ΤGEU: «Οι διαδικασίες φαστ-τρακ και οι λίστες ασφαλών χωρών δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους τρανς πρόσφυγες».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Αφροδίτη Παπαγεωργίου


Η Transgender Europe καλωσορίζει την επισήμανση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των τρανς αιτούντων ασύλου σε Έκθεση για τις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υιοθετήθηκε σήμερα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Η Έκθεση αναγνωρίζει πως γυναίκες καθώς και λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς και ίντερσεξ, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες μορφές έμφυλων διώξεων. Συνακολούθως, οι LGBTI άνθρωποι ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν κακοποιήσεις σε χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» τόσο όσο και σε εγκαταστάσεις ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν παροχές υποδοχής και διαδικασίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των LGBTI ανθρώπων. Οι διαδικασίες φαστ-τρακ, οι λίστες ασφαλών κρατών, δεν πρέπει να οδηγούν σε περισσότερες αρνήσεις των κατά τ ‘ άλλα, τεκμηριωμένων αιτημάτων ασύλου.

Σήμερα, ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε δεύτερη έκθεση ισχυροποιώντας την έμφυλη διάσταση, που αναφέρει πως: «η έμφυλη γενική τάση (mainstreaming) πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα, προοπτικές και την ευημερία των LGBTQI ανθρώπων και ανθρώπων όλων των έμφυλων ταυτοτήτων». Προτρέπει ακόμη προς αξιολογήσεις με έμφυλες αναλύσεις που να αναλογίζονται το ευαίσθητο της εμπειρίας των LGBTQI ανθρώπων.

Η Julia Ehrt, εκτελεστική διευθύντρια της Transgender Europe, δήλωσε: «Οι τρανς πρόσφυγες συχνά βρίσκονται έκθετοι στη βία και τις κακοποιήσεις, λόγω της ταυτότητας φύλου στις χώρες προέλευσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, όσο και στις εγκαταστάσεις ασύλου της Ε.Ε. Μας ανησυχούν οι διαδικασίες φαστ-τρακ, οι λίστες «ασφαλών χωρών» που υποσκάπτουν το καθολικό δικαίωμα στη διεθνή προστασία συγκεκριμένα για τους LGBTQI ανθρώπους, και άλλων στιγματισμένων ομάδων που αιτούνται άσυλο. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν πως οι τρανς πρόσφυγες θα είναι ασφαλείς και θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους κατά τη διαδικασία ασύλου και στις εγκαταστάσεις ασύλου».

«Η έρευνά μας, δεικνύει πως το 99% των δολοφονιών κατά τρανς ανθρώπων είναι τρανς γυναίκες. Τα κράτη μέλη, δεν πρέπει πλέον να παραβλέπουν το δυσανάλογο ύψος της βίας που αντιμετωπίζουν οι τρανς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη λόγω των τομών με του ρατσισμού, του μισογυνισμού και του μίσους κατά των εργατριών του σεξ», συμπλήρωσε η ίδια.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της Έκθεσης εδώ και εδώ.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Transgender Europe. 08/03/2016