Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020 | 17:02

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

«Θεραπεία μετατροπής»: Η ILGA WORLD έδωσε στη δημοσιότητα παγκόσμια έρευνα.

«Θεραπεία μετατροπής»: Η ILGA WORLD έδωσε στη δημοσιότητα παγκόσμια έρευνα.

Γενεύη, 26 Φεβρουαρίου 2020 – Μια πρωτοποριακή έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα η ILGA World – χάρη στην συνεχή υπεράσπιση των ακτιβιστών, των επιζώντων και των τοπικών οργανώσεων – Τα Κράτη και επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο μιλούν για τις λεγόμενες «θεραπείες μετατροπής». Οι κοινές προσπάθειές τους είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων από τις πάμπολλες ψευδοεπιστημονικές πρακτικές που εξακολουθούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων από πολύ νεαρή ηλικία.

Καταπολέμηση της εξαπάτησης – Μια παγκόσμια έρευνα σχετικά με τους νομικούς περιορισμούς των αποκαλούμενων «θεραπειών μετατροπής», είναι μια εκτενής παγκόσμια έρευνα σχετικά με τους νόμους που απαγορεύουν αυτές τις εξευτελιστικές πρακτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε υποεθνικό επίπεδο.

Η έκθεση εξετάζει επίσης το τεράστιο πεδίο των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν – και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σήμερα – για να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των λεσβιών, των γκέι και των αμφιφυλόφιλων, για να εμποδίσουν την τρανς νεολαία να μεταβεί σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού ή να πιέσουν τους τρανς ανθώπους να επαναπροσδιοριστούν στο βιολογικό φύλο ή να αναγκάσουν τις εκφράσεις και τους ρόλους των φύλων να ευθυγραμμιστούν με τα κοινωνικά δυαδικά στερεότυπα της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας.

Διαβάστε: Σχεδόν 200.000 τρανς άνθρωποι έχουν υποβληθεί σe «θεραπεία μετατροπής» στις ΗΠΑ.

«Από τον Φεβρουάριο του 2020, τρία Κράτη μέλη του ΟΗΕ (Βραζιλία, Ισημερινός και Μάλτα) έχουν θεσπίσει εθνικούς νόμους για τον περιορισμό των αποκαλούμενων «θεραπειών μετατροπής», εξηγεί ο Lucas Ramón Mendos, ανώτερος υπάλληλος έρευνας στην ILGA World και συγγραφέας της έκθεσης.

«Οι υποεθνικές δικαιοδοσίες σε άλλα τρία Κράτη μέλη του ΟΗΕ (Καναδά, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες) έκαναν το ίδιο, ελπίζοντας ότι ανοίγουν το δρόμο για τους άλλους να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Για πάρα πολύ καιρό, ο πειραματισμός και η κακοποίηση είχαν πραγματοποιηθεί κάτω από το νομιμοποιητικό μανδύα της ιατρικής, της ψυχολογίας και της επιστήμης».

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατέφυγαν στον ιατρικό πειραματισμό, την λοβοτομή, τον ευνουχισμό, την αυνανιστική πρακτική και το ηλεκτροσόκ για θεραπεία συμπεριφορών, την ύπνωση και άλλες βάναυσες και απάνθρωπες τεχνικές στις προσπάθειές τους να τροποποιήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου.

 


Για πάρα πολύ καιρό, έχουν γίνει πειραματισμοί και κακοποιήσεις υπό τον νομιμοποιητικό μανδύα της ιατρικής, της ψυχολογίας και της επιστήμης
 
 

Πολλές φορές, τα παιδιά και οι έφηβοι ήταν τα πρώτα θύματα αυτών των πρακτικών: σε πολλές περιπτώσεις, η ενόχληση με τη μη συμμόρφωση του παιδιού με το αποδιδόμενο φύλο ήταν στη ρίζα κινήτρων των γονέων και των φροντιστών για την υποβολή των παιδιών τους σε «θεραπείες μετατροπής», καθώς δεν μπορούσε να συμπεριφερθεί με κοινωνικά κυρίαρχα μοντέλα έκφρασης φύλου, ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ως πρόβλημα που πρέπει να «προληφθεί» και να «διορθωθεί».

Η προστασία από παρόμοια αναποτελεσματική και σκληρή μεταχείριση είναι, δυστυχώς, τόσο επείγουσα όσο ποτέ: όπως και οι λεπτομέρειες της έκθεσης, εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε πολλές χώρες οι φρικιαστικές πρακτικές – συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών «ηλεκτροσόκ», οι εξαναγκασμοί σε «κλινικές» και οι εξορκισμοί – εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, πιέζοντας τους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου και έκφραση φύλου να ζουν δυσάρεστα, σε αυτο-απομονωμένες ζωές, μέχρι και να καταλήγουν στην ακραία συνέπεια της αυτοκτονίας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι σήμερα οι κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτές τις βλαβερές πρακτικές είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι προκαταλήψεις. Πολλοί καταλήγουν να αναζητούν την «θεραπεία μετατροπής» για τον εαυτό τους, καθώς αντιλαμβάνονται τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου σε σύγκρουση με τη θρησκεία τους», συνεχίζει ο Mendos. «Είναι ζωτικής σημασίας να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να ακούμε τα μέλη των κοινοτήτων μας με ζωντανά παραδείγματα».

 


Έχουν εισαχθεί νομοσχέδια για τον περιορισμό αυτών των κακοποιητικών πρακτικών σε εθνικά νομοθετικά όργανα σε τουλάχιστον 10 χώρες
 
 

Το 2020 θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό έτος για την καταπολέμηση των «θεραπειών μετατροπής». «Τα νομοσχέδια για περιορισμό αυτών των κακοποιητικών πρακτικών έχουν εισαχθεί σε εθνικά νομοθετικά όργανα σε τουλάχιστον 10 χώρες», εξηγεί η Julia Ehrt, Διευθύντρια Προγραμμάτων στην ILGA World. «Έξι δικαστικές υποθέσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίστηκαν με θετικά αποτελέσματα. Οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι κυβερνητικοί οργανισμοί μιλούν, μαζί με τα όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και μέχρι σήμερα, περισσότερες από 60 ενώσεις επαγγελματιών υγείας σε 20 χώρες έχουν αποποιηθεί τις προσπάθειες να «αλλάξουν» την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η νομική μεταρρύθμιση είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορούν να διερευνηθούν για την αντιμετώπιση των «θεραπειών μετατροπής»: η έκθεσή μας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις προσπάθειές τους για υπεράσπιση ».

 


Πάρα πολλές ζωές έχουν καταστραφεί ή έχουν τελειώσει, και πολλές άλλες θα ακολουθήσουν εάν δεν ενεργήσουμε τώρα
 
 

Καθώς όλο και περισσότεροι επιζώντες βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να εμφανιστούν, οι κοινότητές μας είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ να θέσουν τέρμα στη «θεραπεία μετατροπής».

«Οι ζωές μας διακυβεύονται» , υπενθυμίζουν οι Luz Elena Aranda και Tuisina Ymania Brown, Γενικοί Γραμματείς του ILGA World. «Για αιώνες, μας έχουν πει ότι πρέπει να διορθωθούμε, να αλλάξουμε, να διαμοφωθούμε για να ταιριάζουμε σε ένα δυαδικό πρότυπο. Από πολύ νεαρή ηλικία, πολλοί από εμάς έρχονται για να εσωτερικεύσουν κάτι δικό τους καθώς πρέπει να σιγήσουν. Οι προσπάθειες να μας μετατραπούν σε ανθρώπους που δεν είμαστε εξακολουθούν να μας επιβάλλονται στο όνομα της θρησκείας, του πολιτισμού, της επιστήμης και ακόμη και από τις ελλιπώς ενημερωμένες καλές προθέσεις. Πάρα πολλές ζωές έχουν καταστραφεί ή έχουν τελειώσει, και πολλές άλλες θα ακολουθήσουν εάν δεν ενεργήσουμε τώρα. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να συμβάλει στη διακοπή για κάτι που έχει πλήξει τόσο βαθιά τις κοινότητές μας ».

Download the ILGA World report

Curbing deception – A world survey of legal restrictions
of so-called ‘conversion therapies’
in Englishin Spanish


Δείτε επίσης

Διαβάστε: Σχεδόν 200.000 τρανς άνθρωποι έχουν υποβληθεί σe «θεραπεία μετατροπής» στις ΗΠΑ.

Διαβάστε: Η Βουλή στη Μασαχουσέτη πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη θεραπεία μετατροπής σε ανηλίκους

Διαβάστε: Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις θεραπείες μετατροπής και υιοθετεί τον ιστορικό νόμο προστασίας των τρανς ανθρώπων.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από ILGA World