Ελλάδα: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 | 00:36


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

 

Θεματική Εβδομάδα 2018-2019: «Έμφυλες Ταυτότητες»

Ξεκίνησε να υλοποιείται στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας η Θεματική Εβδομάδα με τίτλο «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ο φετινός θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας θα συμπεριλαμβάνει και πάλι τη θεματική ενότητα «Σώμα και Ταυτότητα» με τις υποενότητες «διατροφή και υγεία», «πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων» και «έμφυλες ταυτότητες», ως προς τη διαμόρφωση της σχέσης με το σώμα, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη των νέων και θα τα μπολιάσει με θέματα δημοκρατικής κουλτούρας και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που εγείρουν θέματα υγείας, ασφάλειας, ελευθερίας από εθισμούς και εξαρτήσεις, έμφυλων ταυτοτήτων και να αναζητήσουν λύσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους στους αντίστοιχους τομείς. Επιπλέον, θα δοθεί στη σχολική κοινότητα η δυνατότητα να αναστοχαστεί ως προς τους όρους και τις συνθήκες που μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή συμβίωση στον χώρο του σχολείου και ευρύτερα.

Δείτε την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων εδώ.

Στα πλαίσια υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας η κυρία Δήμητρα Κογκίδου Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ, βρέθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθήτριες και μαθητές της Β΄και της Γ΄Γυμνασίου ενημερώθηκαν για τα στερεότυπα του φύλου.

«Όλα τα Παιχνίδια για όλα τα Παιδιά»

Το πρόγραμμα «Όλα τα Παιχνίδια για όλα τα Παιδιά» έχει υποβληθεί από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Α’ τάξης του γυμνασίου και μπορεί να υλοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τον τρόπο συγκρότησης των έμφυλων στερεοτύπων για να αναστοχαστούν με βάση την κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών ως κατάλληλα «για αγόρια», ή «για κορίτσια», ή και για τα δύο.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς.

Κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Θεματικής Εβδομάδας, οι σχολικές κοινότητες θα  διοργανώνουν παράλληλες δράσεις και δραστηριότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική συνύπαρξη για όλες τις τάξεις και το σύνολο της σχολικής κοινότητας ή και ανά τάξη, αφιερωμένες σε μια θεματική υπό-ενότητα, συνδέοντας και εξειδικεύοντας τη θεματική με την οπτική της Δημοκρατικής Συνύπαρξης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr