Now Reading
Τα Ιωάννινα και η εβραϊκή μνήμη

Τα Ιωάννινα και η εβραϊκή μνήμη

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 | 12:03

News | T-zine.gr

Τα Ιωάννινα και η εβραϊκή μνήμη

Εβραίοι των Ιωαννίνων σε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στη λίμνη της πόλης τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Πριν από μερικά χρόνια, δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που θεωρούσαν ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μια υπόθεση καθαρά εβραϊκή. Ενα εσωτερικό ζήτημα, του οποίου η μνημόνευση δεν αποτελούσε δικό μας χρέος. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος στους ναζί, με την απώλεια του 87% του ελληνικού εβραϊσμού, φτάσαμε σ’ ένα σημείο όπου εμφανίστηκαν ακόμα και αρνητές του Shoah στον δημόσιο πολιτικό λόγο.

Από αυτήν τη σκοπιά είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του Δήμου Ιωαννίνων που προετοιμάζει ένα πλέγμα εκδηλώσεων μνήμης για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 28 ώς και τις 30 Μαρτίου.

Αρωγοί

Ανάμεσα σε αυτές θα είναι μια έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο «Η εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων. Διαδρομές στον Χρόνο» αλλά και η παρουσίαση στο κοινό των εργασιών που έκαναν μαθητές από τα σχολεία της Ηπείρου, που δημιούργησαν κείμενα αλλά και βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα. Τα παιδιά που θα βραβευτούν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν με τους καθηγητές τους το Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν τη θερμή υποστήριξη των χωρών-μελών της Επιτροπής για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (IHRA). Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο είχε μάλιστα ο Καναδός πρέσβης στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, του οποίου η χώρα είχε την προεδρία της IHRA το περασμένο έτος και μόλις παρέδωσε τη σκυτάλη στη Βρετανία. Μάλιστα με τη βοήθεια του New Media Laboratory του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ (που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ελλάδας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ετοιμάζεται ένα iphone και ipad application με πληροφορίες και εικόνες για την κοινότητα των Eβραιοϊωαννιτών.

Η κοινότητα δημιουργήθηκε κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, από Ρωμανιώτες. Έζησε στιγμές ακμής με προβεβλημένα μέλη στα γράμματα αλλά και σε διάφορα επαγγέλματα για πολλούς αιώνες. Στις αρχές του 20ού αιώνα αριθμούσε περίπου 4.000 μέλη και 2.000 εξ αυτών μετανάστευσαν στην Αμερική για λόγους οικονομικούς. Έφτιαξαν μάλιστα στο νότιο τμήμα του Μανχάταν και μια ελληνική συναγωγή που φέρει το όνομα της πόλης τους. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί με ένα τέχνασμα συνέλαβαν τα μέλη της και τελικά μόνο 100 ψυχές γύρισαν στην πόλη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μουσείο Άουσβιτς

Ο Μάκης Μάτσας, πρόεδρος του ΕΜΕ, που έλκει την καταγωγή του από τα Ιωάννινα, ανακοίνωσε ένα ακόμα ευχάριστο νέο κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Επειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών, η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους τη δική της θέση στο μουσείο-μνημείο του Αουσβιτς, όπου εκπροσωπούνται πολλές χώρες, οι οποίες έχασαν τις εβραϊκές κοινότητες από τη ναζιστική λαίλαπα.

Η Φωτεινή Τομαή, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του κράτους έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα πιθανώς στις αρχές του 2015.

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Η αντιμετώπιση των τρανς ανθρώπων κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί