτως απελπισμένο για το μέλλον του.

Λίγες μέρες αργότερα, η Carrie πήγε το Cass, εκτός Πολιτείας, σε ένα νοσοκομείο στην Οκλαχόμα που έχει εξειδικευμένη κλινική για τρανς παιδιά. Καθ’ οδόν προς την Οκλαχόμα η Carrie αντιλήφθηκε και αποφάσισε ότι δεν μπορούσαν πλέον αν ζουν στο Τέξας.

«Πλέον για μένα όλα έγιναν καθαρά. Δεν υπήρχε οδός επιστροφής που να συμπεριλάμβανε τη παραμονή μας στο Τέξας και ήδη έπρεπε να φτιάξω ένα πλάνο απόδρασης», μας είπε η Carrie ενώ συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε σύντομα όλες τις επαφές της ότι θα έφευγαν οικογενειακώς για το Μέρυλαντ.

«Ένοιωσα σαν ένα κομμάτι του εαυτού να είχε πεθάνει μέσα σε λίγους μήνες», μας είπε το Cass στο νέο σπίτι τους πλέον στο Μέρυλαντ.

Παρά όμως το τραύμα, το Cass αναπολεί το σπίτι τους στο μικρό Denton. Και η Carrie πάντα είναι δίπλα του, πλέον όμως χωρίς δουλειά χωρίς να ξέρει τι θα ξημερώσει με μεγάλη αβεβαιότητα.

Trans  News | T-zine.gr | 1.12.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Politico

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί