Now Reading
TDoV 2018: Η Διαμερικανική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καλούν τα κράτη να διασφαλίσουν την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τράνς ατόμων

TDoV 2018: Η Διαμερικανική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καλούν τα κράτη να διασφαλίσουν την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τράνς ατόμων

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018 | 11:37

Λια Γώγου  | T-zine.gr

Trans News 

Δήλωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Τρανς Ορατότητας– Η Διαμερικανική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καλούν τα κράτη να διασφαλίσουν την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τράνς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.

TDoV 2018: Η Διαμερικανική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καλούν τα κράτη να διασφαλίσουν την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τράνς ατόμων

Statement on the occasion of International Transgender Day of Visibility, the IACHR and a UN expert urge States to guarantee the full exercise of the human rights of transgender persons

Ουάσινγκτον/Γενεύη (29 Μαρτίου 2018)

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) και ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, καλούν τα Κράτη να διασφαλίσουν την πλήρη άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα τρανς άτομα και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα. Γι΄ αυτόν τον λόγο, η Διαμερικανική Επιτροπή και ο Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ υπογραμμίζουν την σημασία της άμεσης υιοθέτησης περιεκτικών και διάφανων νόμων και πολιτικών που έχουν σαν στόχο να αναγνωρίσουν την αυτοπροσδιοριζόμενη ταυτότητα φύλου και να παρέχουν νομικές και κοινωνικές εγγυήσεις που θα προωθούν την τήρηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων.

Η Διαμερικανική Επιτροπή και ο Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών δράτουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν – σε ευθυγράμμιση και με την Συμβουλευτική Γνώμη Αριθ. 24/17 του Διαμερικανικού Δικαστηρίου – ότι η ταυτότητα φύλου είναι βασική πτυχή της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας τα Κράτη να αναγνωρίζουν πλήρως την διαφορετικότητα του φύλου, προκειμένου να διασφαλίζεται η πλήρης άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανόμενης της προστασίας από τη βία και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τη στέγαση – για το κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.

Η Διαμερικανική Επιτροπή και ο Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν ότι η αναγνώριση του δικαιώματος κάθε προσώπου να έχει τα έγγραφα του σε συμφωνία με την ταυτότητα φύλου του όπως αυτό την αυτοπροσδιορίζει, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του σεβασμού και των πλήρων εγγυήσεων για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η βία κατά των τρανς ατόμων και φυλοδιαφορετικών προσώπων, η οποία είναι ιδιαίτερα βάναυση, και συχνά φθάνει σε ένα επίπεδο σκληρότητας που υπερβαίνει αυτό άλλων εγκλημάτων μίσους. Η Επιτροπή και ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών επίσης παρατηρούν με ανησυχία τον κίνδυνο ορισμένων μορφών βίας, φτώχειας και αποκλεισμού στις οποίες τα τρανς άτομα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα λόγω της ανισότητας των φύλων και των σχέσεων εξουσίας και οι οποίες, ανησυχητικά, μειώνουν τον μέσο προσδόκιμο χρόνο ζωής των τρανς γυναικών στα 35 χρόνια στην Αμερικανική Ήπειρο.

Η Επίτροπος Flavia Piovesan, εισηγήτρια για τα δικαιώματα των LGBTQI ατόμων, δήλωσε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη τα Κράτη να σημειώσουν πρόοδο με την παροχή ολοκληρωμένης προστασίας των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και φυλοδιαφορετικών προσώπων, και την καταπολέμηση των διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην πραγματική ή αντιληπτή ταυτότητα φύλου και φυσική πολυμορφία, που εξασθενίζουν το δικαίωμά τους να υφίστανται ως ανθρώπινα όντα. Επιπλέον, είναι σημαντικό τα Κράτη να εγγυηθούν την ολοκληρωτική, ελεύθερη, αυτόνομη και πλήρη ανάπτυξη κάθε ανθρώπινου όντος και να ενεργήσουν επιμελώς για να προωθήσουν το σεβασμό και τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων».

«Το θάρρος των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων να βγούν μπροστά και να αμφισβητήσουν τις προκαταλήψεις στις κοινωνίες μας είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Madrigal-Borloz. «Ο αγώνας τους για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, όπου η αξιοπρέπεια των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στηρίζεται και τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά θα πρέπει να μας εμπνέουν. Καλώ όλα τα πρόσωπα να ανταποδώσουν αυτό το θάρρος, να αμφισβητήσουν τις άκαμπτες κοινωνικές κατασκευές γύρω από το φύλο και να αγκαλιάσουν την διαφορετικότητα».

Η Διαμερικανική Επιτροπή και ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών παροτρύνουν τα Κράτη να λάβουν άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουν ταχεία, διαφανή και προσβάσιμη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, διασφαλίζοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων και δείχνοντας σεβασμό στην φυσική τους αυτονομία.

Δείτε Επίσης

Τα Κράτη πρέπει επίσης να μεριμνούν ώστε να μην διεξάγονται αναγκαστικές ιατρικές παρεμβάσεις ή επεμβάσεις ή να επιβάλλονται καταχρηστικές προϋποθέσεις, όπως η στείρωση, η αναγκαστική ιατρική θεραπεία ή το διαζύγιο, προκειμένου να αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου. Τα Κράτη είναι, ανά πάσα στιγμή, υποχρεωμένα να διασφαλίζουν, νομοθεσία, πολιτικές και προγράμματα συμβατά με τα δικαιώματα των trans προσώπων να ζουν ελεύθερα από διακρίσεις και βία και να παίρνουν ελεύθερες και ενημερωμένες αποφάσεις. Τέλος, τα Κράτη πρέπει να ενεργούν με τη δέουσα επιμέλεια για την πρόληψη, διερεύνηση, τιμωρία, και να αποζημίωση για κάθε πράξη βίας που διαπράττεται κατά τρανς ατόμων.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Ιστοσελίδα Ηνωμένων Εθνών

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί