Now Reading
Τα στερεότυπα των φύλων τροφοδοτούν κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών και προκαλούν «σοβαρή, μακροπρόθεσμη βλάβη».

Τα στερεότυπα των φύλων τροφοδοτούν κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών και προκαλούν «σοβαρή, μακροπρόθεσμη βλάβη».

Τα «επιβλαβή» στερεότυπα των φύλων πυροδότησαν εκτεταμένη κρίση ψυχικής υγείας που πλήττει τους νέους ανθρώπους σε ολόκληρη τη Βρετανία, προειδοποίησε μια ανησυχητική έκθεση.

Οι αυστηρές ιδέες και οι προσδοκίες για το φύλο, εντοπίστηκαν από τους ερευνητές, ως αίτιο για την αρνητική εξέλιξη στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Το εύρος των συνεπειών κυμαίνεται μέχρι την ενηλικίωση, και εντοπίζεται τόσο σε θέματα που αφορούν την σωματική εικόνα, όσο και σε ζητήματα που αφορούν διαταραχές διατροφής, αλλά και την εκτόξευση στα ποσοστά αυτοκτονιών καθώς επίσης και της έμφυλης βίας.

Η μελέτη, που ανατέθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την ισότητα των φύλων της Βρετανίας, την Fawcett Society και δημοσιεύθηκε την Τρίτη (15 Δεκεμβρίου), διαπίστωσε ότι τα στερεότυπα επιδεινώνουν την αυτοεκτίμηση στα κορίτσια και οδηγούν σε φτωχότερες δεξιότητες αντίληψης μεταξύ αγοριών.

Οι επικεφαλείς έρευνας της Fawcett Society, περιέγραψαν την πραγματικότητα της ταξινόμησης των στερεοτύπων που αφορούν τα φύλα, από τα χαρακτηριστικά της: βρίσκεται «παντού», ενώ προκαλεί «σοβαρή, μακροχρόνια βλάβη». Η μελέτη, δε, παροτρύνει την κυβέρνηση να τροποποιήσει το εκπαιδευτικό σύστημα για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.
 

Υποθέτοντας ότι σε ένα κορίτσι αρέσει το ροζ και στα αγόρια το μπλε -μεταξύ άλλων υποθέσεων σχετικά με τα φύλα-, τούτο να προκαλέσει μακροχρόνια ψυχική βλάβη στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη. (Φωτογραφία: Elements Envato)

Έξι στους 10 γονείς παραδέχονται ότι τα στερεότυπά τους είναι επιβλαβή για τα παιδιά.

Διεξήχθη από την Επιτροπή για τα Στερεότυπα του Φύλου στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, ενώ η μελέτη διάρκειας 18 μηνών διαπίστωσε ότι τα 3/4 των γονέων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τους νέους ανθρώπους διαφορετικά με βάση το φύλο τους από νεαρή ηλικία.

Αλλά το ίδιο διαπιστώθηκε όταν οι γονείς οραματίστηκαν το μέλλον των παιδιών τους – είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να φανταστούν τους γιους τους να εργάζονται σε μια κατασκευή. Για τα κορίτσια, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τις δουν να γίνονται νοσοκόμες ή φροντίστριες.

Έξι στους 10 παραδέχτηκαν ότι μια τέτοια διαφορετική αντιμετώπιση είναι επιβλαβής για τα παιδιά, ενώ το 70%των μητέρων και το 60% των πατέρων ένιωσαν ότι αυτή η αντιμετώπιση οδηγεί τα αγόρια να δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους.

Τα εδραιωμένα στερεότυπα φύλου βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση. (Φωτογραφία ElementsEnvato)

Από συμπεριφορές όπως: «τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια» στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, σε θέσεις εργασίας για αγόρια και θέσεις εργασίας για κορίτσια από την πλευρά ορισμένων γονέων, αυτά τα στερεότυπα είναι βαθιά εδραιωμένα και διαρκούν μια ζωή», δήλωσε η Sam Smethers, διευθύνων σύμβουλος της Fawcett Society.

«Πρέπει να τερματίσουμε την δημιουργία της «πριγκίπισσας» στα κορίτσια, και της «τοξικότητας» στα αγόρια. Ο εμπορικός τομέας χρησιμοποιεί πολύ συχνά τα στερεότυπα φύλου και διαχωρίζει αγόρια και κορίτσια για να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα».

«Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το να γίνουν τα πάντα ουδέτερα ως προς το φύλο. Πρέπει επίσης να κάνουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια ορατά όταν, λόγω προϋπάρχουσας προκατάληψης, το προεπιλεγμένο άρρεν φύλο θα εξακολουθήσει να είναι η επικρατούσα υπόθεση».

«Έτσι, για παράδειγμα, η τακτική παρουσίαση στα παιδιά, τις γυναίκες σε θέσεις με ηγετικούς ρόλους ή σε θέση επιστημόνων είναι σημαντική».

Η Smethers πρόσθεσε ότι οι γονείς αναγνωρίζουν τα ελαττώματα με την αυστηρή ταξινόμηση του φύλου στα παιδιά και θέλουν να απορρίψουν εντελώς αυτές τις προσδοκίες.

Τα στερεότυπα με βάση το φύλο πρέπει να απομακρυνθούν από την εκπαίδευση και τον εμπορικό τομέα

Ωστόσο, με τόσο εδραιωμένα τα στερεότυπα με βάση το φύλο, πώς μπορούν οι γονείς να σταθούν ενάντια; Η εκπαίδευση είναι το μέρος για να ξεκινήσετε, είπε η επιτροπή.

Η ομάδα προέτρεψε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει τις έννοιες των φύλων ως κορυφαία προτεραιότητα, είτε πρόκειται για το πρόγραμμα σπουδών έως τα πλαίσια επιθεώρησης, είτε στη διδασκαλία έως τη φροντίδα των παιδιών.

Αυτό είναι το κλειδί, τόνισε η επιτροπή, βλέποντας ότι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία και οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου ανέφεραν αυξημένα επίπεδα ως προς τα στερεότυπα των φύλων στην εκπαίδευση. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ήταν «συχνά» ή «μερικές φορές» μάρτυρες, σε συνάδελφους που έλεγαν ότι «τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια» σε πράξεις που έκαναν μαθητές τους.

Στον εμπορικό τομέα, η επιτροπή περιέγραψε πώς τα προϊόντα διαχωρίζονται συχνά από διαφημιζόμενους και εμπόρους λιανικής με τα χρώματα του ροζ και μπλε.

Οι εταιρείες παιχνιδιών, ανέφερε η επιτροπή, πρέπει να αφαιρέσουν διαφημίσεις με χρωματική κωδικοποίηση, ενώ οι σχεδιαστές ενδυμάτων θα πρέπει να αφαιρέσουν συνθήματα και εικόνες που αντιστοιχούν σε στερεότυπα με βάση το φύλο. Επιπλέον, οι δημιουργοί περιεχομένου σε βιβλία, τηλεόραση, ταινίες και διαδικτυακά ζητήθηκαν να βελτιώσουν την εκπροσώπηση των γυναικών.

Δείτε Επίσης

«Αυτό που κάθε γονέας ελπίζει για το παιδί του, και αυτό που οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν για τα παιδιά στην τάξη τους, είναι ότι θα είναι ελεύθερα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους – όμως αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι εξακολουθούμε να περιορίζουμε τα παιδιά μας έχοντας ως βάση τα επιβλαβή, κουραστικά στερεότυπα φύλου», είπε η συμπρόεδρος της επιτροπής Becky Francis.

«Αλλά αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα ελπίδας».

«Εάν η κυβέρνηση, οι εταιρείες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αναλάβουν δράση, μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε τις ζωές, επιτρέποντας στα παιδιά μας να ζουν με λιγότερους περιορισμούς».

 
Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Άρθρο | T-zine.gr
 

Σημείωση από το t-zine: Το t-zine, παρουσιάζει το μεταφρασμένο αυτό άρθρο απ’ το Pink News, παρ’ ότι θεωρεί ότι ο διαχωρισμός που γίνεται απ’ τον συντάκτη του μόνο σε «κορίτσια – αγόρια», δεν συμπεριλαμβάνει την διάσταση των τρανς και φυλοδιαφορετικών, και ιδιαίτερα των μη-δυαδικών και ίντερσεξ προσώπων, όπως θα έπρεπε. Δεν γνωρίζουμε –καθώς αντικειμενικά δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην έρευνα αυτή καθ’ αυτήν– εάν η διάσταση αυτή λήφθηκε υπόψη σε αυτήν την έρευνα, θεωρούμε όμως απαραίτητο να επισημάνουμε ότι η αποκλειστικά διμερής αντίληψη για τα φύλα, συντηρεί τα στερεότυπα για τα φύλα, και δεν βοηθά διόλου στην ανατροπή τους. Μ. Γ.

 


 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί