Now Reading
Τι θα μπορούσε να σημαίνει η προεδρία Τραμπ για τους τρανς μαθητές στα σχολεία των ΗΠΑ

Τι θα μπορούσε να σημαίνει η προεδρία Τραμπ για τους τρανς μαθητές στα σχολεία των ΗΠΑ

Τι θα μπορούσε να σημαίνει η προεδρία Τραμπ για τους τρανς μαθητές στα σχολεία των ΗΠΑ

Την ώρα που οι ειδήμονες προσπαθούν να ξετυλίξουν τις επιπτώσεις που η επικείμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να έχει σε μια σειρά από δημόσιες πολιτικές, άγνωστο παραμένει ακόμη το αν θα επιδιώξει να αποδομήσει την προστασία της πρόσβασης των τρανς ατόμων στην εκπαίδευση, που παρείχε με σειρά ενεργειών η κυβέρνηση Ομπάμα.

ti-tha-borouse-na-simeni-i-proedria-trab-gia-tous-trans-mathites-sta-scholia-ton-ipa

Με τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές αυτές σε εξέλιξη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η προστασία αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, αν και ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει δώσει ενδείξεις μέχρι στιγμής των προθέσεών του.

Και ενώ κάποιοι είδαν θετικά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει μια υπόθεση πρόσβασης σε τουαλέτα από μια τρανς φοιτήτρια από τη Βιρτζίνια, πολλοί είναι επιφυλακτικοί μετά την εκλογή του Τραμπ, καθώς είναι βέβαιο ότι πρόκειται να επιλέξει έναν συντηρητικό υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον εκλιπόντα δικαστή Αντόνιο Σκάλια.

«Νομίζω ότι όλοι μας αισθανόμαστε αρκετά νευρικοί», λέει ο Ντάνιελ Μακ Κάρτερ, εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας για Ασφαλή Σχολεία του Ιλινόις, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ζητήματα ΛΟΑΤ.

Από την εκλογή του Τραμπ και μετά, οι δημοσιογράφοι της Chicago Tribune έχουν θέσει μια σειρά ερωτημάτων για το τι πρόκειται να συμβεί με ζητήματα όπως η πρόσβαση στις τουαλέτες, την ιατρική κάλυψη της χειρουργικής επέμβασης επαναπροσδιορισμού και την αλλαγή των στοιχείων σε μια σειρά πιστοποιητικά, όπως το διαβατήριο και το δίπλωμα οδήγησης, χωρίς αποτέλεσμα.

ct-district-211-pic-20161018
Ωστόσο, και σύμφωνα με τη Συμμαχία, πάνω από το 25% των μαθητών του Ιλινόις φοιτούν αυτή τη στιγμή σε gender-inclusive σχολεία και όπως υποστηρίζει ο Ντάνιελ, η πρόοδος αυτή είναι δύσκολο να αντιστραφεί.

«Το τρένο έχει φύγει από το σταθμό και το ερώτημα που παραμένει τώρα για τις πολιτείες είναι: θα επιβιβαστείτε μόνοι σας ή θα περιμένετε κάποιον να σας βάλει μέσα;» λέει χαρακτηριστικά.

Σε μια υπόθεση-ορόσημο που εκτυλίχθηκε στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης, η μεγαλύτερη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πολιτείας επέτρεψε από τον περασμένο Ιανουάριο την πρόσβαση τρανς μαθητριών στα αποδυτήρια των κοριτσιών, μετά από μια μακρά περίοδο που σημαδεύτηκε από τη δικαστική διαμάχη με το Υπουργείο Παιδείας, τις «πολεμικές» συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου και τις απειλές από την κυβέρνηση για απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων ομοσπονδιακής βοήθειας.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης 211 που εδρεύει στην Παλατάιν, συμφώνησε τελικά με τις ομοσπονδιακές αρχές εκπαίδευσης που κατέληξαν ότι το σχολείο είχε παραβιάσει τον νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εκπαίδευση, με την άρνηση τους να επιτρέψουν πλήρη πρόσβαση στα γυναικεία αποδυτήρια σε τρανς μαθήτρια. Η Διεύθυνση συμμορφώθηκε και εγκατέστησε ιδιωτικά αποδυτήρια.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια «νίκη για τα πολιτικά δικαιώματα όλων μας», αλλά λίγους μήνες αργότερα, μια ομάδα γονέων μήνυσε την «District 211» και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την απόφασή τους αυτή και η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να διεξαχθεί πολύ σύντομα.

ct-transgender-bathrooms-rights-north-carolina-002

Σε μια άλλη περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ορίσει να εκδικάσει το επόμενο έτος την μήνυση του Γκάβιν Γριμ, ενός τρανς φοιτητή που ζητά πρόσβαση στην τουαλέτα των αγοριών, με τους δικαστές να αναμένεται να αποφασίσουν ως προς το κατά πόσο οι προστασίες που προκύπτουν από τον «Title ΙΧ» (προστασία από τις διακρίσεις για λόγους φύλου) επεκτείνονται και για την ταυτότητα του φύλου, όπως έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση Ομπάμα.

«Η υπόθεση αυτή αντικατοπτρίζει τα δύσκολα θέματα που τα σχολεία αντιμετωπίζουν σήμερα», δήλωσε ο Άνταμ Ρομέρο, καθηγητής νομικής στο Ινστιτούτο Γούλιαμς του UCLA, που ασχολείται με θέματα ταυτότητας φύλου. «Από τη μία πλευρά, κατανοώ ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην νιώθουν άνετα να χρησιμοποιούν την ίδια τουαλέτα ή τα ίδια αποδυτήρια με κάποιον με διαφορετική ανατομία από αυτούς, αλλά από την άλλη, πολλά σχολεία και πολλοί χώροι εργασίας έχουν επιτρέψει σε τρανς άτομα να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις που ταιριάζουν στην ταυτότητα του φύλου τους, χωρίς να έχει δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα».

Ο Ρομέρο επίσης υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός των τρανς σπουδαστών «μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία και στην εκπαίδευσή τους».

Ο Εντ Γιόχνκα, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες του Ιλινόις, η οποία εκπροσωπεί την «District 211», δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις και προεκτάσεις θα μπορούσε να έχει αυτό το θέμα».

Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν έχει απαντήσει ακόμη στα ερωτήματα μας. Ο εκλεγμένος πια πρόεδρος όμως έχει ήδη πει για το θέμα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, όταν ρωτήθηκε σχετικά στην εκπομπή «Today Show» για το ποια τουαλέτα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα τρανς άτομα, απαντώντας ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα την οποία αισθάνονται κατάλληλη.

1_ct-ptb-lincoln-pence-st-0401-20150331-1
Ο εκλεγείς Αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, όμως, αντιμετώπισε αντιδράσεις πέρυσι, καθώς ως Κυβερνήτης της Ιντιάνα υποστήριξε έναν νόμο για τη λεγόμενη «θρησκευτική ελευθερία», που επέτρεψε σύμφωνα με τους επικριτές, τις διακρίσεις εναντίον ΛΟΑΤ ατόμων, στα οποία επιχειρήσεις αρνούνταν να παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Πένς έχει εκφραστεί υπέρ του έλεγχου σε τοπικό επίπεδο των τρανς ζητημάτων.

Θρησκευτικές ομάδες υπεράσπισης, όπως είναι η Συμμαχία Υπεράσπισης της Ελευθερίας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένες από το ενδιαφέρον του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υπόθεση, δήλωσε ο Γκάρυ Μακ Κάλεμπ, δικηγόρος των γονέων που κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης 211.

«Τα αποδυτήρια υπάρχουν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής … όχι για να επιβεβαιώνουν την αυτο-αντίληψη ενός ατόμου», υποστηρίζει.

Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα θα παρακολουθούν στενά και με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε η δικηγόρος Τζένιφερ Σμίθ, του δικηγορικού γραφείου «Franczek Radelet» με έδρα το Σικάγο, που εκπροσωπεί σχεδόν 100 περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της 211.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παρέχει «μια ευκαιρία να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα», λέει η Τζένιφερ, «αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο με το Ανώτατο Δικαστήριο… και με τη νέα κυβέρνηση, είναι όλα στον αέρα!».

Δείτε Επίσης

Ορισμένες περιοχές του Σικάγο, δεν υιοθετούν επίσημα κάποια πολιτική αλλά, αντίθετα, αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των τρανς μαθητών σε ατομικό επίπεδο, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους.

ct-district-211-pic-20161018

«Αλλά, όπως με πολλά άλλα πράγματα στον τομέα της εκπαίδευσης, υπάρχει το νομικό πλαίσιο, αλλά υπάρχει στη συνέχεια και η γενική αποστολή μας, η οποία είναι να εκπαιδεύσουμε όλους τους μαθητές μας και να τους παρέχουμε ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον για όλους», δήλωσε ο Τίμοθι Χεις, αξιωματούχος του New Trier.

Για τους υποστηρικτές των τρανς δικαιωμάτων που φοβούνται ότι μια διοίκηση Τραμπ θα μπορούσε να αναστρέψει χρόνια προόδου υπό τον Ομπάμα, κάποια ελπίδα εξακολουθεί να προσφέρει η νομοθεσία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Ιλινόις, η προστασία της οποίας επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και την ταυτότητα φύλου, το 2006.

«Από τις 189 καταγγελίες για διακρίσεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 10 χρόνια και που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου, οι 12 υποθέσεις αφορούν εκπαιδευτικά ιδρύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιλινόις, Μάικλ Θέοντορ. «Τέσσερις κατατέθηκαν από μαθητές/τριες, που αντιμετώπισαν την απαγόρευση της πρόσβασης τους σε αποδυτήρια στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε ο Θεοντόρ.

Ο Άλεξ Μακ Κρέι ήταν ένας τέτοιος μαθητής, στην περιοχή Γουίλιαμσβιλ και στον οποίο επετράπη τελικά (και σε όλα τα τρανς άτομα που φοιτούν στο σχολείο) να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους.

«Είναι ζήτημα αναγνώρισης. Να σε αντιμετωπίζουν ισότιμα», λέει ο Μακ Κρέι, που είναι σήμερα 19 ετών και προσθέτει «Είναι απίστευτο, γιατί μόλις πριν από ένα χρόνο, ότι έκανα το έκανα μόνος μου, σε ένα σχολείο, σε μια μικρή πόλη… και τώρα το θέμα έχει φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο».

(Άρθρο της Duaa Eldeib που δημοσιεύθηκε στην Chicago Tribune)

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής

© T-zine.gr με πληροφορίες από Chicago Tribune

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί