Now Reading
Θα επιβιώσουν οι LGBTI νόμοι κατά των διακρίσεων από την προεδρία του Trump;

Θα επιβιώσουν οι LGBTI νόμοι κατά των διακρίσεων από την προεδρία του Trump;

Θα επιβιώσουν οι LGBTI νόμοι κατά των διακρίσεων από την προεδρία του Trump;

Στις 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί, ως επί το πλείστον οι λευκοί Αμερικανοί – ψήφισαν τον Donald Trump στο Λευκό Οίκο. Τώρα η χώρα ολόκληρη αναρωτιέται τι θα κάνει ο Trump μόλις ξεκινήσει να διοικεί το κράτος. Για τους LGBTQI ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του Trump, όπως κάποιους λευκούς ομοφυλόφιλους άνδρες και την Caitlyn Jenner – το ερώτημα θα είναι το πώς η νέα κυβέρνηση θα χειριστεί την νομοθεσία για την προστασία τους από τις διακρίσεις, και έχουν άφθονους λόγους να φοβούνται τις εξελίξεις.

Η στάση του απέναντι στους LGBTQI αμερικάνους αμφιταλαντευόταν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Μερικές φορές φάνηκε να «φλερτάρει» με τις ψήφους τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (ψήφοι, που αναδύονται από τους φόβους της βίας στον απόηχο της σφαγής του Pulse), ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξέφρασε την υποστήριξή του για το «bathroom bill» της Βόρειας Καρολίνα που εξαναγκάζει τα διεμφυλικά άτομα να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες που αντιστοιχούν με το φύλο που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση. Είπε επίσης ότι «θα εξετάσει έντονα», το διορισμό συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, που θα βοηθήσουν στην ανατροπή της απόφασης της ισότητας του γάμου. Ίσως το πιο ανησυχητικό, είναι η δήλωση του Αντιπρόεδρου – Mike Pence (ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να είναι γκέι, ότι είναι «ιδέα του Θεού» να σταματήσει η ισότητα του γάμου, ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν επιφέρει «κοινωνική κατάρρευση») και πιστεύει ως κυβερνήτης της Ιντιάνα ότι οι LGBTQI αμερικανοί παρουσιάζουν πραγματικά τρομακτική πολιτιστική και διοικητική δύναμη και χρειάζεται να τους αντιμετωπίσει.

tha-epiviosoun-i-lgbti-nomi-kata-ton-diakriseon-apo-tin-proedria-tou-trump
Οι προσωπικές απόψεις του Trump θα ελέγχουν σύντομα το Κογκρέσο, το Λευκό Οίκο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό καθιστά απίθανο ότι η νέα ομοσπονδιακή νομοθεσία κατά των διακρίσεων θα περάσει στη Βουλή και τη Γερουσία, ούτε είναι πιθανό να βάλει εμπρός το εκτελεστικό διάταγμα. Οι νόμοι σε κρατικό επίπεδο προστασίας των LBGTQI ατόμων από τις διακρίσεις θα μπορούσαν να καταργηθούν, και ένα εχθρικό Ανώτατο Δικαστήριο θα δημιουργήσει προκλητικούς νόμους που θα υποστηρίζουν ρητά και σκληρότερα τις διακρίσεις.

Θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα μια έκρηξη νομοσχεδίων παρόμοιων με της Βόρειας Καρολίνας; Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες που τάσσονται υπέρ των LGBTQI δικαιωμάτων φοβούνται το χειρότερο.

«Προβλέπω πολύ άσχημα πράγματα να συμβαίνουν στο μελλοντικό νομικό τοπίο», δήλωσε ο Pooja Gehi, ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Δικηγορικής Ομάδας Guild. Σημείωσε ότι η νομοθεσίες, όπως η HB2 έχει πλέον «πραγματική δυνατότητα» να περάσει και σε άλλες πολιτείες. «Η HB2 είναι τόσο γεμάτη από μίσος, έτσι η ιδέα ότι είναι πιθανόν να εξαπλωθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι τρομακτική».

Οι άλλοι είναι λιγότερο απαισιόδοξοι, επικαλούμενοι τις ασαφείς θέσεις του εκλεγέντα Προέδρου τους. «Ο Trump είχε πει σε ομιλία του ότι ήθελε να υποστηρίξει τους LGBTQΙ ανθρώπους ώστε να ζουν χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η Jennifer Pizer, Διευθυντής του Δικαίου και Πολιτικής στο Lambda Legal, μια ομάδα που τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των LGBTQΙ. «Ο Trump δεν επέκρινε συγκεκριμένα τους νόμους της μη διάκρισης σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, οπότε δεν ξέρουμε, βέβαια, τι θα κάνει. Μια τεράστια ανησυχία είναι ότι θα ανακαλέσει αμέσως τα εκτελεστικά διατάγματα».

Αυτοί είναι μη νομοθετικοί κανόνες που ο Trump θα μπορούσε να ακυρώσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το Εκτελεστικό Διάταγμα 13672, αποτρέπει από τις διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Στη θεωρία, οι νόμοι της μη διάκρισης προστατεύουν όλους τους LGBTQI ανθρώπους αλλά όπως και η ρητορική χωρίς αποκλεισμούς της εκστρατείας του εκλεγέντος Προέδρου της, οι νόμοι αυτοί συχνά αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν πιο περιθωριοποιημένες υποομάδες της κοινότητας. «Δεν μπορείτε να τους προστατεύσετε από τις διακρίσεις στην απασχόληση, αν δεν μπορείτε να πάρετε μια θέση εργασίας στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Gehi, έτσι ώστε αυτές οι προστασίες δεν προσφέρουν πάντα μεγάλη βοήθεια σε LGBTQΙ παράτυπους μετανάστες ή πρόσφυγες – τους οποίους ο Trump έχει ορκιστεί να απελάσει από την χώρα μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ή LGBTQI άτομα με παρελθοντικές ποινικές καταδίκες».

Αλλά παρόλα τα λάθη τους στην εφαρμογή, οι νόμοι αυτοί είναι σημαντικοί. «Η απουσία της προστασίας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών αποτελεσμάτων για τους ανθρώπους στις κοινότητές μας», δήλωσε ο David Dinielli, αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Southern Poverty Law Center. «Οι άνθρωποι δεν ψάχνουν για δουλειά, επειδή θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν [αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με] τη σεξουαλική τους ζωή στους γιατρούς τους, επειδή ανησυχούν ότι δεν θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία… Η απουσία της προστασίας τροφοδοτεί απλά αυτόν τον φαύλο κύκλο και κρατά τα LGBTQI πρόσωπα αποκλεισμένα από την κοινωνία μας σε πολλά μέρη της χώρας μας».

Μόνο 20 πολιτείες προστατεύουν τους τρανς κατοίκους από τις διακρίσεις στην στέγαση και την απασχόληση, και μόνο 22 παρέχουν παρόμοιες εγγυήσεις για λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικούς και τρανς ανθρώπους. Με άλλα λόγια, σε 30 κράτη, είναι ακόμα νόμιμο για τους εργοδότες να απολύσουν κάποιο άτομο διότι είναι τρανς, και σε 28 εξακολουθεί να είναι νόμιμη για τους ιδιοκτήτες να διώξουν έναν ενοικιαστή διότι είναι αμφιφυλόφιλος. Τρεις πολιτείες – Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί και το Αρκάνσας, έχουν νόμους που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίζουν την εφαρμογή της τοπικής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. «Έχουμε σίγουρα ήδη την πρόβλεψη ότι θα δούμε μια σειρά από τέτοιες νομοθεσίες» δήλωσε ο Pizer. «Το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να είναι πρόθυμο να ακούσει μια τέτοια πρόκληση και να επεκτείνει τα δήθεν δικαιώματα «συνείδησης» των ανθρώπων με ιδιαίτερη θρησκευτική άποψη… Με πολύ δυσκολία κάναμε την πρόβλεψη για το [τι θα συμβεί] χωρίς να γνωρίζουμε ποιο θα είναι [το Ανώτατο Δικαστήριο του Trump] και ποιους υποψηφίους θα έχει, αλλά χωρίς αμφιβολία αντιμετωπίζουμε συνεχή κίνδυνο σε σχέση με την επέκταση των θρησκευτικών δικαιωμάτων απαλλαγής».

Δείτε Επίσης

Μια σειρά από νομικές υποθέσεις που θα έχουν αποφασιστικό αντίκτυπο για το μέλλον της LGBTQΙ προστασίας των νόμων της μη διάκρισης, όπως Hively κατά Ivy Tech Community College ή Evans κατά του Georgia Regional Hospital..; και στις δύο, οι λεσβίες ενάγουσες υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες τους παραβίασαν το Title VII του νόμου 1964 Πολιτικών Δικαιωμάτων με αποτέλεσμα τον εξοβελισμό τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Και οι δύο υποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν προηγούμενο για τη νομική ερμηνεία των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού, και οι δύο θα μπορούσαν να κάνουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά τα επόμενα έτη.

Και έπειτα υπάρχει και η υπόθεση G.G. κατά County School Board, μια μήνυση που κατατέθηκε από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για λογαριασμό του διεμφυλικού μαθητή Λυκείου Gavin Grimm, του οποίου η σχολική περιφέρεια της Βιρτζίνια του απαγόρευσε την χρήση της ανδρικής τουαλέτας. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να εκδικάσει την υπόθεση το 2017.

«Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι αυτή είναι η κατάλληλη ερμηνεία του ομοσπονδιακού νόμου, δεν θα επηρεάσει μόνο τον [Gavin Grimm], αλλά όλους τους διεμφυλικούς μαθητές σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Warbelow, νομική σύμβουλος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «[Επίσης] έχει συνέπειες για διακρίσεις εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων σε κάθε τόπο». Ο ομοσπονδιακός νόμος σήμερα απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση, τη στέγαση, την πρόσβαση σε δημόσια καταλύματα, καθώς και την πίστωση. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι οι διακρίσεις κατά των τρανς ανθρώπων είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου, οι ταυτότητες φύλου τους, θα πρέπει να προστατεύονται σε όλες τις προαναφερθείσες νομικές περιοχές και πολλά άλλα.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Πάρβη Πάλμου

© T-zine.gr με πληροφορίες από VICE

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί