Now Reading
Τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ αναφέρουν σημαντικούς λόγους γιατί η εργασία στο σεξ πρέπει να αποποινικοποιηθεί.

Τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ αναφέρουν σημαντικούς λόγους γιατί η εργασία στο σεξ πρέπει να αποποινικοποιηθεί.

Σουηδία: Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 | 18:50

Μετάφραση: Τζένη Πατεράκη | Trans News | Εργασία στο σεξ | T-zine.gr
Επιμέλεια: Κ.Μ.

 

Τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ αναφέρουν σημαντικούς λόγους γιατί η εργασία στο σεξ πρέπει να αποποινικοποιηθεί.

Εκατοντάδες πήραν μέρος στη πορεία στη Στοκχόλμη την Κυριακή για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ. (Twitter/SWARM)

Για πρώτη φορά, εκατοντάδες εργαζόμενοι του σεξ βγήκαν στους δρόμους της Στοκχόλμης ζητώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ και την αποποινικοποίηση της βιομηχανίας του σεξ.

Τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ που διαδήλωσαν απαιτούν από την κυβέρνηση να θέσει τέλος στην «εγκληματική», «άδικη» και «στιγματική» ποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ.

Στη διαμαρτυρία της 29ης Σεπτεμβρίου, οι ακτιβιστές κάλεσαν την κυβέρνηση να ακούσει την αποδοκιμασία τους για το σουηδικό πρότυπο – τον νόμο περί εργασίας στο σεξ που ποινικοποιεί τους πελάτες στην εργασία του σεξ και όπου οι οργανώσεις των εργαζομένων του σεξ είναι παγκοσμίως κατά του νόμου.

Οι τρανς εργαζόμενοι του σεξ δήλωσαν στην PinkNews πως ο θανατηφόρος συνδυασμός των τρανσφοβικών διακρίσεων και της ποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ θέτει την ασφάλεια και την επιβίωσή τους σε κίνδυνο.

«Οι τρανς και γενικότερα οι κουήρ άνθρωποι της Νορβηγίας εξακολουθούν να στιγματίζονται και να δέχονται διακρίσεις», λέει η Lilith από την Νορβηγική οργάνωση για τους εργαζόμενους του σεξ, PION. «Γι ‘αυτό και είμαστε μια κοινότητα που συχνά έχει υπερβολικό ποσοστό στη βιομηχανία του σεξ».


«Μας βλέπουν ως παράσιτα, τα τέρατα που ο κόσμος πρέπει να εξαλείψει».

 

«Όταν ο Σουηδικός νόμος ποινικοποιεί τους πελάτες μας, δημιουργεί επίσης αυτή την αντίληψη ότι είμαστε εγκληματική επιχείρηση. Ναι, τιμωρεί μόνο τους πελάτες, αλλά δημιουργεί αυτή την ψευδαίσθηση ότι ολόκληρη η βιομηχανία του σεξ είναι εγκληματική. Ως εκ τούτου, μας βλέπουν ως παράσιτα, τα τέρατα που ο κόσμος πρέπει να εξαλείψει», λέει.

Πανό στην πορεία της Στοκχόλμης. (Twitter/SWARM)

Τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σουηδικό – που ονομάζεται επίσης σκανδιναβικό – μοντέλο, το οποίο καθιστά παράνομη την αγορά του σεξ, χαιρετίστηκε ως προοδευτικό από τις φεμινιστικές οργανώσεις όταν εισήχθη το 1999. Από τότε εισήχθησαν και άλλες εκδοχές του νόμου, συμπεριλαμβανομένων στη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και στο Καναδά.

Το 2016, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η εργασία στο σεξ πρέπει να αποποινικοποιηθεί παγκοσμίως, διότι τα σημερινά μοντέλα μερικής ποινικοποίησης εμποδίζουν την «υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων του σεξ».

Διαβάστε: ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ποινικοποίηση έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις στους τρανς εργαζόμενους του σεξ, η Dinah, από την Trans United Netherlands, δήλωσε στην PinkNews.

«Η αποποινικοποίηση για τους τρανς εργαζόμενους του σεξ είναι πολύ σημαντική διότι δεχόμαστε ήδη διακρίσεις και στην ουσία ποινικοποιούμαστε λόγω του ότι είμαστε τρανς άνθρωποι, είμαστε μακριά από την πρώτη γραμμή της ορατότητας στην κοινωνία και έπειτα ο μόνος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε για να εργαστούμε, πολλές φορές, είναι η εργασία στο σεξ», λέει.


Υπάρχει μια διπλή ποινικοποίηση – πρώτον επειδή είμαστε LGBTIQ άνθρωποι και δεύτερον επειδή είμαστε εργαζόμενοι του σεξ.

 

«Η ποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ σημαίνει ότι υπάρχει διπλή ποινικοποίηση. Πρώτον επειδή είμαστε LGBTQI άνθρωποι και δεύτερον επειδή είμαστε εργαζόμενοι του σεξ».

Η διαδήλωση στη Στοκχόλμη οργανώθηκε από την οργάνωση των εργαζομένων του σεξ, Fuckförbundet. (Twitter/SWARM)

Οι τρανς εργαζόμενοι του σεξ είναι ζωτικής σημασίας για το LGBTQI κίνημα

Το Red Canary Song είναι οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη των μεταναστών-εργαζομένων του σεξ, που αγωνίζεται για την ευθύνη της δικαιοσύνης και της αστυνομίας μετά το θάνατο της Κινέζας μασέρ, Yang Song, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στο Flushing τον Νοέμβριο του 2017.

Η διευθύντρια της οργάνωσης, Kate Zen, λέει ότι οι νόμοι των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας, είναι παρόμοιοι με το σουηδικό πρότυπο, αυξάνουν την αστυνόμευση των εργαζομένων του σεξ και «βλάπτουν κυρίως τους μετανάστες, τους τρανς και τους εργαζόμενους του σεξ που εργάζονται στο δρόμο, ενώ πράττουν ελάχιστα για να μειώσουν τους λόγους που οδηγούν στην σωματεμπορία: τη φτώχεια, τους μεταναστευτικούς νόμους, την έλλειψη επαρκούς και προσιτής στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης».

«Οι μετανάστες, οι μαύροι, οι μελαμψοί και οι τρανς εργαζόμενοι του σεξ είναι σε υπερβολικά μεγάλο ποσοστό στις συλλήψεις της αστυνομίας και αναφέρουν την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας», λέει. «Η ειρωνεία είναι ότι αυτές είναι και οι ομάδες ανθρώπων που οι οργανώσεις υπέρ της αστυνόμευσης/κατά της πορνείας λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν. Η βοήθειά τους είναι σαφώς εσφαλμένη και βλάπτει πραγματικά τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία».


«Οι ηγέτες των LGBTQI κινημάτων στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Stonewall ήταν τρανς μαύρες εργαζόμενες του σεξ»

 

«Περισσότερο από το 50% των εργαζομένων του σεξ στις ΗΠΑ λένε ότι έχουν στραφεί στην σεξουαλική εργασία προκειμένου να επιβιώσουν, να πληρώσουν για ιατρικές διαδικασίες, λόγω διακρίσεων στην απασχόληση σε άλλες θέσεις εργασίας. Οι LGBTQI άνθρωποι υπερεκπροσωπούνται στη βιομηχανία του σεξ και οι ηγέτες των LGBTQI κινημάτων στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Stonewall ήταν τρανς μαύρες εργαζόμενες του σεξ–η Sylvia Rivera και η Marsha P Johnson», λέει η Kate.

Η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη αμερικανική πολιτεία που εισήγαγε νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ τον Ιούνιο του 2019 – τον ίδιο μήνα που η Layleen Polanco, μια τρανς Αφρο-Λατίνα μετανάστρια, πέθανε στην απομόνωση στη φυλακή του νησιού Rikers μετά την καταδίκη της περί πορνείας.

«Όχι κακές πόρνες, μόνο κακοί νόμοι». (Twitter/SWARM)

Το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας.

Δεκάδες οργανώσεις εργαζομένων του σεξ διαδήλωσαν στη Στοκχόλμη την Κυριακή.

Η Henna, από την οργάνωση ακτιβιστών που ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση εργαζομένων του σεξ FTSFinland, λέει ότι οι Φιλανδοί εργαζόμενοι του σεξ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία αλληλεγγύης με τους Σουηδούς συναδέλφους τους «καθώς και κάθε άλλη συνάδελφος που επηρεάζεται από το σουηδικό μοντέλο».


«Ακούστε μας, παρακαλώ!»

 

«Το να είσαι τρανς εργαζόμενη του σεξ ή και σις, και οι δύο επηρεάζονται από αυτό το μοντέλο που δεν ακούει τι λένε οι εργαζόμενοι του σεξ. Ακούστε μας, παρακαλώ!», λέει.

Μόνο μία χώρα στον κόσμο έχει ακούσει τους εργαζόμενους του σεξ και έχει αποποινικοποιήσει την εργασία στο σεξ –η Νέα Ζηλανδία.

Το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας στοχεύει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων του σεξ και στην αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ. Εισήχθη το 2003.

Ενώ η προσέγγιση της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ασφάλειας για τους εργαζόμενους του σεξ, άλλες χώρες φαίνεται να κινούνται προς τα πίσω.

Η Mimi, τρανς μετανάστρια εργαζόμενη του σεξ από τη Γαλλική οργάνωση εργαζομένων του σεξ , STRASS, δήλωσε στην PinkNews ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν τους πελάτες – που εισήχθησαν στη Γαλλία το 2016 – επηρεάζουν αρνητικά πολλούς εργαζόμενους του σεξ.

«Ειδικά όσοι είναι τρανς μετανάστες εργαζόμενοι του σεξ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις, ειδικά όταν είναι δίχως έγγραφα και εργάζονται στους δρόμους. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ποσοστά μη ασφάλειας, ειδικά μεγαλύτερη επιθετικότητα και περισσότερη βία.

«Περισσότερη σωματική βία και κάθε είδους επίθεση, διότι τώρα οι τρανς μετανάστες εργαζόμενοι του σεξ πρέπει να απομονώνονται για να αποκρύψουν τους πελάτες τους από την αστυνομία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτίθενται περισσότερο στη βία από ότι πριν, επειδή φοβούνται ότι οι πελάτες τους θα συλληφθούν».

«Αυτό, και το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότεροι πελάτες, είναι άμεσο αποτέλεσμα της ποινικοποίησης των πελατών».

Κόκκινες ομπρέλες – το παγκόσμιο σύμβολο του κινήματος των εργαζομένων του σεξ – στην πορεία της Στοκχόλμης. (Twitter/SWARM)

Η ποινικοποίηση αυξάνει την αστυνομική βία εναντίον των εργαζομένων του σεξ

Η βία της αστυνομίας ως αποτέλεσμα της ποινικοποίησης των πελατών βιώνεται επίσης από τους εργαζομένους του σεξ στην Ιρλανδία, σύμφωνα με την Adi, από την SexWorkersAllianceIreland.

Η Ιρλανδία έθεσε σε ισχύ νόμους που καθιστούν παράνομη την αγορά σεξ το 2017, αλλά έχει καταγράψει μόνο τη σύλληψη δύο πελατών από τότε – ενώ εκείνη την περίοδο «έχουμε καταγράψει 92% αύξηση του βίαιου εγκλήματος κατά των εργαζομένων του σεξ», λέει.

«Στην Ιρλανδία και αλλού είναι αδύνατο να βρεθείς σε άλλους τομείς εργασίας εκτός από την εργασία στο σεξ – προσπάθησα ξανά και ξανά να βρω άλλα είδη εργασίας, αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος να με προσλάβει», λέει η Adi. «Και στην εργασία στο σεξ, αντιμετωπίζουμε συνεχώς παρενόχληση από την Garda (αστυνομική δύναμη της Ιρλανδίας), η οποία στην περίπτωσή μου είχε σαν αποτέλεσμα την έξωση από τις εγκαταστάσεις στις οποίες εργαζόμουν».

Τα LGBT+ άτομα υπερεκπροσωπούνται στη βιομηχανία σεξουαλικής εργασίας.

Οι εκτεταμένες επιπτώσεις της ποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ έχουν καταλύσει το κίνημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του σεξ σε όλο τον κόσμο. Ο Luka Stevenson, συντονιστής της Διεθνούς Επιτροπής Δικαιωμάτων Εργαζομένων του Σεξ στην Ευρώπη (ICRSE), δήλωσε ότι η ICSRE συμμετείχε επίσης στη διαδήλωση της Στοκχόλμης «για την υποστήριξη της αποποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ».


«Πολλοί LGBTQI άνθρωποι πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες για να επιβιώσουν»

 

Δείτε Επίσης

«Οι περισσότερες LGBTQI οργανώσεις σε όλο τον κόσμο – η TransgenderEurope, η ILGAEurope, η ILGAWorld – υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ. Γνωρίζουμε ότι πολλοί LGBT άνθρωποι πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες για να ζήσουν, να επιβιώσουν», λέει.

Το κίνημα για τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ θέλει να αποποινικοποιηθεί η εργασία στο σεξ παγκοσμίως. (Twitter/SWARM)

«Σύμφωνα με το Σουηδικό μοντέλο, εξακολουθούν να στοχοποιούνται άμεσα από την αστυνομία, η ποινικοποίηση των πελατών σημαίνει λιγότερους πελάτες, σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους για την αποδοχή υπηρεσιών που αρνούνταν πριν, να δέχονται σεξ χωρίς προφυλακτικά για να μπορέσουν να ζήσουν και βλέπουμε ότι αυτό έχει πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στους LGBT εργαζομένους του σεξ», λέει ο Luca.

«Ελπίζουμε ότι μετά από 20 χρόνια του Σουηδικού μοντέλου, χωρίς καμία απόδειξη επιτυχίας, ο νόμος θα καταργηθεί τελικά σε χώρες με αυτό το μοντέλο», λέει ο Luca.

Οι φεμινίστριες που ζητούν το σκανδιναβικό μοντέλο βλάπτουν τους τρανς εργαζομένους του σεξ.

Η ανάγκη για αποποινικοποίηση μπορεί να φανεί στη ζημιά που προκαλείται στους τρανς και κουήρ εργαζομένους του σεξ από το τρέχον μοντέλο, λέει η Lilith στην PinkNews.


«Η εργασία στο σεξ είναι το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας που μας πιάνει»

 

«Έχουμε σε μεγάλο βαθμό τεθεί υπό τον έλεγχο της ποινικοποίησης, αφού ίσως διωχθήκαμε από τα σπίτια μας, μας έδιωξαν οι οικογένειές μας, πέφτοντας έτσι μέσα σε τρύπες ενός πολύ άδικου συστήματος που δεν βοηθά καθόλου τους τρανς ανθρώπους», λέει.

«Έχουμε πέσει μέσα σε όλες αυτές τις τρύπες και τα δίχτυα ασφαλείας που υποτίθεται ότι θα μας έπιαναν, και η εργασία στο σεξ είναι το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας που μας πιάνει στην πραγματικότητα, που μας επιτρέπει να ζήσουμε και να επιβιώσουμε. Αυτό που κάνει το φεμινιστικό κίνημα και το αφαιρετικό κίνημα με την εισαγωγή αυτών των νόμων [το Σουηδικό μοντέλο] καταστρέφει πραγματικά αυτά τα δίχτυα ασφαλείας και μας εκθέτει σε κινδύνους.

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας – Η υγεία των τρανς έχει σημασία

Διαβάστε: Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως σεξεργάτριες στοχοποιούνται για απέλαση, παρενοχλούνται και δέχονται επιθέσεις στα πλαίσια της ξενοφοβικής κουλτούρας που σηματοδότησε το Brexit.

Διαβάστε: Οι LGBTI οργανώσεις παγκοσμίως καλούν για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ

Διαβάστε: Πρώτη παγκόσμια σύμπραξη μεταξύ της Αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας και της ομάδας Prostitutes’ Collective

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από  Pink News
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί