Now Reading
Τι λένε ο π. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος για την ιστορία της ρατσιστικής διάταξης από την αιμοδοσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+

Τι λένε ο π. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος για την ιστορία της ρατσιστικής διάταξης από την αιμοδοσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+

Ο π. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στην Φωτεινή Λαμπριδη και στο Tvxs.gr, περιγράφουν την ιστορία για την κατάργηση της στιγματιστικής διάκρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ από την αιμοδοσία.

 

Τι λένε ο π. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος για την ιστορία της ρατσιστικής διάταξης από την αιμοδοσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, περιγράφει μιλώντας στο Tvxs.gr την ιστορία του αγώνα για την κατάργηση της διάταξης και απαντά στο ερώτημα, γιατί ενώ βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα τάσσονται πλέον υπέρ της προώθησης νομοσχεδίων για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καμία κυβέρνηση δεν τολμά να νομοθετήσει με θάρρος.

Ο πρώην υπ. υγείας Ανδρέας Ξανθός με τη σειρά του, εξηγεί στο tvxs.gr γιατί η διάταξη αυτή δεν καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι τότε συστήθηκε για πρώτη φορά σχετική επιτροπή εντός του υπουργείου υγείας.

Μέχρι σήμερα, οι εθελοντές αιμοδότες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να τους δοθεί η άδεια να δώσουν αίμα. Ανάμεσα σε άλλα, ρωτώνται αν είχαν σεξουαλική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου από το 1977! Όπως λέει ο κ. Σωτηρόπουλος στο tvxs, ήδη από το 2000, οι οργανώσεις μάχονται για την κατάργηση αυτής της διάταξης, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση.

Ο δικηγόρος, θυμίζει ότι η διάταξη αυτή έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ΄80 που οι μέθοδοι ελέγχου του αίματος δεν ήταν προηγμένες. «Σήμερα μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα και άμεσα αν έχει HIV κάποιος. Τότε ήθελε τρεις μήνες και ήταν μια διαδικασία κοστοβόρα. Οπότε, με αφορμή και τον θάνατο ενός κοριτσιού από HIV μετά από μετάγγιση αίματος προτιμήθηκε να εξαιρεθούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

Διαβάστε επίσης: Υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση που αφαιρεί τον αποκλεισμό των ομόφυλων προσώπων από την αιμοδοσία

Από την αιμοδοσία αποκλείονται και άλλες ομάδες πολιτών όπως εκείνοι που δηλώνουν ότι έχουν συχνές ερωτικές επαφές με διαφορετικά άτομα. Ωστόσο, η διάταξη που αφορά τους ομοφυλόφιλους, ήταν η πιο ρατσιστική, λόγω και της διατύπωσης της.

«Και σε άλλες χώρες υπάρχει αυτή η ρατσιστική διάταξη, όπως η Δανία ή χώρες των ΗΠΑ. Σε καμία όμως δεν ζητούν αποχή από το 1977. Μιλούν για τον τελευταίο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος, απλά φέρνω το παράδειγμα, για να αντιληφθούμε την ελληνική κατάσταση» λέει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος στο Tvxs.gr που έδωσε δημόσια τα εύσημα στον κ. Πλεύρη.

Αν.Ξανθός: Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών έγινε για πρώτη φορά συνομιλητής του υπουργείου υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Β. Σωτηρόπουλος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε για πρώτη φορά στο υπ. Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ η οποία διερευνούσε το θέμα της πρόσβασης διεμφυλικών ατόμων στις μονάδες υγείας. «Είχαμε εξετάσει όλα τα θέματα υγείας των διεμφυλικών ατόμων, ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία. Γιατί σε αντίθεση με τα ομοφυλα άτομα, που μπορούν να υπογράψουν ότι δεν είναι γκέι και να μην το καταλάβει κανείς, σε ένα τρανς άτομο η ορατότητα φύλλου είναι πιο εμφανής, επομένως, είναι πιο μεγάλος ο αποκλεισμός στην πράξη»

Η ομάδα εργασίας, παρέδωσε το πόρισμα της στον Αν. Ξανθό τον Απρίλιο του 2019 «Μας είπε ότι θα το μελετήσει, όμως δεν επιτάχυναν τις διαδικασίες για να καταργηθεί η διάταξη και φτάσαμε να περιμένουμε να συστήσει τη δική του επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης και να ξανα χτυπάμε την πόρτα της νέας πλέον κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2021. Τότε δεσμεύτηκε ο κ. Πλεύρης ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά μας και σήμερα το έκανε πράξη».

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε την διάταξη όσο ήταν κυβέρνηση; Αυτό είναι το ερώτημα που απηύθυνε το tvxs στον πρώην υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Το σωματείο διεμφυλικών έγινε για πρώτη φορά συνομιλητής του υπουργείου υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα εργασίας που κάναμε κατέληξε σε ένα πόρισμα, εγκρίθηκε, έγινε στοιχείο της πολιτικής του υπουργείου και δρομολογήθηκε. Είχαμε στείλει μάλιστα εγκύκλιο στα νοσοκομεία για να διευκολυνεται η πρόσβαση τους στις δομές υγείας. Η πρόταση όπως είπα, εγκρίθηκε από το υπουργείο, αλλά ήταν σε εκκρεμότητα νομικά συνεπαγόμενα και δεν προλάβαμε να τα δρομολογήσουμε όλα από τον Απρίλιο του ’19 έως τον Ιούνιο που έγιναν οι εκλογές. Κι αυτό, γιατί περιμέναμε την έγκριση από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας η διοίκηση του οποίου ήθελε να το εξετάσει» απαντάει ο Αν.Ξανθός.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Άρση του περιορισμού της αιμοδοσίας για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα».

Β. Σωτηρόπουλος: Μητσοτάκης και Τσίπρας υπόσχονται, καμία κυβέρνηση δεν νομοθετεί με θάρρος

Το συγκεκριμένο θέμα, μοιραία φέρνει στην επιφάνεια την άρνηση της πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την τεκνοθεσία. Τη στιγμή μάλιστα, που όλο και περισσότεροι βουλευτές από ένα ευρύ φάσμα των κομμάτων τάσσονται υπέρ, αλλά και η κοινή γνώμη μεταστρέφεται όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Δείτε Επίσης

«Υπάρχουν πολλές δημόσιες δηλώσεις υπέρ της νομοθέτησεις, όχι μόνο από την αριστερά αλλά και από δεξιούς πολιτικούς όπως είναι ο Κ. Μπογδάνος. Όμως καμία κυβέρνηση δεν το τολμάει» λέει ο Β. Σωτηρόπουλος.

«Όταν πήγε στο Μαξίμου η επιτροπή ΛΟΑΤΚΙ να παραδώσει στον Μητσοτάκη το πόρισμα, του είπαν ότι πρώτα από όλα πρέπει να ψηφιστεί ο γάμος. Κι εκείνος απάντησε ότι θέλει να το κάνει αλλά θέλει επίσης να του επιτρέψουν να επιλέξει εκείνος το timing. Το ίδιο λένε όλοι. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί σύμφωνο συμβίωσης και δεν το έφερε ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις δηλώσεις Καπουτζίδη, έκανε ένα τουιτ γράφοντας… όταν γίνουμε κυβέρνηση θα νομοθετήσουμε το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών. Κι ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτιαξε πρόταση νόμου που περιλαμβάνει γάμο για όλους και είχε μέσα και την αιμοδοσία, αντί να το φέρει στη βουλή, να στριμώξει την κυβέρνηση και τα κόμματα, το μεταθέτει για … όταν γίνει κυβέρνηση. Επομένως ό,τι κι αν λένε θεωρητικά οι πολιτικοί αρχηγοί, κρατούν μια στάση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Της Φωτεινής Λαμπρίδη

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 12 Ιανουαρίου 2022

 

Συνεντεύξεις | T-zine.gr | 16.01.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από tvxs.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
1
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί