Now Reading
Θρασύς κι αμετανόητος εκπρόσωπος αστυνομικών

Θρασύς κι αμετανόητος εκπρόσωπος αστυνομικών

Ελλάδα: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 | 10:33

T-zine.gr | LGBTQI News 

Θρασύς κι αμετανόητος εκπρόσωπος αστυνομικών

Θρασύς κι αμετανόητος εκπρόσωπος αστυνομικών

Παρά το σάλο και τις καθολικές αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση του νέου βίντεο από την «Εφ.Συν.» με την κακοποίηση του Ζακ Κωστόπουλου από αστυνομικούς ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών εμφανίστηκε απόψε προκλητικός κι επιμένει ότι οι μέθοδοι αυτές είναι οι ενδεδειγμένες.

Όταν ο Δημοσθένης Πάκος κλήθηκε (ΑΝΤ1) να απαντήσει εάν βλέπει στοιχεία υπερβολικής βίας προς το θύμα, που βρίσκεται αιμόφυρτο στο έδαφος, απάντησε ότι «τα αστυνομικά εγχειρίδια δεν λένε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνουν οι συνάδελφοί μου».

«Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό γνωρίζουν. Τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί και να μη τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος αυτή είναι η πρακτική. Σ όποιον αρέσει» είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας ο κ. Πάκος δεν απάντησε στις δύο ερωτήσεις για τα καρέ στα οποία φαίνεται ένας αστυνομικός να κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι – το θεωρούμενο ως πειστήριο του εγκλήματος, και ένας άλλος να κλοτσά με δύναμη τον τραυματισμένο και λιπόθυμο Ζακ.

«Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους, εκείνη την ώρα πρέπει να προστατεύσουν τη ζωή τους, τους διερχόμενους και το άτομο που είναι σε παροξισμό» υποστήριξε για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να υφίστανται η κριτική» και ότι δεν δέχεται ότι ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ οι συνάδελφοί του να δικάζονται από πριν.

Η αρμόδια υπουργός Προστασία του Πολίτη, που διέταξε την προκαταρκτική για την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε την ολοκλήρωση της ΕΔΕ».

Η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η ΕΛ.ΑΣ. κάνει άψογα τη δουλειά της, αλλά επισήμανε πως «συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα όρια του επαγγελματισμού των αστυνομικών θα κριθούν».

Η ίδια ανέφερε ότι όλη η χώρα παρακολούθησε μέσα από τα βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε το αποτρόπαιο θέαμα ένας άνθρωπος που δεν προέβαλε αντίσταση να δέχεται χτυπήματα.

Νωρίτερα, η δικηγόρος της οικογένειας του 33χρονου, Άννυ Παπαρρούσου, επισήμανε ότι «η συμπεριφορά των αστυνομικών, πέραν της προφανούς αντίθεσης σε κάθε έννοια έννομης τάξης και πολιτισμού, συνιστά κακούργημα, είναι βασανισμός και τιμωρείται σαν κακούργημα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα».

 

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εξίσου σκληρές με τις εικόνες του ανατριχιαστικού βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, είναι και οι καταθέσεις των μαρτύρων για τα άγρια χτυπήματα, που δέχτηκε ο 33χρονος.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ατόμου, το οποίο προσπάθησε να εμποδίσει το λιντσάρισμα του Ζακ και δήλωσε τα εξής: Μιλάμε για αίμα πολύ, πάρα πολύ αίμα, από τα κοψίματα. Δεν ξέρω αν ήταν θανατηφόρα, αλλά όπου ακουμπούσε, ακουμπούσε πάνω σε σπασμένα γυαλιά και κοβότανε κι έτρεχε αίμα.

Η φάση που είναι το παλικάρι πεσμένο κάτω και τρώει τα σουτ, τα σουτ ήτανε απίστευτα. Δηλαδή οι κλωτσιές που έτρωγε στο κεφάλι, δεν ξέρω, και να μην πέθανε από αυτό, να πέθανε από κάτι άλλο, τα χτυπήματα ήτανε δολοφονικά. Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από μια κλωτσιά και μόνο.

Το κεφάλι του έφευγε με τέτοια ένταση από τις κλωτσιές, που εγώ δεν μπορώ να το πετάξω, έτσι όπως έφευγε. Το οποίο χτύπαγε επάνω όπως είχε σπάσει το τζάμι, δεν μένουνε διάφορα κομμάτια τζαμιού πιασμένα απ’ το στόκο; Το κεφάλι του κοπάναγε επάνω σε ό,τι είχε απομείνει από το σπασμένο το τζάμι.

Σε άλλη μαρτυρία την οποία δημοσίευσε το «Έθνος» αναφέρεται πως ο 33χρονος προσπαθούσε να εισέλθει σε όποιο κατάστημα μπορούσε.

«Μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει», περιέγραψε η υπάλληλος.

«Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου».

 

 

Απολογείται ο 55χρονος

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθεί ο δεύτερος κατηγορούμενος, που εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά βάναυσα τον Ζακ και ο οποίος διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην οδό Γλάδστωνος.

Μετά το λιντσάρισμα κι ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τον εντοπίσει, ο 55χρονος άνδρας έσπευδε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (22/9/2018) να ισχυριστεί τα εξής:

«Τον Ζακ δεν τον σκότωσε κανένας» και ότι «ο ίδιος», λέει, «αυτοκτόνησε την ώρα που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί με το γυαλί που κρατούσε στα χέρια του. Το έχωσε στο λαιμό του την ώρα που πάλευε ο αστυνομικός να τον σταματήσει. Αλλά στην Ελλάδα η κλοπή είναι θεσμός».

Δείτε Επίσης

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος κατέβασε τον λογαριασμό του, αλλά τις αναρτήσεις του έχει κρατήσει ο ιστότοπος ripes.gr.

 

 

Καταδικάζουν πανεπιστημιακοί

Με τίτλο «Η ευθύνη του πένθους μας» καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού υπογράφουν κείμενο με το οποίο καλούν «όλες και όλους τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, να επιδείξουν τη σύνεση, το θάρρος και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε αυτή τη στιγμή».

Καταδικάζουν ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις, «ακραία προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού απόψεις που διατυπώθηκαν από συμπολίτες μας δημόσια, καθώς και η αρχική τουλάχιστον παραπληροφόρηση και αντιδεοντολογική κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ».

«Έχουν πάντως ήδη απαντηθεί από την άμεση αντίδραση της LGBTQI κοινότητας στην οποία ανήκε και πρωταγωνιστούσε ο Ζακ, άλλων συλλογικοτήτων, πρωτοβουλιών, ομάδων, και ατόμων που εξέφρασαν δυναμικά το θρήνο, αλλά και την απαίτησή τους για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβησαν» ανέφεραν.

Οι καθηγητές τονίζουν ότι αλγεινή εντύπωση «προκαλεί η, κατά τα φαινόμενα, σειρά άστοχων χειρισμών σχετικά με τη διασφάλιση των συνθηκών που θα μπορέσουν να καταστήσουν την περαιτέρω έρευνα και την πλήρη και ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης εφικτή.

»Όπως επισημαίνουν η πολιτική αγωγή και πολλοί παρατηρητές, υπάρχουν παραλείψεις και ελλείψεις στην έρευνα και την αρχική καταγραφή του συμβάντος, στη συλλογή ανακριτικού υλικού, στην καταγραφή των αυτοπτών μαρτύρων, στην αξιολόγηση στοιχείων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας».

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί