Now Reading
Ταϊβάν: Ομόφυλο ζευγάρι έγινε το πρώτο στη χώρα που τεκνοθετεί νόμιμα παιδί

Ταϊβάν: Ομόφυλο ζευγάρι έγινε το πρώτο στη χώρα που τεκνοθετεί νόμιμα παιδί

Ένα ομόφυλο παντρεμένο ζευγάρι έγινε το πρώτο στην Ταϊβάν που υιοθετεί νόμιμα ένα παιδί με το οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει συγγένεια.

 

Ταϊβάν: Ομόφυλο ζευγάρι έγινε το πρώτο στη χώρα που τεκνοθετεί νόμιμα παιδί

Ο Wang Chen-wei, ο Chen Chun-ju και η κόρη τους, που χαριτωμένα φωνάζουν Joujou, περικυκλώθηκαν από τις κάμερες όταν έφτασαν στο αρμόδιο γραφείο της Ταϊπέι για να υπογράψουν τα επίσημα έγγραφα τεκνοθεσίας μετά από μια μακρά δικαστική μάχη.

«Τώρα έχω τα πάντα. Είμαι παντρεμένος και όπως τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, μπορούμε να έχουμε τα δικά μας παιδιά», είπε ο Wang. «Αλλά γεννηθήκαμε ώστε να τα έχουμε και να τα απολαμβάνουμε όλα αυτά. Δεν έπρεπε να παλεύουμε γι’ αυτό» είπε.

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων το 2019, και έγινε η πρώτη περιοχή στην Ασία που το έκανε, αλλά δεν εξάλειψε όλες τις ανισότητες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Στον νόμο περιλαμβάνεται μια διάταξη που επιτρέπει σε κάποιον να τεκνοθετήσει το βιολογικό παιδί του ενός συζύγου, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τα δικαιώματα τεκνοθεσίας στην περίπτωση που κανένα από τα δύο μέλη δεν είναι ο βιολογικός γονέας. Η διάταξη δεν υπάρχει στους άλλους νόμους περί ετερόφυλου γάμου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ταϊβάν κάθε άγαμος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τεκνοθεσία παιδιού, όπως και κάθε παντρεμένο ετεροφυλόφιλο ζευγάρι. Αλλά για τα παντρεμένα ζευγάρια του ίδιου φύλου, η μόνη επιλογή είναι να χωρίσουν και ένα από τα μέλη να τεκνοθετήσει ως ελεύθερο άτομο.

Στη συνέχεια μπορούν να ξαναπαντρευτούν, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει στον σύντροφο να τεκνοθετήσει και να εγγραφεί ως γονέας, αφήνοντάς τους επί της ουσίας χωρίς ίσα δικαιώματα.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ παιδιών και συζύγων και μεταξύ τεκνοθεσίας και γάμου», έγραψαν στο Facebook οι Wang Chen-wei και Chen Chun-ju λίγο μετά την υπογραφή των εγγράφων υιοθεσίας.

Ο Wang και ο Chen είναι μαζί πάνω από 16 χρόνια και ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι της τεκνοθεσίας. Καθυστέρησαν τον γάμο τους για να ολοκληρώσουν την υιοθεσία της Joujou από τον Wang και στη συνέχεια οδήγησαν την υπόθεση στο δικαστήριο για να αναγνωριστεί ο Chen ως γονιός.

Στις 25 Δεκεμβρίου, το δικαστήριο ανηλίκων και οικογενειών του Kaohsiung αποφάσισε ότι ένα παιδί δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων του και ότι ο νόμος δεν απαγόρευε ρητά την τεκνοθεσία παιδιών. Η απόφαση επέτρεψε στον Chen να υιοθετήσει την Joujou και να εγγραφεί ως γονέας δίπλα στον Wang.

Ο Chu Chiajong, διευθυντής της οργάνωσης της Ταϊβάν LGBT Family Rights Advocacy, είπε ότι η απόφαση ήταν «γενναία», καθώς ο δικαστής διαπίστωσε ότι η νομική του υποχρέωση διέπεται από το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, και κατά την αξιολόγηση της υπόθεσης του Wang και του Chen, σήμαινε ότι οι δύο οι γονείς θεωρούνταν ίσοι σύμφωνα με το νόμο.

«Στο τέλος της ημέρας, κάποιος αναγνώρισε επιτέλους ότι όλα αφορούν στο συμφέρον ενός παιδιού, όχι μόνο στα δικαιώματα ενός ζευγαριού της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τώρα η ταυτότητα της κόρης τους δείχνει το όνομα και των δύο γονιών. Σημαίνει ότι τελικά είναι νομικά υπό την προστασία και των δύο γονέων, και των δύο μπαμπάδων».

Ενώ η υπόθεση έχει φέρει ελπίδα σε ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που ελπίζουν να κάνουν οικογένεια, δεν δημιουργεί νομικό προηγούμενο και εξακολουθεί να χρειάζεται νομική αλλαγή, είπε ο Chu.

Αλλά η λύση είναι απλή, πρόσθεσε. «Απλώς πρέπει να διορθώσουμε μια λέξη στον νόμο για τους γάμους των ομοφύλων, μόνο τη λέξη «γενετική». Αν απαλλαγούμε από αυτή τη λέξη, αυτό θα επιτρέψει σε ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να τεκνοθετήσουν» σημείωσε.

Σχετικό νομοσχέδιο που προτάθηκε ωστόσο βρίσκεται σε αδιέξοδο στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Περιμένουμε την υποβολή… από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο αρμόδιος νομοθέτης στα ΜΜΕ την Πέμπτη.

Δείτε Επίσης

Ο Wang και ο Chen ήθελαν πάντα δύο παιδιά, αλλά αυτό είναι εκτός ορίων μέχρι να αλλάξει ο νόμος. Τώρα είναι παντρεμένοι, δεν μπορούν να τεκνοθετήσουν, και αν χώριζαν, θα έπρεπε να πάνε ξανά στο δικαστήριο για να παλέψουν για διπλή τεκνοθεσία.

«Ελπίζω ότι η πρώτη μας ιστορία νίκης ως γκέι ζευγάρι θα χρησιμεύσει ως βάση για την πλήρη πρακτική της δίκαιης, ίσης μεταχείρισης για άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες», είπε ο Chen.

Με πληροφορίες του Guardian

Πηγή Lifo

 

LGBTQI  News | T-zine.gr | 16.01.2022

 

© T-zine.gr 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί