Now Reading
Θεσσαλονίκη: Έκλεισε ο μοναδικός δημοτικός ξενώνας της πόλης για ευάλωτα άτομα και οικογένειες.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισε ο μοναδικός δημοτικός ξενώνας της πόλης για ευάλωτα άτομα και οικογένειες.

Ο μοναδικός δημοτικός ξενώνας της πόλης για ευάλωτα άτομα και οικογένειες έκλεισε λόγω διακοπής χρηματοδότησης ● Εκδιώχθηκαν οι ένοικοι της δομής ● Στον δρόμο οι περισσότεροι εργαζόμενοι ● Στο υπουργείο Μετανάστευσης ρίχνει τις ευθύνες ο δήμος.

* Γράφει ο Απόστολος Λυκεσάς | Εφημερίδα των Συντακτών.

Θεσσαλονίκη, αφιλόξενη πόλη για πρόσφυγες και μετανάστες. Η μοναδική δημοτική δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που λειτουργούσε στην πόλη από τις 17 Μαΐου 2015, έβαλε λουκέτο με την είσοδο του 2023, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποίησε τον προγραμματισμό του για διακοπή της χρηματοδότησης. Ο,τι κατασκευάστηκε στην πόλη με μεγάλο αγώνα κόντρα σε φασιστικές και ρατσιστικές αντιδράσεις και απειλές, ό,τι υπήρξε ως σήμα κατατεθέν εφαρμογής της ρήσης του Νικηφόρου Χούμνου από τον 14ο αιώνα ότι «κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη», σφαλίστηκε χωρίς καν να χυθεί ένα δάκρυ. Ούτε λόγος για διαμαρτυρία…

Άρον άρον, σιωπηλά και άνευ δισταγμών, μια τετραμελής οικογένεια προσφύγων αιτούντων άσυλο με δύο μικρά παιδιά και τη γυναίκα έγκυο και μια μητέρα με το παιδί της, οι τελευταίοι ένοικοι της δομής, εκδιώχθηκαν. Για την οικογένεια βρέθηκε «φιλικό σπίτι»(;), ενώ για τη μητέρα με το παιδί της ένα διαμέρισμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ 2 που ακόμη κατοικείται από άλλους πρόσφυγες, έρμαια πλέον όλοι τους των διαθέσεων ή της υπομονής του ιδιοκτήτη. Δεν υπήρξε γι’ αυτούς τους απολύτως ευάλωτους ανθρώπους μια πρόβλεψη, έστω, για μεταφορά σε κάποιο προσφυγικό καμπ. Το πρωτοχρονιάτικο πολυθέαμα πυροτεχνημάτων δεν φώτισε το δράμα τους. Λάμπρυνε την αδιαφορία για τους ανέστιους.

[Εικόνες από το Φιλοξενείο της Θεσσαλονίκης, όταν είχε εγκαινιαστεί το 2015 επί δημαρχίας Μπουτάρη | MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ]

Το «Φιλοξενείο» στους πρώην στάβλους της Τούμπας με την ουσιαστική και συμβολική του αξία ήταν ο μοναδικός ξενώνας «αυξημένης μέριμνας» για ευάλωτες οικογένειες, άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες, θύματα βασανιστηρίων, γυναίκες μόνες σε κύηση ή λοχεία ή διεμφυλικά άτομα.

Λειτούργησε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Αρσις» και «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», φιλοξενώντας περισσότερους από 300 ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δήμος δεν εξέδωσε καν μια ανακοίνωση, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία. Πληροφορίες θέλουν μέχρι πριν από μία εβδομάδα να πίστευαν σε διαβεβαιώσεις ότι θα δινόταν μια μικρή παράταση ζωής στον ξενώνα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τώρα να δίνονται «ελπίδες» ότι ένα άλλο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει κάποτε…

Οσοι εργάστηκαν στο πρόγραμμα έξι χρόνια τώρα έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία βρέθηκαν στον δρόμο. Από τα 23 άτομα που εργάζονταν, μετά βίας έχουν απομείνει 5-6 άτομα κι αυτοί θα εργάζονται για ένα διάστημα 2 με 4 μήνες μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος REACT 2022 για το οποίο ήδη οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι τεράστιες. Οι εκτιμήσεις του περασμένου Ιουλίου έχουν επαληθευτεί πλήρως επί το δυσχερέστερον αφού η προκαταβολή για το REACT 2022, που υλοποιείται από τις 16/4, δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα!

[ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ]

Η μοναδική «αντίδραση» του δήμου ήταν η δήλωση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννας Κοσμοπούλου η οποία, αφού ρωτήθηκε (parallaximag.gr), αποποιήθηκε τις ευθύνες λέγοντας ότι «η απόφαση να κλείσει η δομή δεν ήταν δική μας αλλά του υπουργείου Μετανάστευσης. Ζητήσαμε μια παράταση για τη δομή έστω για έναν μήνα, αλλά δυστυχώς υπάρχει η απόφαση του υπουργείου να κλείσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μέχρι το τέλος του έτους. Και ενώ αρχικά υπήρχε η διαβεβαίωση ότι θα δινόταν η παράταση, τελικά από το υπουργείο ειπώθηκε πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί 31/12/22». Η κατάσταση δεν μπαλώνεται ούτε με ενέσεις αισιοδοξίας «για την προκήρυξη ενός νέου προγράμματος με διαφορετικούς ίσως(;) όρους, όπου κάποιες δομές όπως το “Φιλοξενείο” και κάποια διαμερίσματα για ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων αιτούντων άσυλο θα επαναλειτουργήσουν», διότι «έως τότε δυστυχώς εμείς έχουμε την οδηγία να κλείσουν οι δομές».

 

Δείτε Επίσης

Νέα | T-zine.gr | 06.01.2023

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες απ’ την Εφημερίδα των Συντακτών.

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί