Now Reading
Τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενωθούν, καθώς το πολιτικό κίνημα κατά της LGBTI κοινότητας αυξάνεται στην Πολωνία

Τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενωθούν, καθώς το πολιτικό κίνημα κατά της LGBTI κοινότητας αυξάνεται στην Πολωνία

ΕΕ: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 | 14:47

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

 

 

Τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενωθούν, καθώς το πολιτικό κίνημα κατά της LGBTI κοινότητας αυξάνεται στην Πολωνία.

Τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενωθούν, καθώς το πολιτικό κίνημα κατά της LGBTI κοινότητας αυξάνεται στην Πολωνία.

Καθώς η LGBTI κοινότητα στην Πολωνία αντιμετωπίζει ένα κλίμα πολιτικής δαιμονοποίησης και βίαιες επιθέσεις, ήρθε η ώρα οι ηγέτες μας να θέσουν ένα στρατηγικό πλαίσιο βάζοντας τους ανθρώπους στην πρώτη θέση.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η LGBTI κοινότητα της Πολωνίας βρίσκεται στη μέση πολιτικών αντιπαραθέσεων που προωθούν μίσος, υποκινούν βία και θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Politico, ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών και τώρα των Κοινοβουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο, πολιτικοί ηγέτες από το κορυφαίο κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) – συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπουργών – εκτελούν μια εκστρατεία δαιμονοποίησης της LGBTI κοινότητας ενώ πλαισιώνονται από συντηρητικούς θρησκευτικούς ηγέτες.

Οι τοπικοί σύμβουλοι σε διάφορες πόλεις υιοθέτησαν δηλώσεις κατά της «LGBTI ιδεολογίας» (όπως την ονομάζουν), υποστηρίζοντας συχνά ότι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βλάψει τα παιδιά. Οι Δήμαρχοι στις πόλεις Λούμπλιν, Γκνιέζνο και Ρζεσζόφ, απαγόρευσαν τις Πορείες Ισότητας και τον Ιούλιο η εφημερίδα Gazeta Polska ξεκίνησε μια εκστρατεία αυτοκόλλητων ετικετών «Ζώνη ελεύθερη από LGBT», με στόχο την υποκίνηση μίσους σε όλη τη χώρα.

Αυτές οι λεκτικές επιθέσεις και οι συμβολικές ενέργειες δεν διαχωρίζουν μόνο τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκλογικούς φορείς, αλλά επίσης προωθούν το μίσος και οδηγούν σε πραγματικές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, όπως συνέβη στη Πορεία Ισότητας στο Μπιάλιστοκ, όπου οι συμμετέχοντες δέχθηκαν επιθέσεις από διαδηλωτές κατά της LGBTI κοινότητας. Μετά την κορύφωση της βίας στην πορεία, οι πολιτικοί κατηγόρησαν τους LGBTI ανθρώπους για την υποκίνηση.

Παγκόσμια και απότομη άνοδος μίσους και διχόνοιας

Οι εξελίξεις στην Πολωνία δεν είναι οι μόνες. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε μια απότομη άνοδο μίσους και διχασμού, που στοχεύει συχνά περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως τους LGBTI ανθρώπους. Ο λόγος κατά των LGBTI ανθρώπων εισέρχεται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και επηρεάζει τις κοινωνίες, που διαδίδονται από τους λαϊκίστικους ηγέτες που προωθούν το φόβο και αναπαράγουν την μισαλλοδοξία για χάρη του πολιτικού κέρδους.

Αυτή η επιβλαβής ρητορική κανονικοποιεί το μίσος και τις διακρίσεις κατά των LGBTI ανθρώπων και ενθαρρύνει τα εγκλήματα μίσους και τη βία εναντίον των LGBTI ανθρώπων σωματικά και λεκτικά. Αυξάνει την πιθανότητα οι άνθρωποι να δεχτούν επιθέσεις χωρίς άλλο λόγο πέρα του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή/και χαρακτηριστικών φύλου και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Μια άνοδος κατά 147% στα εγκλήματα μίσους με ομοφοβικό και τρανσφοβικό υπόβαθρο και 41% αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών ή θρησκευτικών εγκλημάτων μετά την εκστρατεία δημοψηφίσματος του Brexit αποτελούν ισχυρό παράδειγμα.

Στρατηγική που να βάζει σε πρώτη θέση τους ανθρώπους

Σε μια εποχή που η ρητορική μίσους και η διχαστική ρητορική προκαλούν ανησυχητική αντίδραση και οπισθοδρόμηση για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας να ενώσουμε με μια ευρεία και ποικίλη συμμαχία τις οργανώσεις ώστε να λάβουν σαφή θέση εναντίον της ρητορικής μίσους και της διχαστικής ρητορικής που στοχεύει κάθε κοινότητα . Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει επίσης να στρέφονται ενάντια στο μίσος παρά να το ενθαρρύνουν.

Η απαγόρευση της Πορείας Ισότητας στο Ρζεσζόφ ανατράπηκε από δικαστήριο και οι δήμαρχοι στη Βαρσοβία, την Κρακοβία και το Γκντάνσκ υποστήριξαν τα θεμελιώδη δικαιώματα, αφήνοντας να γίνουν οι πορείες. Χρειαζόμαστε πολιτική ηγεσία που, αυτή τη στιγμή του λαϊκισμού και του διαχωρισμού, να σταθεί ξεκάθαρα στα θεμελιώδη δικαιώματα για όλους και ενάντια στις διακρίσεις και στο μίσος για τις κοινωνίες μας. Χρειαζόμαστε την πολιτική ηγεσία που θα ακούσει και θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πολιτών στην Ευρώπη σήμερα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε και να μην χρησιμοποιούμε ως αποδιοπομπαίο τράγο μια ομάδα για πολιτικό κέρδος. Η απασχόληση, η εκπαίδευση, η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική ένταξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα ζωτικά συστατικά που στηρίζουν την ευημερία των κοινωνιών μας και πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις στις ΗΠΑ απεικονίζονται με μεγάλη σαφήνεια, η αύξηση του μίσους δεν βλάπτει μόνο την στοχευμένη ομάδα, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της.

Είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει σε πρώτη θέση τους ανθρώπους και να σταθεί σταθερά στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις και με δημοκρατία. Μαζί με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και άλλα ΜΚΟ δίκτυα, η ILGA-Europe, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ξεκίνησε την έκκληση «No Hate», καλώντας τους ευρωβουλευτές, τους πολιτικούς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όσους ενδιαφέρονται δημόσια όχι μόνο να αποφύγουν την εμπλοκή ή την ενίσχυση της ρητορικής που μπορεί να προκαλεί διακρίσεις, προκαταλήψεις ή μίσος για οποιονδήποτε λόγο, αλλά και την ενεργή αντιμετώπισή της. Όλα τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να αντιμετωπίσουν με στρατηγική την πρόκληση των λαϊκιστικών κινημάτων που θέτονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και να σταθούν ισχυρά ενάντια σε κάθε υποκίνηση μίσους για την ευημερία των κοινωνιών μας.

 

Η Γαλλία ετοιμάζεται με νόμο να «σαρώσει» το μίσος, την ομοφοβία και τα ρατσιστικά τρολ του ίντερνετ

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Το Facebook απαγορεύει τις αναρτήσεις με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Ποια είναι η προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για την ταυτότητα φύλου;

Διαβάστε: Dear Haters, θα σας στερήσουμε την ικανότητα να μπορείτε να πληγώνετε ανθρώπους

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Ιστοσελίδα ILGA-Europe

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί